Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Juniorlagets yngsta spelare någonsin

Våra för tiden kraftigt försvagade ungdomslag har avverkat tre matcher sedan den senaste ungdomskollen. För U23 blev det en vinst och en förlust medan U18 förlorade sin enda match.

Att åtskilliga spelare av diverse olika anledningar är indisponibla innebär att möjligheter öppnas för nästa generation. I juniormatchen mot Derby introducerades fem debutanter medan två killar spelade från start för första gången. Mest notabel av dessa var Finley McAllister, som blev vår yngsta U18-spelare någonsin.

Med så många debutanter blev det föga förvånande förlust, vilket innebar att laget tappade greppet om förstaplatsen i serien.

Spelare som av olika anledningar saknades helt i helgen inkluderade Radek Vítek, Marc Jurado, Willy Kambwala, Rhys Bennett, Logan Pye, Isak Hansen-Aaroen, Zidane Iqbal, Omari Forson, Hannibal, Shola Shoretire, Mateo Mejia, Arnau Puigmal, Anthony Elanga och D’Mani Mellor.

Juniorerna möter Liverpool på lördag och då är U23 spellediga, varför förutsättningarna är mycket bättre (sex juniorer spelade med U23 i lördags). Tyvärr verkar det i nuläget som att matchen inte visas på teve (varken MUTV eller Liverpools motsvarighet har matchen inlagd i tablån).

McAllister yngst någonsin

Finley McAllister (toppbilden) hoppade in mitt i första halvlek i juniormatchen mot Derby. Bara 14 år, 7 månader och 12 dagar gammal blev han vår yngsta U18-spelare någonsin. Sedan tidigare har han enligt uppgift rekordet även i U16-laget, där han debuterade 13 år, 4 månader och 15 dagar gammal.

För sin ålder visade han från sin centrala mittfältsposition – tydligen ska han ha primärt ha spelat vänsterback eller vänsterytter i de yngre lagen – upp ett mycket moget spel. Han stod för flera smarta bollvinster och han tycktes ha mer tid med bollen än de andra debutanterna.

McAllister är definitivt ett namn att lägga på minnet. Men vi ska ha i åtanke att han är väldigt ung. Ja, han är faktiskt så ung att han enligt regelverket inte ens får spela i FA Youth Cup, där det finns såväl en undre som övre åldersgräns.

Shoretire yngst någonsin

Inte bara Finley McAllister är ny rekordinnehavare. Shola Shoretire – efternamnet ska uttalas Shor-ay-ti-reh – kan nu titulera sig a-lagsspelare och då han hoppade in mot Newcastle blev han klubbens sjunde yngsta spelare någonsin. Bara några dagar senare fick Shoretire även hoppa in mot Real Sociedad. Han blev då klubbens yngsta spelare någonsin i Europacupsammanhang.

Att Shoretire skulle spela a-lagsfotboll för United är det många som har förutspått. Däremot var det nog inte många som gissade att han skulle göra det redan den här säsongen. När den här säsongen drog igång var han näppeligen först i kön av akademispelare i väntan på debut.

Men Shoretire har imponerat stort i U23 efter årsskiftet, efter att ha spenderat hösten med att bekanta sig med nivån. Att han är en spelare som ledarna i klubben har stor tro på är uppenbart, annars hade hans utveckling inte accelererats som den har gjort.

På ryggen har Shoretire den här säsongen nummer 74, vilket är det högsta numret som har använts i Uniteds herrlag (i damlaget har Tobin Heath nummer 77). Det handlar inte om att Shoretire har någon förkärlek för 74 utan det är helt enkelt numret han har tilldelats. Numer gäller att alla spelare från U18 och uppåt har ett nummer tilldelat. Totalt har närmare 90 spelare haft nummer den här säsongen, så höga nummer blir oundvikligt.

Håll ögonen på

Charlie McNeill har verkligen varvat upp i juniorlaget. På de sju senaste matcherna har han gjort elva mål och han fick även en välförtjänt debut i U23. Anfallaren – som inför säsongen värvades tillbaka från Manchester city – är fortfarande förstaårsjunior och det är inte konstigt att United var intresserade av hans tjänster. Totalt är hans bidrag i U18 tretton mål på elva starter och ett inhopp.

Han har primärt spelat som toppforward men även gjort ett par matcher som tia. Jag misstänker att han skulle fungera bra på kanten också. McNeill är en rörlig anfallare som är en vass avslutare. Primärt högerfotad men inte rädd för att använda vänstern.

Några korta

 • Uefa Youth League kommer inte att spelas den här säsongen. Uefa försökte få till turneringen och hade till och med lottat den första omgången. Till slut tvingades emellertid förbundet inse att det inte var rimligt att tro att turneringen skulle kunna fullföljas med någon form av integritet.

 • U23 förlorade med 5-1 mot Burnley i en träningsmatch.

 • Även U17 har spelat träningsmatch. Sam Mather gjorde mål i en 1-3-förlust mot Bolton och bidrog även med ett mot Crewe i en match som slutade 4-4. Kobbie Mainoo skrev också in sig i målprotokollet i den matchen och så bjöd Crewe på två självmål.

 • I förra veckan rapporterade vi att United har säkrat tre spelare från Derby. Det ska handla om Malachi Sharpe (U15) samt Sekou Kaba och James Scanlon (båda U14).

 • Hannibal är ute på grund av skada. Han förväntas bli borta en månad, sa Ole Gunnar Solskjaer den 24 februari. Oturligt för den franska mittfältaren, som annars skulle ha börjat träna med a-laget.
 • En annan som är skadad är Mateo Mejia och han har det fortsatt tungt. Den spanska anfallaren missade egentligen hela förra säsongen och har inte kunnat spela mycket den här säsongen heller. Nu kommer det fram att han måste operera sin fotskada.

 • U18-försvararen Iestyn Hughes ser ut att ha gjort sitt i United efter den här säsongen.

 • Isak Hansen-Aaroen kommer att återvända till United i mars. Det var snack om att han skulle lånas ut till Tromso men så blir det alltså inte.

 • Steget upp till U23 har varit tufft för Charlie McCann. Nu tycks han emellertid ha kommit in i det hela betydligt bättre och han har bidragit med tre mål de två senaste matcherna.
 • Charlie McNeill debuterade för U23 mot Everton.
 • I samma match var Iestyn Hughes oanvänd avbytare. Första gången han var involverad i U23.
 • Oliver Kilner har missat större delen av säsongen på grund av skada men kunde äntligen debutera i U18 mot Derby. Därmed har alla utespelare i U18-truppen fått speltid den här säsongen.
 • U16-spelarna Sam Mather och Maxi Oyedele samt U15-spelarna Louis Jackson och Finley McAllister debuterade också mot Derby. Jackson (mittback) och Oyedele (inledde som mittfältare, avslutade som högerback) spelade från start medan Mather (ytterforward) och McAllister (se ovan) var inhoppare.
 • U16-spelarna Daniel Gore (offensiv mittfältare) och Sam Murray (vänsterback) gjorde sina första starter i U18 i matchen.
 • Tom Wooster (målvakt, U16) och Jack Kingdon (mittback, U15) var i samma match med i U18-truppen för första gången.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 22 mars.

Matcher

U23: Everton – Manchester United 3-1

Inga höjdpunkter. Den som vill kan se hela matchen på Evertons Youtube.

U18: Manchester United – Derby County 1-3

U23: Southampton – Manchester United 1-2

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik