Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Denis Law diagnosticerad med Alzheimers och vaskulär demens

Vi nås av oerhört tråkiga nyheter på torsdagen. Denis Law, en av de allra främsta spelarna i Manchester Uniteds historia, har diagnosticerats med Alzheimers sjukdom och vaskulär demens.

Det är Law själv som bekräftar detta i ett uttalande på Manchester Uniteds officiella hemsida.

Law, som nu är 81 år gammal, gjorde 237 mål på 404 matcher som Unitedspelare. Med detta har han gjort tredje flest mål i klubbens historia och han vann Ballon d’Or 1964.

Det är många före detta fotbollsspelare som drabbas av demenssjukdomar. Den tyska legenden Gerd Müller, som avled i söndags, led av Alzheimers. Law är heller inte ensam Unitedspelare att drabbas. Det senaste året har vi till exempel fått bekräftat att Gordon McQueen och Sir Bobby Charlton har diagnosticerats med demens. Nobby Stiles, som avled förra hösten, led också av demens.

Denis Law säger:

Jag är vid ett skede då jag känner att jag vill vara öppen om mitt tillstånd. Jag har diagnosticerats med blandad demens, vilket är mer än en typ av demens, i mitt fall är det Alzheimers och vaskulär demens. Det här har varit ett oerhört svårt år för alla och de långa perioderna i isolering har definitivt inte hjälpt.

Det är en otroligt utmanande och problematisk sjukdom och jag har bevittnat många vänner gå igenom det här. Du hoppas att det inte ska hända dig, du skämtar även om det samtidigt som du ignorerar det tidiga indikationerna för att du inte vill att det ska vara sant. Du blir arg, frustrerad, förvirrad och sedan orolig, orolig för din familj, för det är de som kommer att hantera det.

Nu har emellertid tiden kommit för att tackla det här med huvudet först, om ni ursäktar ordvitsen. Jag inser att min hjärna försämras och hur mitt minne förgår mig när jag inte vill att den ska göra det och hur det här ger mig ångest i situationer som är bortom min kontroll. Jag förstår vad som händer och det är därför jag vill berätta om min situation nu medan jag kan, för jag vet att det kommer att komma dagar då jag inte förstår och jag hatar tanken på det just nu.

Under pandemins topp sa jag att jag hoppades att om något positivt skulle komma ut ur det, skulle det vara att det skulle göra folk snällare mot varandra, så det är vad jag hoppas på nu. Jag vill inte att folk ska vara ledsna om jag glömmer platser, folk eller datum, för ni måste komma ihåg att jag njöt av alla de minnena och jag är lycklig att ha upplevt allt jag har gjort i mitt liv… en älskande och stöttande familj, en fantastisk karriär där jag fick göra det jag älskar och jag fick betalt för att göra det, och vänner för livet.

Jag har bra dagar och dåliga dagar och siktar på att ta varje dag som den kommer och anpassa min livsstil därefter. Jag hängde upp mina fotbollsskor för länge sedan och nu är det dags att lämna mina autografdagar bakom mig också, så jag ber om ursäkt till de som har sänt mig någonting, men jag klarar bara inte av det. Jag försöker vara positiv och bestämd på att fortsätta se min klubb, Manchester United på Old Trafford, förhoppningsvis kommer det här att vara en framgångsrik säsong och jag är uppspelt över de nya värvningarna som Ole och klubben har gjort.

Jag skulle också, där det är möjligt, vilja fortsätta mitt arbete med Denis Law Legacy Trust, arbetet som de anställda och volontärerna gör i samhället är otroligt och det gör en verklig skillnad.

Jag vet att vägen framåt kommer att vara hård, krävande, smärtsam och ständigt förändrande och ber om förståelse och tålamod då det här inte kommer att vara någon enkel resa, framför allt inte för människorna du älskar allra mest.

Min dotter, Di, genomför The Thames Bridges Trek-utmaningen den 11 september för att samla in pengar till Alzheimer’s Society, så om ni kan, vänligen donera här.

Som en familj har vi erbjudits stöd av Alzheimer’s Society och har valt att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen för att hjälpa till att stötta deras viktiga arbete. Alzheimer’s Societys tjänster har aldrig varit i större behov, de har använts 5,5 miljoner gånger sedan mars 2020, och är en livlina för tusentals familjer som också står inför en demensdiagnos.

Välgörenhetsorganisationen gör också otroligt arbete inom idrottsindustrin, med deras Sport United Against Dementia-kampanj, som jag stöttar fullt ut. Det här skulle verkligen kunna göra den största skillnaden för såväl före detta spelare, spelare som fans.

Tack

Denis

Läs mer om Sport United Against Dementia här.

I ett uttalande säger Manchester United:

Denis Law kommer alltid att vara en av den här klubbens största legender och alla i Manchester United sänder vår kärlek och våra lyckönskningar till honom och hans familj.

Vi vet att våra fans världen över också kommer att ställa sig bakom honom.

Vi applåderar Denis modiga ord och kommer att fortsätta erbjuda det stöd vi kan då han anpassar sig till den här utmanande situationen.

Denis Law: King of the Stretford End