Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Paris Saint-Germain - Manchester United
På kontinental mark för allra första gången, med en hägrande gruppspelsplats

Manchester Uniteds damlag har rest till Frankrike för att spela mot Paris Saint-Germain om en plats i Champions League-gruppspelet. Efter 1-1 på Leigh Sports Village i första matchen är det helt öppet inför morgondagens retur på Parc des Princes.

För Manchester United blir morgondagens match en ny upplevelse. Inte bara ska laget för första gången spela tävlingsfotboll utanför Englands gränser. Det är också förväntat att matchen kommer att spelas inför en annan publik än damlaget är vana vid. Publiksiffrorna i den engelska damfotbollen ökar stadigt men stämningen på läktarna skiljer sig alltjämt markant mot herrfotbollen. I Paris är det emellertid väntat att publiken kommer att bete sig mer som på en typisk herrmatch.

Hur som haver med den saken så är det uppenbart att United behöver ta med sig prestationen från andra halvlek i det första mötet. Före paus var United utspelade och United såg inte ut att ha förstått vad som väntade. I andra halvlek var det emellertid Uniteds match och om laget kan ta med sig den prestationen är chansen till avancemang god.

Efter det oavgjorda resultatet på Leigh Sports Village är förutsättningarna enkla inför returen. Vinnaren går till Champions League-gruppspel. Skulle det vara oavgjort efter 90 minuter väntar förlängning och om det inte avgörs där blir det straffar.

Det är avspark imorgon klockan 20.00. Matchen visas på PSG TV Premium. Det verkar också som att den går att se på DAZN:s Youtube.

Manchester United

Manchester United har spelat fyra matcher den här säsongen. I samtliga har motståndarlaget gjort första målet. Det är förstås ohållbart. I den kontexten är det positivt att United ännu är obesegrade. Trots att United har hamnat i underläge i fyra matcher har United bara varit i underläge i 40 minuter totalt. Det är en styrka.

Men att ständigt starta dåligt är förstås ett problem. Om vi var positiva efter vändningen mot Aston Villa i premiären så är känslan nu sämre, allra helst efter söndagens oväntade poängtapp mot Leicester. United går in i morgondagens match med tre oavgjorda matcher i ryggen.

Tidigare idag fick vi bekräftelse på att Gabby George blev korsbandsskadad i matchen mot Leicester. Ett otroligt hårt slag för henne, givetvis. Också ett hårt slag för United, allra helst som det kommer på den position där United har sämst bredd. När George klev av mot Leicester kom Jayde Riviere in som högerback medan Hannah Blundell flyttade över till vänster. Riviere fick sedan ett par smällar och lämnade matchen i andra halvlek. På dagens presskonferens gav Skinner lugnande besked. Riviere hade förkylningsproblem inför matchen och fick sedan problem med kramp. Hon ska emellertid vara tillgänglig för spel nu.

Jayde Riviere klev av mot Leicester men är tillgänglig för spel imorgon.

Tillgängliga för spel är samtliga spelare i truppen förutom George, Emma Watson, Aoife Mannion (skadade) och Evie Rabjohn (inte registrerad).

Att Riviere är tillgänglig för spel är tur för United, utöver Riviere och Blundell har vi inga naturliga ytterbackar i truppen. Gemma Evans kom in när Riviere klev ut senast men det är tydligt att hon inte är någon ytterback. En möjlighet är att flytta ut Maya Le Tissier som högerback men hon är betydligt bättre som mittback och vi vill givetvis behålla henne bredvid Millie Turner i mittförsvaret. Utöver det har vi Evie Rabjohn (inte tillgänglig imorgon) men hon är nog inte redo för spel på den här nivån. Letar vi nödlösningar finns Leah Galton som alternativ på vänsterbacken.

Hur United löser det under hösten blir intressant att följa. Som läget är känns det nästan givet att en ytterback värvas in i januari. Imorgon blir det med största sannolikhet Riviere och Blundell. Det behöver inte vara någon nämnvärd försvagning. Blundell har slitit på högerbacken men såg bättre ut när hon flyttade över till vänster mot Leicester. George är nog snäppet bättre än Blundell men nivåskillnaden dem emellan är inte markant. På högerbacken har vi anledning att tro att Riviere ska kunna vara bättre än Blundell.

Mary Earps vaktar målet och Turner och Le Tissier är givna i mittförsvaret.

Hur mittfältet formeras är inte givet. I hemmamatchen mot PSG spelade Lisa Naalsund bredvid Katie Zelem. I övriga matcher har Hayley Ladd spelat bredvid Zelem. Ett tredje alternativ bredvid givne Zelem är Irene Guerrero och hon känns som en spelare för startelvan på sikt. Guerrero har emellertid inte fått någon speltid hittills och att hon ska debutera borta mot PSG verkar osannolikt.

Ytterligare ett alternativ är att vända på mittfältet och spela Zelem bakom Hinata Miyazawa och Ella Toone. Det testades framgångsrikt i andra halvlek mot PSG men när det testades i andra halvlek mot Leicester blev resultatet inte lika bra.

Jag gissar att Skinner den här gången återgår till hans favoriserade trio med Ladd och Zelem bakom Toone.

Geyse vilades helt mot Leicester men är tillgänglig för spel och kommer givetvis leda anfallet imorgon. Leah Galton som vänsterytter känns också som ett självklart val. Platsen till höger är inte lika given, med Lucía García och Melvine Malard som främsta alternativ. Personligen skulle jag välja Malard men jag gissar att Skinner väljer García.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
García, Toone, Galton
Geyse

Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain hade nog planerat in en bekväm trepoängare i helgen. Till hemmamatchen mot Stade de Reims bytte de ut halva startelvan jämfört med första matchen mot United, varav ett påtvingat byte, då Oriane Jean-Francois blev korsbandsskadad mot United.

Matchen gick emellertid inte planenligt. Först spelade PSG en halvlek utan att göra mål. Sedan blev matchen avbruten till följd av fyrverkerier som äventyrade säkerheten för alla på arenan.

Förmodligen kommer laget hinna skaka av sig upplevelsen inför morgondagens match. PSG:s damlag är vana vid att det är stökigt, även om just fyrverkerier nog var en ny upplevelse.

I första matchen på Leigh Sports Village sprang PSG initialt sönder Manchester United. De kom ut med gasen i botten och skapade enorma problem för hemmalaget. PSG mattades emellertid av efter hand och det finns tecken på att deras ork inte är den bästa. Om de är vassa offensivt så går det definitivt att hitta luckor i deras försvar, det såg vi i första matchen.

Jean-Francois är alltså korsbandsskadad men utöver förefaller PSG ha en bra skadesituation. Inför matchen mot United sades att Clare Hunt inte var spelklar men när Jean-Francois klev av var det just Hunt som blev inbytt.

Jackie Groenen imponerade mot sin gamla klubb på Leigh Sports Village och Tabitha Chawinga gav United stora problem.

Gissningsvis kommer vi imorgon få se ett PSG sätter full fart från avspark. Det gäller för United att stå emot anstormningen. Gör vi det är chanserna till avancemang goda.

Tidigare möten

Mötet på Leigh Sports Village för en vecka sedan var det allra första mötet mellan klubbarna (i tävlingssammanhang). Den matchen slutade 1-1. PSG öppnade målskyttet genom Tabitha Chawinga men Melvine Malard kunde kvittera och gav United en chans inför returen.

Paris Saint-Germain – Manchester United

Turnering: Uefa Women’s Champions League, omgång 2, match 2
Match 1: United – PSG 1-1
Datum: 18 oktober
Avspark: 20.00
Teve: PSG TV Premium och eventuellt Youtube