Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

#7 Memphis Depay

För inte så länge sen kunde jag göra listor om vilka fiaskoköp både city och Liverpool gjorde år ut och år in, medan United hela tiden lyckades fixa rätt spelare till rätt plats.

Det känns som i går.

Nu är rollerna helt ombytta. Manchester United lyckas alltså slänga upp mer än två fucking miljarder på två spelare som nu inte ens får träna med laget.

Vi började den här nedräkningen med plats #11 i elvan med de största misslyckandena United gjort på transfermarknaden sen Den Gamle valde att ta hissen upp på läktaren. Då handlade det om ivorianen Eric Bailly.

Därefter landade vi på en plats #10 för serbiske kladda-på-bollen-experten Nemanja Matic och därefter följde Romelu Lukaku på plats #9. Därefter var det dags för allas vår Fred att kamma hem #8.

I dag hittar vi passande nog en gammal #7 på just plats #7.

7) Memphis Depay – 400 miljoner, PSV 2015

Tog över tröja #7 efter att en annan spelare på den här listan (ja, ni kan lista ut vem det är…) precis lämnat klubben. Redan då talades det om hans talang utanför planen, i en annan kulturell sfär, och i ärlighetens namn minns jag mer av det än av hans insatser i Unitedtröjan. Nederländaren är fortfarande, nio år efter ankomsten till Carrington, aktiv på den högsta nivån och så här i efterhand kan vi konstatera att flytten från PSV till United 2015 kom alltför tidigt för honom. 

För vi snackar ingen Jaap Stam, Park eller Ruud van Nistelrooy, tidigare supertransfers från Philips, när vi nämner Depay. Han klarade bara 18 månader i United innan han försvann till Ligue 1 och Lyon (där han blommade ut) och det är inte många vackra minnen vi har från hans tid i klubben. Tanken var att han skulle hålla till på vänsterkanten, som ytterforward, och han kom som skytteligavinnare från nyblivna mästarna i Holland, så förväntningarna var skyhöga. ”I have no doubt that he has the potential to become a great footballer for this club and he is at the right club to continue the good work he has done so far.” sa hans manager Louis van Gaal, aka Dödgrävaren, efter signeringen.

Nu ska vi ju minnas att han hade just Uniteds tråkigaste tränare i mannaminne när han var i klubben, vilket inte underlättade, men vi ska inte glömma exakt hur dålig han var i United. Vi kan räkna på handens ena fingrar hur många spelare klubben lagt ut över en halv miljard på för att skicka iväg redan under andra säsongen. 2 mål på de 33 ligamatcher han valdes ut till ger en liten fingervisning exakt om hur effektiv han var i offensiven.

Inte heller fick vi någon användning för hans frisparkar. Sista säsongen i PSV stoltserade han med 7 mål på 33 frisparksförsök, vilket är en oerhörd siffra. I United har jag inget minne av att han satte en enda och en snabbsökning senare visar inte heller några fynd förutom en som var ”nära”.

Hans leverne utanför planen påverkade sannolikt hans förmåga att skina på planen, liksom den spelstil som förespråkades i United då (liksom nu), men allt går givetvis inte att skylla på omgivningen. Faktum kvarstår att det var en enorm missräkning att ta in Memphis Depay. Till och med det så pass illa att han lägger sig på en hedervärd sjundeplats i knivskarp konkurrens på den här listan.

På återhörande.