Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Everton
Flykten från femteplatsen

Manchester United välkomnar imorgon Everton till Leigh Sports Village i Women’s Super League. För United kan det mycket möjligt vara en chans att återta femteplatsen i tabellen.

Det är avspark imorgon klockan 13.00 (svensk sommartid). Matchen visas inte på teve i Sverige men är tillgänglig gratis på FA Player i stora delar av världen.

Manchester United

Förra veckan förlorade United mot Manchester City. Den förlusten såg laget rasa till en femteplats i tabellen. Det är blott andra gången som United har varit så lågt placerade i ligan efter nyår. Första gången var i februari 2020, då vi emellertid hade bättre poängsnitt än femman Reading. Vår nuvarande nivå är alltså att betrakta som historiskt rekorddålig.

Seger imorgon kan mycket väl betyda att United återtar fjärdeplatsen. För idag ska nuvarande femman Liverpool spela mot Manchester City och det får anses vara troligt att Liverpool tappar poäng där.

Att slåss om fjärdeplatsen i ligan är emellertid undermåligt för Uniteds damlag. Med fem omgångar kvar att spela har vi ingen realistisk chans till Champions League-spel nästa säsong. Det är i alla avseenden ett misslyckande.

Huvudtränare Marc Skinner däremot fortsätter att vara envist positiv. “Även om du tittar på derbyt mot City, det finns inte många lag som har åkt dit och spelat jämnt mot dem. Ja, vi förlorade matchen men vi spelade jämnt mot dem i den prestationen. I en annan match, en annan dag, vinner vi den matchen.”

Det är en väldigt rödvinklad tolkning av händelseförloppet i den matchen. United var det bättre laget första kvarten. Sedan tog City över och United var stundtals utspelade, tills vi fick en reducering till skänks. Med den i ryggen avslutade vi hyggligt men Citys seger var egentligen aldrig hotad.

Skinner kunde bjuda på både positivt och negativt på skadefronten. Leah Galton är tillgänglig igen, efter en knapp månads skadefrånvaro. Tillbaka är även Hinata Miyazawa. Hon bröt fotleden i början av december. “De är givetvis inte redo för 90 [minuter],” betonade Skinner.

Däremot är Jayde Riviere otillgänglig. Hon klev av skadad mot City och missar åtminstone morgondagens match. Utöver det ville eller kunde Skinner inte ge någon prognos.

Utöver det ska alla spelare, de långtidsskadade undantaget, vara tillgängliga.

Med Riviere otillgänglig öppnas en lucka på högerbacken. Den fylldes mot City av Aoife Mannion och Mannion känns spontant som det bästa vi har. Alternativet är att flytta över Hannah Blundell till höger och spela Gemma Evans eller Galton som vänsterback. Men Evans är för dålig och det vore nog olämpligt att kasta in Galton från start.

Framför backlinjen är det svårt att se annat än att de sex som spelade mot City får fortsatt förtroende. Jag skulle gärna se Hayley Ladd eller Irene Guerrero på mitten och Melvine Malard i anfallet men vi vet att Skinner inte gillar att förändra.

Nikita Parris torde starta, då hon har gjort fem mål och en assist mot Everton den här säsongen.

Jag tycker även att det kan vara på sin plats att spela Phallon Tullis-Joyce i mål. Mary Earps har kanske inte varit dålig men hon har inte varit i närheten av sin vanliga nivå. Tullis-Joyce gjorde det genomgående bra när hon spelade i Ligacupen och jag tycker att hon förtjänar åtminstone en ligamatch den här säsongen. Men känner jag Skinner rätt har han inte ens övervägt det.

Earps
Mannion, Le Tissier, Turner, Blundell
Naalsund, Zelem, Toone
Geyse, Parris, García

Everton

Everton framstår som en ständig besvikelse i Women’s Super League. Den här säsongen har de bara tagit 15 poäng på 17 matcher. Rimligen borde de ha ambitionen om att slåss om en plats på den övre halvan i tabellen, men det är de inte i närheten av. De behöver åtminstone inte oroa sig för nedflyttning, då de har nio poäng ner till Bristol City på den enda nedflyttningsplatsen.

Everton har tre förluster och noll vinster på fyra matcher i mars. De kan åtminstone räkna hem moraliska vinster, då de bara förlorade med uddamålet mot topplagen Manchester City och Chelsea. Dessutom fick de förra helgen 0-0 i derbyt mot Liverpool.

Så det är inte tal om att bara ställa ut skorna för att hämta tre poäng imorgon. Men allt annat än tre poäng skulle vara en grov missräkning.

Everton roterar laget ganska friskt. Ingen spelare har startat samtliga ligamatcher (som en jämförelse har United fem spelare som har startat varenda ligamatch).

Mittbacken Megan Finnigan får mest speltid i laget. Hon är dessutom delad etta i den interna skytteligan, med tre fullträffar. Australiens Clare Wheeler och Sveriges Hanna Bennison huserar vanligen på mittfältet. Utöver Finnigan är det italienska yttern Aurora Galli som står noterad för tre fullträffar. Galli har dessutom bidragit med ett par assists, vilket är bäst i laget.

Av detta kan vi utläsa att Everton inte är målglada. Deras 14 gjorda mål är klart sämst i ligan. Då är deras 29 insläppta en mer acceptabel siffra (bättre än fem lag, sämre än fem lag, lika med Tottenham).

Tidigare möten

United har historiskt haft det väldigt enkelt mot Everton. På 15 matcher har vi 12 vinster och bara en enda förlust. I ligan har vi sju vinster och noll förluster på nio möten, med 22-5 i målskillnad.

Den här säsongen har lagen mötts två gånger. I oktober vann vi med 5-0 på bortaplan i ligan, sedan Nikita Parris och Rachel Williams bidragit med två mål vardera.

Två och en halv vecka senare hade United hemmamatch i Ligacupen. Då var vår överlägsenhet större. Parris slog till med ett hattrick och bidrog dessutom med en assist i en 7-0-seger.

Manchester United – Everton

Turnering: Women’s Super League
Datum: 31 mars
Avspark: 12.00
Teve: ingen sändning i Sverige (tillgänglig på FA Player i stora delar av världen)