Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen: Säsongssummering 2023/24
Bekräftad försäljning och höjt marknadsvärde, men ingen närmade sig a-laget på allvar

Det har blivit dags att sammanfatta säsongen för Manchester Uniteds utlånade spelare. För många tog säsongen slut redan i april men i ett fall pågick säsongen in i juni.

I denna den avslutande lånekollen för säsongen betygsätter vi alla lånen. Vi gör det med en binär skala, lyckat lån (👍) eller misslyckat lån (👎). Tyvärr tvingas vi konstatera att antalet misslyckade lån är dubbelt så många som antalet lyckade.

Sonny Aljofree (Altrincham, dual-registration): 👎

Aljofree flyttade till Altrincham på dual-registration i februari men var inte involverad i någon match för klubben. Istället blev det regelbunden speltid i Uniteds U21.

Nu kanske han hade någon vinning i att träna med Altrincham, det kan vi inte veta utifrån. Men utan insikt är det omöjligt att summera lånet som annat än misslyckat.

Rhys Bennett (Stockport County): 👎

Bennett fick bara spela en enda match för Stockport. Detta då League Two-vinnaren Stockport blev förnedrade av svaga Tranmere Rovers. Lånet sammanfattas förstås som ett fiasko.

Álvaro Fernández (Granada): 👎

Fernández fick bara starta fem matcher för bottenlaget Granada under hösten. I bara en enda av dessa fick han spela vänsterback. Därmed måste lånet förstås sammanfattas som ett misslyckande och det är inte konstigt att det avbröts.

Álvaro Fernández (Benfica): 👍

Efter Granada blev det Benfica för Fernández. Mycket större klubb men också en sämre liga. När Benficas titeldröm fortfarande levde fick Fernández bara sporadisk speltid. Han fick emellertid starta fem av de sex avslutande matcherna och utöver det blev det även ett längre inhopp i den återstående matchen.

Ett mål och en assist bidrog han med och algoritmerna gav honom genomgående höga betyg.

Lånet var så lyckat att Benfica valde att utnyttja den köpoption de hade.

Will Fish (Hibernian): 👍

Will Fish spelade 3803 minuter (45 matcher) för Hibernian. Av det kan vi utläsa att han var given i startelvan. Därmed är lånet oaktat en succé.

Han missade tyvärr säsongens sista månad på grund av en skada. Men enligt klubbens (sedermera sparkade) manager Nick Montgomery handlade det om en lindrig ryggskada, så det torde inte finnas någon oro inför nästa säsong.

Då blir det näppeligen spel i Manchester United för Fish. Den nivån kan jag inte se att han har i sig. Han har ändå 1+1 år kvar på kontraktet, så gissningsvis blir det en försäljning till en låg övergångssumma, alternativt ett nytt lån. Men han har nu två lyckade säsonger bakom sig i Skottland, så det borde finnas intressenter därute.

Dan Gore (Port Vale): 👎

Det började så bra för Gore. Bara några dagar efter bekräftat lån tog han plats i Port Vales startelva.

Tyvärr tog det roliga slut där. Gore blev skadad och kunde inte spela något mer under säsongen. Därmed måste lånet betraktas som misslyckat.

Otroligt tråkigt att han inte fick chansen att spela seniorfotboll i ett halvår. Nu måste han börja om igen.

Rimligen blir det ett säsongslångt lån för Gore nästa säsong. Då förhoppningsvis till ett bättre lag än nedflyttade Port Vale.

Hannibal (Sevilla): 👎

Hannibal spelade 100 minuter för Sevilla. Då blir omdömet givetvis dunderfiasko. Att Sevilla ska utnyttja den köpoption de har är nog att betrakta som uteslutet.

En enda match från start blev det. Då, mot Real Sociedad i början av mars, blev han utbytt efter 53 minuter.

Därefter blev det två korta inhopp.

Nej, Hannibal får försöka någon annanstans nästa säsong. För om han hade haft en framtid i United hade klubben givetvis inte lånat ut honom med en köpoption.

Otroligt tråkigt, för Hannibal hade alla försättningar att bli en supporterfavorit, som också var hatad av alla motståndare. Det vill säga spelaren du drömmer om att ha i ditt eget lag (förutsatt att han är tillräckligt bra, vilket Hannibal tyvärr inte är).

Joe Hugill (Burton Albion): 👍

Vi sätter en tveksam tumme upp här. Hugill fick mycket speltid utan att vara given i Burton Albions startelva. På 970 minuter (fördelade på 18 matcher, 54 minuter per match) bidrog han med ett mål och tre assists. Inga siffror som imponerar men han spelade i en klubb som bara gjorde 39 mål på 46 ligamatcher.

Faktum är att Hugills tre assists var delat bäst i laget (med Unitedprodukten Mark Helm, som även toppade den interna skytteligan på fem mål).

Men även i en dålig klubb ska vi kunna kräva mer av Hugill. Han har ändå nosat på spel i United och kanske har han fortfarande chansen. Men knappast redan nästa säsong.

Sam Mather (Rochdale, dual-registration): 👎

Det dröjde en månad innan Mather slog sig in i Rochdale. När han väl hade gjort det blev han kvar i matchtruppen, ibland som startspelare, ibland som inhoppare.

Ett par mål på 529 minuter blev det, vilket är hyggliga siffror. Men i National League ska vi förstås kunna kräva mer av Mather.

Charlie McNeill (Stevenage): 👎

McNeills lån till Stevenage avbröts i januari. Han startade tre matcher i början av säsongen men därefter blev det ingen speltid alls. Ibland var han oanvänd avbytare, ibland var han inte ens med i matchtruppen. Lånet var förstås ett fiasko.

Vi vet redan nu att McNeill har gjort sitt i Manchester United. Nu gäller det för honom att hitta rätt klubb, för om han hamnar på bänken i League One kan det bli tufft att få till en karriär. Å andra sidan lär klubben som plockar honom på fri transfer ha större anledning att ge honom förtroende.

Sam Murray (Rochdale, dual-registration): 👎

Murray flyttade till Rochdale på dual-registration i februari men var inte involverad i någon match för klubben. Istället blev det regelbunden speltid i Uniteds U21.

Nu kanske han hade någon vinning i att träna med Rochdale, det kan vi inte veta utifrån. Men utan insikt är det omöjligt att summera lånet som annat än misslyckat.

Maxi Oyedele (Forest Green Rovers): 👎

Tre korta inhopp följdes av två matcher som oanvänd avbytare. Sedan blev Oyedele inbytt och utbytt mot Crawley Town. Efter den matchen blev han offentligt kritiserad av sin manager.

Då fick United nog. Oyedele kallades hem och avslutade säsongen i Uniteds U21.

Lånet var förstås ett fullständigt fiasko.

Facundo Pellistri (Granada): 👍

Mål och assist mot Barcelon var höjdpunkten för Facundo Pellistri i Granada. Han gjorde även det matchvinnande målet mot Osasuna.

Utöver det blev det emellertid inga poäng för Pellistri. Men så förlorade också laget, som slutade sist i La Liga, tio av de femton matcher han spelade i Spanien.

Vi ska också notera att han blev utvisad i säsongsavslutningen, där Granada blev förnedrade av Girona (0-7).

Pellistri var hur som helst given i startelvan, så i den meningen måste lånet ses som lyckat. Samtidigt visade han näppeligen Manchester United-klass. Det troligaste är nog att det blir ett klubbyte, permanent eller temporärt, i sommar.

Jadon Sancho (Borussia Dortmund): 👍

Sancho var i praktiken given i Borussia Dortmunds startelva. Alldeles säkert har hans spel i Tyskland höjt hans marknadsvärde, jämfört med var han stod i januari. Så i den meningen är lånet givetvis att betrakta som lyckat.

Jag kan dock tycka att vi bör nyansera bilden av Sanchos prestationer i Dortmund. På 1516 spelade minuter (21 matcher) bidrog han med tre mål och två assists. Det är förstås alldeles för dåligt. Allra helst som två av poängen kom mot Darmstadt, ligans sämsta lag.

Mer oroande är kanske att han bara kom till tolv avslut under tiden i Tyskland, varav tre under inhopp på några minuter i en redan avgjord match mot Freiburg.

På den positiva sidan noterar vi att han, i relativa termer, hade flest lyckade dribblingar och näst flest key passes i laget.

Men sammantaget var han inte i närheten av nivån han höll före flytten till United. Oavsett om Erik ten Hag blir kvar i United eller inte är det svårt att se någon framtid för Sancho i United.

Donny van de Beek (Eintracht Frankfurt): 👎

Det finns säkert en nivå där Van de Beek kan vara en nyttig spelare för sitt lag. Den nivån är uppenbarligen lägre än den tyska ligasexan Eintracht Frankfurt.

Donny inledde i startelvan och blev tidigt utbytt i tre raka matcher, i den tredje redan efter en halvlek. Efter en match som oanvänd avbytare blev han både inbytt och utbytt mot Bochum. Den 25 februari startade han mot Wolfsburg. Därefter blev det tre inhopp.

Noll mål och noll assists blev det, på 357 minuter. I Europaspelet blev han inte ens registrerad i truppen.

Fullständigt fiasko, förstås.

Nu har Donny 1+1 år kvar på kontraktet med United. Spelaren vill alldeles säkert lämna. Klubben vill definitivt att han ska lämna. Kruxet är att Donnys lön är mycket högre än vad någon klubb som vill ha honom kan betala. Frågan är då om United betalar för att bli av med Donny eller om Donny accepterar en kraftig lönesänkning i hopp om att kunna rädda karriären.

Radek Vítek (Accrington Stanley): 👍

Många insläppta mål blev det för Vítek i Accrington Stanley. Men han var given i startelvan och förefaller ha skött sig mycket bra. De många insläppta målen skyller vi istället på utespelarna.

Att Vítek är en riktigt talangfull målvakt vet vi. Att det ska räcka till Manchester Uniteds startelva är kanske långsökt, allra helst då yngre Elyh Harrison framstår som en större talang. Men Vítek går mot en bra karriär.

Vítek skrev nytt kontrakt med i United i samband med att han blev utlånad i januari. Det kontraktet sträcker sig till 2027, så något permanent klubbyte torde det inte bli i sommar. Däremot är det nog läge för ett nytt lån, lämpligen till ett League One-lag nu.

Brandon Williams (Ipswich Town): 👎

Skulle vi ha sammanfattat Brandon Williams lån i slutet av oktober hade omdömet blivit succé. Då hade han etablerat sig som given i Ipswich Towns startelva och mot Preston North End slog han till med ett drömmål.

Därefter… Fiasko. Williams försvann ur truppen under mystiska omständigheter. Det blev lite ströspel i slutet av 2023. På nyårsdagen var han oanvänd avbytare mot Stoke City. Därefter var han inte med i matchtruppen vid något tillfälle.

Däremot blev det ett framträdande i domstolen, då han anklagas för vårdslöshet i trafik och för att ha kört bil oförsäkrad. Där bestämdes det att han ska upp i rättegång i mars nästa år. Knappast något som imponerar på potentiella framtida arbetsgivare.

United hade ett optionsår på Williams kontrakt. Det utnyttjades givetvis inte. När listan på fria agenter publicerades gick Brandon Williams namn givetvis att läsa där.

Tom Wooster (Macclesfield, dual-registration): 👎

Det är inte helt lätt att hitta laguppställningar för Macclesfield. Men jag har lusläst deras Twitter och såvitt jag kan upptäcka har Wooster inte varit med i matchtruppen i en enda match. Under våren blev det därmed bara ett par matcher som oanvänd avbytare i Uniteds U21. Nu kanske han hade någon vinning i att träna med Macclesfield, det kan vi inte veta utifrån. Men utan insikt är det omöjligt att summera lånet som annat än misslyckat.

Res med oss till Manchester!