Här ger vi den grundläggande informationen för de turneringar som Manchester Uniteds olika lag deltar i. Vidare informerar vi om spelarregistrering, avstängningar och statistiken på Muss.se. Dessutom inkluderar vi länkar till diverse regelverk.
Turneringsinformation herrlaget
Premier League
Premier League är den engelska ligans högstadivision. Ligan består av 20 lag, där alla möter alla två gånger. Seger ger tre poäng och oavgjort ger en poäng. Det lag som tar flest poäng vinner. De tre lagen med färst poäng blir nedflyttade till Championship.
Om två eller fler lag slutar på samma poäng gäller i tur och ordning följande för att skilja lagen åt:
- Målskillnad
- Antal gjorda mål
Om två eller fler lag fortfarande är lika gäller att de delar position, förutsatt lagen inte behöver skiljas åt för att avgöra mästarlag, kvalificering till annan turnering eller nedflyttning. Om positionen inte kan delas gäller följande:
- Poäng i inbördes möten
- Flest gjorda bortamål i inbördes möten
- Playoff på neutral plan
Sedan säsongen 2019/20 gäller att videodomare används i samtliga matcher.
Säsongen 2022/23 gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match, begränsat till maximalt tre bytestillfällen under match (byten direkt efter halvtidsvilan förbrukar inget bytestillfälle). Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.
Sedan den 6 februari 2021 gäller att upp till två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.
FA Challenge Cup (FA-cupen)
Ren utslagsturnering som vanligen kallas FA-cupen. Den äldsta nationella fotbollsturneringen i världen. Premier League-lagen går in i omgång 3, då det är 64 lag kvar i turneringen. I samtliga omgångar är det enkelmöte. Till och med kvartsfinalen lottas hemmalag. Semifinalerna och finalen spelas på Wembley.
Säsongen 2022/23 gäller återigen det ordinarie regelverket för omspel (säsongen 2021/22 spelades inga omspel i omgång 3 och 4). I omgång 3 och 4 blir det omspel om det är oavgjort efter ordinarie tid. Från och med omgång 5 (åttondelsfinalerna) avgörs vinnaren vid behov genom förlängning och straffläggning. Om ett omspel är oavgjort efter ordinarie tid används förlängning och straffläggning för att avgöra vinnaren.
Säsongen 2022/23 gäller att lagen i huvudturneringen (Competition Proper) tillåts göra fem byten i varje match, begränsat till tre bytestillfällen. I matcher som går till förlängning får lagen ytterligare ett bytestillfälle men inget ytterligare byte. Byten i halvtid, samt i pausen inför och under förlängning förbrukar inget bytestillfälle. Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.
Sedan den 6 februari 2021 gäller att upp till två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.
FA reserverar sig rätten att bestämma att videodomare ska används i utvalda matcher. I praktiken brukar det betyda att videodomare används i matcher som spelas på Premier League-arenor.
EFL Cup (Ligacupen)
Hette tidigare Football League Cup men har ett nytt namn sedan säsongen 2016/17. (Officiellt namnges cupen vanligen av en sponsor, men det tar vi ingen hänsyn till.) På svenska kallas EFL Cup vanligen Ligacupen.
Ligacupen är en ren utslagsturnering. De Premier League-lag som deltar i Europaspel går in i omgång 3 medan övriga Premier League-lag går in i omgång 2. I omgång 3 är det 32 lag kvar i turneringen. Semifinalerna, och enbart semifinalerna, avgörs genom dubbelmöte, övriga omgångar avgörs i enkelmöten. Till och med kvartsfinalerna lottas hemmalag. Finalen spelas på neutral plan.
Till och med kvartsfinalerna gäller att det går direkt till straffläggning om det är oavgjort efter ordinarie tid.
Om det är oavgjort efter den andra semifinalen spelas förlängning och om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Bortamålsregeln tillämpas inte.
Om finalen är oavgjord är efter ordinarie tid spelas förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs cupen genom straffläggning.
Säsongen 2022/23 gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match, begränsat till tre bytestillfällen. I matcher som går till förlängning får lagen ytterligare ett bytestillfälle men inget ytterligare byte. Byten i halvtid, samt i pausen inför och under förlängning förbrukar inget bytestillfälle. Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.
Sedan säsongen 2021/22 gäller att upp till två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.
På arenor som har teknik installerad för videodomare har EFL rätten att bestämma om videodomare ska användas eller inte. För semifinalerna kan EFL också kräva att tillfälliga system för videodomare ska installeras på arenor som inte har tekniken.
Europakvalificering
Säsongerna 2020/21, 2021/22 och 2022/23 gäller:
- Champions League: De fyra högst placerade lagen i Premier League kvalificerar sig för spel i efterföljande säsongs Uefa Champions League
- Europa League: Det femte bästa laget i ligan och FA-cupvinnaren kvalificerar sig för efterföljande säsongs Uefa Europa League
- Europa Conference League: Ligacupvinnaren kvalificerar sig för kval till efterföljande säsongs Uefa Europa Conference League
Om vinnarna i FA-cupen och Ligacupen har kvalificerat för spel i Champions League eller Europa League genom sin ligaplacering går vakanta Europaplatser i tur och ordning till ligasexan och ligasjuan.
En ytterligare väg till Europa är genom att vinna Champions League, Europa League eller Europa Conference League. Champions League- och Europa League-vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet i Champions League medan vinnarna i Europa Conference League kvalificerar sig för spel i Europa League-gruppspelet.
Ett land kan maximalt ha fem lag i Champions League. I den osannolika händelse att Champions League-vinnaren och Europa League-vinnaren båda kommer från England och båda slutar utanför topp 4 i ligan så mister ligafyran sin Champions League-plats. Ligafyran får i så fall spela i Europa League. Antalet engelska lag i Europa League kan då utökas till tre.
Uefa Champions League
Den främsta europeiska cupturneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel. Totalt är det 32 lag som kvalificerar sig för gruppspelet.
Lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte. Antalet bytestillfällen under match är begränsat till tre under ordinarie tid med ytterligare ett bytestillfälle i matcher som går till förlängning. Byten som görs inför andra halvlek, inför förlängningen och inför förlängningens andra halvlek exkluderas från de tillgängliga bytestillfällena.
Videodomare används i samtliga matcher från och med gruppspelet.
Gruppspel
De 32 lagen delas in i 8 grupper om 4 lag, genom lottning följt av seedning baserat på förra säsongens resultat och Uefaranking. Lag från samma land kan inte mötas i gruppspelet. I gruppspelet är det match hemma och borta mot övriga lag i gruppen. De två bästa lagen går till åttondelsfinal, grupptrean går till slutspel i Uefa Europa League och gruppfyran har spelat klart i Europa för säsongen.
Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen i tur och ordning genom:
- Poäng i inbördes möten
- Målskillnad i inbördes möten
- Antal gjorda mål i inbördes möten
- Om proceduren eliminerar minst ett lag men det fortfarande är lika mellan lag upprepas proceduren med kvarvarande lag
- Målskillnad i alla matcher
- Antal gjorda mål totalt
- Antal segrar
- Antal segrar på bortaplan
- Bäst disciplinärt rekord
- Bäst Uefaranking
Slutspel
Åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan.
Gruppvinnarna seedas i åttondelsfinalen och får fördelen av att spela returen på hemmaplan. Lag från samma grupp och lag från samma land kan inte mötas i åttondelsfinalerna. I kvartsfinal och semifinal lottas vilket lag som börjar på hemmaplan. Från om med kvartsfinalerna kan lag från samma land mötas.
Från och med säsongen 2021/22 gäller att bortamålsregeln är slopad. Om ett dubbelmöte är oavgjort efter ordinarie tid i match 2 blir det förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Om finalen slutar oavgjord blir det förlängning och vid behov även straffläggning.
Uefa Europa League
Den näst främsta europeiska turneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Från och med säsongen 2021/22 gäller att inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel. Totalt är det 32 lag som kvalificerar sig för gruppspel.
Lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte. Antalet bytestillfällen under match är begränsat till tre under ordinarie tid med ytterligare ett bytestillfälle i matcher som går till förlängning. Byten som görs inför andra halvlek, inför förlängningen och inför förlängningens andra halvlek exkluderas från de tillgängliga bytestillfällena.
Videodomare används i samtliga matcher från och med gruppspelet.
Gruppspel
De 32 lagen delas in i 8 grupper om 4 lag, genom lottning följt av seedning baserat på Uefaranking. Lag från samma land kan inte mötas i gruppspelet. I gruppspelet är det match hemma och borta mot övriga lag i gruppen. Gruppvinnaren är klar för åttondelsfinal, grupptvåan är klar för playoff i Europa League-slutspelet, grupptrean går till slutspel i Uefa Europa Conference League och gruppfyran har spelat klart i Europa för säsongen.
Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen i tur och ordning genom:
- Poäng i inbördes möten
- Målskillnad i inbördes möten
- Antal gjorda mål i inbördes möten
- Om proceduren eliminerar minst ett lag men det fortfarande är lika mellan lag upprepas proceduren med kvarvarande lag
- Målskillnad i alla matcher
- Antal gjorda mål totalt
- Antal segrar
- Antal segrar på bortaplan
- Bäst disciplinärt rekord
- Bäst Uefaranking
Slutspel
Sedan säsongen 2021/22 är det är 24 lag som går till slutspel, 16 lag från gruppspelet i Europa League och 8 från gruppspelet i Champions League. Gruppvinnarna i Europa League går direkt till åttondelsfinal medan grupptvåorna i Europa League möter grupptreorna i Champions League i playoff om en plats i åttondelsfinalen. Playoff, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan. I playoff och i åttondelsfinalerna gäller att lag från samma land inte kan mötas. I kvartsfinalerna och semifinalerna är det fri lottning.
Grupptvåorna i Europa League har hemmaplan i returmötet i playoff. I åttondelsfinalen möter de åtta gruppvinnnarna i Europa League varsitt lag som vunnit playoff. Gruppvinnarna i Europa League har hemmaplan i åttondelsfinalreturen.
Från och med säsongen 2021/22 gäller att bortamålsregeln är slopad. Om ett dubbelmöte är oavgjort efter ordinarie tid i match 2 blir det förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Om finalen slutar oavgjord blir det förlängning och vid behov även straffläggning.
Uefa Europa Conference League
Den tredje främsta europeiska turneringen. Introducerades säsongen 2021/22. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel.
Lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte. Antalet bytestillfällen under match är begränsat till tre under ordinarie tid med ytterligare ett bytestillfälle i matcher som går till förlängning. Byten som görs inför andra halvlek, inför förlängningen och inför förlängningens andra halvlek exkluderas från de tillgängliga bytestillfällena.
Principiellt används videodomare enbart i finalen. Uefa kan emellertid besluta att videodomare ska användas i andra matcher också.
Kvalspel
Information kommer när Manchester United ska delta.
Gruppspel
Information kommer när Manchester United ska delta.
Slutspel
Det är 24 lag som går till slutspel, 16 lag från gruppspelet i Europa Conference League och 8 från gruppspelet i Europa League. Gruppvinnarna i Europa Conference League går direkt till åttondelsfinal medan grupptvåorna i Europa Conference League möter grupptreorna i Europa League i playoff om en plats i åttondelsfinalen. Playoff, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan. I playoff och i åttondelsfinalerna gäller att lag från samma land inte kan mötas. I kvartsfinalerna och semifinalerna är det fri lottning.
Grupptvåorna i Europa Conference League har hemmaplan i returmötet i playoff. I åttondelsfinalen möter de åtta gruppvinnnarna i Europa Conference League varsitt lag som vunnit playoff. Gruppvinnarna i Europa Conference League har hemmaplan i åttondelsfinalreturen.
Från och med säsongen 2021/22 gäller att bortamålsregeln är slopad. Om ett dubbelmöte är oavgjort efter ordinarie tid i match 2 blir det förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Om finalen slutar oavgjord blir det förlängning och vid behov även straffläggning.
Uefa Super Cup
I Uefa Super Cup möts vinnarna i Champions League och Europa League i en match på neutral plan. Regler meddelas när United ska delta.
FA Community Shield
I Community Shield möts ligavinnaren och vinnaren i FA-cupen på Wembley (spelas vanligen helgen innan Premier League börjar). Om samma lag vinner både ligan och FA-cupen får ligatvåan spela Community Shield. Om matchen slutar lika går det direkt till straffavgörande. Matchen har en status mellan tävlingsmatch och träningsmatch och lagen får göra sex byten under matchen. Avstängningar kan inte avtjänas i Community Shield och en spelare som blir utvisad i Community Shield blir heller inte avstängd i övriga turneringar (undantaget förseelser som skulle ha resulterat i en avstängning längre än tre matcher).
Fifa Club World Cup
För att kvala in till Fifa Club World Cup krävs en seger i Champions League. Information om turneringen kommer när United ska delta.
Träningsmatcher och träningsturneringar
Speciella regler gäller för varje träningsmatch och varje träningsturnering. Ibland är det fritt antal byten, ibland är det ett begränsat antal byten. Ibland blir det straffar om en match slutar oavgjord, ibland inte. Förlängning efter en oavgjord match är i stort sett uteslutet.
Turneringsinformation damlaget
Women’s Super League
Den engelska damfotbollens förstadivision. Sedan säsongen 2019/20 deltar tolv lag. Alla lag möter alla hemma och borta (totalt 22 matcher). Seger ger tre poäng och oavgjort ger en poäng. Efter säsongs slut blir det lag som har flest poäng engelska mästare. Det sämsta laget flyttas ner till Women’s Championship, givet att en klubb från Championship uppfyller kraven för uppflyttning.
Om två eller fler lag slutar på samma poäng används i tur och ordning följande för att avgöra slutställning:
- Målskillnad
- Antal gjorda mål
- Flest segrar
- Inbördes möten
Om det fortfarande inte går att skilja lag åt gäller att lagen delar position. Om det av någon anledning (för att avgöra mästare, Europakvalificering eller nedflyttning) inte är möjligt med delad position spelas playoff för att skilja lagen åt.
Det är tillåtet med fem byten i varje match, begränsat till maximalt tre bytestillfällen under match (byten direkt efter halvtidsvilan förbrukar inget bytestillfälle). Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.
Sedan den 6 februari 2021 gäller att två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.
Women’s FA Challenge Cup
Damernas FA-cup. En ren utslagsturnering. Lagen i de två högsta divisionerna går in i omgång 4, då det återstår 32 lag. Enkelmöten i alla omgångar. Oavgjorda matcher går till förlängning och om det fortfarande är oavgjort avgörs det genom straffläggning. Finalen spelas på Wembley. Lotten avgör hemmalag i övriga omgångar.
Lagen tillåts göra fem byten under match, begränsat till tre bytestillfällen. I matcher som går till förlängning får lagen ytterligare ett bytestillfälle men inget ytterligare byte. Byten i halvtid, samt i pausen inför och under förlängning förbrukar inget bytestillfälle. Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.
Sedan den 6 februari 2021 gäller att två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.
I de tidiga omgångarna kan regelverket skilja sig åt i vissa fall. Det tar vi ingen hänsyn till här, utan vi presenterar enbart det som gäller i de omgångar som är relevanta för Manchester United.
FA Women’s League Cup
Damernas ligacup, där lagen från de två högsta divisionerna gör upp. Cupen avgörs genom gruppspel och slutspel. Det exakta upplägget för cupen tenderar att justeras inför varje ny säsong.
Per 2022-07-28 har formatet för säsongen 2022/23 inte bekräftats. Nedan är vad som gällde säsongen 2021/22. Turneringsformatet har förändrats varje år sedan Uniteds professionella damlag introducerades säsongen 2018/19, så det är långt ifrån självklart att formatet från 2021/22 gäller även 2022/23.
Säsongen 2021/22 gäller att det är tillåtet med fem byten i varje match, dock begränsat till tre bytestillfällen under match. Det är tillåtet med upp till nio avbytare. Regelverket preciserar inget om ytterligare byte eller ytterligare bytestillfälle i matcher som går till förlängning.
Sedan den 6 februari 2021 gäller att två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.
Gruppspel
Säsongen 2021/22 gäller att lagen som spelar gruppspel i Uefa Women’s Champions League går in i FA Women’s League Cup först i kvartsfinal. Övriga lag spelar gruppspel.
Gruppspelslottningen inkluderar de 21 lag som inte kvalificerat sig för åtminstone kval till Champions League. Lagen delas geografiskt in i norr (9 lag) och söder (12 lag). I norr blir det en grupp om fyra lag och en grupp om fem lag. I söder blir det tre grupper om fyra lag.
I händelse av att ett eller två engelska lag misslyckas i kvalet till Champions League (säsongen 2021/22 gäller att Chelsea redan på förhand är kvalificerade för Champions League-gruppspelet) lottas dessa i efterhand in i en grupp om fyra lag där med samma geografiska anpassning som i den ordinarie gruppspelslottningen.
I grupperna är det enkelmöten mot varje lag. Vinst ger tre poäng. Matcher som slutar oavgjort i gruppspelet går till straffläggning, där vinnaren får två poäng och förloraren en poäng. Vinnaren i varje grupp går vidare till kvartsfinal.
Om två eller fler lag har samma poäng gäller i tur och ordning:
- Målskillnad
- Flest gjorda mål
- Flest vunna matcher
- Inbördes möte
- Lottdragning
I händelse av att gruppspelet utökas med lag som misslyckats i kvalet till Champions League går den bästa och eventuellt också den näst bästa grupptvåan också till kvartsfinal. Bästa och eventuellt också nästa bästa grupptvåa utses i så fall enligt poäng per match.
Slutspel
I slutspelet är det enkelmöten som gäller. I kvartsfinalerna och semifinalerna avgör lotten vilka som får spela hemma. Finalen spelas på neutral plan. I slutspelet avgörs oavgjorda matcher genom förlängning och vid behov straffläggning.
Europakvalificering
De tre bästa lagen i FA Women’s Super League kvalificerar sig för spel i eller kval till efterföljande säsongs Uefa Women’s Champions League. En ytterligare väg till Champions League är att vinna turneringen, då vinnaren är garanterad en plats i nästa års turnering (i händelse av att en engelsk klubb vinner Champions League och slutar fyra eller sämre i ligan blir det fyra engelska lag i turneringen men om ett engelskt lag vinner Champions League och slutar topp 3 blir det inget ytterligare engelskt lag i turneringen).
Säsongen 2022/23 gäller följande:
- Mästarna går in i andra kvalomgången (i Champions Path) (där vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet) eller i gruppspelet (se den kursiva texten nedan)
- Ligatvåan går in i andra kvalomgången (i League Path) (där vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet)
- Ligatrean går in i den första kvalomgången (i League Path) (där laget måste vinna två enkelmöten för att avancera till andra kvalomgången)
I händelse av att Champions League-vinnaren har kvalificerat sig för gruppspelet genom sin ligaposition (som vinnare av en av de tre högst rankade ligorna) går den vakanta platsen i gruppspelet till ligavinnaren i den fjärderankade ligan (som är England).
För att den engelska mästaren ska vara garanterad en plats i gruppspelet krävs att England klättrar på Uefas ranking. Det är, per sommaren 2022, osannolikt att så kommer att ske de närmaste åren. Det är i praktiken uteslutet att England ska rasa på rankingen de närmaste åren.
Uefa Women’s Champions League
Den främsta europeiska klubblagsturneringen. Avgörs sedan säsongen 2021/22 genom kvalspel, gruppspel och slutspel. Informationen förtydligas när United ska delta.
Kvalspel
Omgång 1: Avgörs i form av en miniturnering om fyra lag som avgörs i cupformat på en spelplats. Det är enkelmöten och semifinaler, tredjeprismatch och final spelas. Vinnaren går vidare till omgång 2.
Omgång 2: Dubbelmöte mot ett annat lag. Vinnaren kvalificerar sig för gruppspelet.
Gruppspel
De 16 lagen delas in i 4 grupper om 4. Alla möter alla i gruppen hemma och borta. De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.
Slutspel
Kvartsfinaler och semifinaler avgörs i dubbelmöten. Finalen spelas i en match på neutral plan.
Women’s FA Community Shield
Återinfördes 2020 men spelades inte 2021. Ovisst om eller när matchen kommer att spelas igen. Mer information kommer när United ska delta.
Träningsmatcher och träningsturneringar
Speciella regler gäller för varje träningsmatch och varje träningsturnering. Ibland är det fritt antal byten, ibland är det ett begränsat antal byten. Ibland blir det straffar om en match slutar oavgjord, ibland inte. Förlängning efter en oavgjord match är i stort sett uteslutet.
Turneringsinformation ungdomslagen
Premier League 2
Liga för det äldsta ungdomslaget. Är från och med säsongen 2022/23 återigen en U21-liga.
Säsongen 2022/23 deltar 25 lag. Lagen är uppdelade i två divisioner med 14 lag i Division 1 och 11 lag i Division 2. United spelar säsongen 2021/22 i förstadivisionen. Dubbelmöten mot alla lag i samma division är det som gäller och laget med flest poäng vinner serien.
Antalet deltagande lag minskades från 28 till 25 inför säsongen 2022/23. Formatet för uppflyttning och nedflyttning förändras emellertid inte, åtminstone inte säsongen 2022/23. Så det förefaller inte finnas någon plan på att utjämna antalet lag i de två divisionerna, med annat än att antalet deltagande lag utökas.
Säsongen 2022/23 tillåts fem överåriga utespelare plus en överårig målvakt i varje lag, utöver det tillåts endast U21-spelare. Säsongen 2023/24 minskas det till fyra överåriga utespelare och från säsongen 2024/25 gäller tre överåriga utespelare. Säsongen 2022/23 räknas spelare födda tidigast den 1 januari 2001 som U21-spelare.
Byten säsongen 2022/23: Lagen får nominera fem avbytare och det är tillåtet med fem byten per lag, begränsat till tre bytestillfällen (byten direkt efter halvtidsvilan förbrukar inget bytestillfälle). I tillägg finns möjlighet för upp till två fria byten i händelse av misstänkt hjärnskakning. Vid byte i samband med misstänkt hjärnskakning får motståndarna också ett fritt byte. I fall med byte för misstänkt hjärnskakning (och fria byten för motståndaren i samband med detta) gäller i händelse av att lagen redan har gjort fem byten att det är tillåtet byta in en redan utbytt spelare.
Premier League 2, Division 1
Högstadivisionen. Vinnaren blir U21-mästare. De två sämsta lagen degraderas till Division 2.
Premier League 2, Division 2
Andradivisionen. Vinnaren är klar för Division 1. Lag 2-5 gör upp om den andra platsen i playoff. Playoff spelas i form av semifinal och final i enkelmöten. I semifinalerna möts lag 2 och 5 samt lag 3 och 4. I såväl semifinal som final har laget som slutade bäst i serien fördel av hemmaplan.
U18 Premier League
Juniorlagets liga, för U18-spelare. De 25 lagen delas geografiskt in i två grupper, med 13 lag i den norra gruppen och 12 i den södra. United spelar i den norra gruppen. Alla lag spelar hemma och borta mot alla lag i samma grupp. Därefter spelas en final mellan vinnaren i den södra gruppen och vinnaren i den norra gruppen för att avgöra vilka som blir engelska juniormästare.
Reglerna tillåter en överårig målvakt (U19), medan alla utespelare måste vara U18-spelare. Som U18-spelare räknas säsongen 2022/23 spelare födda tidigast den 1 september 2004.
(Det finns en möjlighet för att använda U19-spelare på dispens. Men då måste spelaren fortsatt vara kontrakterad som scholar och det enbart till följd av skada eller andra förmildrande omständigheter och det hela måste dessutom godkännas av Premier League.)
Byten säsongen 2022/23: Lagen får nominera fem avbytare och det är tillåtet med fem byten per lag, begränsat till tre bytestillfällen (byten direkt efter halvtidsvilan förbrukar inget bytestillfälle). I tillägg finns möjlighet för upp till två fria byten i händelse av misstänkt hjärnskakning. Vid byte i samband med misstänkt hjärnskakning får motståndarna också ett fritt byte. I fall med byte för misstänkt hjärnskakning (och fria byten för motståndaren i samband med detta) gäller i händelse av att lagen redan har gjort fem byten att det är tillåtet byta in en redan utbytt spelare.
EFL Trophy
Turnering för de 48 klubbarna i League One och League Two samt 16 inbjudna akademilag. Avgörs genom gruppspel och slutspel.
De inbjudna akademilagen måste starta med minst sex spelare som är 21 år eller yngre den 30 juni det kalenderår som säsongen inleds. I tillägg gäller att akademilagen maximalt får använda två spelare som var äldre än 21 år när säsongen inleddes och som innan säsongen inleddes hade gjort 40 seniormatcher eller mer.
För League One- och League Two-klubbarna gäller att de i varje match måste ha minst fyra Qualifying Players bland utespelarna i startelvan.
Byten säsongen 2022/23: Lagen tillåts göra fem byten i varje match, begränsat till tre bytestillfällen. I matcher som går till förlängning får lagen ytterligare ett bytestillfälle men inget ytterligare byte. Byten i halvtid, samt i pausen inför och under förlängning förbrukar inget bytestillfälle. Lagen tillåts ha sju avbytare på bänken.
Sedan säsongen 2021/22 gäller att upp till två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.
Gruppspel
Turneringen inleds med ett gruppspel där de 64 lagen först delas in geografiskt i norr och söder och sedan lottas in i 16 grupper om 4 lag, varav ett akademilag i varje grupp. Enkelmöten gäller i gruppspelet och akademilaget spelar samtliga matcher på bortaplan. Efter oavgjorda matcher i gruppspelet genomförs en straffläggning där vinnaren får en bonuspoäng. De två bästa lagen i varje grupp går till slutspel.
Slutspel
I slutspelet gäller enkelmöten hela vägen. Till och med semifinalen går oavgjorda matcher direkt till straffläggning medan det spelas förlängning om finalen är oavgjord efter ordinarie tid. I slutspelets första omgång lottas gruppvinnarna mot grupptvåor, med hemmaplansfördel för gruppvinnarna (lag från samma grupp kan inte mötas). Den regionala uppdelningen gäller till och den andra slutspelsrundan (åttondelsfinalerna). Från och med kvartsfinalerna är det fri lottning.
I slutspelet kan lagen ansöka om att få spela på bortaplan trots att de har tilldelats hemmaplan (genom position i gruppspelet eller lottning), vilket akademilag ofta gör.
Uefa Youth League
Uefa Youth League är Uefas U19-turnering, där 64 lag deltar. Manchester United deltar inte säsongen 2022/23.
Turneringen avgörs i två vägar, genom gruppspel parallellt med gruppspelet i Champions League samt en utslagsturnering för mästarlag. I slutspelet slås de två vägarna ihop.
Säsongen 2022/23 måste spelarna vara födda den 1 januari 2004 eller senare för att räknas som U19-spelare. Lagen får emellertid använda tre överåriga spelare, födda tidigast den 1 januari 2003, i varje match. Spelare som deltar i minst tre matcher i Uefa Champions League eller Uefa Europa League under säsongen får inte längre spela i Uefa Youth League.
Manchester United har två möjliga vägar in i turneringen:
- Om a-laget kvalificerar sig för Champions League får United en plats i Uefa Youth League.
- Om a-laget inte går till Champions League får United en plats i Uefa Youth League genom att bli engelska juniormästare.
Om United deltar i Champions League deltar juniorlaget i gruppspelet i Uefa Youth League (”Champions League path”). Gruppspelet i Youth League spelas parallellt med gruppspelet i Uefa Champions League. U19-laget spelar då mot samma lag som a-laget möter i Champions League. Vanligen spelas matcherna i Youth League på förmiddagen samma dag som a-laget spelar i Champions League, men undantag förekommer. Gruppettan går till åttondelsfinal medan grupptvåan får spela playoff på bortaplan mot ett av lagen som går vidare från ”domestic Champions route”.
Om United har kvalificerat sig för turnering som juniormästare deltar laget domestic Champions route. Här ställer 32 lag upp och två utslagsomgångar spelas för att avgöra vilka åtta lag som ska gå till playoff. Utslagsomgångarna spelas i dubbelmöten.
I slutspelet möts de åtta grupptvåorna från Champions League path och de åtta kvarvarande lagen från domestic Champions path i playoff i bäst av en match, där laget från domestic Champions path har fördel av hemmaplan. I playoff får lag från samma land inte mötas, i övrigt inga restriktioner.
De åtta vinnarna från playoff går till åttondelsfinal tillsammans med de åtta gruppvinnarna från Champions League path. Här gäller fri lottning med det undantag att lag som möttes i gruppspelet inte får mötas. Från kvartsfinal och framåt gäller helt fri lottning. Precis som i playoff är det enkelmöten som gäller. Ett hemmalag lottas fram för åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna medan semifinalerna och finalen spelas på neutral plan i Nyon.
Om det är oavgjort efter full tid i slutspelet avgörs det genom straffläggning. Ingen förlängning spelas.
Byten: Sedan säsongen 2018/19 gäller att lagen får göra maximalt fem byten under matcherna. Utbytta spelare får inte bytas in. De fem möjliga bytena får göras vid maximalt tre avbrott i spelet (ett extra bytestillfälle erhålls i samband med halvtidsvilan). Lagen får nominera sju avbytare.
FA Youth Challenge Cup
Ren utslagsturnering för U18-spelare. I samtliga omgångar avgörs det i ett enkelmöte, där lotten avgör vilka som har hemmaplan. Om en match slutar oavgjord avgörs det genom förlängning och straffar. Premier League-klubbarna går in i omgång 3, då det återstår 64 lag.
Säsongen 2022/23 gäller att spelarna ska vara födda tidigast den 1 september 2004 och senast den 31 augusti 2007.
Byten säsongen 2022/23: Lagen får nominera sju avbytare varav tre får bytas in. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett fjärde byte.
Premier League International Cup
En U21-cup för lag från Premier League 2 och utländska ligor. Samtliga matcher spelas i England. Introducerades säsongen 2014/15. Är tillbaka säsongen 2022/23 efter att senast ha spelats säsongen 2019/20 (då turneringen avbröts på grund av covidepidemin). United deltog säsongerna 2016/17, 2017/18 och 2018/19 och kommer att delta 2022/23.
Säsongen 2022/23 gäller att 24 lag deltar, 12 Premier League 2-lag och 12 utländska lag. Lagen delas in i tre grupper om åtta lag med fyra PL2-lag och fyra utländska lag i varje grupp. Varje lag spelar fyra gruppspelsmatcher och PL2-lagen möter enbart utländska lag (och de utländska lagen möter enbart PL2-lag). De två bästa lagen i varje grupp och de två bästa grupptreorna går till kvartsfinal. Enkelmöten gäller i slutspelet. (Eventuella matcher mellan utländska lag i slutspelet spelas på neutral plan i England.)
Åldersregler och bytesregler torde vara samma som i Premier League 2.
U18 Premier League Cup
En turnering som introducerades säsongen 2017/18, för klubbarna som deltar i U18 Premier League.
Säsongen 2022/23 deltar 28 lag, uppdelade i sju grupper om fyra lag. Det är enkelmöten i gruppspelet och gruppvinnarna samt den bästa grupptvåan går vidare till kvartsfinal.
I slutspelet är det enkelmöten, med förlängning och straffar vid behov, som avgör. Samma åldersregler och bytesregler som i U18 Premier League.
Spelarregistrering
Herrlaget:
Damlaget:
Ungdomslagen:
Premier League
Totalt får maximalt 25 spelare registreras i Premier League-truppen, varav minst åtta ska klassas som ”home grown” (för att klassas som ”home grown” ska en spelare ha spenderat minst tre säsonger eller 36 månader i en klubb i det engelska eller walesiska ligasystemet före 21 års ålder). I tillägg till detta får ett obegränsat antal U21-spelare registreras på B-listan.
Reglerna för Premier League-truppen träder i kraft i samband med att sommarens transferfönster stänger. Ändringar får göras i samband med transferfönstret i januari.
Champions League, Europa League och Europa Conference League
- Samma regler gäller för Uefa Champions League, Uefa Europa League och Uefa Europa Conference League.
- Truppen för gruppspelet ska registreras senast klockan 24.00 den 2 september 2022.
- Truppen för slutspelet ska registreras senast vid klockan 24.00 den 2 februari 2023. Maximalt tre förändringar från gruppspelstruppen tillåts.
- Ett obegränsat antal spelare kan registreras på B-listan, senast vid midnatt dagen innan match (dvs. klockan 24.00 dagen före match).
- Regler: Totalt får maximalt 25 spelare registreras på B-listan (CL eller EL), varav minst två måste vara målvakter. Ett ytterligare krav är varje klubb måste ha minst tre målvakter registrerade (totalt på A- och B-listan). Vidare måste minst åtta spelare vara ”locally trained players” och av dessa måste minst fyra klassas som ”club-trained player”.
- Locally trained player: Spelaren ska mellan 15 och 21 års ålder ha varit registrerad i en klubb inom samma fotbollsförbund i 3 hela säsonger eller 36 månader.
- Club-trained player: Samma regler som för en locally trained player men registreringen ska dessutom ha varit för den aktuella klubben.
- B-listan: För att få listas på B-listen måste spelaren vara U21-spelare och ha varit registrerad i klubben under en oavbruten period på två år efter sin 15-årsdag (16-åriga spelare får registreras på B-listan om de har varit registrerade i klubben, utan avbrott, de två senaste åren).
Women’s Super League
Klubbarna måste registrera minst 18 och maximalt 25 spelare. Av dessa ska minst 8 klassas som ”home grown” (för att klassas som ”home grown” ska en spelare ha spenderat minst tre säsonger eller 36 månader i en klubb i det engelska eller walesiska ligasystemet före 21 års ålder). Maximalt 6 av de registrerade spelarna får vara långtidslån och av dessa får max 3 vara från samma klubb och max 2 får vara 23 år eller äldre.
Under transferfönstret i januari får maximalt tre spelare i den registrerade truppen bytas ut.
I tillägg får klubbarna registrera ett valfritt antal akademi- eller reservspelare. Maximalt 5 akademi- eller reservspelare får emellertid användas i varje enskild match.
Uefa Women’s Champions League
Information kommer när United ska delta.
Ungdomslagen allmänt
Klubbarna får totalt ha maximalt 30 U17- och U18-spelare. I åldersgrupperna U19 till U21 tillåts maximalt 15 spelare per åldersgrupp.
Uefa Youth League
- Varje klubb får registrera maximalt 40 spelare (varav minst 3 målvakter) för spel i Uefa Youth League. Klubbarna har rätt att revidera listan senast sju dagar före match.
- 5 överåriga (U20) spelare får registreras inför säsongen, givet att de uppfyller de krav som ställs (bland annat måste spelaren ha varit i klubben minst två år). Dessa spelare får inte strykas från listan, såtillvida de inte byter klubb eller blir långtidsskadade.
- Klubbarna ska registrera maximalt 20 spelare som tillgängliga för spel senast klockan 20.00 dagen före match. Dessa 20 får maximalt inkludera 3 av de 5 överåriga spelarna.
- Av dessa måste minst 14 ha tillhört klubben i minst två år före turneringens start.
- En spelare som, från och med gruppspelet, deltar i minst tre matcher i Champions League eller Europa League får inte längre delta i säsongens Uefa Youth League.
Regler för avstängningar
Ackumulerade varningar:
Avstängningar för varningar är turneringsspecifika i den engelska fotbollen men inte i Uefas turneringar.
Utvisningar:
Avstängningar för varningar i Premier League
- 5 varningar: 1 match (gäller till och med match 19)
- 10 varningar: 2 matcher (gäller till och med match 32)
- 15 varningar: 3 matcher (gäller hela säsongen)
- 20 varningar: inget standardstraff
Den spelare som drar på sig 5 varningar från säsongsstart till och med den 19:e Premier League-matchen blir automatiskt avstängd i nästkommande match i Premier League. Den spelare som drar på sig 10 varningar från säsongsstart till och med den 32:a Premier League-matchen blir automatiskt avstängd i de 2 nästkommande Premier League-matcherna. Den spelare som drar på sig 15 varningar under säsongen blir automatiskt avstängd i de 3 nästkommande Premier League-matcherna (vid behov gäller denna avstängning under inledningen av nästkommande säsong). Den spelare som drar på sig 20 varningar under säsongen kallas in till FA för förhör och därefter beslutar FA om straff.
Avstängningar för varningar i FA Challenge Cup
Spelare i klubb som inleder cupspelet i omgång 3 blir avstängd i en match efter sin andra och fjärde varning i cupen.
Spelare i klubbar som inleder cupspelet i omgång 1 eller tidigare blir avstängd en match efter sin fjärde varning i cupen och därefter blir spelaren avstängd en match efter varje två varningar.
Kvarstående varningar annulleras efter kvartsfinalen (en spelare kan vara avstängd i semifinalen men inte i finalen för upprepade varningar). Eventuella avstängningar som står kvar efter säsongen annulleras.
Avstängningar för varningar i EFL Cup
En matchs avstängning efter varning två och varning fyra.
Kvarstående varningar annulleras efter kvartsfinalen (en spelare kan vara avstängd i den första semifinalen men inte den andra semifinalen eller i finalen för upprepade varningar). Eventuella avstängningar som står kvar efter säsongen annulleras.
Avstängningar för varningar i Women’s Super League
- 5 varningar: 1 match
- 10 varningar: 2 matcher
- 15 varningar: 3 matcher
- 20 varningar: inget standardstraff
Avstängningar för varningar i Women’s FA Challenge Cup
Spelare i klubb som inleder cupspelet i omgång 3 blir avstängd i en match efter sin andra och fjärde varning i cupen.
Spelare i klubbar som inleder cupspelet i omgång 2 eller tidigare blir avstängd en match efter sin fjärde varning i cupen och därefter blir spelaren avstängd en match efter varje två varningar.
Kvarstående varningar annulleras efter kvartsfinalen (en spelare kan vara avstängd i semifinalen men inte i finalen för upprepade varningar). Eventuella avstängningar som står kvar efter säsongen annulleras.
Avstängningar för varningar i FA Women’s League Cup
En matchs avstängning efter varning två och varning fyra.
Kvarstående varningar annulleras efter kvartsfinalen (en spelare kan vara avstängd i semifinalen men inte i finalen för upprepade varningar). Eventuella avstängningar som står kvar efter säsongen annulleras.
Avstängningar för varningar i Uefas turneringar
Uefa Champions League, Uefa Europa League, Uefa Europa Conference League och Uefa Super Cup:
- En spelare blir avstängd en match efter sin tredje, femte, sjunde och nionde varning i säsongen Uefa Champions League, Uefa Europa League eller Uefa Europa Conference League.
- Varningar och avstängningar från gruppspelet i en Uefaturnering följer med till slutspelet i en annan Uefaturnering.
- Varningar upphör att gälla efter kvartsfinalerna.
- Varningar och avstängningar för varningar upphör att gälla efter säsongens slut.
- Varningar och avstängningar för varningar från kvalspel tas inte med in i gruppspelet. Varningar i Uefa Super Cup följer inte med till Champions League och Europa League.
Uefa Women’s Champions League: Information kommer när United ska delta.
Avstängningar för utvisningar i engelsk fotboll
Reglerna är samma i herr- och damfotbollen. Avstängningar för utvisningar gäller sammanställt i engelsk fotboll och avtjänas oberoende av turnering, inom samma turneringskategori. Här räknas seniormatcher och ungdomsmatcher som olika turneringskategorier. Med andra ord kan du bli avstängd i ligan för en utvisning i FA-cupen eller Ligacupen.
EFL Trophy undantas från detta, då cupen är öppen både för seniorlag (från League One och League Two) och för ungdomslag (från Premier League). Det gäller att avstängningar för utvisningar i EFL Trophy ska avtjänas exklusivt i EFL Trophy. Undantaget är om en spelare inte längre kan spela i EFL Trophy (antingen för att spelaren byter till en klubb som inte deltar i turneringen eller om spelarens klubb inte längre deltar i turneringen), i så fall ska avstängningen överföras till andra turneringar.
Utvisningar i Community Shield resulterar inte i avstängning (undantaget grova utvisningar där förseelsen skulle ha renderat i en avstängning längre än tre matcher). Det går heller inte att avtjäna avstängningar i Community Shield. Detta då Community Shield i denna ram inte räknas som tävlingsmatch.
Standardstraff finns som följer:
- 1 match: utvisning p.g.a. två varningar eller p.g.a. att ha förhindrat en klar målchans
- 2 matcher: utvisning p.g.a. stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester
- 3 matcher: utvisning p.g.a. allvarligt otillåtet spel eller våldsamt uppträdande
- 6 matcher: utvisning p.g.a. att spelaren har spottat på någon
Då standardstraff tillämpas börjar avstängningen gälla med omedelbar verkan (dvs. nästkommande match/matcher), oberoende av turnering (inom samma turneringskategori).
Om spelaren har varit avstängd för utvisning tidigare under säsongen adderas en matchs avstängning till straffet för varje tidigare avstängning för utvisning. (en spelare som drar på sig sin tredje utvisning under säsongen får således två matcher utöver standardstraffet).
I tillägg till detta finns det möjlighet för förlängda avstängningar, möjlighet att protestera mot avstängningar och möjlighet att bli avstängd för sådant domaren missar. Regelverket tar också höjd för att en spelare inte ska kunna få en kortare avstängning genom att bli utvisad (gäller i samband med att avstängning för ett visst antal varningar slutar gälla).
Ifall en avstängning inte kan avtjänas under den pågående säsongen följer den, oberoende av dess längd, med till nästa säsong.
Avstängningar för utvisningar i Uefas turneringar
En spelare som blir utvisad i en Uefaturnering blir automatiskt avstängd i spelarens nästkommande match i en Uefaturnering. Här räknas Champions League, Europa League, Europa Conference League, Uefa Super Cup och Uefa Women’s Champions League som Uefaturnering.
Uefas disciplinära kommitté har möjlighet att förlänga avstängning till följd av utvisning. I särskilt grova fall kan en avstängning följa med även till andra turneringar.
Om statistiken på Muss.se
Ansvarig för statistiken på Muss.se är Mikael Österdahl. Frågor, kommentarer och felkorrigering välkomnas på mail micke@muss.se.
Allmänt
För herr- och damlaget tillhandahåller vi samtliga resultat och sammanställd statistik för laget samt speltid, spelade matcher, mål, assists, varningar och utvisningar.
För ungdomslagen tillhandahåller vi samtliga resultat och sammanställd statistik för lagen samt spelade matcher, mål och assists.
Statistiken uppdateras vanligen inom en timme efter avslutad match men i sällsynta fall kan det dröja längre. Aktuella tabeller importeras externt och uppdateras automatiskt. Ibland kan en viss fördröjning finnas.
Statistiken tillhandahålls som den är. Vi tar inget ansvar för fel men gör vårt yttersta för att allting ska vara korrekt och vi har åtskilliga felkontroller.
Spelartruppen
Principer som gäller för våra sidor för spelartruppen för herrlaget, damlaget och ungdomslagen.
Damlaget och herrlaget
Ordningen på spelarna är efter lagtillhörighet och tröjnummer.
Tröjnummer anges på de spelare som har ett registrerat tröjnummer i någon turnering. Ifall spelaren har olika nummer i olika turneringar anges i första hand numret för ligan och avvikelser noteras i en kommentar. Spelare utan angivet tröjnummer är spelare som tidigare har haft ett tröjnummer men som inte längre har det. Tröjnummer anges inte på utlånade spelare och spelare som har lämnat klubben.
Truppen listar samtliga kontrakterade spelare som har tilldelats ett tröjnummer i någon turnering, spelare som värvas till a-laget men som ännu inte fått ett tröjnummer samt spelare som har medverkat i en officiell träningsmatch. I de fall där en spelare, av någon anledning, tappar sitt nummer står denne kvar på listan så länge han fortfarande tillhör klubben.
Spelare som har inkluderats i truppen står kvar i truppen tills de har lämnat klubben. Spelare som lämnar klubben under pågående säsong står kvar på listan tills säsongen är över (gäller ej spelare som såldes innan det första transferfönstret stängde som inte var med i någon matchtrupp i någon officiell match), med noteringen att de har lämnat klubben.
Vid byte av manager under pågående säsong står den före detta managern kvar på listan säsongen ut.
Gällande klassificeringen av ordinarie a-lagsspelare följer vi den information som Manchester United tillhandahåller på klubbens officiella hemsida.
Ungdomslagen
För lagtillhörighet följer vi den information som Manchester United tillhandahåller på klubbens officiella hemsida.
Principiellt inkluderas samtliga kontrakterade ”scholars” samt ungdomsspelare på proffskontrakt på listan. I tillägg adderas spelare på listan då de får speltid i någon match (gäller a-lagsspelare som kliver ner från a-laget, U16-spelare och yngre som kliver upp samt spelare som är i klubben på provspel).
Tröjnummer anges i händelse av att tröjnummer registrerats i EFL Trophy och/eller Uefa Youth League. I övriga turneringar används generellt nummer 1-11 för spelarna i startelvan och nummer 12 och uppåt för avbytarna. Generellt gäller att de nummer som används i EFL Trophy och Uefa Youth League också är de nummer som spelarna använder vid a-lagspel. Tröjnummer anges inte för ordinarie a-lagsspelare som inte är registrerade för spel i någon av de nämnda turneringarna. Tröjnummer anges heller inte för spelare som för närvarande är utlånade eller har lämnat United permanent.
Spelarna sorteras med de ordinarie ungdomsspelarna (U21 och U18) först. Dessa sorteras sedan i positionsordning. Inom positionerna sorteras U21-spelarna före U18-spelarna och därefter gäller bokstavsordning. Efter de ordinarie ungdomsspelarna följer i tur och ordning schoolboys, överåriga, ordinarie a-lagsspelare, utlånade, provspelare och slutligen spelare som har lämnat United. Inom samma kategori sorteras spelarna i bokstavsordning.
Kommentar om åldersregler:
- Det engelska systemet stämmer inte överens med det internationella systemet för ange ålder på fotbollsspelare. I England räknas ålder till och med U20 enligt höst-vår medan U21-spelare räknas enligt kalenderår. För att räknas som U18-spelare får du inte ha fyllt 18 år då säsongen inleds (vilket definieras som den 31 augusti). Du räknas som U21-spelare om du fyller 21 år det kalenderår som säsongen inleds eller om du är yngre.
- Ett undantag i England är EFL Trophy, där spelare räknas som U21 om de är 21 år eller yngre den 30 juni det kalenderår som säsongen börjar.
- I Uefas turneringar är åldersreglerna hårdare. Du räknas som U19-spelare om du fyller 19 år under det kalenderår då säsongen avslutas. Detta skiftar emellertid för U21-spelare, då räkningen är samma som i England (gäller klubblagsturneringar).
- Olikheterna i åldersräkning förklarar att de som listas som U21-spelare kan vara två år äldre än de som listas som U20-spelare.
- Vi listar ålder baserat på vad som är relevant för de turneringar som United deltar i. U18-spelare får delta i de engelska U18-turneringarna. U19-spelare får delta i Uefa Youth League. U20-spelare får registreras som överårig i Uefa Youth League. U21-spelare får registreras på b-listan i Premier League samt i Uefa Champions League, Uefa Europa League, Uefa Europa Conference League och Uefa Super Cup. U21-spelare får spela i U21-ligan (reservlagsligan). U21ET räknas som U21-spelare i EFL Trohpy men inte i övriga turneringar.
- Ett specifikt undantag som vi inte tar hänsyn till är att målvakterna i juniorligan får vara U19-spelare. Det gäller att målvakter som listas som U20-spelare och är födda mellan den 1 september och den 31 december får spela i juniorligan som överårig.
- Generellt gäller att spelarna i åldersgrupperna U17 och U18 är kontrakterade som ”scholars”. De äldre spelarna har proffskontrakt medan U16-spelare och yngre har kontrakt som ”schoolboys”. Undantag görs emellertid (spelaren måste ha fyllt 17 år för att få skriva proffskontrakt och spelaren måste vara minst 14 år för att få skriva på som ”scholar”).
Speltid
Vi tar ingen hänsyn till tilläggstid när vi räknar speltid. En spelare som blir inbytt i matchminut 89 bokförs för 1 minuts speltid även om det är 10 minuters tilläggstid. En spelare som blir utbytt eller utvisad kan maximalt bokföras för 89 minuters speltid (119 om matchen gick till förlängning). En spelare som blir inbytt bokförs minimalt för 1 minuts speltid. Om en spelare lämnar planen på grund av skada när laget redan har gjort alla byten registreras speltid även för tiden då spelaren inte var på planen.
Mål och assists
Mål
Om tveksamhet gällande målskytt råder följer vi det som rapporteras officiellt.
Assists:
Vi följer Optas definition av assist: ”Den sista bollkontakten (passning, skottpassning eller alla andra kontakter) som leder till att bollmottagaren gör ett mål. Om den sista bollkontakten styrs på en motståndarspelare får initiatören bara en assist om det var troligt att bollmottagaren skulle få bollen utan att styrningen ägde rum. Självmål, direkta frisparkar, direkta hörnor och straffar får ingen assist utdelad.”
Varningar och utvisningar
En spelare som blir varnad och utvisad i samma match bokförs för en varning och en utvisning ifall utvisningen är ett direkt rött kort men enbart för utvisning ifall utvisningen är för två varningar.
Träningsmatcher
I spelschemat på Muss.se inkluderas de matcher som Manchester United informerar om på den officiella hemsidan.
För ungdomslagen gäller att eventuella turneringar där det är färre än elva spelare per lag (gäller primärt vissa inomhusturneringar) inte inkluderas. Däremot kan turneringar där matcherna är kortare än 2×45 minuter inkluderas.