Bojan Djordjic

Den svenska vänsteryttern Bojan Djordjic var Manchester United-spelare från 1999 till 2005. Han utsågs till årets unga spelare i klubben år 2000 och gjorde två a-lagsmatcher för klubben.

Bojan Djordjic föddes i Belgrad i början av 1982. Under kriget flydde familjen till Sverige och Djordjic inledde fotbollskarriären i Brommapojkarna. Efter att att ha nått a-laget i Brommapojkarna i ung ålder lockades han till Manchester United 1999.

Under debutsäsongen i United spelade Djordjic mestadels i klubbens U19-lag. Efter säsongen fick han Jimmy Murphy Award som årets unga spelare i klubben.

Sommaren 2000 fick Djordjic sin första a-lagschans i United, som inhoppare i en träningsmatch mot York City. I maj 2001 gjorde han mål mot Celtic i en träningsmatch. Några dagar senare fick han göra sin officiella Uniteddebut i ligaavslutningen mot Tottenham.

I november 2001 fick han sin enda start för klubben, mot Arsenal i Ligacupen. Det visade sig bli hans sista match som Unitedspelare.

Kort efter den matchen gick han till Sheffield Wednesday på ett korttidslån. Säsongen 2002/03 spenderade han i Danmark hos Aarhus. Därefter följde en säsong hos Crvena zvezda (Röda Stjärnan) där han fick vara med och vinna dubbeln.

Djordjic lämnade United för Rangers i januari 2005. Någon succé blev det inte i Rangers och han flyttade snart vidare till Plymouth Argyle. Hösten 2007 flyttade han hem till Sverige för spel i AIK, där han 2009 vann dubbeln.

Karriären fortsatte i Videoton (Ungern) och Royal Antwerp (Belgien) innan han återvände till Sverige (Brommapojkarna och Vasalund). Djordjic avslutade karriären i Indien, med spel för Chennaiyin säsongen 2014/15.

Bojan Djordjic gjorde åtskilliga ungdomslandskamper för Sverige, som bäst för U21-landslaget. Någon seniorlandskamp blev det inte.

Efter spelarkarriären har Djordjic jobbat som expertkommentator, bland annat på MUTV. Han har även haft tränaruppdrag på lägre nivå.

Spelarkaraktär

Bojan Djordjic var en teknisk vänsterytter med en bra vänsterfot. Han var talangfull men saknade den riktiga snabbheten och arbetsmoralen för att lyckas på den allra högsta nivån.

Rekommenderad läsning

 • Han levde vår dröm. Bara inte fullt ut

  Han levde vår dröm. Bara inte fullt ut

Senaste artiklarna om Bojan Djordjic

 • Han levde vår dröm. Bara inte fullt ut

  Han levde vår dröm. Bara inte fullt ut

 • Lyckad träff med Bojan i Umeå

  Lyckad träff med Bojan i Umeå
  received_2733344133628098

 • Exklusiv träff med Bojan Djordjic

  Exklusiv träff med Bojan Djordjic
  redarmyumea

 • Muss-podden: #200 "Oslo"

  Muss-podden: #200 "Oslo"
  mu_oldtrafford_ne

 • Ungdomskollen: Den första sedan Bojan Djordjics dagar

  Ungdomskollen: Den första sedan Bojan Djordjics dagar
  mu_oldtrafford_ne

 • Sam Johnstone en jagad man; Ingen Perisic men kanske De Roon; Legenderna mot Barcelona

  Sam Johnstone en jagad man; Ingen Perisic men kanske De Roon; Legenderna mot Barcelona
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i februari 2022 (uppdateras vid behov).

Senaste artiklarna