Gordon McQueen

Den skotska mittbacken Gordon McQueen blev den dyraste brittiska spelaren någonsin när han värvades till Manchester United i februari 1978. På sju år i klubben gjorde han 26 mål – näst flest av mittbackar i klubbens historia – på 229 matcher. McQueen vann FA-cupen som Unitedspelare.

Gordon McQueen föddes i skotska Kilbirnie sommaren 1952. Son till en målvakt gick han initialt i pappas fotspår men snart omskolades McQueen till mittback. Som ungdomsspelare representerade han Largs Thistle. Efter provspel hos storklubbar som Glasgow Rangers och Liverpool blev St. Mirren hans första proffsklubb, vid 18 års ålder.

McQueen utvecklades snabbt i St. Mirren och sommaren 1972 värvades han av Leeds United. Efter en anpassningssäsong etablerade sig McQueen som ordinarie mittback när Leeds vann ligan 1974. Ett år senare gick han miste om att spela i Europacupfinalen på grund av avstängning. Månne hade Leeds klarat sig bättre med McQueen på planen.

Efter fem och ett halvt år i Leeds värvades McQueen i februari 1978 till Manchester United. Övergångssumman landade på 500.000 pund, nytt brittiskt transferrekord.

”Fråga alla spelare i landet vilken klubb de skulle vilja spela för och 99 procent skulle säga ’Manchester United’. Resterande en procent är lögnare,” kommenterade McQueen flytten till rivalklubben.

McQueen skulle göra sju och en halv säsong som Unitedspelare. Hans framfart begränsades något på grund av skador men han gjorde 229 matcher under tiden i klubben. På de matcherna bidrog han med 26 mål, vilket då var rekord för en mittback i klubben (det stod sig tills Steve Bruce krossade det på 1990-talet). Han spelade samtliga matcher när United vann FA-cupen 1983.

Spelarkarriären avslutades med en säsong som spelande manager för Seiko i Hongkong.

Gordon McQueen gjorde landslagsdebut för Skottland sommaren 1974. Ett år senare hade han etablerat sig som ordinarie i landslaget. Han blev uttagen till VM-truppen 1978, men kunde inte spela någon match på grund av skada. Totalt gjorde han 30 landskamper och 5 mål för Skottland.

Efter spelarkarriären blev McQueen kvar inom fotbollen. Han hade en kort sejour manager för Airdrieonians men arbetade mestadels som assisterande tränare, bland annat för St. Mirren och Middlesbrough. Senare jobbade han även som scout för Middlesbrough och som expertkommentator på teve.

I oktober 2011 diagnosticerades McQueen med strupcancer, som han tillfrisknade från. I januari 2021 diagnosticerades han med blodkärlsdemens. Gordon McQueen avled till följd demenssjukdomen i juni 2023.

Spelarkaraktär

Gordon McQueen var en reslig mittback som hade huvudspelet som allra främsta tillgång. Han var även känd för offensiva utflykter. McQueens stora svaghet var han för enkelt drogs ur position.

Rekommenderad läsning

 • 99 procent vill spela för Manchester United. Resten är lögnare

  99 procent vill spela för Manchester United. Resten är lögnare

 • Gordon McQueen är död

  Gordon McQueen är död

Senaste artiklarna om Gordon McQueen

 • Gordon McQueen är död

  Gordon McQueen är död

 • 99 procent vill spela för Manchester United. Resten är lögnare

  99 procent vill spela för Manchester United. Resten är lögnare

 • Publik på läktarna väntas; McQueen diagnosticerad med demens; Galton långtidsskadad

  Publik på läktarna väntas; McQueen diagnosticerad med demens; Galton långtidsskadad

 • Matic kan bli klar den här veckan; Mourinhos pappa är död

  Matic kan bli klar den här veckan; Mourinhos pappa är död
  mu_oldtrafford_ne

 • MUSS sångbok [XII]: We All Hate Leeds Scum

  MUSS sångbok [XII]: We All Hate Leeds Scum

 • Manchester Uniteds historia - en introduktion

  Manchester Uniteds historia - en introduktion

Biografin uppdaterad i juni 2023 (inga fler uppdateringar att vänta).

Senaste artiklarna