Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Liveblogg: Champions League-lottningen 2017

17:50

Välkommen! till den här livebloggen där vi följer Champions League-lottningen för att reda ut vilka lag som får äran att spela mot Manchester United. Vi bjuder på uppsnack, lottningsresultat, information om våra motståndare och så Uniteds spelschema.

Mikael Österdahl | 20:44 Uniteds spelschema

Så har vi även fått spelschemat för gruppspelet. United inleder hemma mot Basel och reser sedan till Moskva i omgång 2. Därefter dubbelmöte mot Benfica, sedan Basel och så hemmamatch i sista omgången.

Tisdag 12 september: Basel (H)
Onsdag 27 september: CSKA Moskva (B)
Onsdag 18 oktober: Benfica (B)
Tisdag 31 oktober: Benfica (H)
Onsdag 22 november: Basel (B)
Tisdag 5 december: CSKA Moskva (H)

Och med det stänger vi den här livebloggen. Tack för att ni läste!

Vi återkommer med lite mer Zlatan senare ikväll. Imorgon väntar en massa uppsnack inför lördagens match mot Leicester. Gäller att pojkarna går på landslagsuppehåll med tre raka segrar!

Mikael Österdahl | 19:52 Vi väntar på spelschemat

Innan vi stänger den här livebloggen ska vi få med oss Uniteds spelschema. Det brukar publiceras någon eller några timmar efter att själv lottningen är avslutad.

Vi tar paus tills vi har ett spelschema att bjuda på!

 

Gustav Brinck-Larsen | 19:29 CSKA Moskva

Och så då lag från pott fyra, ryska CSKA Moskva, ryska arméns klubb.

Förra säsongens Champions League-spel blev ett misslyckande för dem. Med Monaco, Leverkusen och Tottenham i gruppen tog de bara tre poäng (två oavgjorda mot Leverkusen och en mot Monaco) vilket gav dem en sistaplats i gruppen.

I ligan gick de bättre, då de slutade tvåa. Detta innebar kval till årets Champions League, något som gick galant då de slog ut först AEK Aten och sedan Young Boys.

Det har också hunnits spela sju ligaomgångar den här säsongen, med fyra segrar, en oavgjord och två förluster placerar de sig på en fjärdeplats hittills.

CSKA består mestadels av ryska spelare. Det finns kvalitet, men det finns också spelare som åtminstone jag trodde skulle bli bättre än vad de blivit. Målvakten Igor Akinfeev är en sådan, Alan Dzagoev på mittfältet en annan. Det finns också spelare med en oerhörd rutin i form av bröderna Beretzutski och Sergei Ignashevich.

Även här ställs vi mot en svensk, den kraftfulle (brutale?) Pontus Wernbloom. Något som oroar mig, även om jag minns den här tacklingen med glädje.

Gustav Brinck-Larsen | 19:15 Basel

Lag nummer två, från pott tre (United var ju i pott två) blev alltså schweiziska Basel.

Precis som att Benfica dominerar i Portugal dominerar Basel i Schweiz. Fast, ännu mer. Laget har nu vunnit ligan åtta år i rad (varav dubbeln tre gånger), och nio av de tio senaste åren. Säsongen 2000/01 var senast de slutade utanför topp tre.

Förra säsongen vann de med betryggande 17 poäng, med 92 gjorde och 35 insläppta mål på 36 matcher. Inte direkt någon konkurrens för dem alltså.

I Champions League gick det dock sämre. De drogs mot Arsenal, PSG och Ludogoretz och lyckades endast plocka poäng mot de sistnämnda. De två oavgjorda matcherna räckte naturligtvis inte för att ta sig vidare, och eftersom Ludogoretz lyckades sno en pinne i en match mor Arsenal tog de platsen i Europa League.

Tränare i laget är Raphaël Wicky, ett namn jag skall erkänna var okänt för mig. Han gjorde dock 75 landskamper för Schweiz mellan 1996 och 2008, samt spelade i klubbar Werder Bremen, Atletico Madrid och Hamburg.

Laget har en svensk, landslagsmannen Alexander Fransson, som alltså kommer ställas emot Lindelöf och Ibrahimovic. Utöver det är väl Ricky van Wolfswinkel det mest kända namnet. Holländaren slog igenom som 20-åring år 2009 och hade sedan en misslyckad tid i Norwich för några år sedan. Han hittade dock formen i Vitesse förra året, och har inlett den här säsongen bra. Även Taulent Xhaka, bror till Arsenals Granit, finns i laget.

Gustav Brinck-Larsen | 19:02 Benfica

Laget från pott ett blev Benfica, på förhand ett av de ”enklare” lagen i den potten, även om vi naturligtivs inte skall underskatta portugiserna.

Benfica dominerar portugisisk fotboll för tillfället, med fyra raka ligatitlar som bevis för det. De är den mest vinstrika klubben i Portugal genom tiderna, med hela 36 ligatitlar.

I truppen finns en hel del intressanta spelare. Deras rutinerade lagkapten Luisao, som spelat i klubban sedan 2003, har mängder av erfarenhet från landslagsspel. Vidare finns också Raul Jimenez, rutinerade målvakten Julio Ceasar, grekiske landslagsmannen Konstantinos Mitroglou och den talangfulle vänsterbacken Alex Grimaldo med förflutet i Barcelonas ungdomssektion. Sammantaget består laget mestadels av landslagsmän, med en skön blandning av rutin och talang.

På tränarbänken finns Rui Vitoria som lett laget sedan 2015. Han har haft hela sin karriär inom Portugal än så länge.

I förra årets Champions League kom de två, efter Napoli, i sin grupp. Övriga lag var Besiktas och Dynamo Kiev. I åttondelsfinalen blev dock Borussia Dortmund får svåra. Portugiserna vann hemmamötet med 1-0, men fick sedan stryk med hela 4-0 borta.

Benfica är ju också Victor Lindelöfs förra klubb, förhoppningsvis kan han komma upp till rätt nivå och få äran att möta sitt gamla lag.

Mikael Österdahl | 18:52 Lottningen i sin helhet

Grupp A: Benfica, Manchester United, Basel, CSKA Moskva

Grupp B: Bayern München, Paris Saint-Germain, Anderlecht, Celtic

Grupp C: Chelsea, Atlético Madrid, Roma, Qarabag

Grupp D: Juventus, Barcelona, Olympiacos, Sporting Lissabon

Grupp E: Spartak Moskva, Sevilla, Liverpool, Maribor

Grupp F: Shakhtar Donetsk, Manchester city, Napoli, Feyenoord

Grupp G: Monaco, Porto, Besiktas, RB Leipzig

Grupp H: Real Madrid, Borussia Dortmund, Tottenham, Apoel

Mikael Österdahl | 18:50 Gruppen komplett

Det sista laget i Uniteds grupp blir CSKA Moskva.

Uniteds motståndare: Benfica, Manchester United, Basel, CSKA Moskva

Mikael Österdahl | 18:37 Tredje laget i gruppen

Basel blir tredje laget i Uniteds grupp. Jag ska inte påstå att jag har någon järnkoll på den schweiziska klubblagsfotbollen men det känns spontant som en positiv lottning. Jag minns ju dock att vi hade Benfica och Basel i gruppspelet 2011 och då gick det inte alls bra.

 

Mikael Österdahl | 18:30 United och Benfica

Manchester United drogs precis in i grupp A tillsammans med Benfica. Därmed får Victor Lindelöf återförenas med sin gamla klubb.

 

Mikael Österdahl | 18:06 I andra nyheter

Om ni på något sätt har lyckats missa det så blev det tidigare idag officiellt att Zlatan Ibrahimovic har skrivit på för en säsong till med Manchester United.

Vi har också hunnit avverka en lottning idag. I ligacupens tredje omgång kommer United att spela mot Burton Albion på hemmaplan.

Mikael Österdahl | 17:51 Förutsättningarna

Klockan 18.00 ska årets Champions League-lottning dra igång. Känner vi Uefa rätt kommer det att dra ut på tiden och förutom att lotta gruppspel i Champions League ska de dela ut priser. Eurosport har satt av en timme för lottningen i sin tablå och längre tid än så ska det väl inte behöva ta.

Förutsättningarna för lottningen bjöd vi på igår.

Det hela är ganska enkelt. Lagen ska delas in i åtta grupper om fyra lag, med ett från varje seedningsgrupp. Lag från samma land får inte mötas och dessutom får ryska lag inte möta ukrainska lag av politiska skäl.

Seedningsgrupper:

Grupp 1: Real Madrid, Bayern München, Chelsea, Juventus, Benfica, Monaco, Spartak Moskva, Shakhtar Donetsk
Grupp 2: Barcelona, Atletico Madrid, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund, Benfica, Sevilla, Manchester city, Porto, Manchester United
Grupp 3: Napoli, Tottenham, Basel, Olympiacos, Anderlecht, Liverpool, Roma, Besiktas
Grupp 4: Celtic, CSKA Moskva, Sporting Lissabon, Apoel, Feyenoord, Maribor, Qarabag, RB Leipzig

Powered by LivePress