Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

En konversation om ungdomarna som försvann

Embed from Getty Images

Under sommaren har ett gäng spelare lämnat Manchester United, antingen permanent eller på lån. För att reda ut vad det betyder för United och spelarna så satte sig redaktör Mikael Österdahl ner med ungdomsexpert Mikael Krekula för en diskussion.

Adnan Januzaj till Real Sociedad

Österdahl: En given framtida världsstjärna var nästan alla överens om där hösten 2013. Så här i efterhand känns det som att vi överdrev ordentligt i jakten på något positivt under David Moyes-misären. Eller har han kastat bort sin talang?

Krekula: Lite både och, är nog sanningen. Det fanns eller finns ingen tvekan om att hans talang är tillräcklig. Hans naturliga steg, hans fina balans, hans bollkontroll och hans fina spelsinne är ingen illusion. Jag tror också att han är en spelartyp som i regel blommar ut lite, lite senare än andra offensiva spelare då hans spel mycket bygger på värderingar eftersom han är en spelare som spelar med små marginaler och där mognad är en stark faktor och han är fortfarande bara 22 år. Däremot får vi sätta ett stort frågetecken för hans mentalitet, har han verkligen gjort allt för att nå så långt som möjligt? Svaret känns faktiskt som ett givet nej, tyvärr.

Österdahl: Ja, snackas till och med om att han idag används som avskräckande exempel i akademin… Som det blev inga konstigheter att han fick lämna. Mest kommer jag nog sakna sångerna…

Guillermo Varela till Peñarol

Österdahl: Tänk att Guillermo Varela faktiskt fick spela elva matcher för United. Den såg en inte komma. Var på plats när han debuterade, minns att jag blev glad för att han kom in och kastade korrekta inkast.

Krekula: Ja, jag var ju också på plats (vilken erfaren redaktion!). Men ja, det var högst oväntat. Men det är många oväntade saker som skett i Manchester United de senaste åren. Det roliga var att Varela stundtals skötte sig riktigt bra, men någonstans kände man…att det här inte blir långvarigt ändå.

Regan Poole till Northampton på lån

Krekula: Poole är förvisso väldigt ung fortfarande, och lite före övriga i sin åldersgrupp sett till erfarenhet, men är inte känslan ändå att man hade förväntat sig mer av honom hittills? Förvisso mest spelat mittfältare i reservlaget men han har inte imponerat nämnvärt och hans lån går…trögt, än så länge.

Österdahl: Ja, han plockades ju in med a-lagserfarenhet och borde ha varit dominant i reservlaget från start. Så har det inte varit. Av det jag såg förra säsongen minns jag mest misstag och någon korkad utvisning. Att han fått lira på mitten beror väl mest på att mittbacksalternativen (Tuanzebe, Fosu-Mensah, Ro-Shaun Williams) är bättre och att mittfältsalternativen inte är så värst bra. För att han ska ha egenskaperna som krävs av en mittfältare i United… nej, jag ser verkligen inte det.

Embed from Getty Images

Krekula: Den match han spelat nu för Northampton så var han ytterback. Det råder väl inga tvivel om att Poole är mångsidig, men visst vore det intressant att se honom som mittback för i någon annan roll lär han inte ta plats i United är känslan. Han hade ju fått spela en del mittback den här säsongen i reservlaget tror jag dock.

Devonte Redmond till Scunthorpe på lån

Krekula: Särskilt mycket speltid har det inte blivit inledningsvis för Redmond i Scunthorpe. Blir det ännu en misslyckad lånesejour för en Unitedspelare? Mycket tyder på det faktiskt. Jag känner också att Redmond inte heller har någon större framtid i United, han fyller 21 år i dagarna och får väl ses som en av alla dessa reservlagsspelare som inte riktigt klarar av att sätta några större avtryck och det räcker inte riktigt till i en klubb som United.

Österdahl: Ja, det skulle förvåna om han ens får chansen på bänken i a-laget. Men det sa jag ju om Scott McTominay också… Skulle tippa att han har lämnat permanent om ett år, kanske redan i januari.

Matthew Willock till Utrecht på lån

Österdahl: Det sägs att Willock skrev på nytt kontrakt (har inte bekräftats officiellt) innan han lämnade på lån. Min känsla är mest att det mer handlar om att klubben vill få betalt när Willock försvinner permanent nästa sommar. En bra säsong i Utrecht lär höja Willocks värde men jag kan verkligen inte se att han ska ha någon framtid i United.

Krekula: Ja, det låter inte helt otroligt att det skulle ligga till på det sättet. Jag kan faktiskt inte heller se Willock ha någon framtid i United. Det illustreras faktiskt på ett bra sätt när Willock var på väg att bli inbytt mot Crystal Palace och jag bara tänkte “nej, nej, vänta på Gomes!!” inget ont om Willock förstås, men här fick han stå i skymundan. Annars känner jag att han är 21 år och sätter egentligen inga imponerande avtryck i reservlaget så hans tid i klubben börjar nog nå sitt slut.

Österdahl: Haha! Känner igen det där…

Resereportage: Farväl Sam Platt’s, hej Coupe Uefa

Andreas Pereira till Valencia på lån

Att Andreas Pereira lämnade för Valencia på lån behandlade vi i en frågeask tidigare i veckan. Men vi hade lite mer att tillägga.

Österdahl: Jag tror så här: Om Pereira vill maximera sin chans att få en bra fotbollskarriär gör han rätt som lämnar på lån. Om han däremot vill maximera sin chans att få en bra karriär i United så gör han fel. I en skadefri trupp hade chanserna blivit få men en automatisk ordinarie plats var inte många skador bort.

Krekula: Jag tror nog att du har rätt i det. Väl medveten om att skador och avstängningar kommer komma, men det är nog svårt för Pereira personligen att motivera sig när Michael Carrick inte ens platsar på bänken. Så tänker jag att han tänker. Jag lutar nog ändå mer åt att jag vill se honom lånas ut, jag gjorde jämförelsen med Fosu-Mensah och han fick ju väldigt lite speltid ifjol trots att han inte heller borde varit så långt ifrån spel. Sedan är jag inte precis övertygad om att Pereira har vad som krävs av en framtida mittfältare i Manchester United, visst som truppspelare så ökar förstås chanserna men någonstans känns Pereira som en spelare som inte nöjer sig med det, och hans val att pressa på ett lån till Valencia säger något om det också.

Embed from Getty Images

Österdahl: Liknelsen med Fosu-Mensah är bra. Samtidigt är det lättare att kasta in en offensiv spelare och det är även lättare för en offensiv spelare att forcera sig in i startelvan. Jag förstår det ur Pereiras perspektiv. Då har jag svårare att förstås att United låter honom gå. Inte nog med att den offensiva bredden i a-laget är dålig (allra helst med Zlatan långtidsskadad), det finns heller ingen i reservlaget som ser ut att vara redo.

Krekula: Ja, det är ju sant. Jag tror han hade fått en del speltid så småningom (lär ju ha varit given i inhemska cuperna i de tidiga omgångarna till exempel) men jag ser inte riktigt hur han skulle ha någon större effekt som inhoppare. Men jag tror du har en bra poäng i att det hade varit bättre för hans Unitedkarriär om han stannade, nu tror jag faktiskt inte han är kvar i klubben särskilt många säsonger till.

Övriga

Under sommaren har en del andra ungdomsspelare lämnat United, permanent eller på lån. De flesta har vi redan diskuterat. En diskussion om målvakterna Dean Henderson och Sam Johnstone kommer senare.