Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: En fantastisk vändning men vi gjorde så många misstag

Manchester United svarade igår för en magnifik vändning, då underläge 2-0 förvandlades till seger 3-2 i bortamatchen mot Crystal Palace. Chris Smalling och Romelu Lukaku förde United tillbaka till lika innan Nemanja Matic på tilläggstid säkrade segern med ett magnifikt volleyskott.

Vändningen är givetvis det positiva att ta med sig. När Van Aanholt satte 2-0 i inledningen på andra halvlek såg United ut att vara ett slaget lag. José Mourinho kallade Uniteds försvarsinsats på 2-0-målet för ”skamlig” och ”barnslig”. Så långt hade insatsen varit bedrövlig och inget tydde på bättring.

Men bättring kom. Det var som att 2-0-målet väckte den sovande björnen. Plötsligt började Uniteds spelare springa och kämpa om bollarna. Belöningen kom i form av misstag i motståndarlaget (för misstag gjorde Palace: först då Tomkins upphäver offsiden på 2-1, sedan då halva laget misslyckas med att stoppa Lukakus skott på 2-2 och slutligen då Matic ostörd får måtta volley i en halv evighet) och United åt sig ikapp och förbi.

United just nu är svåranalyserade. Två matcher i rad har laget vunnit efter superba vändningar. Givetvis en stor styrka att komma tillbaka från underläge och en styrka det här laget tidigare har saknat. Samtidigt går det inte att blunda för att United två matcher i rad har inlett patetiskt dåligt.

Igår är jag också övertygad om att Palace hade vunnit om lagen hade bytt målvakt. David de Gea gör en superb räddning direkt efter 2-2. Det är en räddning vi räknar med att De Gea ska göra men också en räddning jag inte tror att Hennessey i Palaces mål hade mäktat med. Jag kan heller inte föreställa mig att De Gea hade släppt tre bollar förbi sig om han hade stått i motståndarmålet.

Palace spelar rakt och enkelt. Långa bollar på de långa anfallarna. Det fungerade alldeles för bra. Benteke och Sorloth vann 17 nickdueller tillsammans. Chris Smalling vann 10, Victor Lindelöf bara 1.

Alexis Sánchez försöker och försöker men misslyckas med det mesta. I slutändan är han ändå högst delaktig i kvitteringsmålet. Jamie Carragher och Gary Neville analyserade Sánchez prestation i Sky Sports Monday Night Football.

Paul Pogbas första halvlek var fruktansvärd och mittfältskollegorna Nemanja Matic och Scott McTominay vill nog också förtränga sina insatser före paus.

Ser vi mer positivt tycker jag att Juan Mata gjorde ett riktigt bra inhopp. Han har ett finger med i det mesta positiva som sker under sin tid på planen. Marcus Rashford fick en hel del kritik men jag skulle snarare ge honom beröm för att han drog upp tempot i Uniteds spel.

Så förtjänar hela laget givetvis också enormt beröm för den extrema uppryckningen.

Mer från matchen:

Segermålet igen

En superb träff av Matic!

Romelu Lukakus reaktion är värd att kollas på en extra gång.

Lukaku firade också ordentligt mot Chelsea.

Matic eller Smalling?

Segermålet från Matic var tillräckligt för att han skulle röstas fram till Uniteds bästa spelare.

José Mourinho höll emellertid inte med. Managern fick igår utse matchens bästa spelare och han gav priset till Chris Smalling.

När Matic intervjuades i Sky Sports efter matchen gick José Mourinho förbi och sa något i stil med ”jag hoppas att du inte fick priset som bästa spelare”. Det sades i skämtsam ton men jag undrar ändå om inte ett visst allvar fanns där. För om vi bortser från segermålet var det ingen bra insats av Matic.

Mer från Matic i gårdagens matchdagsblogg.

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var inte direkt sprudlande glad efter Uniteds seger. Inte tu tal om att han var besviken på hur United uppträdde under matchens första 50 minuter.

”En anmärkningsvärd comeback. Men med misstag. Fantastisk comeback men misstag.

”Jag tycker att det första målet är ett dåligt mål. Vi började dåligt igen. Vi pressade inte bollen, vi pressade inte motståndaren och gav motståndaren för stora ytor. De började matchen med viss dominans och så gjorde de målet.

”Så i andra halvlek när vi alla förväntade oss en direkt comeback så släppte vi in det målet. Det är ett mål att visa ungdomarna i akademierna landet runt, för att [visa] att topplag och toppspelare kan släppa in dumma mål.

”Men sedan var attityden fantastisk. Intensiteten, kvaliteten, dynamiken, risken. Sedan behöver du givetvis lite tur för att vinna i slutminuten. Men jag skulle säga att vi förtjänade det, för dominansen i slutet var enorm.

”Men jag måste medge att Palace gjorde det väldigt bra. Roy [Hodgson] var aggressiv och smart. De var alltid farliga, även när matchen såg ut att vara i vår kontroll var David [de Gea] tvungen att göra en fenomenal räddning. Så grattis också till dem. Jag tror att det är svårt för dem att gå hem utan ens en poäng.”

Det är andra matchen i rad som ni vänder underläge. Du måste vara nöjd…

”Givetvis är jag det. Det är svårt att ligga under mot Chelsea och mot ett lag som behöver poäng. Vi behöll tron. Vi förändrade och spelarna accepterade risken.

”Sedan måste jag medge att vi hade lite tur. Okej, målvakten är där och räddar. Davids räddning är fenomenal. Vi förlorar Benteke i boxen och inlägget var för enkelt. Det såg ut som att Townsend spelade mot ingen.

”Jag upprepar: Fantastisk comeback men med misstag.”

Dina byten spelade förstås en roll…

”Jag tycker att Marcus [Rashford] var bra. Och omedelbart skapade han farliga situationer och han tog omedelbart Bissaka till kanten och öppnade ytor mellan försvararna.

”Jag tycker att vad jag kallar en galen högerback var också väldigt viktig. För vi var tvingade att ta risker. För Lingard som högerback är den här galna sortens högerback, som kan göra defensiva misstag genom att tappa sin position. Men han kan också vara en anfallare till genom att attackera andra ytor. Jag tycker att det var svårt för dem, Mata kom till insidan.”

Om Matics mål:

”Det är ett fenomenalt mål och ett mål värt två extra poäng.”

På en fråga om varför United har börjat så dåligt två matcher i rad väljer Mourinho att berömma Chelsea och Crystal Palace. Mourinho berömmer också domaren.

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg.

Hodgsons presskonferens

Om det var en underbar seger för Manchester United så var det en hemsk förlust för Crystal Palace. För andra matchen i rad fick managern Roy Hodgson se sitt lag vara ytterst nära poäng mot ett topplag. Det är svårt att inte känna viss sympati för Hodgson och Palace.

”Sorgsenhet. Jag såg mina spelare ge sitt allt för sitt lag och sina lagkamrater. Att komma iväg med noll poäng för andra matchen i rad gör mig ledsen för dem. Jag kan inte kritisera någon person,” sammanfattade Hodgson.

Första gången!

Gårdagen var unik. Då Townsend gav Palace ledningen var det nämligen allra första gången som Palace tog ledningen mot Manchester United i en Premier League-match.

Gårdagens vinst var också första gången som ett José Mourinho-lag vände ett tvåmålsunderläge till seger i Premier League.

Comebackkung Smalling

När United ligger under med två mål bör taktiken framgent vara enkel. Spela på Chris Smalling. För Smalling gjorde som bekant 1-2-målet igår. Han gjorde också 1-2-målet mot Hull den 26 december 2013. Det var senaste gången som United vände tvåmålsunderläge till seger. Smalling gjorde också 1-2-målet när United vände till seger mot Manchester city i Community Shield 2011.

Sedan Alex Ferguson tog över United har United nu totalt vänt tvåmålsunderläge till seger vid 13 tillfällen. Med tre 1-2-mål är Smalling givetvis bäst. Javier Hernández är ensam på två 1-2-mål. Hernández kommer dock ut som vinnare, då han i de båda matcherna också gjorde 3-2-målet.

Samtliga vändningar sedan 1986/87:

(Klicka för större bild.)

5-3-segern mot Tottenham är enda gången (sedan 1986/87) som United har vänt tremålsunderläge till seger. Den matchen är också enda gången som United har vänt underläge 1-3 till seger.

Blandade reaktioner

Vi avslutar med några spelartweets.