Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag är inte säker på att alla mina spelare är besvikna

Embed from Getty Images

Manchester United förlorade igår tungt mot Brighton & Hove Albion på bortaplan. Pascal Gross skickade in matchens enda mål i vad som var en bedrövlig insats av United.

Vi kan förstås kolla i tabellen och konstatera att gårdagens match knappast gör varken till eller från när säsongen summeras. Det ska fortfarande väldigt mycket till för att United ska tappa andraplatsen och även om vi skulle göra det så betyder det inte så värst mycket. Tvåan, trean och fyran får ju samma pris i form av Champions League-spel.

Men sådana argument fungerar bara om det är ett undantag som ska sammanfattas. Gårdagen är inte regel för detta United men insatsen var heller ingen blixt från klar himmel. Vi såg en liknande insats mot West Brom för några veckor sedan. Ja, United har under säsongen radat upp poängförluster mot de sämsta lagen. Totalt 16 poäng har vi gett bort mot de tre nykomlingarna och de tre lagen på nedflyttningsplats.

Det är alldeles för enkelt att skylla på att vi igår saknade några ordinarie spelare. För vi har också tappat mot dåliga lag med bästa möjliga startelva.

Under våren har vi radat upp en hel del fantastiska resultat. Men det är något som skaver. Förlusten mot Sevilla svider fortfarande. I hur många matcher den här säsongen har vi varit bra i båda halvlekarna?

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferns

José Mourinho fick förstås snacka om matchen på en presskonferens.

Var tror du att det gick så dåligt som det gick ikväll? Ni har nu förlorat tre gånger mot nykomlingar…

“Idag tycker jag att det var en tydlig skillnad på viljan att slåss för målsättningarna. Vi hade målet att ta fyra poäng, idag tre eller en, för att sluta tvåa. [Brighton] visade att det är viktigare för dem att stanna kvar i Premier League än för oss att sluta tvåa.

“Sedan minut ett visade de hur viktigt det var för dem. Vi visade inte det. Vi visade det de sista 20 minuterna, lite stolthet. Vi låg under, vi ville inte förlora. Vi reagerade, vi förtjänade antagligen ett mål för vi hade ett par bra chanser för det.

“Men tydligt en skillnad på känslor och känslor är en viktig del av spelet. De var här och redo att ge allting för poängen.

“Vi kunde inte motivera oss själva.”

Hur stor besvikelse är det att de hade större vilja?

“För mig är det alltid en besvikelse. För det är inte jag. Om mina spelare vill vara ärliga och rättvisa, vilket jag tror, så kommer de berätta hur länge jag pratade, hur länge jag försökte, under veckan, före matchen, i halvtid.

“Jag försökte förutse scenariot och övertyga dem att den enda möjligheten ni har att konkurrera mot ett lag som dem är om ni har samma hängivenhet och ambition som de har.

“För mig var det tydligt bevisat att de var ödmjuka. Vi var inte redo att bevisa att andraplatsen är viktig för oss.

“Så jag är besviken, för andraplatsen är viktig för mig. Jag är inte säker på att alla mina spelare är besvikna. Jag är inte säker.”

Gör det dig besviken att så många av spelarna var så tama idag, med tanke på att de spelar för en plats i FA-cupfinalen?

“Jag tycker att ni – media – borde vara besvikna. I många månader har ni alltid frågat mig: ‘Varför spelar inte den här spelaren? Varför spelar inte den där spelaren? Varför är den där spelaren på bänken? Varför alltid Lukaku? Varför alltid den här killen?’

Så jag tycker att ni ska vara besvikna, mer än mig. Jag känner antagligen mina spelare bättre än er. Antagligen känner ni dem inte tillräckligt bra för att alltid ställa de här frågorna.”

Det har varit ett återkommande tema på slutet att ni inte hittar stoltheten förrän ni ligger under. Även i matcherna ni har vunnit, mot Palace, city, Tottenham så blev ni bättre när ni låg under. Varför kan ni inte starta matcherna bättre?

“Vi började bra mot Arsenal. Jag tycker inte att det handlar om att starta bra. Mot Tottenham hade jag inget att klaga på hos spelarna. Du möter ett väldigt bra lag. De börjar, de gör mål, du reagerar. Samma mot city. Mot Arsenal var det tvärtom. Jag har inget att klaga på där.

“Jag känner bara att varje match är en match. Varje match är viktig. Det spelar ingen roll vad målet är, du måste alltid spela med en viss mentalitet. Även om du inte har ett visst mål att uppnå.

“Men i vårt fall har vi det. Åtminstone har jag det. Jag föredrar att sluta tvåa hellre än trea, ingen tvekan om det.”

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg.

Hughtons presskonferens

Brightons manager Chris Hughton fick också snacka på en presskonferens. Hans lag säkrade nytt Premier League-kontrakt igår och av förståeliga skäl var han på bättre humör än Mourinho.

“Vanligen när du vinner den här sortens matcher är det för att du har spelat på en bra nivå och United inte har spelat på sin nivå. Vanligen har din målvakt gjort några bra räddningar och de har missat några bra chanser. Men jag tyckte inte att det var fallet. Jag tycker inte att de hade någon solklar målchans. Vi förtjänade segern, det är nästan lika viktigt som att vi säkrade överlevnad.”

Juniorfinal

Vi påminner avslutningsvis om att United möter Chelsea i juniorfinal klockan 13.00. Visas live på Uniteds Youtube.

Inför juniorfinalen: Manchester United – Chelsea