Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Reservlagets försvar havererar

Ungdomskollen är tillbaka efter ungdomslagens spelfria jul- och nyårsperiod. Tyvärr kan vi inte bjuda på någon njutbar läsning, då reservlaget i veckan förlorade dubbelt, 1-5 mot Aston Villa och 1-3 mot Fulham.

Lite muntrare för juniorlaget. De har den här helgen har dragit till Tyskland, för att traditionsenligt inleda det nya året med en inomhusturnering. Under gårdagen blev det två vinster på två matcher. På riktigt är juniorerna annars tillbaka på tisdag, då för bortamatch mot Stoke.

Villa förnedrade tio Unitedreserver

Reservlaget inledde året med match mot Aston Villa på Villa Park. Hemmalaget började bäst och tog rättvist ledningen efter knappa kvarten. United spelade sedan upp sig och kvitteringen kom rättvist. Det var Nishan Burkart som höll sig framme efter att ett blockerat skott studsat lyckligt.

United var därefter spelförande men fick se Villa kontra in 2-1 tidigt i andra halvlek. Sedan började domaren vifta med de gula korten. Två gånger till George Tanner, det första aningen tveksamt, det andra solklart.

Reducerade till tio spelare gav United upp. Villa gjorde lite som de ville. Dåligt försvarsspel två gånger om gav två Villamål och avslutningsvis hjälpte Unitedförsvaret till med ett självmål.

Försvarsmissar mot Fulham

Till hemmamatchen mot Fulham var Tahith Chong (målskytt men ganska dålig) och Angel Gomes (inte målskytt men ganska bra) tillbaka i startelvan. Det gav omedelbar utdelning då Chong mycket snyggt skruvade in en frispark.

Sedan var det roliga slut. Fulham kvitterade sju minuter efter Chongs mål och tog ledningen tre minuter senare. Uniteds försvar var i spillror och när andra halvlek var en kvart gammal fastställdes slutresultatet till 3-1.

Ytterligare negativt var att Aidan Barlow tvingades lämna matchen på bår. Något besked om skadan har vi inte fått men han behövde åtminstone inte uppsöka sjukhus.

Hur länge får Sbragia vara kvar?

I och med de två förlusterna är reservlaget nu fyra i andradivisionen. Upp till tabelltoppande Reading är det fem poäng. Det är förstås alldeles för dåligt. United har väldigt mycket talang i det här reservlaget. Jämfört med motståndarna i serien är United på en annan nivå. Det är sällan det syns på planen. 

Jag har varit inne på det tidigare i den här kolumnen (och även i säsongsrapporten förra året), tränaren Ricky Sbragia måste ifrågasättas. Vore det mitt beslut hade han fått sparken för länge sen. Lagmässigt finns väldigt lite positivt att peka på, även om det går att hitta individuella ljusglimtar.

Embed from Getty Images

Den tappade spelarutbildningen går inte att få igen men säsongen går att rädda. United är fortfarande på en playoffplats i serien, så chans till uppflyttning finns. Att gå upp är viktigt, då det givetvis är fördelaktigt för spelarna att mäta sig med bättre motståndare.

Mittbackarna tar inte chansen

Ole Gunnar Solskjaer har indikerat att han kommer att ge ungdomar chansen. Då kunde det tyckas märkligt att han valde Matteo Darmian och inte någon av ungdomsspelarna som mittback mot Reading. Förklaringen är att reservlagets mittbackar helt enkelt är för dåliga, medan steget är för stort för juniorlagets mittbackar.

Embed from Getty Images

Om Ro-Shaun Williams eller Regan Poole möjligen kände sig förfördelade så var det inget de visade upp mot Villa och Fulham. Snarare gjorde de båda sina två sämsta matcher för säsongen. Detta dessutom mest troligt inför ögonen på scouter. För Williams och Poole är spelare som borde vara aktuella för lån.

Mellor och Levitt i reservlaget

Juniorlagets mittfältare Dylan Levitt fick göra reservlagsdebut som inhoppare mot Villa. Han följde upp det med en halvlek mot Fulham. Kul för Levitt som gör en väldigt bra säsong. Med Ethan Hamilton skickad på lån öppnas en mittfältslucka och den platsen lär Levitt vilja ta.

Även D’Mani Mellor, anfallare i juniorlaget, fick agera inhoppare i de två matcherna. Han klarade av reservlagsdebuten mot Derby före nyår. Gissningsvis kommer han ändå att kliva tillbaka till juniorerna nu.

Juniorerna i Tyskland

Traditionsenligt har juniorlaget rest till Tyskland för att spela inomhusturneringen Sparkasse & VGH Cup. United har vunnit turneringen de två senaste åren.

United har inlett med två vinster, 8-0 mot ett regionalt lag och sedan 1-0 mot AZ Alkmaar. Jämfört med de senaste åren tycker jag annars att Uniteds trupp ser svagare ut i år.

Vill ni följa så hittar ni spelschema och livestream på turneringens hemsida.

Adepterna

A-laget spenderade, som ni säkert vet, några dagar i Dubai på träningsläger. Med på lägret var de fyra ungdomsspelarna Tahith Chong, James Garner, Angel Gomes och Mason Greenwood. Jag skrev nyligen längre om kvartetten.

Adepterna: Tahith Chong, James Garner, Angel Gomes och Mason Greenwood

Chong och Gomes spelade med reservlaget mot Fulham medan både Garner och Greenwood saknades. Måhända resonerade ledningen att det är bättre för Garner och Greenwood att spendera några dagar hemma för att sedan spela med juniorerna mot Stoke.

Några korta

  • “Jag är tillbaka snart. Vänta på pojken!” basunerade Ethan Laird ut på Twitter. Laird är en mycket talangfull försvarare (högerback helst men vänsterkanten och mittförsvaret funkar också) som är landslagskamrat med Garner och Greenwood. Kanske hade även Laird fått följa med till Dubai om det inte hade varit för skadan. Positivt hur som helst att han är på väg tillbaka.

  • Över på vår sida för ungdomslagen är biografierna för säsongens nya spelare nu uppdaterade. Tanken var initialt att göra en egen artikel på det men de nya har fått spela så lite att det inte kändes motiverat. Så det får räcka med den här notisen.
  • Runt nyår snackade akademichef Nicky Butt om framtiden för ungdomsspelarna. Mycket intressant läsning! En kortversion på svenska finns här.

  • United möter Brighton i omgång 4 i FA Youth Cup. Den matchen kommer att spelas på Leigh Sports Village den 21 januari klockan 20.00 (svensk tid). Som en följd av detta flyttades matchen mot Stoke fram till nu på tisdag.
  • I U18 Premier League Cup lottades United mot Liverpool på bortaplan i kvartsfinalen. Den matchen ska spelas lördagen den 26 januari.
  • Matty Willocks lån till St Mirren avslutades i förtid. Han medverkade inte i någon av reservmatcherna den här veckan. Det indikerar att han ska gå på lån igen. (Jag är lite osäker på om han får spela för Uniteds reserver och sedan gå på lån, då en spelare bara får representera två klubbar under en säsong.)
  • Giuseppe Rossi satt på läktaren när United spelade mot Fulham. Den italienska anfallaren spenderade några ungdomsår i United, innan han på allvar fick fart på karriären i Villarreal. Tyvärr har han varit extremt skadedrabbad. Ska vi tro på MUTV:s kommentatorer vill Rossi fortsätta karriären, då han helt enkelt tycker att det är för roligt att spela fotboll för att låta bli.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Aston Villa – Manchester United 5-1 (1-1)

Premier League 2, Division 2, 2019-01-07


1-0 (13) Davis
1-1 (33) Nishan Burkart
2-1 (56) Hepburn-Murphy
r/k (66) George Tanner
3-1 (70) Mooney
4-1 (83) Cox
5-1 (90+1) Ro-Shaun Williams (självmål)


Uniteds lag: Kovar; O’Connor, Poole, R Williams, Tanner; Barlow, Whelan (Levitt 78), Hamilton; Dearnley, Burkart (Warren 74), Bohui (Mellor 46)

U23: Manchester United – Fulham 1-3 (1-2)

Premier League 2, Division 2, 2019-01-11


1-0 (27) Tahith Chong
1-1 (34) Käit
1-2 (37) Adebayo
1-3 (60) Humpbrys


Uniteds lag: Kovar; Warren, Poole, R Williams, O’Connor; Whelan, Barlow (Levitt 45+1); Chong, Gomes, Dearnley (Mellor 77); Burkart (Bohui 46)

Mer information: