Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi står inför en ombyggnad

Embed from Getty Images

Det är dagen efter att säsongen 2018/19 gått i mål. Den gick i mål på ett frustrerande, irriterande och snudd på tragikomiskt sätt hemma mot nedflyttningsklara Cardiff. Manchester United brydde sig, med kanske ett undantag, inte särdeles mycket om att spela fotboll och förlorade med 2-0. Eftersnacket handlar, av naturliga orsaker, mestadels om hur långt efter topplagen United verkligen är och det arbete som behöver göras i sommar för att ta kubben tillbaka till åtminstone en topp 4-placering.

Det heter att man alltid, innan man tar några drastiska beslut, ska ”sova på saken”. Nu, dagen efter att Manchester United skämt ut sig hemma mot ett redan avsågat Cardiff, är känslan inte bättre trots att man fått sova en natt emellan. Det positiva från gårdagen är lätt avhandlat. Det stavas Mason Greenwood. 17-åringen kunde och borde ha blivit målskytt i sin första ligastart för United, men närmare än en stolpträff kom han inte. Greenwood visade dock det som mången annan inte visade, det vill säga glöd och vilja. Sören Cratz, den ende tränare som vunnit SM-guld med Hammarby, talade ofta om att idrottsmän alltid spelar för sin ära och de som vill mer vinner. Det stämde sådär igår. Manchester United såg ut att inte spela för någon ära alls. Det lag som ville mera vann dock. Cardiff var värda tre poäng.

Frågan man också ställer sig dagen efter är hur många av spelarna som gjorde sina sista framträdanden för United. Antonio Valencia gjorde det definitivt. Ander Herrera var inte ens ombytt. David de Gea kan ha gjort sin sista match, liksom Paul Pogba. Osäkerhetsfaktorerna kring vilka som verkligen spelar boll i rött i höst kombinerat med att man nu tvingas kvala till Europa League gör att tidspressen på Ole Gunnar Solskjaer och tränarstaben blir än större.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

”Vi har varit dåliga. Vi har mer eller mindre gått in i väggen i slutet på säsongen. Det är en stor besvikelse och det stora pluset nu är att säsongen är över. Vi blickar framåt. Vi vet att vi är på tok för långt efter den nivå vi vill vara på. 97, 98 poäng är exceptionellt och vi vet vad vi  behöver slåss för nästa säsong.”

”Vi har bra spelare som har gått igenom en tuff period den här säsongen, som lag, som spelare, fysiskt och mentalt. Med självförtroende vinner vi idag. Killen med bäst självförtroende var Mason. Det var roligt att se. Det gav supportrarna, laget och mig ett lyft. Scott McTominay var också ett plus.”

Här får Solskjaer frågan om huruvida han haft diskussioner med Ed Woodward om rådande läge och vad som behöver göras. 

”Ja, definitivt. Vi har haft långa diskussioner. Vi vet var vi är. Vi är långt efter den nivå vi vill vara på, och slutet på säsongen gör det ännu tydligare. När jag kom in kring jul så steg självförtroendet, kanske väl mycket. Människan fungerar så och vi fick matcher dit vi ville ha dem. Nu räckte det inte längre än så här och de vet var vi är. Vi står inför, vad ska man kalla det? En ombyggnad.”

Sjätteplatsen gör att Manchester United tvingas inleda säsongen tidigare än om man slutat femma. Kval till Europa League gör att Solskjaers lagbygge ska vara färdigt tidigare än det annars kanske hade behövt vara. 

”Vi vill slåss om ligatiteln, men det kommer vi inte att lösa snabbt. Man tar inte in de poäng som skiljer oss från topplagen på ett enkelt sätt. Realistiskt nästa år är att slåss för en topp 4-placering och en annan titel än ligatiteln. Europa League har många i den här truppen vunnit, FA-cupen och ligacupen är också turneringar vi måste sikta på att vinna när nästa säsong drar igång.”

Solskjaers första match som Unitedtränare var borta mot Cardiff. Nu avslutade man säsongen hemma mot Cardiff. Skillnaden?

”Vi vann den första med 5-1 och förlorade den andra med 2-0. Där är skillnaden. I den matchen gjorde vi två mål på två fantastiska avslut och ledde med två. Idag vinner vi bollinnehavet med 75-25 och även skottstatistiken. Idag fick vi inte en bild av var vi står. Idag hade vi ett antal unga spelare med framåt, tidigare akademigrabbar som vi gav chansen och som vi vet vad det här betyder för. Vi är inte där vi vill vara.”

”I de två sista matcherna sänker vi oss själva. Vi borde ha vunnit mot två redan nedflyttade lag. Men, det är ännu en ’reality check’ för alla. Den här ligan är tuff och säsongen är lång. Vi hade en bra period mitt i säsongen, sen föll vi av.”

Manchester United anno 12 maj är ett annat Manchester United än det Solskjaer ledde kring jul och nyår. På frågan om han är förvånad över hur det ser ut nu jämfört med då är svaret nekande. 

”Nej, jag är inte chockerad. Fotboll handlar om dynamik. Marginaler, form, självförtroende, brist på självförtroende. Det gäller att komma in i varje dag och göra rätt saker. Det har varit en lång säsong. Ibland har jag blivit kritiserad för att jag spelat samma lag hela tiden. Vi har åkt på skador och jag har varit tvungen att rotera. Jag kunde inte spela samma lag, inte hålla ett vinnande lag samman. Vi hade inte en tillräckligt bra grund för att fortsätta prestera bra.”

Till sist kom frågan om spelare och deras framtid. Den fråga man hann med på presskonferensen handlade om David de Gea och Alexis Sánchez.

”David har ett år kvar på sitt kontrakt, självklart vill vi behålla honom. Det pågår samtal. Förhoppningsvis kan man reda ut det. Den 1 juli vet vi vilka som är med oss. Det kommer att bli en väldigt viktig försäsong.”

”Alexis har kontrakt med oss. Jag kommer inte att tala desto mer om enskilda spelare. När vi är tillbaka den 1 juli kan vi ha ett nytt samtal.”

Hejdå, Antonio

Antonio Valencia tog igår farväl av Manchester United. Han gjorde det med ett inhopp med dryga kvarten kvar och presterade ungefär som vi vant oss vid att han ska prestera nu för tiden. Det oaktat är Valencia dock en stor del av Uniteds närhistoria och efter hans sorti är Chris Smalling nu den spelare som har flest ligamatcher under bältet. Kontinuitet ska aldrig underskattas, och trots att Valencia på intet sätt imponerat spelmässigt de sista åren så har han ändå funnits där som en spelare med auktoritet och rutin.

Valencias tio år i klubben lär, om man ser till tidigare spelare, ge honom möjligheten till en testimonial. När eller hur den blir av återstår att se.

Dybala in, Sánchez ut?

Här om dagen rapporterade vi att Inter kan vara ett alternativ för Alexis Sánchez inför nästa säsong. Idag noterar vi att Juventus kan tänka sig att ta in chilenaren och skicka Paolo Dybala motsatt väg. Detta om vi ska tro Football Italia, som i sin tur refererar till pappersversionen av Corriere di Torino. Att den här typen av påstådda rykten dyker upp är det tydligaste tecknet på att vi närmar oss Silly Season på allvar. Visst, det talas om att Juventus skulle kräva en säck med pengar förutom Sánchez, men samtidigt får det ändå ses som osannolikt att man skulle skeppa iväg Dybala om ersättaren heter Sánchez.

http://gty.im/1143367360

Daily Mail å sin sida menar att United i första hand kommer att gå in för att stärka upp försvaret. Benficas 21-årige mittback Ruben Dias nämns som ett potentiellt mål för Solskjaer i sommar. Dias har gjort 31 matcher och tre mål i ligan för Benfica denna säsong.

Lite mer Mason

Vi avhandlade redan Mason Greenwood. Vi kan ta lite till. Igår blev han den yngste spelaren att starta en Premier League-match för United. Angel Gomes är fortsatt den yngste spelaren som spelat för Manchester Uniteds a-lag i Premier League. Den yngste totalt sett är fortsatt Duncan Edwards.

Vad händer nu?

Manchester United slutade alltså sexa i Premier League. Det betyder att man kommer att få kvala för att ta sig till Europa League. Det är alltså ligaplaceringen som avgör det, inte Uniteds UEFA-ranking. Det finns dock en faktor som kan ändra på det scenariot ännu, och den faktorn stavas Manchester City. Om de nyblivna engelska mästarna vinner FA-cupfinalen på Wembley på lördag så går United direkt till gruppspelet. Orsaken är att City i egenskap av ligamästare är klara för Champions League och att en seger i FA-cupfinalen ger en direktbiljett till gruppspelet. Om Watford vinner är alltså de klara för Europa League, om City vinner kvitterar United ut en direktbiljett till gruppspelet.

För att göra det hela lite mer komplicerat så kompenseras alltså Watford inte med en EL-plats i händelse av förlust på lördag. Det blir istället Wolverhampton som tar Uniteds plats i kvalet om City vinner cupen.

Skulle Watford vinna går United in i kvalspelet i den andra kvalomgången, vilket betyder kvalmatcher den 25 juli och 1 augusti. Det gör i sin tur att mötena med Tottenham och Milan den 25 juli respektive 3 augusti får strykas.

Efter lördag vet vi.

Embed from Getty Images