Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Tre av tre ger framtidshopp

Manchester Uniteds ungdomslag fick en flygande start på säsongen med tre vinster och målskillnaden 10-0. Först besegrades Rotherham i EFL Trophy och sedan var det West Broms tur att åka på pisk i Premier League 2 innan juniorerna så besegrade Sunderland i ligan.

I säsongens första ungdomskoll blickar vi tillbaka på tre imponerande segrar och så har vi förstås en hel del andra diskussionspunkter.

EFL Trophy

Manchester United ställer den här säsongen upp i EFL Trophy för första gången. Turneringen var ursprungligen en cup för lagen i League One och League Two (eller Division 3 och Division 4, som det var när cupen startades) men sedan några år tillbaka deltar även 16 inbjudna akademilag. Tidigare spelades matcherna under landslagsuppehållen, vilket ska vara en av anledningarna till att United inte ställde upp.

Som akademilag måste United matcha minst sex U21-spelare och maximalt två etablerade spelare medan EFL-klubbarna får matcha sina a-lag. Vidare gäller att United (och övriga akademilag) spelar på bortaplan genom hela gruppspelet.

Premiärseger i EFL Trophy

United vann övertygande mot Rotherham i EFL Trophy. Segersiffrorna skrevs till 2-0, sedan Ethan Laird och Largie Ramazani gjort mål mitt i den andra halvleken.

Det var en match där United förde spelet, med Angel Gomes som stor dirigent. Rotherham hotade någon gång på kontring och Matej Kovar fick vid något tillfälle visa att han är en duktig målvakt. Ett tag såg det ut som att Rotherham skulle försöka vinna på ren fysik men James Garner, Laird och Brandon Williams satte hårt mot hårt och de planerna grusades.

Lairds mål kom efter förarbete av Williams, ytterback till ytterback, med andra ord. Ramazani gjorde sedan en stor individuell prestation efter en utmärkt långpassning av Garner.

Tahith Chong var ett ständigt hot för motståndarlaget men han svek i de avgörande lägena, något han tyvärr gör lite för ofta. Det är något som Chong måste förbättra.

Matchens höjdpunkt var ett anfall som Kovar satte igång i slutskedet. Det slutade med ett stolpskott från Dylan Levitt men förtjänade verkligen ett bättre öde.

Reserverna lekte med West Brom

It’s all good, plitade jag ner i mitt anteckningsblock i slutet av första halvlek av reservernas ligapremiär mot West Brom. Trots att Tahith Chong och Angel Gomes försvann till a-laget så var reserverna överlägsna i horribla yttre omständigheter.

Det var en total utklassning, segersiffrorna borde faktiskt ha blivit mycket större. Om än det bara är en match spelad så visar United att laget har tänkt gå upp till förstadivisionen. För det krävs serieseger, alternativt placering 2-5 och playoffvinst. 

Totalt blev det 5-0 till United efter två mål av James Garner och ett var av Largie Ramazani, D’Mani Mellor och Dylan Levitt (straff).

Vi bjöds på några riktigt snygga mål. Det första målet kommer efter ett fantastiskt fint anfall och Garners 5-0-mål är en godbit. Den stora begivenheten var ändå Garners 3-0-mål, en riktigt pärla från distans!

Nära nog hela laget kan lyftas fram. Garner har börjat säsongen utmärkt och visar att han har tagit kliv i rätt riktning sedan förra året. Ramazani har varit väldigt pigg under säsongsinledningen. Bredvid Garner på mittfältet är Levitt involverad i väldigt mycket positivt. (Ytterbackarna Laird och Williams uppmärksammas i en egen rubrik.)

Perfekt start för juniorerna

Juniorlagets tränare Neil Ryan valde att nästan bara matcha andraårsjuniorer i säsongspremiären mot Sunderland, Charlie Wellens var ensam förstaårsjunior i startelvan. Jag tror att det kommer att ändras ganska fort, för det är en ganska svag kull av andraårsjuniorer medan många av förstaårsjuniorerna ser väldigt intressanta ut.

Andraårsjuniorerna hade dock inga problem med Sunderland och United vann enkelt med 3-0. Connor Stanley fixade straff, som Charlie McCann förvaltade säkert. Sedan tog Anthony Elanga saken i egna händer. Först satte han 2-0 efter ett långt anfall, där Reece Devine bidrog med assisten.

Därefter la Elanga upp för Wellens, som kunde spela in bollen i öppet nät för mål i debuten.

Elanga var Uniteds bästa spelare även om han kanske åkte hem och var besviken på att det bara blev ett mål och en assist. Just nu ser jag Elanga som favorit att utses till årets spelare i United. I så fall skulle han bli andra svensk att vinna priset, 20 år efter Bojan Djordjic. Elanga satt på reservlagets bänk mot West Brom och han kommer alldeles säkert få en hel del speltid där under säsongen. För känslan mot Sunderland var att han nästan har växt ifrån juniorfotbollen.

Vänsterbacken Devine och ytterforwarden Stanley stod också för fina prestationer och ser ut att vara huvudutmanare till Elanga. Även mittbacken Teden Mengi, stabil insats mot ett uddlöst anfall, ska kunna konkurrera.

Så finns förstås chansen för förstaårsjuniorer att blanda sig i diskussionen. Men det är dumt att spekulera i det innan de har fått chansen att visa upp sig.

(Detta under förutsättning att priset delas ut baserat på prestationer i juniorlaget. Går det till bästa U18-spelare är Mason Greenwood självklar vinnare.)

Betydelsen av ett tränarbyte

Ni som följde ungdomskollen förra säsongen vet att jag inte gillade reservlagets nu sparkade tränare Ricky Sbragia. Det är förstås alldeles för tidigt för slutsatser ännu men den fotboll vi har fått se under de första matcherna har varit så mycket bättre än vad vi fick se under Sbragia. Av allt att döma har Neil Wood, tillsammans med Quinton Fortune, gjort ett utmärkt arbete hittills.

Nu ser det ut att finnas en tanke bakom det som sker på planen och spelarna ser ut att trivas.

Då kan det vara värt att påpeka att Sbragia om något hade ett bättre spelarmaterial att jobba med. Talangmässigt är årets kull betydligt bättre men det vi har nu är också ett mycket ungt reservlag. Hittills är det bara tonåringar som har fått speltid och så kommer det mest troligt förbli tills Luca Ercolani och Tahith Chong fyller 20 år under senhösten. (Undantaget om någon a-lagsspelare tar klivet ner för matchträning eller om reservmålvakt Paul Woolston får göra någon match.)

Offensiva ytterbackar

Förra säsongen dominerades ungdomskollen av Mason Greenwood. Det var helt enkelt svårt att låta bli att lovorda anfallaren. Då Greenwood nu ser ut att vara en del av a-lagstruppen får vi mer utrymme för att fokusera på andra. Två som alldeles säkert lär uppmärksammas frekvent är ytterbackarna Ethan Laird och Brandon Williams. Laird slog till med reservlagets första mål för säsongen medan Williams redan har bidragit med tre assists, varav en till Lairds mål.

Williams är en spelare som hela tiden har utvecklats i rätt riktning. Han har god fysik och han verkar besitta en riktig vinnarskalle. Under skadekrisen i våras fick han följa med a-laget till Paris.

Laird hade stora skadeproblem under förra säsongen, annars tror jag att han hade fått följa med på a-lagets försäsongsturné.

”Den här säsongen är definitivt min comebacksäsong,” sa han till MUTV efter 2-0-segern mot Rotherham. Han var på strålande gott humör efter sitt mål och kallar förra säsongen för en ”mindre motgång” och ser fram emot en ”stor comeback”.

Skadorna förra säsongen kan bero på att han har växt mycket på kort tid och han ser inte skadefrånvaron bara som något negativt.

”Jag växer, skulle jag säga. Jag skulle säga att tiden jag var borta verkligen har hjälpt mig fysiskt. Olyckligtvis var jag borta från fotbollen men det fanns andra saker att arbeta på, som min kropp.”

Både Laird och Williams är högerfotade men behärskar spel på vänsterkanten. Som Aaron Wan-Bissaka har sett ut hittills kan de få svårt att konkurrera där men det skulle inte förvåna mig om Laird, troligast, eller Williams har konkurrerat ut Luke Shaw om något år.

Nya spelare

Då Manchester United i mitten av juli bekräftade årets förstaårsjuniorer saknades spelare som vi visste hade gjort klart med klubben. Nu har det rättats till.

Johan Guadagno är en svensk målvakt som senast representerade Brommapojkarna. Erfarenheten berättar att målvakter generellt får lite speltid som förstaårsjuniorer, så det är troligt att Guadagno får bida sin tid.

Björn Hardley är en nederländsk försvarare från NAC Breda.

Dillon Hoogewerf kommer också från Nederländerna. Hans senaste klubbadress var Ajax och han anses vara en mycket lovande anfallare.

Hannibal Mejbri är förmodligen den som kommer till klubben med högst förhoppningar. United uppges ha betalat närmare tio miljoner pund till Monaco för den franska mittfältaren. Oerhört stora pengar för en 16-åring. I dagens nyhetssvep bjuds på några citat från Mejbri.

Mateo Mejia är en mittfältare från Spanien, senast i Real Zaragoza. Mejia ska ha öst in mål hemma i Spanien, så det är ännu en spelare som kommer med stora förhoppningar på sig.

Värt att påpeka är att Hardley och Mejbri fortfarande väntar på internationellt speltillstånd, de kommer inte få spela matcher med klubben förrän det är löst. Detta har tidigare ofta tagit flera månader men då det gick relativt fort för Guadagno, Hoogewerf och Mejia kan det tänkas att Fifa nu har snabbat på processen.

De som försvann

Ett stort antal ungdomsspelare har lämnat United sedan förra säsongen. Här följer en snabb genomgång.

 • Millen Baars är fortfarande klubblös.
 • Joshua Bohui skrev på för NAC Breda. Tyvärr har han blivit knäskadad och är troligen inte tillbaka i spel förrän efter vinteruppehållet.
 • DJ Buffonge skrev på för Spezia i Serie B. Han var oanvänd avbytare när Spezia inledde säsongen med en storseger mot Pro Patria i cupen.
 • Nishan Burkart gick till Freiburg. Han har inlett säsongen som startspelare i b-laget i den tyska fjärdedivisionen.
 • Zak Dearnley är fortfarande klubblös.
 • Callum Gribbin är fortfarande klubblös. Av hans Twitter att döma har han inga planer på att avsluta karriären, något det annars spekulerades kring i våras.

 • Matthew Olosunde gick till Rotherham har har spelade varenda minut i de tre första tävlingsmatcherna, däribland mot sitt gamla alg i EFL Trophy.
 • Regan Poole gick till MK Dons där han har fått nummer 5. Missade premiären av okänd anledning men gör debut mot AFC Wimbledon ikväll.
 • Tom Sang är fortfarande klubblös.
 • James Thompson är fortfarande klubblös.
 • Tyrell Warren är fortfarande klubblös.
 • Callum Whelan gick till Watford där det blir spel i reservlaget.
 • Matty Willock skrev på för Gillingham och fick nummer 8. En lättare skada har dock stoppat honom under säsongsinledningen.
 • James Wilson gick till Aberdeen. Startade första ligamatchen och fick göra ett kort inhopp i den andra. Ungefär som det såg ut när han var i klubben på lån i våras med andra ord.

Några korta

 • United ställer alltså upp i EFL Trophy den här säsongen. Kul, tycker jag! Inte lika roligt är att United däremot inte ställer upp i Premier League International Cup. Jag vet inte grunderna till det beslutet men jag tycker att det är tråkigt. Det är om något för få matcher på ungdomssidan, så en extra turnering hade bara gjort gott.
 • Juniorlagets vänsterback Reece Devine ska ha signerat ett proffskontrakt.

 • Ole Gunnar Solskjaer var, tillsammans med Nicky Butt och Michael Carrick, på plats när juniorlaget vann mot Sunderland. Ingen i juniorlaget är nära a-laget just nu men ändå kul att lagledningen håller koll.

 • Nicky Butt har annars varit på reservlagets avbytarbänk under säsongsinledningen. Vi minns att han i somras bytte roll från akademichef till chef för a-lagsutveckling. Exakt vad den nya rollen innebär är för mig oklart. Att han fortfarande jobbar med Neil Wood och Quinton Fortune i reservlaget är uppenbart.
 • U16-spelaren Shola Shoretire började göra ett namn för sig redan under förra säsongen. Redan i säsongspremiären fick han nu spela en halv halvlek. Allt tyder på att han som oftast kommer spela med juniorlaget. Inte unikt, men mycket ovanligt att U16-spelare får förtroende så tidigt.
 • Dillon Hoogewerf, Ondrej Mastny och Charlie Wellens gjorde alla juniorlagsdebut mot Sunderland. Målvakten Mastny missade i stort sett hela förra säsongen på grund av skada.
 • Teden Mengi är nu lagkapten för juniorlaget. Ett väntat beslut.
 • I reservlaget är det Angel Gomes som är lagkapten, något han var även under andra halvan av förra säsongen. Brandon Williams tog hand om kaptensbindeln när Gomes saknades mot West Brom. Williams var förra säsongen kapten för juniorlaget men ändå anmärkningsvärt att han får bindeln framför James Garner.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U21ET: Rotherham United – Manchester United 0-2 (0-0)

EFL Trophy, 6 augusti


0-1 (69) Ethan Laird (Williams)
0-2 (73) Largie Ramazani (Garner)


Uniteds lag: Kovar; Laird, O`Connor, Bernard, Williams; Garner, Levitt; Ramazani, Gomes, Chong; Mellor

U23: West Bromwich Albion – Manchester United 0-5 (0-3)

Premier League 2, Division 2, 9 augusti


0-1 (18) Largie Ramazani (Williams)
0-2 (29) D’Mani Mellor (Levitt)
0-3 (45+1) James Garner (Williams)
0-4 (49) Dylan Levitt (straff)
0-5 (76) James Garner (Mellor)


Uniteds lag: Kovar; Laird (Ercolani 66), O’Connor, Bernard, Williams; Garner, Levitt (Traore 66); Puigmal, Galbraith, Ramazani; Mellor (McGhee 80)

U18: Manchester United – Sunderland 3-0 (2-0)

U18 Premier League, 10 augusti


1-0 (29) Charlie McCann (straff)
2-0 (34) Anthony Elanga (Devine)
3-0 (54) Charlie Wellens (Elanga)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Mengi, Hockenhull, Devine, McCann, Wellens (Shoretire 67); Stanley (Neville 74), Helm, Elanga; Haygarth (Hoogewerf 67)

Mer information: