Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Tillbaka i spel efter cancerbehandling

I ungdomskollen gläds vi den här gången åt att Max Taylor är tillbaka i spel efter cancerbehandling. Mittbacken gjorde comeback när reservlaget tog en övertygande seger borta mot Swansea.

För juniorlaget går det dock fortsatt tungt.

Ny missräkning för juniorerna

Juniorerna fick nöja sig med 1-1 hemma mot Middlesbrough. En klar missräkning mot laget som ligger näst sist i serien. Gästerna tog ledningen men Anthony Elanga kunde kvittera för United.

Elanga fortsätter att vara överlägsen i juniorlaget och han står nu noterad för sex mål och två assists på fem matcher. Att skillnaden mellan juniorlag och reservlag trots allt är stor illustreras av att den svenska anfallaren fortfarande är poänglös efter fyra starter och tre inhopp (varav 4+2 den här säsongen) i reservlaget. Då borde det dessutom vara enklare att vara anfallare i reservlaget, med tanke på den uppsjö av talangfulla mittfältare som levererar passningar. I juniorlaget får Elanga betydligt sämre understöd (även om han hos juniorerna förstås får fler bollar att jobba med).

Förutom Elanga stod mittfältaren Mark Helm återigen för en bra insats. Det var just Helm som spelade fram Elanga till kvitteringen med en intelligent och briljant klack.

https://twitter.com/FabioProd/status/1185550326377730048

Förutom Elanga och Helm tycker att jag att Dillon Hoogewerf gjorde en bra match, även om han som anfallare borde kunna hitta fler målchanser mot ett lag som Middlesbrough. Hoogewerf är en liten men stark anfallare som är ettrig och väldigt aktiv i presspelet.

Deji Sotona fick göra sitt sjunde inhopp för säsongen och var starkt bidragande till målet. Jag tycker att det är märkligt att Sotona inte får fler chanser från start. U16-spelaren Shola Shoretire får stort förtroende men just nu håller jag Sotona som den bättre spelaren.

Ytterligare en spelare att framhäva är målvakten Ondrej Mastny som, trots att United var spelförande, fick göra flera kvalificerade räddningar.

Den slovakiska mittfältaren Martin Svidersky gjorde sin juniorlagsdebut då han blev inbytt i slutet av första halvlek. Han hade svårt att komma in i matchen och sätta sin prägel på den. Ändå positivt att han nu är tillbaka i spel efter nästan ett års skaderehabilitering.

Totalt sett var matchen en ny besvikelse. United är sjua i tabellen och har bara samlat ihop tio poäng på åtta matcher. Vissa förmildrande omständigheter finns, då Neil Ryan nästan aldrig får matcha sitt bästa lag. Spelarna han har till sitt förtroende borde dock göra det bättre.

Reserverna fortsätter övertyga

Reservlaget tog en övertygande 4-1-seger borta mot Swansea. Hemmalaget tog en tidig ledning men Largie Ramazani kvitterade på frispark innan kvarten var spelad och i slutet av första halvlek gav Dylan Levitt United ledningen på straff. I andra halvlek gjorde Swanseas målvakt självmål sedan D’Mani Mellor nickat i stolpen. Aliou Traore avslutade målskyttet efter en grym soloprestation.

United kunde välkomna Ethan Laird och D’Mani Mellor tillbaka i spel efter skadefrånvaro. Dessutom gjorde Max Taylor comeback efter sin cancerbehandling (mer om Taylor i nästa avsnitt). Negativt var att Teden Mengi klev ut revbensskadad, men skadan ska vara lindrigare än befarat.

Inte tu tal om att United var det bättre laget matchen igenom. Swanseas 1-0-mål kom efter en målvaktstavla av Matej Kovar. Viss revansch för Kovar då han räddade friläge i slutet av matchen.

Swanseas målvakt bjöd tillbaka när Ramazani skruvade in kvitteringen på frispark. Sex mål och två assists på tio matcher nu för belgaren, som i den här matchen spelade vänsterytter.

Matchens delikatess var Traores 4-1-mål. Han fick bollen på kanten av straffområdet och dansade in i straffområdet för att sedan trycka in bollen i nät. Traore – som spelade högerytter större delen av matchen – var även inblandad i straffen som United fick, då hans framfart stoppades av att en försvarare tog med handen.

Bäst i United var ändå mittfältaren Levitt, för dagen lagkapten. Walesaren dirigerade spelet och straffen kom sedan Levitt serverat Traore med en grym långboll.

På högerbacken var Laird mycket bra, även om han visade vissa tecken på ringrost efter ett par månaders skadefrånvaro. Ständigt ett hot offensivt bidrog han till 3-1-målet med ett precist inlägg. Nu får vi bara hoppas att Laird kan hålla sig skadefri, för han har så stor potential.

United är fortsatt tvåa i tabellen, tre poäng bakom West Ham som radar upp segrar. På fredag väntar toppmatch mot ligatrean Stoke, som igår förlorade med 4-0 mot West Ham. Allt pekar på att United och West Ham kommer att slåss om seriesegern och som West Ham spelar har United inte råd att tappa många poäng.

Max Taylor tillbaka i spel efter cancer

Gårdagens allra roligaste var att Max Taylor gjorde comeback efter sin cancerbehandling. Han gjorde därmed sin första tävlingsmatch sedan den 20 april förra året.


För Taylor var inhoppet blott hans andra i reservlaget. Debuten klarade han av redan för tre år sedan, då han i ett oavgjort Manchesterderby ersatte Scott McTominay på tilläggstid. Då var Taylor ännu inte ens varm i kläderna i juniorlaget, så i all väsentlighet var detta hans riktiga reservdebut.

https://twitter.com/maxtaylor00/status/1186381917857439749

Trots den ringa erfarenheten och trots den långa frånvaron gjorde Taylor en mycket kompetent insats. Inga tecken på att han inte skulle höra hemma på den här nivån. Nu hotade inte Swansea överdrivet mycket men Taylor positionerade sig rätt, han var stark i duellspelet och säker i passningsspelet. 

Butt om talangutveckling

Nicky Butt är numer chef för a-lagsutveckling i Manchester United men hans roll är fortfarande nära knuten akademin (Nick Cox tog över Butts roll som akademichef). Butt har nu diskuterat talangutveckling.

”De är alla väldigt spännande spelare,” säger Butt om Tahith Chong, James Garner, Angel Gomes, Mason Greenwood och Brandon Williams. De fem spelarna har den här säsongen regelbundet varit med i a-lagstruppen.

Butt säger att det finns fyra eller fem spelare till i akademin som så sakta på börjar knacka på dörren till a-laget.

”Men de är bara bebisar och unga för tillfället. Men för mig är det svårt att ta in många spelare i ett lag som inte levererar på alla cylindrar.”

Han pekar på att han själv kom fram när Manchester United var ett vinnande lag fyllt av erfarna vinnare som kunde hjälpa de unga spelarna.

”Jag tror genuint att vi har några talanger av högsta klass men min oro skulle vara att lägga för stor vikt på deras axlar för tillfället.”

Butt menar att det är viktigt att ta det försiktigt med de unga spelarna och ”det kan döda dem” om de kommer in i ett lag som får storstryk.

”Beskedet som vi vill ge som en akademi och klubb är, ja, Mason Greenwood – om du vill använda hans namn – han ser ut som en otroligt talangfull pojke, vilket han är. Men ordet ’pojke’, det är vad han är och som supportrar måste vi ha tålamod med de här pojkarna.”

Förutsättningar i EFL Trophy

På tisdag nästa vecka avslutar United gruppspelet i EFL Trophy med en bortamatch mot Doncaster Rovers.

Efter två omgångar toppar United tabellen och poäng i den avslutande matchen säkrar både avancemang och gruppseger. I händelse av förlust under ordinarie tid (oavgjorda matcher avgörs på straffar) kommer Uniteds öde dock att avgöras först då Lincoln och Rotherham möts den 12 november.

Juniorlagets mål

Reservlagets mål

Landslagsnotiser

En snabbtitt på hur det gick för Unitedspelarna under landslagsuppehållet.

 • Brandon Williams startade båda matcherna för Englands U20-landslag. I storförlusten mot Tjeckien låg han bakom det mesta som var bra i det engelska laget, bland annat hade han en fantastisk soloräd.

 • Angel Gomes startade också i båda matcherna i U20-landslaget och han gjorde båda målen (ett på straff) mot Italien (2-2). Mot Tjeckien kom han nära på frispark.
 • James Garner blev också målskytt, då han satte det engelska tröstmålet i en 3-1-förlust mot Frankrike. Garner är lagkapten för U19-landslaget och spelade från start i båda matcherna under uppehållet.
 • Teden Mengi startade en match och gjorde ett kort inhopp för Englands U18.
 • Will Fish debuterade i det engelska U17-landslaget och firade det med att göra mål mot Tyskland (i en 2-1-förlust). 
 • Hannibal Mejbri är den här veckan iväg med det franska U17-landslaget för EM-kval. Kvalet inleddes med en 8-0-seger mot Gibraltar och Mejbri (som blev utbytt efter 56 minuter) stod för två av målen.
 • Harvey Neville debuterade i det irländska U19-landslaget i en förlust mot Danmark.
 • Dillon Hoogewerf spelade samtliga minuter när Holland avancerade i kvalet till U17-EM. Anfallaren bidrog med segermålet i matchen mot Slovenien.
 • I samma grupp gick även Wales vidare till nästa runda. Charlie Savage startade i alla tre matcherna.
 • Ethan Galbraith gjorde ett inhopp och en match från start när Nordirland inkasserade två förluster i kvalet till U21-EM.
 • Matej Kovar höll nollan mot England och släppte in ett straffmål mot Schweiz för Tjeckiens U20.
 • I Tjeckiens U18 var det Ondrej Mastny som höll nollan, mot Turkiet.
 • Dylan Levitt debuterade i det walesiska U21-landslaget. Trots att de spelade större delen av andra halvlek med en man mer blev det en 2-1-förlust borta mot Moldavien. Levitt bidrog med assisten till det walesiska målet.
 • Maria Edwards, som var med på damlagets försäsong, är nu med det engelska U17-landslaget i Bosnien för EM-kval. England inledde med 2-0-seger mot Kroatien igår och då blev det ett inhopp för Edwards.

Några korta

 • Den tjeckiska målvakten Matej Kovar har signerat ett nytt kontrakt med klubben. Är det något som United kan så är det att identifiera målvakter och Kovar är egentligen redan nu för bra för att spela reservlagsfotboll. Han borde ha alla möjligheter att bli tjeckisk landslagsmålvakt men att som målvakt slå sig in i Uniteds a-lag är förstås extremt svårt.
 • Efter Kovar var det Brandon Williams tur att signera nytt kontrakt. Otaliga skador – även på Ethan Laird – har gett Williams chansen i a-laget och han är snart att betrakta som en del av a-lagstruppen.
 • Redan en del av a-lagstruppen är Mason Greenwood. Anfallaren är fortfarande junior men har i praktiken spelat sig ifrån ungdomskollen men vi ska förstås notera att även Greenwood har signerat nytt kontrakt.
 • Maria Edwards gjorde båda målen när damernas U21 spelade 2-2 mot Arsenal i ligan. Arsenal fick sedan en bonuspoäng då de vann på straffar. United förlorade därefter mot Bristol City. Laget har fyra poäng efter fem matcher och ligger på tionde plats av tolv lag.

 • U17 spelade 2-2 mot Bradford i en träningsmatch. Deji Sotona och Shola Shoretire gjorde Uniteds mål.

 • Sir Alex Ferguson var bland åskådarna på juniormatchen mot Middlesbrough.

 • Callum Gribbin har nu officiellt signerat för Sheffield United.

 • Tom Sang förefaller ha signerat för Cardiff City. Han listas förvisso inte på klubbens hemsida men han spelar matcher och enligt Wales Online signerade han efter provspel.
 • Zak Dearnley förefaller fortfarande vara klubblös. Han var i Rotherham på provspel men då han blev skadad valde klubben gå vidare med andra spelare.
 • Tyrell Warren ska numer tillhöra Salford City och i förra veckan gick han till Radcliffe (samma division som FC United) på ett månadslångt lån.

 • Millen Baars förefaller fortfarande vara klubblös.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 30 oktober.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester United – Middlesbrough 1-1 (0-1)

U18 Premier League, 19 oktober


0-1 (24) Cornet
1-1 (80) Anthony Elanga (Helm)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Fish, Hockenhull, Hardley; Wellens (Svidersky 37), McCann; Shoretire (Sotona 63), Helm (Forson 90), Elanga; Hoogewerf

U23: Swansea City – Manchester United 1-4 (1-2)

Premier League 2, Division 2, 21 oktober


1-0 (6) Evans
1-1 (14) Largie Ramazani
1-2 (42) Dylan Levitt (straff)
1-3 (75) Joshua Gould (självmål)
1-4 (90+1) Aliou Traore (Levitt)


Uniteds lag: Kovar; Laird (Hoogewerf 80), Mengi (Taylor 37), Bernard, Devine; Puigmal, Levitt, Galbraith; Traore, Mellor, Ramazani

Mer information: