Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Träningsmatcher när ligorna är värdelösa

Lite drygt tre veckor har passerat sedan den senaste ungdomskollen. På den tiden har reservlaget spelat noll tävlingsmatcher medan juniorerna har varit i aktion två gånger. Istället fokuserar vi den här gången på den så lovande mittbacken Teden Mengi.

Nu var det inte varit helt matchfritt för reserverna ändå. Träningsmatcher arrangerades, först mot Benfica (förlust) och sedan mot Club Brugge (seger). Egentligen skulle vi ha spelat mot Swansea i ligan men den matchen sköts upp. Därmed går reservlaget igenom februari utan en enda tävlingsmatch. Det är förstås rent horribelt.

Inte för att det är så värst hektiskt för juniorerna heller. Efter segern mot Leeds i cupen den 5 februari har laget bara spelat en match till.

Träningsmatcher för reservlaget

I början av februari drog reservlaget till Portugal på träningsläger. Det blev också en träningsmatch mot Benfica, där portugiserna var starkast.

Sedan reste laget till Belgien för match mot Club Brugge. Detta i samband med a-lagets Europa League-match. I Belgien gick det bättre och United vann med 2-0. Tahith Chong gjorde det första målet, då han bjöds på öppet mål. Den öppnande passningen från Dion McGhee är riktigt bra och sedan är D’Mani Mellor osjälvisk när han lägger upp för Chong.

Det andra målet är ett solonummer av James Garner, för dagen mittback.

West Ham-tapp öppnar för United

I ligan fick West Ham överraskande nöja sig med 2-2 hemma mot Stoke. Därmed har United faktiskt förstaplatsen inom räckhåll. West Ham är tre poäng före United och har dessutom bättre målskillnad (sex plusmål bättre och långt fler gjorda mål) men United har en match till godo.

Playoffplatsen är sedan länge säkrad i praktiken och den kommer att säkras i teorin när som helst. Om Middlesbrough inte vinner mot Newcastle på fredag är det klart. Annars säkrar United en playoffplats med minst en poäng mot Stoke på måndag. Även om vi förlorar mot Stoke så kan det säkras då, om Reading tar poäng mot Aston Villa. Skulle allt det fallera så har vi ytterligare fem egna matcher samt totalt tretton matcher för konkurrenterna där vi bara behöver få med oss ett resultat.

Skadedrabbat juniorlag föll mot Derby

För juniorlaget väntar Wigan i FA Youth Cup på fredag. Det kan bli en riktigt tuff match, allra helst som laget saknar ett antal spelare på grund av skador.

I hemmamatchen mot Derby saknades åtminstone halva startelvan och det är bara Teden Mengi (spelade med reserverna mot Brugge) vi kan räkna med. Försvararna Lukasz Bejger och Will Fish är skadade. Mittfältaren Mark Helm saknades, utan att det förklarades. Offensivt har Anthony Elanga varit ute sedan i höstas medan Dillon Hoogewerf gick sönder mot Leeds. Vidare har Noam Emeran inte spelat alls under säsongen medan Mateo Mejia bara spelat ytterst sporadiskt till följd av skadeproblem.

Trots att så många spelare saknades var United spelförande, framför allt efter paus. Det blåste kraftigt på Carrington och att United hade medvind efter paus är säkerligen en delförklaring till scenförändringen. Det var emellertid Derby som drog det längsta strået, sedan Uniteds försvar darrat.

 • Charlie Wellens gjorde Uniteds mål men fick inte mycket uträttat utöver det.
 • Reece Devine var förvisso involverad i förarbetet till målet men stod annars för sin kanske sämsta insats under säsongen.
 • I backlinjen är det bara Björn Hardley som kan få ett godkänt betyg. Där lagkamraterna gav bort bollar och blev bortgjorda svarade han med flera fina brytningar. Ingalunda någon världsinsats av Hardley men väl en insats som pekar på att han nu börjar komma in i den engelska fotbollen.
 • Mittfältaren Martin Svidersky var Uniteds bästa spelare. Hans bästa insats som Unitedspelare. Om inte Helm kan spela mot Wigan blir det nog Svidersky som tar hans plats.
 • Hannibal Mejbri stod för en varierande insats. Emellanåt briljerade han, framför allt då han vid flera tillfällen drev framåt långt med bollen. Samtidigt slarvade han en hel del och han var inte så involverad offensivt som han brukar vara.
 • Vänsteryttern Connor Stanley har på grund av skada inte fått så mycket speltid. I den här matchen tog han dock för sig och han var Uniteds bästa spelare offensivt.

United ligger just nu nia av tolv lag men med hängmatcher. Det bästa vi kan hoppas på är en plats på övre halvan men ligasäsongen kommer inte sammanfattas som godkänd oavsett.

FA Youth Cup på fredag

På fredag får juniorerna igen spela på Old Trafford när det vankas kvartsfinal i FA Youth Cup. Wigan har en sämre akademi än United och normalt sett ska vi vinna en sån här match. Samtidigt har Wigan ett mycket bra juniorlag och de imponerade då Tottenham besegrades i omgång 3. De spelar i samma serie som Leeds och Wigan toppar serien i stor stil, med 30 poäng ner till Leeds (nia), men Leeds tog poäng mot Wigan i januari.

Med tanke på Uniteds skadeläge blir det en tuff uppgift.

Fredagens match visas givetvis på MUTV.

Skulle United gå vidare väntar sannolikt en bortamatch mot Chelsea i semifinalen. Chelsea ska förvisso vinna mot Millwall först, men det förutsätter jag att de gör.

Även i en eventuell final blir det bortamatch. Manchester city får gälla som favorit att gå dit, men först ska de vinna mot Burnley i kvartsfinalen och sedan mot vinnaren mellan Blackburn och Arsenal.

Förr om åren spelades finalen i bäst av två matcher, men inför förra säsongen fattade FA det horribla beslutet att ändra det till en match.

Mengi har allt

Spelaren som har fått det stora genombrottet i juniorlaget är mittbacken Teden Mengi. Inte för att han spelar så mycket med juniorerna, vanligen spelar han i reservlaget, där han är bästa mittback (även om han ibland får vikariera som ytterback). Bara till de största matcherna kliver han ner till juniorerna.

Mengi, som är lagkapten i FA Youth Cup, har egentligen allt och han är åtminstone på nivå med Axel Tuanzebe i samma ålder. Ja, de som hävdar att Mengi till och med är klassen bättre än Tuanzebe hörs mer och mer.

https://twitter.com/InvertedLW/status/1225813281165561858?s=19

Situationen ovan illustrerar vad han kan göra. Först bryter han, sedan avancerar han och slutligen slår han en öppnande passning. Mot Leeds var han fullkomligt dominant, på ett sätt som juniorlagsförsvarare egentligen aldrig är.

Jag har pratat om Mengi förut i den här kolumnen. Förra säsongen var han bra men inte på ett anmärkningsvärt sett. Nu är han bra egentligen i varje match. Han har fysiken på sin sida: stor, stark och snabb. Huvudet har han också med sig, han läser spelet bra och är positionssäker. Dessutom är han tekniskt begåvad. Ja, hela paketet, helt enkelt.

För mittbackar är vägen till a-laget alltid lång, det vet vi. Det är svårt att slänga in en mittback och se vad som händer, risken är så stor. Vi ska därför räkna med att det dröjer för Mengi och det skulle inte förvåna om utvecklingen går via lån.

Nya kontrakt för Laird och Woolston

Tidigare idag kom nyheten om att Ethan Laird och Paul Woolston har förlängt med klubben. Om Woolston finns inte mycket att säga, tycker jag. Han är reservmålvakt i reservlaget och där för att fylla ut truppen. Jag kan inte föreställa mig att han någonsin får spela i a-laget (han har åtminstone åtta målvakter – De Gea, Romero, Grant, Kovar, Bishop, Henderson, Pereira och O’Hara – före i hierarkin).

Att Laird förlänger är däremot stora nyheter. Framför allt är kontraktslängden (sommaren 2023 plus ett optionsår) intressant att notera. Det är sällsynt att spelare utanför a-laget får så långa kontrakt. Laird har alla förutsättningar som finns för att bli en fantastisk ytterback. Det gäller bara för honom att bli kvitt de skadeproblem han har haft.

Ethan Laird och Paul Woolston förlänger med Manchester United

Några korta

 • Kai Corbett gjorde segermålet när Blackburn besegrades (se förra ungdomskollen). Det blev hans enda framträdande i juniorlaget. Då rådde viss förvirring kring om han var i United permanent eller på provspel. Det hela reddes ut en gång för alla när Corbett skrev nytt kontrakt med West Ham.

 • Arnau Puigmal har drabbats av en fotskada och blir borta i några veckor.

 • U17 vann med 3-1 mot West Ham. Vår svenska målvakt Johan Guadagno räddade en straff i matchen. Mateo Mejia, Oliver Denham och Deji Sotona gjorde Uniteds mål.

 • Anthony Elanga har inte spelat sedan i höstas. Han följde dock med på träningslägret till Portugal. Förhoppningsvis är det ett tecken på att comebacken är nära förestående.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 3 mars.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester United – Leeds United 1-0 (0-0)

FA Youth Cup, omgång 5, 5 februari


1-0 (60) Dillon Hoogewerf (Devine)
r/k (64) Kumwenda (två varningar)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Hockenhull, Mengi, Devine; McCann, Helm; Wellens (Stanley 80), Mejbri, Shoretire (Sotona 70); Hoogewerf (Forson 76)

U23: Benfica – Manchester United 2-1 (1-1)

Träningsmatch, 10 februari


1-0 (13) Serginho
1-1 (25) Aidan Barlow
2-1 (70) Azevedo


Uniteds lag: Mastny (Mee 46); Neville, Mengi (McCann 46), Devine, McGhee; Galbraith, Levitt (Mejbri 46); Barlow, Helm (Wellens 46), Traore (Haygarth 46); Ramazani (Stanley 46)

U23: Club Brugge – Manchester United 0-2 (0-0)

Träningsmatch, 24 februari


0-1 Tahith Chong (Mellor)
0-2 James Garner (Traore)


Uniteds lag: Kovar; Mengi, Garner, Bernard (Taylor), McGhee; Levitt (Mejbri), Gomes, Galbraith; Chong, Mellor (Shoretire), Barlow (Traore)

U18: Manchester United – Derby County 1-2 (1-1)

U18 Premier League, 22 februari


0-1 (11) Stretton
1-1 (45) Charlie Wellens (Sotona)
1-2 (56) Stretton


Uniteds lag: Mastny; Neville (Shoretire 87), Hockenhull, Hardley, Devine (Hughes 60); McCann, Svidersky; Wellens, Mejbri, Stanley (Forson 66); Sotona

Mer information: