Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Matchrapport (FA Youth Cup): Manchester United – Leeds United 1-0

Embed from Getty Images

Dillon Hoogewerf blev matchvinnare när Manchester United avancerade i FA Youth Cup via en 1-0-seger mot Leeds United på Old Trafford.

United var det bättre laget och inte tu tal om att segern var rättvis. Framför allt efter paus kontrollerade hemmalaget tillställningen. Matchen var en timme gammal när Hoogewerf nickade in segermålet på ett inlägg från Reece Devine.

Uppgiften blev enklare när Leeds – som spelade mycket fult matchen igenom – fick en utvisning några minuter senare. United kunde sedan kontrollera tillställningen och säkrade avancemang till kvartsfinalen. Där väntar hemmamatch mot Wigan.

Första halvlek

Det är United som öppnar matchen bäst och första fem får Leeds knappt låna bollen. Sedan jämnas spelet ut. Leeds spelar fysiskt och tvingar United till misstag och det blir en böljande match där United säkerligen skulle ha föredragit en kontrollerad tillställning mot ett lag som ska vara sämre.

Båda lagen har varsitt friläge. Leeds får det då Mark Helm slarvar med bollen utanför eget straffområde. Ondrej Mastny i Unitedmålet räddar honom då han lyckas peta undan bollen när Leedsspelaren försöker dribbla.

För United är det Hannibal Mejbri som blir fri efter en briljant aktion av Uniteds lagkapten Teden Mengi. Mittbacken vinner bollen och driver sedan framåt för att så frispela Mejbri. Tyvärr lyckas målvakten avvärja med en benparad.

Embed from Getty Images

Annars hotar Leeds framför allt på fasta situationer medan United har fler avslut. Närmast kommer Helm, som prickar överkanten av ribban på en frispark.

Frisparkar får United många, framför allt då Mejbri blir fälld. Redan efter tolv minuter hade mittfältaren vunnit fyra frisparkar.

Dillon Hoogewerf och Mengi testar från distans utan att på riktigt hota medan Charlie Wellens står för en avvärjande nick på ett Leedsinlägg.

Andra halvlek

Om det var en någorlunda jämn tillställning före paus så var det bara United i andra halvlek. Laget satte full fart direkt efter paus. En nyckel för United var att Mejbri blev mer och mer involverad i spelet, även om det oftast bara slutade med frisparkar för United.

Hoogewerf kom också med mer i spelet efter paus. Han har ett par halvfrilägen som nästan resulterar, varav det andra ger United en hörna som i slutändan ger segermålet. Först får vi en ny hörna sedan ett skott från Mengi blockerats.

Vänsterback Reece Devine tar hörnan från höger. Han får tillbaka bollen och måttar ett perfekt inlägg där lille Hoogewerf hoppar högst och gör mål med en välplacerad nick.

Embed from Getty Images

Några minuter senare drar Leeds anfallare Kumwenda på sig sin andra varning efter en foul mot Shoretire. Matchen igenom spelade Leeds fult och de drog på sig många varningar.

United har sedan ett antal chanser för att döda matchen men Leeds lyckas freda sitt mål.

Därefter tvingas vi till ett par byten då Shoretire och Hoogewerf går sönder. Möjligen kramp eller en vadskada på Shoretire medan det såg ut att vara hamstringen på Hoogewerf. Sedan gör vi också vårt tredje byte, vilket blir problematiskt då Lukasz Bejger går sönder i matchens slutskede. Han blir kvar på planen men kan inte springa.

Länge väldigt kontrollerat från United och Leeds har egentligen ingen kvalificerad kvitteringschans. På tilläggstid får de ändå ett par halvchanser och att vi inte lyckades döda matchen kunde ha blivit kostsamt.

Leeds lämnar dock Old Trafford mållösa och United vidare till nästa omgång.

Spelarkritik

Uniteds lagkapten Teden Mengi var planens gigant. Den engelska mittbacken är nära nog en komplett spelare och ser ut att gå en stor framtid till mötes. Han har fysiken – både snabb och stark  – han läser spelet bra och han är dessutom tekniskt skicklig. En magnifik insats!

Hannibal Mejbri är också framträdande även om vi sällan får njuta av hans fina passningar. Detta då Leeds gång på gång sparkar ner honom. Den franska mittfältaren vann ett tvåsiffrigt antal frisparkar.

I första halvlek var Shola Shoretire mycket involverad i spelet, både med och utan boll. Kanske hans bästa halvlek i juniorlaget. Sedan tröttnar han efter paus och han blir utbytt på grund av kramp eller skada.

Dillon Hoogewerf är mestadels osynlig i första halvlek men han gör segermålet efter paus. Han hotar också med flera löpningar in bakom Leeds backlinje men tvingas byta på grund av skada.

Mark Helm har ett styggt bolltapp i första halvlek men bidrar också med några fina passningar och blir sånär målskytt på en frispark.

Härnäst

Nu väntar hemmamatch mot Wigan i kvartsfinalen. Wigan vann idag med 4-0 mot Birmingham City i åttondelsfinalen. United kommer att gå in i kvartsfinalen som favorit men det blir en tuff match. Wigan är överlägsen tabelletta i samma serie som Leeds (där Leeds är jumbo).

Matchen ska spelas senast den 29 februari. Återstår att se om juniorerna får spela på Old Trafford igen eller om det blir spel på Leigh Sports Village.

Matchfakta

Manchester United – Leeds United 1-0 (0-0)

FA Youth Cup, omgång 5, 5 februari


1-0 (60) Dillon Hoogewerf (Devine)
r/k (64) Kumwenda (två varningar)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Hockenhull, Mengi, Devine; McCann, Helm; Wellens (Stanley 80), Mejbri, Shoretire (Sotona 70); Hoogewerf (Forson 76)


SPELSCHEMA SPELARSTATISTIK