Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarföreningen kritiska; Spela klart Europa League innan 3 augusti

Den här söndagens ganska korta nyhetssvep tar in att spelarföreningen är kritiska mot förslaget att sänka spelarnas löner, då det enligt argumenten påverkar skatteintäkterna. Även att Europa League ska vara färdigspelat innan den 3 augusti.

Fotbollssäsongen – vad vi vet

Det florerar som vanligt en hel del rykten så här års. Inte minst kring vad som ska hända med den just nu pausade fotbollssäsongen. Här nedan följer en punktlista med det vi vet i skrivande stund.

  • Alla matcher i England är uppskjutna på obestämd tid. Än så länge är det officiella beskedet att säsongen ska slutföras. Mer om det senaste officiella beskedet här.
  • EM och Copa America har skjutits fram till sommaren 2021. Mer om Uefas beslut här.
  • Även OS har skjutits upp till sommaren 2021, vilket eventuellt har påverkan för U23-spelare bland Uniteds herrar, men särskilt landslagsspelare i damfotbollen. Mer om IOK:s beslut här.
  • Women’s Super League, FA-cupen och FA Youth Cup planeras att slutföras, enligt FA.
  • Uefa har efter det senaste mötet (1/4) meddelat att landskamper för herrar och damer under juni månad skjuts upp. Man bekräftade även att Champions League och Europa League är uppskjutet tills vidare. Vidare läsning om det här.

Spelarföreningen kritiska till sänkta löner

Som ni alla vet påverkar coronaviruset även fotbollen i England och för Manchester United. För att balansera det ekonomiska tappet har det blivit aktuellt att spelarnas löner ska sänkas, vilket gick att läsa om i gårdagens nyhetssvep. Sent under lördagskvällen gick PFA (The Professional Footballers’ Association) ut med ett längre uttalande, vilket vi tar del från journalisten Simon Stone från BBC.

Även om det kan sticka i ögonen att spelare får miljoner i veckan för att spela fotboll så drar även miljonlönerna in massor i skattepengar. Det gör att det förmodade 30 procent bortfallet på spelarnas löner kan bli ett bortfall på 200 miljoner pund i skattepengar enligt spelarföreningen.

Det tas även upp att det är svårt att nå en kollektiv insats från alla klubbar i Premier League då det är olika för varje spelare och för varje klubb. Men spelarföreningen (PFA) skriver i uttalandet att det är prioritet att ordna med detaljerna i hur man ska kunna hjälpa till och att de kommer hjälpa till.

Summa summarum i svåra tider. Spelarföreningen menar att de vill hjälpa till, men tror inte att sänka spelarnas löner med 30 procent att rätt väg att gå då det enligt argumentet försvinner mängder av skattepengar.

Vi lär få återkomma i frågan.

Spela klart Europa League innan 3 augusti

Europa League finalen måste spelas innan den 3 augusti, annars blir turneringen inställd. Det menar i alla fall Evening Standard att UEFAs president Aleksander Ceferin ska ha sagt till den tyska tevekanalen ZDF. Detta ska även gälla Champions League. Det öppnades även upp för att man kan spela de europeiska matcherna samtidigt som de nationella.

Ceferin ska ha sagt följande:

”Innan den 3 augusti ska bägge turneringarna vara färdigspelade. Vi är inne i en situation som saknar motstycke och vi måste vara flexibla. Vi kan spela på samma dagar som de nationella ligorna, kanske även på samma tidpunkter”

Aleksander Ceferin ska också ha sagt att det finns olika planer för att starta de europeiska turneringarna i maj, juni och juni men att det också finns en möjlighet att de inte spelas färdigt överhuvudtaget.

”Det beror också på respektive regering i varje land och om de kommer tillåta att turneringarna blir färdigspelade. Om de säger att inga matcher kan spelas finns det ingenting vi kan göra åt det. I september och oktober kommer det vara försent”.