Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Planerar för framtiden; Spelarna och klubben i olika initiativ; Nytt kontrakt för Fosu-Mensah?

Det är skärtorsdagen och ett matigt nyhetssvep om Manchester United. Det blir mer och mer klarlagt vilka transfermål United har med sommaren. Spelarna och klubben stödjer sjukhusen i kampen mot coronaviruset och det verkar bli nytt kontrakt för Fosu-Mensah. 

Fotbollssäsongen – vad vi vet

Det florerar som vanligt en hel del rykten så här års. Inte minst kring vad som ska hända med den just nu pausade fotbollssäsongen. Här nedan följer en punktlista med det vi vet i skrivande stund.

  • Alla matcher i England är uppskjutna på obestämd tid. Än så länge är det officiella beskedet att säsongen ska slutföras. Mer om det senaste officiella beskedet här.
  • EM och Copa America har skjutits fram till sommaren 2021. Mer om Uefas beslut här.
  • Även OS har skjutits upp till sommaren 2021, vilket eventuellt har påverkan för U23-spelare bland Uniteds herrar, men särskilt landslagsspelare i damfotbollen. Mer om IOK:s beslut här.
  • Women’s Super League, FA-cupen och FA Youth Cup planeras att slutföras, enligt FA.
  • Uefa har efter det senaste mötet (1/4) meddelat att landskamper för herrar och damer under juni månad skjuts upp. Man bekräftade även att Champions League och Europa League är uppskjutet tills vidare. Vidare läsning om det här.

Manchester United planerar för framtiden

Den normalt sett trovärdiga journalisten Andy Mitten, som den här gången skriver för GQ Magazine menar att United trots coronavirusets framfart sitter på starka papper inför framtiden. Detta mycket på grund av starka sponsorsavtal och när fotbollen är tillbaka kommer United att värva spelare.

Det är inte på något vis överraskande när Mitten skriver att Jadon Sancho och Jack Grealish är de spelare som är mest troliga att värvas till den röda delen av Manchester. I Sanchos fall dras Paris SG upp som en konkurrent om hans signatur bort från Dortmund, men Sancho själv ska föredra en flytt tillbaka till Manchester. Birminghams yngling Jude Bellingham nämns också som ett alternativ inför sommaren.

Skulle United inte lyckas locka över någon av de tre nyss nämnda spelarna kommer man gå till andrahandsvalen, där James Maddison är den enda som nämns.

Längre ner i texten skrivs att värvningen av Bruno Fernandes finansierades genom pengar från kassan till sommarens fönster och därför kommer någon spelare behöva lämna innan fler spelare värvas. Givetvis nämns Paul Pogba som möjlig transfer bort från klubben, men även Jesse Lingard och ”de utlånade spelarna”, där Alexis Sanchez och Marcos Rojo sitter på höga löner.

Att det är Jadon Sancho, Jack Grealish och Jude Bellingham som är Uniteds måltavlor inför sommaren verkar mer och mer fastställt då även The Telegraph menar att det är de tre namn som är huvudmålen för sommaren. Detta kopplat till en intervju som Ole Gunnar Solskjaer gjorde till Sky Sports under onsdagen, vilket vi redovisade för då. I samma artikel från The Telegraph menar Bundesligas verkställande direktör, Christian Seifert att transfermarknaden riskerar att kollapsa den här sommaren efter sviterna av coronaviruset.

Nytt kontrakt till Fosu-Mensah?

Det kommer lite som en överraskning när Samuel Luckhurst på lokaltidningen Manchester Evening News kommer med nyheten att United kommer utnyttja optionsåret i Timothy Fosu-Mensahs kontrakt. Holländaren har nu hunnit fylla 22 år och inte spelat för Uniteds A-lag sedan säsongsepilogen mot Crystal Palace säsongen 2016/17.

Det har varit en lyckad utlåning till Crystal Palace och en helt misslyckad utlåning till Fulham där Fosu-Mensah även skadade knät allvarligt som följt sedan senaste matchen i Manchester United seniorlag. Han kom nyligen tillbaka efter den skadan och har spelat i två reservlagsmatcher.

Kontraktet skulle gå ut nu till sommaren, men enligt Luckhurst ska United nu alltså ha utnyttjat optionsåret vilket innebär att kontraktet går ut sommaren 2021.

Fosu-Mensah fick chansen under Louis van Gaal och har hunnit med att spela åtta matcher från start och hoppat in i 13 i Manchester United.

Spelarna i Premier League går samman

En stor mängd spelare i Premier League har gått ihop och kommer stödja den offentliga sjukvården NHS (the National Health Service) i Storbritannien ekonomiskt. En fond ska ha upprättats efter att spelare från alla klubbar i Premier League själva har skapat initiativet #PlayersTogether och startat ett samarbete med ”NHS Charities Together”.

Spelarna bakom initiativet menar att det bara handlar om spelarnas egna vilja och att det står utanför klubbarnas och ligornas olika samtal. Detta för att hjälpen behövs här och nu.

Även Manchester United hjälper till i kampen

Manchester United drar sitt strå till stacken och hjälper till i kampen mot coronaviruset. Man har gett NHS (the National Health Service) tillgång till 16 bilar som Manchester United förfogar över. Man har som klubb även skänkt över 3 500 Manchester United souvenirer som en gåva till personalen på sjukhusen. Det har även uppmanats att personalen i klubben ska frivilligt engagera sig för NHS i lokalsamhället under pandemin.

Det här görs med hjälp av Manchester United Foundation som förutom de ovan nämnda sakerna hjälpt till med mat till behövande och olika sjukhus.

Manchester United menar också att de står redo att låta NHS få ta del av faciliteterna på Old Trafford om det skulle behövas.

EFL kommer med riktlinjer

Alla klubbar som tillhör The Championship, League One och League Two har fått ett brev från EFL som äger ligorna. Det som är intressant ur en Manchester United synpunkt är att EFL inte kommer tillåta att klubbarna ska träna organiserat med spelarna förrän tidigast den 16 maj. Även att de kommer att behövas ungefär 56 dagar för att kunna fullfölja säsongen, men att man ändå är hoppfulla om att säsongen ska kunnas spelas färdigt under sommaren. Det tas även upp att det finns en risk att man tvingas spela med tomma läktare.

Det här är inte något Premier League har gått ut med. Men det skulle förvåna om man inte går efter dessa riktlinjer.

Viasat tappar rättigheterna till Champions League – Men får in Europa League

Från och med säsongen 2021/22 kommer Champions League inte längre att sändas på Viasats kanaler, vilket Sportbladet rapporterade under torsdagsmorgonen. Nent Group som har Viasat-kanalerna har haft rättigheterna sedan Champions Leagues födelse 1992/93. Nu ser istället Telia, som äger CMore, ut att ha förvärvat rättigheterna enligt Dagens Media.

Det står också klart att Europa League kommer att byta hemvist från Discovery till just Viasat som också har säkrat rättigheterna till den nya turneringen Europa Conference League.

Lindelöf tränar med Västerås SK

Victor Nilsson Lindelöf är hemma i Västerås och passar då på att träna med Västerås SK, som till vardags spelar i Superettan, enligt Fotbollskanalen. Det var i VSK som Lindelöf fick spela sin första seniorfotboll, innan han lämnade klubben för att bli ungdomsproffs i Benfica innan United värvade honom.

Lindelöf kommer sporadiskt vara med och träna med Västerås framöver och det har oklart hur Manchester United ställer sig till det enligt artikeln.