Solskjaer om lätta måltavlor och transfers; FIFA:s syn på spelarkontrakt

Embed from Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer har, per video, gett en intervju till Sky Sports. Under den diskuterar Solskjaer bland annat sin syn på diskussionen om sänkta löner under coronaepidemin men också Manchester Uniteds beredskap att agera på marknaden. Utöver det noterar vi att FIFA kommit med ett uttalande om hur man ser på de kontrakt som normalt går ut den 30 juni.

Fotbollssäsongen – vad vi vet

Det florerar som vanligt en hel del rykten så här års. Inte minst kring vad som ska hända med den just nu pausade fotbollssäsongen. Här nedan följer en punktlista med det vi vet i skrivande stund.

  • Alla matcher i England är uppskjutna på obestämd tid. Än så länge är det officiella beskedet att säsongen ska slutföras. Mer om det senaste officiella beskedet här.
  • EM och Copa America har skjutits fram till sommaren 2021. Mer om Uefas beslut här.
  • Även OS har skjutits upp till sommaren 2021, vilket eventuellt har påverkan för U23-spelare bland Uniteds herrar, men särskilt landslagsspelare i damfotbollen. Mer om IOK:s beslut här.
  • Women’s Super League, FA-cupen och FA Youth Cup planeras att slutföras, enligt FA.
  • Uefa har efter det senaste mötet (1/4) meddelat att landskamper för herrar och damer under juni månad skjuts upp. Man bekräftade även att Champions League och Europa League är uppskjutet tills vidare. Vidare läsning om det här.

Solskjaer om sänkta löner…

Ole Gunnar Solskjaer har i en intervju med Sky Sports gett sin syn på diskussionen om huruvida Premier League-spelarna borde sänka sina löner för att den vägen dra sitt strå till stacken under den rådande coronaepidemin. Storbritanniens hälsominister Matt Hancock pekade förra veckan ut fotbollsspelare som en ”priviligerad grupp” som borde sänka sina löner och den vägen bidra. Ett av motargumenten har varit att sänkta löner medför sänkta skatteintäkter, något som ju på intet sätt gagnar staten i det långa loppet. Solskjaer är i sin intervju inne på att Hancock skäller under fel träd, utan att säga det rakt ut.

”I min värld är fotbollsspelare lätta måltavlor ibland. För mig är orättvist att skälla på individer eller fotbollsspelare som grupp då jag vet att många spelare redan nu gör stora insatser i samhället och spelarna gör i stort ett bra jobb för att hjälpa upp situationen.”

”Diskussioner pågår mellan klubbarna och spelarna, för att besluta vilken väg de ska välja. Det är inte lätt för någon, och att bli utpekad är inte rättvist.”

”Misstag har begåtts och begås av många människor och den vägen lär vi oss. Nu handlar det om att göra bättre beslut, goda beslut. Jag tror att i alla vill hjälpa ministeriet och samhällena, jag tror det är viktigt att alla enskilda gör vad de tycker är rätt.”

…och om att agera på marknaden

I samma intervju som ovan diskuterar Solskjaer livet efter coronaepidemin och hans syn på hur Manchester United kommer att agera på marknaden när läget väl har normaliserats.

”Fotbollen kommer att återgå till det normala till sist och det är väldigt viktigt att vi är redo då.”

”Vi vill vara bäst på allt och nu finns det tid. Du diskuterar spelare, planer, vi har utvärderat vad vi behöver. Med staben har vi sett matcher, analyserat och diskuterat videosekvenser.”

”Sen har vi marknaden. Vem vet hur den reagerar på allt det här? Vem vet vilka klubbar som kommer att behöva sälja spelare? Det kan komma ett läge där man kan utnyttja situationen och jag vet att vi i United är bland de absolut bästa sett till finanserna. Jag är säker på att vi, när läget väl normaliseras, kan göra de affärer vi vill göra.”

Embed from Getty Images

FIFA om kontrakt

FIFA kom under gårdagen med ett uttalande, eller ett försök till redogörelse, kring hur man ska tolka kontraktssituationen för de spelare vars avtal löper ut vid säsongens slut, i praktiken den 30 juni. FIFA konstaterar, föga överraskande, att den pågående säsongen inte kommer att ta slut då den normalt hade tagit slut, och att kontrakt därför inte kan löpa ut förrän säsongen i praktiken är över. Det här menar man borde stämma överens med den ursprungliga intentionen som funnits när bestämmelserna slogs fast. Det betyder också, enligt FIFA, att nya kontrakt som skulle börjat gälla när den nya säsongen började inte kan anses börja före säsongen verkligen är igång. Så långt allt väl.

Simon Stone belyser dock ett problem,  och det är ett rätt uppenbart sådant. Inget är sagt om hur man gör om en spelare inte vill få sitt avtal förlängt eller om en klubb helt sonika inte har råd att förlänga det efter den 30 juni.

 


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS