Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Återkomsten

Manchester United v Everton - Premier League U18

Efter ett halvår utan match är Manchester Uniteds ungdomslag nu äntligen tillbaka i tävlingsspel. Ikväll klockan 20.45 ställs Manchester Uniteds U21 mot Salford City och för U18 väntar Liverpool i säsongspremiären på lördag klockan 14.30 12.00. I den här artikeln blickar vi fram mot den nya säsongen.

Kvällens match mot Salford låg tidigare i MUTV:s tablå men är nu borttagen. Det förefaller vara så att matchen endast kommer att streamas av Salford och sändningen kostar £7. Juniormatchen mot Liverpool är ännu inte tablålagd av MUTV men det ska förhoppningsvis åtgärdas.

Förra säsongen

Innan vi blickar framåt ska vi förstås se tillbaka på förra säsongen. För reservlaget blev det en andraplats i Premier League 2, Division 2, vilket (till slut) gav uppflyttning. I EFL Trophy gick United rent i gruppen men laget föll i första slutspelsomgången.

Reservlaget 2019/20: Ordningen (nästan) återställd

Juniorlaget gjorde en svag ligasäsong och slutade sexa i serien. I U18 Premier League Cup tog det slut redan i gruppspelet, trots att United var obesegrade. Det som räddade säsongen från att kunna sammanfattas som ett fiasko var insatsen i FA Youth Cup, där United var klara för semifinal när säsongen avbröts. Fortfarande har vi inte fått besked om huruvida turneringen ska spelas färdigt.

Juniorlaget 2019/20: Det tog slut när vi precis hade kommit igång

Spelschema

Först igår publicerades spelschemat för Premier League 2 och U18 Premier League. Reservlaget inleder med en bortamatch mot Leicester på måndag (14.00) och i säsongsavslutningen den 3 maj väntar en bortamatch mot Derby.

Juniorlaget inleder alltså med en hemmamatch mot Liverpool och serien avslutas med en hemmamatch mot Middlesbrough den 8 maj.

Hela spelschemat hittar ni givetvis alltid på Muss.se.

Nya motståndare

Vi har den här säsongen fått tre nya bekantskaper i Professional Development League, som är det gemensamma namnet för Premier League 2 och U18 Premier League. Ligorna styrs av Premier League och endast klubbar som uppfyller rigorösa krav på akademierna är välkomna. Säsongerna 2014/15 till 2019/20 var det samma 24 klubbar som deltog.

Nu är Burnley, Crystal Palace och Leeds nya.

Samtidigt försvinner Swansea, som inte längre anser sig ha de ekonomiska möjligheterna att bedriva en akademi i den högsta kategorin.

Därmed är det nu 26 lag som deltar, vilket innebär att det i Premier League 2 blir 13 lag i Division 1 och 13 i Division 2. I U18 Premier League är klubbarna geografiskt indelade med 13 lag i norra serien och 13 i södra.

För U18 innebär det att West Brom flyttar till den södra serien medan Burnley och Leeds givetvis kommer spela i norra serien.

Turneringarna

Premier League 2, Division 1

Reservlagets liga. United är alltså nykomlingar. Två matcher mot varje lag (24 totalt). Laget med flest poäng blir mästare, de två sista flyttas ner.

U18 Premier League

Juniorlagets liga. United spelar i norra gruppen. Två matcher mot varje lag (24 totalt). Laget med flest poäng får möta vinnaren i den södra gruppen i final, där vinnaren blir engelska mästare. Ingen nedflyttning.

EFL Trophy

Cup för klubbarna i League One och League Two samt 16 inbjudna akademilag. De inbjudna akademilagen måste använda minst sex U21-spelare i varje match medan det för League One- och League Two-klubbarna är en a-lagsturnering.

Cupen inleds med gruppspel där United ställs mot Salford, Rochdale och Morecambe. Enkelmöten i gruppen (straffläggning för bonuspoäng vid oavgjort) och de två bästa går till slutspel, där det är enkelmöten hela vägen.

Akademilagen spelar på bortaplan i gruppspelet. Förra säsongen fick United dispens att spela på bortaplan även i slutspelet, då klubben anser att det gynnar spelarnas utveckling.

Uefa Youth League

Då a-laget spelar Champions League får United ställa upp i U19-turneringen Uefa Youth League. Gruppspelet spelas parallellt med gruppspelet i Champions League.

Gruppvinnaren går till åttondelsfinal medan grupptvåan får spela playoff mot ett lag från “domestic champions path” (där nationella juniormästare vars a-lag inte kvalificerat sig för Champions League gör upp). Enkelmöten hela vägen genom slutspelet.

FA Youth Cup

Den klassiska ungdomscupen, där United går in i omgång 3. Numer enkelmöten hela vägen, där lotten avgör hemmalag i samtliga omgångar inklusive finalen.

U17 Premier League Cup

U18 Premier League Cup och U16 Premier League Cup kombineras den här säsongen till U17 Premier League Cup. Detaljerna är fortfarande väldigt knapphändiga.

Nyförvärven

United har presenterat åtta nya juniorspelare: Rhys Bennett, Omari Forson, Joe Hugill, Oliver Kilner, Daniel Polakowski, Logan Pye, Shola Shoretire och Radek Vitek.

I tillägg har Alvaro Fernandez, Isak Hansen-Aarøen och Marc Jurado signerat för klubben. De har emellertid ännu inte kunnat presenteras som Unitedspelare. Detta då internationella U18-övergångar måste godkännas av de båda nationella fotbollsförbunden samt Fifa. Det tenderar att dra ut på tiden.

Manchester United bekräftar årets nya juniorspelare

Det spekuleras i att det blir ytterligare något nyförvärv och sent igår påstods det att United har gjort klart med Alejandro Garnacho från Atlético Madrid. Klubbarna får maximalt ha 30 U18-spelare. Spelarna ovan inkluderade har United utrymme för tre spelare till och Garnacho skulle i så fall fylla en av platserna. Tidigare rapporterar har även placerat Charlie McNeil (senast i Manchester city) i United.

Även till U23 kan det tänkas bli något nyförvärv, då United har haft spelare på provträning. Truppen är tunn, så förstärkning behövs. Om det värvas till U23 så är det emellertid knappast tal om elittalanger, utan spelare som fyller en funktion i U23 i väntan på att yngre spelarna blir redo att ta klivet upp. 

Ändring i tränarstaben

Igår kom nyheten att Quinton Fortune, tidigare assisterande tränare i U23, lämnar United för en roll i Reading. Tills vidare kommer Nicky Butt återigen vara involverad på träningarna men på sikt kommer en ny assisterande tränare säkerligen plockas in.

Vem det blir – och om det ens meddelas – återstår att se.

De utlånade

Hittills har United skickat fem spelare på lån:

 • Tahith Chong till Werder Bremen
 • Matej Kovar till Swindon
 • Dylan Levitt till Charlton
 • Joel Pereira till Huddersfield
 • Aliou Traore till Caen
 • Fran Bentley till Blackburn

Fler lån är att vänta. Att James Garner kommer spela seniorfotboll den här säsongen är närmast en självklarhet. Det ryktas också om att spelare som Di’Shon Bernard, Ethan Laird och Max Taylor ska ut på lån.

Detta borgar för ett mycket ungt reservlag.

Hur det går för de utlånade följer ni i lånekollen.

De som försvann

En genomgång av ungdomsspelare som har lämnat United:

 • Millen Baars lämnade förra sommaren men hittade till slut en ny klubb i AZ, där han inleder i U21.
 • Aidan Barlow är fortfarande klubblös.
 • Alex Fojticek signerade för Blackpool.
 • Dion McGhee tackade, om jag minns rätt, nej till kontraktserbjudande från United. Han har inte gjort klart med någon ny klubb än.
 • George Tanner gick till Carlisle United.
 • Ben Hockenhull gick till Brentford.
 • Oliver Denham flyttade till Cardiff.
 • Zak Dearnley lämnade förra sommaren. I november signerade han för New Mills i Division 10. Upprättelse i januari då han flyttade till Oldham, där han i somras signerade ett nytt tvåårskontrakt.
 • Cameron Borthwick-Jackson blir lagkamrat med Dearnley i Oldham.
 • Angel Gomes gick till Lille och blev utlånad till Boavista.
 • Ethan Hamilton gick till Peterborough.
 • Demetri Mitchell blir lagkamrat med Fojticek i Blackpool.
 • Kieran O’Hara har ännu inte hittat någon ny klubb. Han lämnade återbud till Irlands landskamper på grund av skada. Om det har påverkat klubbjakten ska jag låta vara osagt men O’Hara torde ha en lång karriär som professionell fotbollsmålvakt framför sig.
 • Largie Ramazani gick till Almería.

Svenskarna

Vi har två svenskar i ungdomslagen.

Johan Guadagno är målvakt i U18. Han spelade noll matcher förra säsongen och det mesta tyder på att det blir Dermot Mee som får uppdraget som förstamålvakt i U18 den här säsongen.

Anthony Elanga däremot kommer vi få se desto mer av. Han kan förväntas vara den ledande offensiva spelaren i U23 och även i Uefa Youth League. Elanga är en mycket intressant och sevärd spelare och han imponerade stort i träningsmatchen mot Championshiplaget Huddersfield.

Läget i laget

Information om spelartillgänglighet i ungdomslagen är alltid knapphändig. I ännu större utsträckning så den här säsongen. Lite vet vi emellertid:

 • D’Mani Mellor är tyvärr ute med en allvarlig knäskada. Det skulle förvåna om han spelar alls den här säsongen.
 • Luca Ercolani missade i stort sett hela förra säsongen men är nu tillbaka i spel.
 • Noam Emeran missade också hela förra säsongen (han var tillbaka i full träning lagom när säsongen avbröts). Har gjort mål under försäsongen.
 • Mateo Mejia hade också stora skadeproblem förra säsongen. Oklar status för honom just nu.

Håll ögonen på

Zidane Iqbal fick bara spela tre matcher förra säsongen. Mycket märkligt, tycker jag. För varje gång jag såg honom i aktion blev jag imponerad. Han är en klassisk tia. Ganska liten, finurlig, teknisk, kreativ.

De knapphändiga rapporterna från försäsongen indikerar att han blir en ledande spelare den här säsongen.

Några korta

 • Dillon Hoogewerf signerade proffskontrakt i mars.

 • Det gjorde Johan Guadagno också.

 • Även Will Fish lever numer proffslivet.

 • Vilket också Charlie Wellens gör.

 • Och Jacob Carney.

 • Samt Harvey Neville.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 15 september.