Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Officiellt: U23 uppflyttade till Premier League 2, Division 1

På fredagen bekräftade Premier League äntligen vad som gäller för fastställande av ungdomslagens tabeller. För Manchester United var det, som väntat, positiva nyheter, då klubbens U23-lag blir uppflyttade till förstadivisionen.

Den 1 maj bekräftades att ungdomsserierna avbröts. Först tre månader och sex dagar senare får vi alltså besked om tabellens slutställning. Att det har dröjt så länge beror, enligt trovärdiga rapporter, på att ligan ville att seniorligan skulle spelas färdigt innan beslut fattades. Detta för att inte riskera att beslut gällande ungdomsserierna skulle sätta standarden i händelse av att Premier League inte kunde fullföljas.

Nåväl, beskedet från Premier League idag är att poäng per match används för tabellernas slutställning.

U23 uppflyttade

När ligan avbröts låg United tvåa i Premier League 2, Division 2, tre poäng bakom West Ham och med avsevärt sämre målskillnad men med en match till godo. Övriga lag var kraftigt distanserade. Då poäng per match utnyttjas slutar United tvåa i serien.

I vanliga fall skulle en andraplats resultera i playoff för uppflyttning. Något playoff kan emellertid inte spelas, varför United blir uppflyttade.

Från förstadivisionen blir Wolves nedflyttade. Då tre nya klubbar kommer att vara representerade i Premier League 2 nästa säsong blir det 13 lag i förstadivisionen och 14 i andradivisionen.

Chelsea blev U23-mästare.

Onekligen positivt att United är tillbaka i förstadivisionen. Nu får spelarna chansen att match mot bättre motstånd, vilket torde vara positivt för deras utveckling. Mycket välförtjänt, givet säsongen laget gjorde.

U18 slutar sexa

För U18-laget var det mindre dramatiskt. Laget låg mitt i serien och hade ingen chans till serieseger, vilket i juniorlagets liga är den enda betydande positionen. United låg sexa när serien avbröts och slutar också sexa när poäng per match tillämpas.

Detta får ses som en misslyckad ligasäsong.

Manchester city vinner den norra serien medan Fulham vinner den södra. Då city har det bästa poängsnittet utropas de till engelska mästare (normalt sett möts de båda serievinnarna i en final).

Beslutet torde göra Fulham besvikna, då de nu inte får chansen att spela i Uefa Youth League.

United kommer däremot att delta i den europeiska ungdomsturneringen, detta då a-laget kvalificerade sig för spel i Champions League.

Inget besked om FA Youth Cup

Om ligasäsongen var misslyckad för juniorlaget så var insatsen i FA Youth Cup betydligt bättre. Där var United klara för semifinal mot Chelsea när fotbollen avbröts. Fortfarande har vi inte fått något besked om vad som ska ske med turneringen.

I veckan meddelade FA att de fortfarande utforskar möjligheterna att fullfölja FA Trophy och FA Vase. I samma artikel redogjorde de för detaljerna för nästa säsongs FA Youth Cup men de sa ingenting om årets säsong. FA verkar emellertid beslutna att fullfölja sina cuper och damernas FA-cup kommer att spelas klart under säsongen 2020/21.

Då det rör sig om tre matcher i FA Youth Cup tycker jag att det borde vara en smal sak att fullfölja turneringen. Det som kan ställa till det är att alla spelare som var tillgängliga förra säsongen kanske inte längre är kvar i sina klubbar (United har till exempel släppt mittbacken Ben Hockenhull) men det borde inte stoppa cupens fullföljande.