Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Tuff säsong för unga och anfallslösa reserver

Säsongen är igång för Manchester Uniteds U23 (reservlag). Den senaste veckan imponerade laget stort i en 6-0-seger mot Salford. Insatsen i gårdagens förlust mot Leicester var emellertid inte alls av samma kaliber.

För U18 blir det säsongspremiär på lördag, då vi har hemmamatch mot Blackburn. Det var egentligen planerat för match mot Liverpool i premiären men den matchen blev uppskjuten.

Tufft för unga och anfallslösa reserver

Reservlaget spelar i en U23-liga, där spelare den här säsongen ska vara födda 1997 eller senare. Uniteds sex äldsta spelare är tre 90-talister och tre 00:or, så det är tvivelsutan tal om ett mycket ungt reservlag. Då ska vi addera att två av de äldre är målvakter samt att Max Taylor förmodligen lämnar på lån medan D’Mani Mellor är långtidsskadad.

Vad det innebär är att vi har ett mycket ungt reservlag den här säsongen och vi kommer regelbundet få se juniorer i spel (vi hade tre juniorer i startelvan mot Leicester) och en startelva enbart bestående av U20-spelare. Det för med sig att vi kan förvänta oss varierade prestationer.

Nu kommer inte alla lag vara lika gamla och starka som Leicester men emellanåt blir det sannolikt jobbigt för reserverna.

Embed from Getty Images

Defensivt ser det potentiellt mycket bra ut, lite beroende på om Di’Shon Bernard och Ethan Laird blir utlånade. En backlinje med Bernard och Laird tillsammans med Teden Mengi och Reece Devine är sannolikt den bästa i reservlagsligan.

Då är det sämre ställt längre fram i planen. Ethan Galbraith är ett pålitligt kort på mittfältet och Hannibal har en enorm höjd. Arnau Puigmal går också att lita på men det snackas om lån där. Charlie McCann lär få mycket speltid men det återstår att se hur han klarar steget upp till U23.

Anfallet är emellertid det som oroar. Anthony Elanga är förvisso en suverän spelare men han är väldigt ensam. Det var tänkt att Mellor skulle leda anfallet men han är knäskadad och potentiellt ute hela säsongen.

Mark Helm har inlett säsongen som toppforward, vilket näppeligen är hans rätta position. Max Haygarth är ett spännande namn men på grund av skador har han väldigt lite fotboll i kroppen.

Och det är det. Sedan blir det att leta i juniorlaget.

Däremot otrolig anfallsbredd i juniorlaget

Nu är det positiva att juniorlaget har en extrem bredd offensivt den här säsongen. Dillon Hoogewerf har redan testat reservlagsspel. Det gjorde nykomlingen Joe Hugill för Sunderland förra säsongen också.

Shola Shoretire, en av de yngsta i juniorlaget, fick reservlagsdebutera mot Leicester.

Vidare har vi ett par mycket intressanta namn i Noam Emeran och Mateo Mejia. De är emellertid svårbedömda, då de fick fjolårssäsongen spolierad av skador.

Men vi är inte klara där. Alejandro Garnacho ansluter från Atlético Madrid (övergången ska vara klar men är ännu inte officiell).

Dessutom återvänder målsprutan Charlie McNeill från Manchester city (igen en övergång som ska vara klar – se Goal och Telegraph – men ännu inte är officiell).

För juniorlaget blir det säkerligen bra. För en framgångsrik U23-säsong krävs nog att någon av junioranfallarna tar steget upp och presterar.

Tre nyförvärv bekräftade

Värvningarna av Garnacho och McNeill är som sagt inte officiellt bekräftade än. Bekräftat är däremot att Marc Jurado, Alvaro Fernandes Carreras och Isak Hansen-Aaroen ansluter till juniorlaget.

Manchester United bekräftar tre nya ungdomsspelare

Sotona lämnar

Samtidigt som de tre nyförvärven presenterades kom det också fram att Deji Sotona lämnar United. Klubben meddelade detta bara genom att ta bort hans spelarprofil på den officiella hemsidan. Sotona nobbade ett treårigt proffskontrakt, enligt uppgift för att han redan nu är sugen på att spela a-lagsfotboll.

Med tanke på anfallsbredden i juniorlaget kommer vi kanske inte märka av att Sotona försvinner. Men det är ändå trist, då Sotona var en spelare som ständigt ställde till oreda för motståndarförsvaret, även om han också hade tydliga brister i spelet.

Lagkapten Mengi

Teden Mengi fick speltid i a-lagsmatchen mot Aston Villa och han är en spelare som Ole Gunnar Solskjaer gärna pratar upp. Mycket tyder på att Mengi kommer få några chanser i a-laget under säsongen.

Till vardags kommer han emellertid spela i reservlaget. Där noterar vi att han har tagit lagkaptensbindeln. Detta är extra notabelt då Mengi är lagets näst yngsta spelare (gästspelande juniorer undantaget).

Poängspelaren Hannibal

En junior som kommer gästspela i U23 hela säsongen är Hannibal. Ja, bara Hannibal. Den franska mittfältaren har droppat efternamnet Mejbri i fotbollssammanhang.

Notabelt med Hannibal är att han redan har gjort fler poäng (1 mål, 5 assists) i reservlaget än i juniorlaget (1 mål, 3 assists), trots mycket mer speltid i juniorlaget. Slumpen spelar förstås roll, liksom det faktum att han i U23 nästan uteslutande haft en offensiv roll medan han i U18 ibland spelade längre bak i planen.

https://twitter.com/CF_Comps/status/1303975234085761024?s=19

Hannibal har en oerhörd höjd och en förmåga att se passningsmöjligheter som går många fullblodsproffs förbi. Förhoppningsvis får vi se honom a-lagsdebutera under säsongen.

United skyndar emellertid långsamt med Hannibal. Han diskuteras ofta när ledarna intervjuas. Då är de alltid tydliga med att han fortfarande har mycket att göra.

Det var om inte annat notabelt i matchen mot Leicester, då han var riktigt dålig. Att unga spelare är ojämna hör till men Hannibal behöver hitta ett sätt att bidra även när spelet inte stämmer. Istället blir han ofta irriterad och det är ingen slump att han har fått 9 varningar på 22 matcher som Unitedspelare.

Håll ögonen på

Ethan Galbraith blir av allt att döma kvar i United den här säsongen. Med Dylan Levitt (bekräftat) och James Garner (av allt att döma) utlånade kommer den nordirländska a-landslagsmannen få en betydligt större roll än tidigare.

Nu blir Galbraith den givna ledaren på U23:s mittfält och det blir spännande att följa hans utveckling. Med tanke på hur Garner och Levitt alltid har presterat har Galbraith liksom hamnat i skymundan men inte tu tal om att han är en talangfull spelare.

Embed from Getty Images

Notabelt var att Galbraith – inte James Garner – var den som fick speltid mot Aston Villa. Nu var nordirländaren inte framgångsrik i den matchen men formkurvan pekar uppåt.

Några korta

 • Nathan Bishop vaktade målet mot Salford. Det var Bishops första match som Unitedspelare. Högst oklart vad Uniteds plan för Bishop är – att han ska vara med som fjärdemålvakt i a-laget känns bortkastat – men vi kan nog räkna med att han åtminstone får vakta målet i EFL Trophy.
 • I ligan däremot ingen Bishop. Istället fick Ondrej Mastny chansen i mål mot Leicester (bra insats). Hans debut i U23. Återstår att se om vi får en tjeckisk målvakt i U23 den här säsongen också. Förra säsongen uträttade Matej Kovar (nu i Swindon på lån) stordåd och månne följer Radek Vitek i de tjeckiska fotspåren i U18.
 • Max Haygarth avklarade reservlagsdebuten när han kom in som inhoppare mot Salford.
 • Junioren Martin Svidersky spelade vänsterback mot Leicester. Hans debut i U23. Egentligen en mittfältare har Svidersky gjort enstaka framträdanden som ytterback.
 • Lukasz Bejger skulle ha debuterat mot Salford men den planen skrotades då han blev skadad på uppvärmningen.
 • Under matchen blev sedan Ethan Laird och Arnau Puigmal också skadade. Vi har fått lugnande besked om Laird, då det spekulerades i att han skulle kunna spela redan mot Leicester. Nu blev det inte så men mot Liverpool den 25 september är han förhoppningsvis tillbaka i startelvan. Ingen Information om Puigmal.
 • Även Reece Devine får antas vara skadad. Annars är hans frånvaro hittills oförklarlig.
 • En som inte är skadad är Shola Shoretire. Nu en av de yngre förstaårsjuniorerna var han redan förra säsongen i praktiken ordinarie i U18. Igår fick han så sin U23-debut med ett inhopp mot Leicester. Där United verkar måna om att hålla tillbaka Hannibal så är känslan att Shoretire istället pushas hårt.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 28 september.

Matcher

 • U21: Salford – United 0-6
  United imponerade stort när Salford krossades på bortaplan. I stort sett alla spelare var bra i en match där Mark Helm bidrog med två mål och en assist. Hannibal och Anthony Elanga bidrog också offensivt.
 • U23: United – Leicester 0-2
  Om reserverna imponerade i EFL Trophy så kom laget inte alls upp i samma nivå i ligapremiären mot Leicester. Det blev en klar förlust mot ett äldre och bättre lag.

Mer information

Spelartruppen

Spelschema och resultat