Ungdomskollen: Ett juniorlag som bör kunna utmana (om chansen ges)

I ungdomskollen fokuserar vi den här gången på Isak Hansen-Aaroen, Joe Hugill och Will Fish. Dessutom en diskussion om juniorlagets startelva.

För juniorlaget lovar säsongsinledningen gott, även om det blev förlust senast. Reservlaget har imponerat stort i EFL Trophy men har haft det betydligt tuffare i ligan.

Det yngre juniorlagets startelva

Tre matcher in på säsongen kan vi konstatera att juniorlagets startelva förefaller vara ganska etablerad. Undantaget är i mål, där Johan Guadagno, Dermot Mee och Radek Vitek har spelat varsin match.

I backlinjen har Rhys Bennett och Björn Hardley bildat mittförsvar i de tre matcherna och Iestyn Hughes har tagit högerbacksplatsen. Till vänster har Logan Pye spelat två matcher och Álvaro Fernández en.

På mittfältet är Charlie Savage, Martin Sviderský och Isak Hansen-Aaroen att betrakta som den ordinarie trion. Både Sviderský och Hansen-Aaroen har dock missat matcher på grund av U23-spel och då har Omari Forson klivit in.

Embed from Getty Images

Anfallet utgörs av Dillon Hoogewerf, Mateo Mejia och Noam Emeran. Där kan jag tänka mig att Hoogewerf är besviken på att det inte har blivit spel i U23.

För det är så den här säsongen att vi spelar med väldigt många juniorer i U23. Det är nästan som att vi har ett äldre juniorlag och ett yngre, istället för ett juniorlag och ett reservlag. Will Fish, Hannibal och Shola Shoretire har inte ens varit med i juniorlaget medan Joe Hugill och Charlie Wellens ser ut att ha flyttat upp (Wellens kan nog tänkas vara tillbaka i juniorlaget snart, allra helst om Facundo Pellistri matchas in i U23).

Sen har vi ju nyförvärv som ska in i form av Charlie McNeill, Willy Kambwala, Alejandro Garnacho (ett inhopp) och Marc Jurado.

Det borgar för ett mycket starkt juniorlag när alla är tillgängliga. Framför allt brukar laget toppas i FA Youth Cup. Där kan jag tänka mig en elva i stil med detta:

Vitek (Mee?)
Hughes (Jurado?), Fish, Kambwala, Fernández
Hansen-Aaroen, Sviderský, Hannibal
McNeill, Hugill, Emeran

Men konkurrensen är stor och det är lång tid dit.

Elvamålsförlust för uttåg

I EFL Trophy har United i praktiken säkrat avancemang till slutspelet efter fem poäng (en bonuspoäng för seger på straffar) på två matcher. Detta då de andra resultaten har gått Uniteds väg.

United möter Morecambe i sista omgången. Förlust där samtidigt som Salford vinner mot Rochdale på straffar så slutar United, Rochdale och Salford på fem poäng. Uniteds överlägsna målskillnad – efter 6-0 mot Rochdale – gör då att vi måste förlora med elva mål mot Morecambe för att riskera att åka ut (eller en förlust med 10-0 om det blir 5-5 mellan Rochdale och Salford). Det, vågar jag påstå, kan inte ske.

En norsk tekniker

Från Tromso anslöt Isak Hansen-Aaroen. Bara 16 år gammal år gammal hade han redan a-lagsdebuterat i Norge när han signerade för United. I United inledde han i juniorlaget men det har redan blivit tre matcher (två från start) i reservlaget.

Han har spelat både som tia och som åtta. Får jag gissa vill han nog helst spela tia. Han har bra touch, bra vision och ett vårdat men ändå kreativt passningsspel. Fortfarande noll mål och noll assists i United, så den biten måste han förbättra.

En engelsk anfallare

En som inte är poänglös är Joe Hugill. På tre starter och ett inhopp (en match i juniorlaget, resten i U23) har det blivit fyra mål för anfallaren. Samtliga mot Blackburn, faktiskt, varav två i juniorlaget och två i reservlaget.

Hugill är storväxt men ändå kvick och tekniskt skicklig. Ett tungt högerskott på distans och en bra avslutsfot på nära håll. Givet den extremt tunna anfallsbesättningen i U23 skulle det inte förvåna om han nästan bara spelar där.

De senaste nyförvärven

Sedan senast har United presenterat ytterligare tre nyförvärv till akademin. I fredags presenterades Alejandro Garnacho och Charlie McNeill. Därefter anslöt Willy Kambwala på deadline day.

Spelarstatistik

Spelarstatistik

Ingen Mengi i U23, på grund av covid

Något jag har stört mig på under säsongsinledningen är att Teden Mengi bara har gjort en match i U23. Mengi har rättmätigt blivit uppflyttad till a-laget men där är han fortfarande med för att se och lära. Då tycker jag att han ska spela matcher i U23. Nog för att a-lagsträning kan vara utvecklande men träning kan aldrig ersätta match.

Det hela har emellertid sin förklaring. Under covid så väljer United att hålla sina lag i separata bubblor. Därmed är det svårare för spelarna att hoppa mellan olika lag.

Omöjligt är det emellertid inte. Anthony Elanga spelade ju för a-laget i träningsmatchen mot Aston Villa och Mengi spelade med U23 mot Salford. Så förhoppningsvis kan United hitta en lösning på problematiken.

Håll ögonen på

Will Fish har inlett säsongen i U23. Inte bara det, när Teden Mengi inte har varit med har Fish dessutom varit lagkapten. Då ska vi ha med oss att Fish fortfarande är juniorspelare.

Embed from Getty Images

Förra säsongen levde han inte riktigt upp till förväntningarna. Han flyttades upp i juniorlaget som en av de mest omtalade spelarna i akademin. Under debutsäsongen gjorde han emellertid för många misstag. Framför allt var det tydligt när han förväntades leda backlinjen.

Nu har Fish inlett säsongen mycket bra. Trots att han oftast har spelat bredvid Di’Shon Bernard, som är äldre och mer erfaren, så har Fish varit den som styrt och den som har presterat bäst.

Några korta

 • Logan Pye debuterade i U23 i matchen mot Rochdale, då han spelade från start.
 • Joe Hugill gjorde sin första start i U23 mot Rochdale och slog sedan till med sina två första mål mot Blackburn.
 • Isak Hansen-Aaroen debuterade i U23 som inhoppare mot Rochdale och fick sedan chansen från start mot Blackburn.
 • Noam Emeran debuterade i U23 då han fick hoppa in mot Blackburn. Han hade dessförinnan varit oanvänd avbytare mot Rochdale.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till nästa vecka, då det blir en presentation av den här säsongens juniorspelare.

Matcher

 • U21: Rochdale – United 0-0 (4-5 straffar)
  United var bättre än Rochdale i EFL Trophy. Hjälte när United vann på straffar blev ändå målvakten Ondrej Mastný, som räddade en straff under ordinarie tid och två i straffläggningen.
 • U23: Blackburn – United 2-2
  Joe Hugill öppnade och avslutade målskyttet. Däremellan gjorde Blackburn två, så det blev poängdelning. För United säsongens första poäng, medan Blackburn var serieledare efter tre omgångar.
 • U18: city – United 2-1
  Juniorerna räckte inte till mot Manchester city. Med tanke på att vi spelade med en man mer större delen av andra halvlek var det en besvikelse, även om city matchade ett starkare lag.

Mer information

Spelarstatistik

Spelarstatistik

Spelarstatistik


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS