Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Bara engelska ungdomar efter brexit

I årets sista ordinarie ungdomskoll diskuterar vi effekterna av brexit. Utöver det fokus på Joe Hugill och dessutom en närmare titt på några individuella insatser.

Vi tar också upp faktumet att Luca Ercolani nu är tränare.

Inga utländska ungdomar efter brexit

För ett par veckor sedan bekräftade FA vad som gäller för spelarekrytering efter årsskiftet, då brexit träder i kraft fullt ut. På ungdomssidan blir det stora konsekvenser. Till exempel försvinner möjligheten att värva utländska spelare innan de har fyllt 18 år. Detta egentligen i linje med Fifas regler men den fria rörligheten inom EU/EES trumfar Fifa, varför spelare från EU/EES-länder har kunnat flytta till utländska klubbar vid 16 års ålder.

De senaste åren har United varit pigga på att leta upp de bästa talangerna på kontinenten. Medvetna om att chansen skulle försvinna gjorde United ett extra ryck i somras, då Radek Vítek, Álvaro Fernández, Isak Hansen-Aaroen, Alejandro Garnacho och Willy Kambwala signerade för klubben.

Det är inte bara spelare under 18 år som påverkas. En ytterligare begränsning är att de engelska klubbarna i januari 2021 maximalt får värva tre utländska U21-spelare. Därefter gäller maximalt sex utländska U21-värvningar per säsong.

Så, vad gör United? Det troliga är att klubben kommer att börja samarbeta med en EU-klubb. För ett antal år sedan hade United ett samarbete med belgiska Royal Antwerp. Då handlade det framför allt om att United skickade ungdomar på lån för erfarenhet men något liknande nu förefaller vara rimligt.

Will Fish

Juniorlagets mittback Will Fish är bofast i U23:s startelva. Till och från är han även lagkapten. Under debutsäsongen i juniorlaget visade han bara ibland vad han kan men nu presterar han för det mesta på en bra nivå. Då är förutsättningarna för att han ska lyckas ändå dåliga. Mestadels spelar han bredvid Teden Mengi och då Mengi är i a-lagsbubblan har de bara matcherna tillsammans. I gårdagens derby fick Fish spela mittback bredvid två vänsterbackar, först Reece Devine och sedan Álvaro Fernández.

Ethan Galbraith

Ethan Galbraith har redan spelat a-landslagsfotboll och han torde vara redo för att lämna på lån i januari. En halv säsong som ledande mittfältare i U23 – istället för att leva i James Garners och Dylan Levitts skugga – har gjort honom gott.

Hannibal

Få spelare vinner så många frisparkar som Hannibal. Det är en tydligt utstuderad taktik från motståndare efter motståndare. Inte så konstigt kanske, för de få gånger han får minsta yta att jobba på hittar han nästan alltid på något spännande.

Det skulle vara väldigt intressant att se honom i a-laget. När han tar steget upp kommer han dessutom att få bättre hjälp av domarna, som på U23-nivån är alldeles för tillåtande.

Ethan Laird

Vore det inte för skadorna är det mycket möjligt att Ethan Laird redan nu spelade i a-laget tämligen regelbundet. Indikationerna vi har fått den här säsongen säger ändå att skadorna inte har hämmat honom.

Facundo Pellistri

Uruguayanen Facundo Pellistri växer in i den engelska fotbollen mer och mer. Igår gjorde han mål för tredje matchen i rad. Fortfarande har han mycket att lära men han är mycket noggrannare nu än i början. Han inledde på högerkanten men han har också spelat vänsterytter i några matcher.

Tränaren Luca Ercolani

Försvararen Luca Ercolani var ute med en allvarlig knäskada i stort hela förra säsongen. Han lät emellertid inte tiden gå till spillo. Under skaderehabiliteringen passade han på att utbilda sig till tränare. Italienaren har nu en B-licens hos Uefa.

Läs mer på Uniteds hemsida.

Håll ögonen på

Joe Hugill har fått en flygande start på Manchester United-karriären. Detta i sådan utsträckning att han nu närmast har lämnat juniorlaget bakom sig efter bara tre matcher. De tre matcherna förresten… han blev tvåmålsskytt i alla tre.

I U23 har det blivit tre mål och en assist på fyra starter och sju inhopp.

Hugill är primärt en målskytt men han är inte bara en målskytt. Trots sin fysik har han utmärkt teknik och han fattar som regel rätt beslut.

Att han redan har visat framfötterna i U23 är viktigt. För i juniorlaget är han fysiskt överlägsen och det är många unga spelare som lever på fysik och sedan försvinner. Hugill har bevisat att han kan prestera även när han möter spelare som är större och starkare.

Några korta

  • Vi brukar inte ta upp de utlånade spelarna i den här kolumnen. Men att Max Haygarth nu har a-lagsdebuterat för Brentford ska vi förstås nämna. Haygarths lån löper ut i januari. Det blir spännande att se var han fortsätter säsongen. Han är en mycket talangfull spelare men han fick sina år i Uniteds juniorlag förstörda av skador.

  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 21 december, då det blir en halvtidsrapport.

Matcher

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!