Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Fullt fokus på FA Youth Cup

Sedan den förra ungdomskollen så har Manchester United spelat både åttondelsfinal i Uefa Youth League och kvartsfinal i FA Youth Cup, och resultaten var blandade. Samma sak gäller ligaspelet där det dock har gått bättre för U23 än U18.

Tyvärr så blev det förlust i åttondelsfinalen mot Dortmund, vilket innebär att man är ute ur turneringen. För U18 så kommer fullt fokus istället riktas mot semifinalen i FA Youth cup då ligaspelet inte gått som man önskat. För U23 så är ligan dock lite mer intressant. Segern kommer med stor sannolikhet gå till Manchester City, men man är bara fyra poäng bakom tvåan Arsenal med en match mindre spelad.

Matcher sedan senast

Uttåg ur Uefa Youth League

Det blev tyvärr uttåg för Manchester United ur Uefa Youth League och ja, det svider lite. Speciellt med tanke på att det krävdes ett straffavgörande för att skilja lagen åt. Kanske är jag partisk här men United var enligt mig det bättre laget och förtjänade att gå vidare.

Om vi försöker ta och sammanfatta lagets turnering så tycker jag att man gjorde det bra. Man vann sin grupp, där man bara förlorade en match och vann alla sina bortamatcher, och kanske var det det som gjorde att det sved lite extra att man åkte ut så tidigt som man ändå gjorde.

Trots uttåget så finns det anledning för optimism då stora delar av denna truppen är behöriga att spela nästa år, och antagligen så kommer det finnas lite revanschlust i laget.

Vidare i FA Youth Cup

I FA Youth Cup har det gått desto bättre. I kvartsfinalen slog man Leicester med 2-1, där båda målen gjordes utav Alejandro Garnacho. Därmed är man vidare till semifinal, och till Old Trafford kommer man att välkomna Wolverhampton. Den matchen spelas nu på onsdag klockan 20:00.

Innan vinsten mot Leicester så pratade klubbens akademichef Nick Cox med klubbmedia om turneringen, och han hade mycket positivt att säga. Bland annat så pratade han om hur fantastisk turneringen är, men även om upplevelsen att få spela matcherna på Old Trafford.

“Vi försöker ha fötterna på jorden och hålla oss lugna genom det hela, och försöker att sätta in det i spelarnas långsiktiga utveckling, men när du kommer så här nära en final kan du inte låta bli att börja ryckas med om vad som kan hända.”

“Pojkarna sätter en viss press på sig själva att vinna och historien om tävlingen i den här klubben sätter lite press på dem också, men jag tror att akademipersonalen är medvetna om syftet med FA Youth Cup.

“Det är att skapa fantastiska inlärningsmöjligheter, att spela inför publik, att känna lite press, att vara bekant med Old Trafford, att försöka hantera alla gåtor som cuptävlingar utsätter dig för.

“Så först och främst är det en lärorik upplevelse, men uppenbarligen skapar framsteg fler inlärningsmöjligheter vilket är bra. Men för var och en av dessa pojkar är det en historia som de kommer att berätta för alltid, möjligheter att spela på fantastiska arenor och att spela i några underhållande matcher.”

Om upplevelsen att få spela matcherna på Old Trafford hade Cox detta att säga.

“Vi har verkligen njutit av matcherna vi har haft hittills, särskilt de på Old Trafford.

“De har varit magiska. Vi har sett några fantastiska prestationer, individuella och från laget, men det har varit fantastiskt att välkomna motståndare till Old Trafford och låta dem få en liten smak av magin med vår fantastiska arena.”

“Det är inte alla klubbar som väljer att spela sina ungdomscupmatcher på sin huvudarena, men jag brinner verkligen för att när det är möjligt ska vi spela våra matcher på Old Trafford, eftersom det tjänar ett antal syften”.

Hela intervjun finns här.

Garnacho uttagen till Argentinas preliminära VM-kvaltrupp

Uniteds stora talang Alejandro Garnacho har blivit uttagen till Argentinas preliminära VM-kvaltrupp inför deras matcher mot Venezuela och Ecuador. Garnacho har tidigare representerat Spanien på ungdomsnivå, men då han inte spelat någon A-lagsmatch för landet så kan han fortfarande välja att representera Argentina, där hans mamma kommer ifrån.

Att Garnacho kommer med i den slutliga truppen känns för tillfället som ett långskott, och till skillnad från tidigare så är han inte “låst” till Argentina om han skulle göra en landskamp, utan nu behövs det att man spelar tre. Om Garnacho skulle spela en match för Argentina så skulle han dock behöva vänta tre år innan ett eventuellt byte.

I vilket fall så är det kul att se att Garnachos utveckling denna säsongen inte gått obemärkt.

Håll ögonen på

Maxi Oyedele tog steget upp till akademin inför denna säsongen, och hittills har det blivit tretton spelade matcher och två mål för mittfältaren, som för övrigt fick göra sin U23-debut i 5-2 vinsten mot Derby förra månaden. Hans bästa egenskaper är enligt mig hans förmåga att vinna boll, men han har även hyfsat bra bollkontroll även om den delen av spelet kan förbättras.

Oyedele är i mitt tycke bäst som en box till box-mittfältare som även kan spela på det defensiva mittfältet. Han har också vikarierat som försvarare vid ett fåtal tillfällen. Kort och gott så kan man beskriva Oyedele som en mångsidig spelare som kan användas på ett flertal olika positioner.

Några korta

  • Manchester United har enligt rapporter gjort klart med den 18-årige mittfältaren Toby Collyer som provspelade för klubben förra månaden.

  • Manchester Uniteds U14-lag vann sin grupp i Premier League kvalet tidigare denna månaden.

  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 21 mars.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!