Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Muss spelarbetyg 2021/22: Damlaget
Utmärkt på sina håll, men breddspelarna måste bli bättre

Länge såg det bra ut för Manchester Uniteds damlag. I slutändan misslyckades vi tyvärr ånyo med att slå oss in som ett topp 3-lag. Någon cupframgång blev det heller inte.

United faller ofta, tycker jag, på att laget inte fullt ut litar på sin kapacitet. Vi förvaltar inte spelövertag i tillräcklig utsträckning, samtidigt som vi ibland låter motståndarna skada oss alldeles för enkelt.

Inför nästa säsong krävs det att United rekryterar bra. Vi har en bra – och utvecklingsbar – grund att bygga på. Ska vi på allvar bråka med de allra bästa måste vi plocka in spetskvalitet. Vi har straffats när topplagen har skruvat upp tempot. Klubben måste visa ambition.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Målvakter

Mary Earps: 7,5

Nu etablerad som engelska landslagets förstaval har det varit en bra säsong för Earps. Någon tavla blev det men mestadels har hon sorterat bort de misstag hon tidigare begått. Framför allt har hon förbättrat sitt spel i luftrummet, där hon tidigare varit riktigt svag. Reflexräddningar har hon alltid haft förmågan att göra. Ett mycket pålitligt förstaval för nu och framtiden.

Mary Earps är given förstamålvakt i United. Och i det engelska landslaget.

Sophie Baggaley: n/a

Reservmålvakt Baggaley fick vakta målet i de sex Ligacupmatcherna. Det var hennes enda speltid under säsongen. Hon skötte sig genomgående bra men så länge Earps är skadefri och presterar får Baggaley finna sig i att vara backup.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Mary Earps24 (1)111,08
Sophie Baggaley621,37

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Försvarare

Martha Harris: n/a

Efter skaderehabilitering under säsongens första fas satt Harris sedan mestadels på bänken. Någon framtid i United har hon rimligen inte.

Maria Thorisdottir: 6,5

Under våren har Thorisdottir varit en av lagets bästa spelare. Då bar hon ett mittförsvar där båda de tilltänkta förstavalen var skadade. Det var en utveckling jag inte såg framför i höstas, då hon regelbundet var svag när hon spelade.

Aoife Mannion: 7

Nyförvärvet Mannion är en Skinnerfavorit och spelade varenda minut i säsongens 19 första matcher. När Zelem vilades vikarierade Mannion som lagkapten. Därefter drog Mannion sönder korsbandet och vi får verkligen hoppas att hon kan komma tillbaka. Hennes prestationer var mestadels bra men betyget sänks ett snäpp av några sämre insatser i toppmatcher.

Aoife Mannion spelade varenda minut innan en knäskada förstörde hennes säsong.

Hannah Blundell: 6

Ytterbacken Blundell hade likt ett antal lagkamrater problem med tempot i matcher mot de bästa lagen. När kvaliteten på motståndet sjönk ett snäpp gick Blundells prestationer upp rejält. Hon har sin styrka offensivt och kommer att vara given i startelvan nästa säsong också.

Diane Caldwell: n/a

Rutinerade Caldwell värvades in i januari på korttidskontrakt, för att bredda en sargad mittbacksuppsättning. Gjorde det inledningsvis bra men blev sedan skadad själv.

Ona Batlle: 8

Spanska Batlle är nästan alltid bra, oavsett om hon placeras till höger eller vänster. En komplett ytterback som är mycket bra offensivt utan att fuska i defensiven. Gör anspråk på att vara ligans bästa ytterback. Har ryktats vara på att lämna klubben. Det skulle i så fall vara ett otroligt tungt tapp för United.

Kirsty Smith: n/a

Det blev bara sex matcher för Smith, varav fem kom runt årsskiftet. Skador begränsade hennes speltid men jag tycker att hon borde ha fått fler chanser. Blundell är bättre men inte så mycket bättre att hon ska vara självskriven i startelvan. Framtiden får anses vara oviss för Smith, men jag skulle gärna ha kvar henne i truppen.

Millie Turner: n/a

Efter att ha spelat 76 av 77 matcher (6860 av 6960 minuter) under Casey Stoney kunde Turner bara spela sju matcher den här säsongen. Det var ett mycket tungt avbräck, för det är inte tu tal om att försvarsspelet var bättre när Turner spelade. Om hon kan vara tillbaka i spel nästa säsong har vi en automatisk uppgradering i defensiven.

Millie Turners skador blev mycket kostsamma för United.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Ona Batlle26 (1)24
Hannah Blundell25 (4)05
Maria Thorisdottir23 (4)10
Aoife Mannion1900
Diane Caldwell600
Millie Turner700
Kirsty Smith601
Martha Harris1 (2)00

Mittfältare

Jade Moore: n/a

Januarivärvningen av Moore ter sig märklig. Hon rehabiliterade skada när hon kom till klubben och speltiden under våren begränsades till tre korta inhopp. I en optimal värld är hon en stor förstärkning till nästa säsong.

Ella Toone: 8

Toone fortsätter att bli bättre och bättre. Nu har hon etablerat sig som en av ligans bästa spelare och blev rättmätigt nominerad till priset som ligans allra bästa. Framför allt var Toone fantastisk under hösten, då hon stundtals bar offensiven på egen hand. Under våren såg hon emellanåt mycket sliten ut. För mig det tydliga valet som säsongens spelare i United.

Ella Toone har nu etablerat sig som en av ligans bästa spelare.

Vilde Bøe Risa: 6

Vår norska mittfältare Bøe Risa blev en tydlig breddspelare på mittfältet. Hon startade tolv matcher (utbytt sju gånger) och hoppade in i tretton. Jag skulle argumentera att hon förtjänade mer speltid.

Katie Zelem: 6

Lagkapten Zelem blev närmast helig på mitten i Skinners lagbygge, något som 1977 av 1980 ligaminuter vittnar om. United är bäst i ligan på offensiva fasta situationer, till stor del tack vare Zelems högerfot. I temposvaga matcher är hon utmärkt som lågt sittande spelfördelare. Tyvärr blottas hennes svagheter – tempot och duellspelet – i matcher mot de bästa lagen.

Lagkapten Katie Zelem tar nästan alla fasta situationer på offensiv tredjedel och är den främsta anledningen till att United är bäst i England det.

Leah Galton: 6

Vänsterytter Galton hämmades mest av alla av tränarbytet. I Stoneys actionfotboll var Galton vår offensiva pådrivare med sin snabbhet, kraft och energi. De styrkorna såg vi inte mycket av under hösten. Det blev mycket bättre under våren, om än bara sällan så bra som vi vet att Galton kan. En utmaning för både spelare och tränare att få ut mer av Galton nästa säsong.

Hayley Ladd: 6

Ladd fick märkligt lite speltid under säsongsinledningen och var sedan skadad en period. Förvånande, då de flesta nog trodde att Ladd skulle få en ledande roll under Skinner, sedan den gemensamma perioden i Birmingham. Fick i slutet av säsongen vikariera som mittback och gjorde det förtjänstfullt. Känslan är ändå att walesiskans duellstyrka saknades på mitten i vissa matcher.

Jackie Groenen: 6

Det blev en ryckig säsong för Groenen. Först anslöt hon sent efter OS och senare var hon, på grund av skada, utanför startelvan i nästan fyra månader. Hennes prestationer var bara emellanåt så bra som vi vet att de kan vara. Samtidigt vill jag påstå att hon alltjämt är vår bästa mittfältare, på många sätt vår centrala drivkraft. Skinner valde ofta att byta Groenen – 9 gånger på 14 starter – och det har jag svårt att förstå.

Kirsty Hanson: 5

Hanson var lagets bästa spelare under försäsongen. Hon följde upp det med att öppna målskyttet i ligapremiären mot Reading. Då kändes det som att det här skulle bli hennes säsong. Så blev det icke. Målet mot Reading blev hennes enda under säsongen. Hon startade bara sex ligamatcher under säsongen, varav ingen efter hemmamatchen mot Arsenal i november. Hanson kan inte argumentera att hon forcerade sig in i startelvan, men nog förtjänade hon ytterligare några chanser.

Lucy Staniforth: 5

Staniforth framstår som en Skinnerfavorit och hon fick tidigt stort förtroende. Inledningsvis som tia, senare som central mittfältare och högerytter. Jag blir sällan imponerad av Staniforth. Det går långsamt och hon tar för många dåliga avslut. Har utgående kontrakt och även om Skinner gillar henne ser jag inte nytt kontrakt som någon självklarhet.

Carrie Jones: n/a

Unge Jones är nu en del av a-lagstruppen på riktigt. Hennes speltid begränsas emellertid till mindre viktiga cupmatcher och inhopp i redan avgjorda matcher. Ett spännande namn för framtiden men nästa säsong skulle hon nog må bra att av bli utlånad.

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Katie Zelem28 (1)77
Ella Toone27 (2)98
Leah Galton25 (3)84
Hayley Ladd15 (3)31
Jackie Groenen14 (5)01
Vilde Bøe Risa12 (13)31
Kirsty Hanson9 (14)12
Lucy Staniforth10 (6)20
Carrie Jones3 (3)01
Jade Moore0 (3)00

Anfallare

Martha Thomas: 6

Thomas är en laglojal slitvarg, som är bra på att skapa ytor åt sig själv och andra. Samtidigt producerar hon för lite och hennes poängbidrag har för sällan varit avgörande. Inledde som toppforward men användes senare mestadels som högerytter. Sammantaget en klart godkänd säsong. I rollen som breddforward gör hon sig utmärkt, men tillräckligt bra för att vara ordinarie tycker jag inte att hon är.

Ivana Ferreira Fuso: n/a

På två säsonger som Unitedspelare har humörspridaren Ferreira Fuso inte fått starta en enda ligamatch. Hon är mycket lätt gilla och nog kan jag känna att hennes insatser i Ligacupen – där hon gjorde mål i sina två första starter som Unitedspelare – borde ha mynnat ut i mer speltid. Hon är fortfarande ung men klubbyte i sommar är nog bäst både för spelaren och klubben.

Signe Bruun: n/a

Vi hade stora förhoppningar när Bruun hämtades in på lån i januari. Tyvärr blev det inte alls bra, till stor del beroende på skador. Jag skulle ändå välkomna en permanent övergång, även om det känns långt borta.

Alessia Russo: 8

Russo, som var ensam om att få speltid i samtliga matcher under säsongen, matchades in försiktigt efter en långtidsskada. När hon väl kom igång bar hon i långa stunder vårt anfall. Inte sällan ger hon motståndarförsvaren stora problem. Fortfarande ung men redan nu en mycket bra spelare. Framför allt bra som toppforward, där hon rör sig över stora ytor. När hon testades som högerytter gick det inte lika bra. Är lagets bästa målskytt och vår effektivaste spelare. Samtidigt är det effektiviteten hon behöver förbättra. Den dagen hon blir riktigt hänsynslös i straffområdet kommer Russo att framstå som en världsklasspelare.

Powerforwarden Alessia Russo är Uniteds bästa målskytt.

Karna Solskjaer: n/a

Solskjaer fick debutera med ett kort inhopp i FA-cupen. Det blev hennes enda speltid som Unitedspelare (åtminstone för den här gången), då hon nu har flyttat hem till Norge.

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Alessia Russo23 (7)115
Martha Thomas15 (9)62
Ivana Ferreira Fuso4 (11)20
Signe Bruun2 (5)00
Karna Solskjaer0 (1)00

Huvudtränare

Marc Skinner: 5

Runt årsskiftet såg det väldigt bra ut. Då vann vi sju matcher i rad och spelade mycket fin fotboll. Före och efter det såg det inte alls lika bra ut. Huvudmålet att nå Champions League-spel uppnåddes inte. Det berodde primärt på två saker. Dels att vi var för dåliga mot topplagen. Dessutom spelade vi oavgjort alldeles för ofta. Vi släppte till kvitteringsmål i match efter match. Det måste Skinner rätta till. Vår huvudtränare behöver också hantera truppen bättre. Han tycks ha tydliga favoriter i laget och hans byten frustrerar. Jag har svårt att se att Skinner ska vara den som leder damlaget till dess första titel. Förhoppningsvis har jag fel.

Lagstatistik

Matcher:30
V-O-F16-8-6
Målskillnad:58-34
Vinstprocent:53 %
Women’s Super League:Fyra
FA-cupen:Omgång 5
Ligacupen:Semifinal