Dimitar Berbatov

Den bulgariska anfallaren Dimitar Berbatov gjorde 149 matcher och 56 mål för Manchester United under fyra säsonger i klubben, från 2008 till 2012. Han blev engelsk mästare två gånger samt vann VM för klubblag och ligacupen under sin tid i klubben.

Född i Blagoevgrad i Bulgarien i början av 1981 skulle Dimitar Berbatov inleda fotbollskarriären i den lokala klubben Pirin Blagoevgrad. När han var 17 år gammal flyttade han till CSKA Sofia. Berbatov a-lagsdebuterade säsongen 1998/99 och avslutade säsongen med att vinna bulgariska cupen.

Efter fin form i Bulgarien värvades Berbatov av Bayer Leverkusen i januari 2001. Berbatov inledde karriären i Tyskland med sex mål på sju matcher för Bayer Leverkusen II och blev därefter uppflyttad till a-laget. Säsongen 2003/04 etablerade han sig på allvar som en pålitlig målskytt i Leverkusen.

Totalt gjorde Berbatov fem och en halv säsong i Leverkusen. Det blev 91 mål på 201 matcher innan han 2006 värvades till Tottenham som den dyraste bulgariska spelaren någonsin (10,9 miljoner pund). Efter en något långsam start på karriären i England skulle Berbatov snart etablera sig som en given startspelare. På lite drygt två säsonger i Tottenham gjorde han 46 mål på 102 matcher.

På deadline day 2008 skulle så Dimitar Berbatov värvas till Manchester United. Övergångssumman landade på 30,75 miljoner pund, vilket gjorde honom till Uniteds då dyraste spelare någonsin. Samtidigt blev han på nytt den dyraste bulgariska spelaren.

Under debutsäsongen i United hjälpte Berbatov laget att vinna Premier League och nå finalen i Champions League, där det blev förlust mot Barcelona. Berbatov var även med i truppen när United vann VM för klubblag men han fick ingen speltid i turneringen.

Berbatovs andra säsong i klubben var inte lika framgångsrik men han fick vara med och vinna ligacupen. Säsongen 2010/11 var hans bästa i United. Han vann skytteligan i Premier League och hjälpte laget att bli engelska mästare igen. Efter säsongen belönades han med en plats i säsongens lag i ligan. Därefter följde en säsong där han fick sparsamt med speltid och i augusti 2012 lämnade han United för Fulham.

Totalt gjorde Berbatov 56 mål på 149 matcher för United.

Efter United skulle karriären bli brokig för Berbatov. Han stannade en och en halv säsong i Fulham, gjorde sedan lika lång till i Monaco följt av en säsong i grekiska PAOK. Därefter var Berbatov klubblös i ett drygt år innan han i augusti 2017 signerade för indiska Kerala Blasters. Dryga halvåret senare lämnade han klubben. Något mer spel skulle det inte bli – även om han tränade med ett par bulgariska klubbar – men det var först i september 2019 som han formellt la skorna på hyllan.

Spelarkaraktär

Dimitar Berbatov var en elegant och intelligent anfallare med superb bollkontroll och teknik. Hans förstatouch var av yppersta världsklass. Berbatov var en skicklig passningsspelare och en pålitlig målskytt. Ibland anklagades han för att vara lat och hans prestationer kunde vara ojämna.

Rekommenderad läsning

 • Dimitar Berbatov - när fotboll blev konst

  Dimitar Berbatov - när fotboll blev konst

Senaste artiklarna om Dimitar Berbatov

 • Dimitar Berbatov - när fotboll blev konst

  Dimitar Berbatov - när fotboll blev konst

 • Tidiga lagnyheter inför Crystal Palace; Maguires ord efter krysset

  Tidiga lagnyheter inför Crystal Palace; Maguires ord efter krysset
  mu_oldtrafford_ne

 • Manchester Uniteds ligatitel 2011: Fergies infriade löfte

  Manchester Uniteds ligatitel 2011: Fergies infriade löfte

 • Solskjaers presskonferens; de Gea donerar pengar; Berbatov lägger av

  Solskjaers presskonferens; de Gea donerar pengar; Berbatov lägger av
  mu_oldtrafford_ne

 • Öppna för nyförvärv i januari; inget högprofilerat namn; Berbatov om Ferguson

  Öppna för nyförvärv i januari; inget högprofilerat namn; Berbatov om Ferguson
  mu_oldtrafford_ne

 • Solskjaer snackar Sánchez, Sir Alex och Newcastle; Butt snackar lån; Berbatov sjunger

  Solskjaer snackar Sánchez, Sir Alex och Newcastle; Butt snackar lån; Berbatov sjunger
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i januari 2021 (uppdateras vid behov).