Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dimitar Berbatov – när fotboll blev konst

Idag, den 30 januari 2021 fyller den mest eleganta anfallaren någonsin 40 år. Det var svårt att inte falla för Dimitar Berbatov när han kom till Manchester United i september 2008. Med sin nonchalans och elegans charmade han sig in i mitt hjärta och där har han blivit fast.

Det har hunnit bli sent på transferfönstrets sista dag när Dimitar Berbatov till sist presenteras som ny Manchester United-spelare den 1 september 2008. Transfersagan kring bulgaren hade varit lång och utdragen men till sist fick Sir Alex Ferguson sin nya nummer nio.

Hans första säsong i den röda tröjan kan inte beskrivas som någon succé. Totalt spelade han 44 matcher och gjorde 14 mål. Dessutom bidrog han med elva assist, något som vi vet att Berba uppskattar mer än att göra mål.

Medan ett gäng supportrar klagade över hans bristande engagemang och totala ointresse av att ta de där extra löpmeterna fastnade jag direkt från start för hela hans uppenbarelse. Det som stack ut allra mest var så klart hans utomjordiska nedtagningar. och fenomenala bollkontroll.

Jag har aldrig sett en spelare hantera en boll med sån kvalitet utan att ens behöva anstränga sig. Har man den elegansen och skickligheten är det helt okej för mig att man inte tar de där extra löpmeterna.

Det finns oändligt många sekvenser som har etsat sig fast i mitt minne. Hans briljanta assist till Cristiano Ronaldo mot West Ham, hans obegripliga nedtagning på Paul Scholes skottpassning mot Blackpool och så vidare. Hade kunnat fortsätta lista briljanta aktioner utförda av Berba men då hade texten blivit alldeles för lång.

Det han är mest ihågkommen för är så klart hans hattrick mot Liverpool den 19 september 2010. Bulgaren var ospelbar den där matchen och jag tror att Jamie Carragher fortfarande drömmer mardrömmar om honom.

Han inledde med att nicka in en hörna för att sedan via ribban cykelsparka in 2–0. Liverpool kom tillbaka in i matchen men då klev han in i händelsernas centrum igen och nickade in vinstmålet. Ett ögonblick som jag är säker att alla supportrar till Manchester United minns.

Säsongen 2010/2011 blev också hans målgladaste säsong i Manchester United. På 32 matcher gjorde han 20 mål och vann tillsammans med en argentinsk anfallare vars namn vi inte behöver nämna skytteligan i Premier League. Ganska bra för en anfallare som egentligen inte är en målskytt.

Under hans sista säsong i klubben stod han för sju mål på tolv Premier League-matcher vilket tog hans totala siffror till 56 mål på 149 matcher för världens finaste klubb.

Sommaren 2012 lämnade han Manchester United men han kommer alltid att minnas för sina prestationer i den röda tröjan. Kanske inte för sina arbetsinsatser och inställning. Men för hans elegans, nonchalans och briljans.

Enligt många övervärderar jag Berbatovs förmåga men enligt mig är det klart. Någon mer elegant fotbollsspelare kommer vi nog aldrig att få se bära Manchester Uniteds tröja. Så är det bara.

Grattis på 40-årsdagen Dimitar.

Dimitar Berbatov