Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Den norska mittfältsgeneralen

I ungdomskollen fokuserar vi den här gången på juniorlagets norska mittfältare Isak Hansen. Även Omari Forson och Charlie Savage får uppmärksamhet. Vidare en diskussion om domarna och om spelare som kan lämna efter säsongen.

Manchester Uniteds juniorlag ångar på och har kopplat greppet om seriesegern. Sedan senaste ungdomskollen har laget fyra raka vinster. Vi är dessutom kvar i FA Youth Cup där det vankas stormöte mot Liverpool i nästa omgång.

För reservlaget går det emellertid inte lika bra och chansen till en fin slutplacering är liten efter bara en poäng på två matcher.

Forson imponerade i comebacken

Omari Forson gjorde i helgen comeback efter närmare fyra månaders skadefrånvaro. Några egentliga tecken på bristande matchform visade han inte och han bidrog med det matchvinnande målet mot Everton. Som den näst yngsta förstaårsjunioren i laget (Willy Kambwala är yngst) har han – primärt från en position som tia – bidragit med fyra mål och två assists på sju matcher (fem från start) den här säsongen.

Forsons främsta tillgång är hans dribblingar, även om det är något han kanske utnyttjar för ofta. När han passar gör han det med precision och finess och hans avslut håller hög klass.

De som förmodligen har gjort sitt

Efter varje avslutad säsong tvingas ett antal spelare lämna United då deras kontrakt löper ut. Enligt Manchester Evening News gör kvartetten Arnau Puigmal, Connor Stanley, Max Taylor och Paul Woolston nu sina sista månader i United.

Av dessa är Puigmal tvivelsutan den största förlusten. Han är mångsidig och skicklig spelare som säkerligen har en framgångsrik karriär att se fram emot. Konkurrensen i United är emellertid stor och det är rimligt att Puigmal söker sig vidare. För jag skulle bli förvånad om United inte har erbjudit förlängt kontrakt.

De andra tre misstänker jag att United helt enkelt friställer. Stanley har inte fått mycket speltid alls och det är ganska talande att Taylor gick på lån till en klubb i sjättedivisionen, även om han har varit i Portsmouth på provspel. Woolston kom på fri transfer hösten 2018 för att vara reservmålvakt i reservlaget och är nu lite för gammal för en sån roll.

Andra spelare med utgående kontrakt inkluderar Reece Devine, Ondrej Mastný, Charlie McCann och Harvey Neville. Jag kan se United vara ganska frikostiga med att erbjuda kontrakt i sommar. Dels av humana covidskäl men också för att bredden i U23 är dålig.

Det kan också tänkas att Iestyn Hughes lämnar i sommar. Han spelade åtminstone för Leicesters U23 mot West Ham i helgen.

Domarna måste skärpa sig

Att den här kolumnen kritiserar de engelska ungdomsseriernas domare hör inte till ovanligheterna. De är helt enkelt för dåliga. Framför allt är de alldeles för förlåtande när det kommer till brutala tacklingar. Som i situationen nedan, där domaren tyckte att gult kort var rimlig bestraffning.

Att spelaren i blått klarar sig från en utvisning kan inte hjälpa någon. Inte spelaren som riskerar att få karriären avslutad innan den ens har börjat. Heller inte spelaren som tacklar, som lär sig att tacklingen är okej.

Samtidigt ska ett visst ansvar också läggas på tränarna. Då och då händer det att lag tydligt bestämmer sig för att neutralisera en spelare genom att helt enkelt sparka ner denne. Hannibal är en spelare som fått utstå den behandlingen gång på gång under tiden i England.

Skärpning!

Savage är säsongens överraskning

Den walesiska mittfältaren Charlie Savage har varit säsongens största överraskning i juniorlaget för undertecknad. Han fick egentligen ingen speltid alls som förstaårsjunior, varför mina ingående förväntningar var låga. Därför är det väldigt kul att se hur han nu har etablerat sig som en nyckelspelare på mittfältet. Han är en fysisk och intelligent bollvinnare med bra passningsfot.

Konkurrensen om platserna är tuff, framför allt om vi i FA Youth Cup skulle toppa laget med Hannibal och Shola Shoretire. Jag skulle emellertid bereda en plats för Savage.

Håll ögonen på

Isak Hansen – även känd som Isak Hansen-Aarøen, men United kallar honom bara Hansen, så vi kör på det – är nu tillbaka i Manchester. Han åkte hem till Norge över jul och nyår och på grund av världsläget blev han kvar där i ett par månader. Det ryktades om att han skulle lånas ut till moderklubben Tromso men lagom till Uniteds inträde i FA Youth Cup var Hansen tillbaka i spel.

Tiden i Norge tycks bara ha gjort honom gott. Han har kommit tillbaka som en mer ansvarstagande spelare och det ser också ut som att han har byggt på sig muskler.

Detta kombineras med de kvicka fötterna, som är hans största tillgång. Han kan spela både som central mittfältare och som tia. Det vi väntar på nu är större poängutdelning. Det har bara blivit ett mål (ingen assist) på elva matcher (sju från start) i U18 och U23, vilket är otillräckligt för en så skicklig spelare.

Några korta

  • Damernas U21 krossade Birmingham (9-0) och vann även mot Liverpool (3-1).

  • Shola Shoretire blev månadens spelare i Premier League 2.

  • Malachi Sharpe ansluter till United från Derby.

  • Det gör Sekou Kaba också.

  • Ett potentiellt nyförvärv inför nästa säsong är Ben Grist.

  • Uniteds franska akademiscout Mathieu Seckinger har lämnat klubben för Marseille. Thomas Maurin ersätter.

  • Ett mycket ungt U17 förlorade med 4-1 mot Bolton i en träningsmatch.

  • U16-spelaren Manni Norkett var med i U18-truppen för första gången mot Everton. Samtidigt som han satt på U18-bänken spelade han för U16 och sköt två mål.

  • Omari Forson och Dermot Mee var båda med i U23:s matchtrupp för första gången i matchen mot Tottenham.
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 19 april.

Matcher

U18: Liverpool – Manchester United 0-1

U18: Salford City – Manchester United 0-2

U23: Manchester United – Brighton & Hove Albion 0-0

U18: Manchester United – Sunderland 6-0

U23: Tottenham Hotspur – Manchester United 3-0,

U18: Everton – Manchester United 0-2

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik