Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
En del positivt, en del negativt, en del uppskjutet

Det blev besvikelse i U18 Premier League Cup men i FA Youth Cup går Manchester Uniteds juniorer som tåget. Samtidigt fortsätter U23 att blanda och ge.

Säsongen har blivit väldigt ryckig för ungdomslagen. Den senaste månaden har Uniteds ungdomslag bara spelat fem tävlingsmatcher tillsammans. Till viss del beror det på att antalet matcher för ungdomslagen är för få. Den stora förklaringen är ändå att matcher flyttas och skjuts upp hej vilt.

Matcher sedan senast

Ingen framgång i U18 Premier League Cup

När Manni Norkett satte 2-0 på straff mot Chelsea trodde vi alla på semifinal i U18 Premier League Cup. Så skulle det emellertid inte bli. Chelsea svarade med tre mål på 24 minuter och United slogs ut i kvartsfinalen. Från utgångsläget måste det ses som en stor besvikelse för United.

Allra helst som United matchade ett starkare lag än vad som annars är brukligt i den lägre rankade cupen.

Men chans till succé i FA Youth Cup

I FA Youth Cup är vägen preparerad för framgång för United. Lotten har varit snäll mot United, som får idel hemmamatcher i cupen. Att United tar FA Youth Cup på allvar illustreras av att hemmamatcherna spelas på Old Trafford.

Hittills har United städat av Scunthorpe, Reading och Everton tämligen smärtfritt (11-4 i målskillnad på de tre matcherna). I kvartsfinalen väntar ett betydligt tuffare motstånd i form av Leicester City. Den matchen spelas på torsdag kväll (20.00) och visas på Viaplay.

Leicester är kanske det formstarkaste juniorlaget i England, med 13 matcher utan förlust och 14 vinster på de 17 senaste.

Med hemmaplansfördel måste United ändå ses som favorit. Den här säsongens juniorlag har en mycket hög högstanivå, ledda av spelare som Kobbie Mainoo, Alejandro Garnacho och Charlie McNeill.

Vinnaren på torsdag får hemmamatch mot Wolves eller Brighton i semifinalen. Definitivt en överkomlig uppgift.

Även i en eventuell final – där Blackburn, Nottingham, Chelsea och Blackpool är det potentiella motståndet – har United hemmaplansfördel.

United är mesta mästare i cupen, med tio titlar mot Chelseas nio. United har inte vunnit cupen sedan 2011, så det är onekligen tid för framgång nu.

Snart dags för Uefa Youth League

Uniteds bästa ungdomsspelare kan även se fram emot Uefa Youth League. Där väntar en hemmamatch mot Borussia Dortmund i åttondelsfinalen. Åttondelsfinal innebär att United redan har tangerat klubbens bästa prestation (2018 och 2019). Nu ska vi förhoppningsvis gå till kvartsfinal för första gången. I så fall väntar hemmamatch mot Madrids bästa ungdomslag (det är Madridderby i åttondelsfinalen).

Onekligen en inspirerande uppgift för United. Vi har ett starkt lag, även om Anthony Elanga har tappats till a-laget och Teden Mengi har försvunnit på lån.

Premier League 2 blir en transportsträcka

Om uppgiften är inspirerande för U18 (FA Youth Cup) och U19 (Uefa Youth League) så blir U23-serien Premier League 2 bara en transportsträcka för United. Vi ligger just nu sexa i serien som Manchester City kommer att vinna i överlägsen stil. United kan klättra eller rasa någon placering men realistiskt kan det inte bli annat än mittenträsk.

Räddningen för U23 är att i stort sett alla ordinarie spelare i laget (anfallarna Noam Emeran och D’Mani Mellor undantaget) är tillgängliga för spel i Uefa Youth League.

Inga ligamatcher för juniorerna

Hur går det för juniorerna i ligaspelet då? Ja, inte alls. Hittills har United bara lyckats genomföra elva matcher den här säsongen, vilket är sex färre än planerat (det är dock bara Derby som har genomfört alla planerade matcher). United har bara spelat en ligamatch sedan årsskiftet. Ja, faktiskt bara en ligamatch sedan den 4 december.

Därmed har United i teorin seriesegern i egna händer, trots att laget är femton poäng bakom Manchester City. Att vi ska vinna alla hängmatcher förefaller vara osannolikt, allra helst som Travis Binnion ofta roterar laget. Men realistiskt sett ska vi klättra minst fem placeringar från vår nuvarande niondeplats.

Håll ögonen på

Mittfältaren Daniel Gore (toppbilden) har haft en ganska ryckig säsong. Han fick relativt mycket speltid som U16-spelare förra säsongen, så förhoppningen var att han skulle ta en ordinarie plats den här säsongen. Så har det inte riktigt blivit. Åtminstone inte än.

Under säsongens gång har Gore fått större förtroende. Nu ofta i en mer tillbakadragen roll än tidigare, då han oftast spelade som tia. Gore har en bra passningsfot och en offensiv blick.

På femton matcher den här säsongen (elva från start) har han bidragit med ett mål och fem assists.

Några korta

  • Anfallaren Dillon Hoogewerf har lämnat United för Borussia Mönchengladbach.
  • Högerbacken Marcus Lawrence (förstaårsjunior) och mittfältaren Ruben Curley (U16-speare) debuterade i juniorlaget mot West Brom i slutet av januari.
  • Connor Stanley spenderade större delen av kalenderåret 2021 i USA på lån. Han gjorde säsongsdebut för United när U23 besegrade West Ham. Återstår att se hur mycket speltid Stanley får under våren. Något annat än att han är en av spelarna som friställs av United efter den här säsongen skulle förvåna.
  • En uppsjö spelare har signerat för klubbens yngre ungdomslag, däribland Cristiano Ronaldos son. Vi låter barnen vara barn och säger inte så mycket mer om det.

  • En som skulle kunna bli aktuell mer i närtid är Brightons Toby Collyer, som har varit på provspel hos United.

  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 7 mars.

Höjdpunkter

Brighton – United 1-2:

United – Everton 4-2:

United – West Ham 3-1:

United – Everton 4-1

Crystal Palace – United 2-2:

Chelsea – United 3-2:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik