Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Final mot gammal bekant

Careful what you wish for, förstås. Men på pappret fick Manchester Uniteds juniorer en betydligt enklare final i FA Youth Cup, då Nottingham Forest överraskande besegrade Chelsea i semifinalen. Den stundande finalen blir huvudfokus i Ungdomskollen den här gången.

Utöver det ska vi bland annat titta närmare på Ethan Ennis, Charlie McNeill och Sam Murray.

VOFVOFVVOVFVF. Så ser resultatraden ut för Uniteds U23 i ligaspelet sedan november. Ojämna deluxe, helt enkelt. Så att det i veckan blev förlust mot Leicester var väl att vänta. Fortsätter trenden så blir det seger mot Chelsea på Old Trafford på fredag.

Matcher sedan senast

Final mot gammal bekant

Jag tror att alla som följer den engelska juniorlagsfotbollen var inställda på att United skulle få möta Chelsea i FA Youth Cup-finalen. Nottingham ville emellertid annorlunda, då de vann med 3-1 i semifinalen. Chelsea ledde länge men Nottingham kvitterade sent och gjorde sedan två mål på tilläggstid.

Nottinghams juniorer tränas numer av Warren Joyce, ett namn som jag förmodar är bekant för de flesta som läser den här kolumnen. Joyce var nämligen reservlagstränare för United från 2008 till 2016 (inledningsvis i ett delat ledarskap med Ole Gunnar Solskjaer). Under tiden i United var Joyce omtyckt, så det blir ett kärt återseende.

Datum för finalen har ännu inte bekräftats, men Uniteds tränare Travis Binnion indikerade i veckan att det blir först efter att ligaspelet är avslutat. Slumpen dikterar att United och Nottingham möts i den sista ligaomgången. (Det är förvisso kommunicerat från FA att finalen ska spelas senast den 30 april men de angivna bäst före-datumen blir regelbundet brutna.)

Det vi definitivt vet är att finalen kommer att spelas på Old Trafford.

För Uniteds juniorer blir finalen säsongsdefinierande. Ligaspelet blir tyvärr mellanmjölk medan det i U18 Premier League Cup blev en kvartsfinalförlust och i Uefa Youth League blev Dortmund för svåra i första slutspelsomgången. Vinner vi FA Youth Cup kommer vi oavsett att summera säsongen som mycket lyckad, så viktig är cupen. Men blir det finalförlust måste säsongen istället sammanfattas som misslyckad.

Juniorerna har tappat momentum

Efter 3-0 mot Wolves i FA Youth Cup var känslan att United skulle kunna använda den framgången för att bygga momentum. Den känslan förstärktes när United hämtade upp tremålsunderläge till oavgjort mot Liverpool och följde upp det med två vinster. Blackburn blev emellertid för svåra och sedan gjorde vi ingen glad i matcherna mot Middlesbrough och Sunderland.

Charlie McNeill saknas

Anfallaren Charlie McNeill har inte medverkat i någon match sedan FA Youth Cup-segern mot Wolves. Gissningsvis beror det på skada. Han har faktiskt inte spelat någon ligamatch för juniorlaget den här säsongen. Det har säkerligen varit en bidragande faktor till lagets svaga ligaform.

Med McNeill i startelvan på U18- och U19-nivå har United 14 vinster på de 15 senaste matcherna (enda ickevinsten kom mot Dortmund i Uefa Youth League, då det blev förlust på straffar).

Charlie McNeill har växt ordentligt den här säsongen.

Anfallaren har gjort stora framsteg den här säsongen. Framför allt i spelet utanför straffområdet. Nu är han företagsam på ett helt annat sätt och hans fysik är mycket bättre. Vi får verkligen hoppas att han är tillbaka till FA Youth Cup-finalen.

För även om Joe Hugill har spelat upp sig på slutet är McNeill numer en klart bättre anfallare.

Matchtäta april, matchfattiga april

Under hösten och vintern blev många juniorlagsmatcher uppskjutna. Det har resulterat i ett mycket tätt spelschema under säsongsavslutningen. Enligt spelschemat ska United spela nio ligamatcher i april.

Om juniorerna har för många matcher den här våren så är det tvärtom för U23. Säsongen avslutas med tre matcher i april och en i maj. Detta efter bara åtta matcher totalt från januari till mars.

Ungdomsfotbollen i England har mycket att jobba på.

Ethan Ennis har äntligen hittat formen

Ethan Ennis var det största tillskottet till juniorlaget inför den här säsongen. Hans första halvår i klubben var för mig en stor besvikelse. Nu har han emellertid varvat upp och han visar varför han var så högt aktad i Liverpool.

På de sex senaste matcherna har Ennis bidragit med sex mål och två assists.

En förklaring till formtoppen är kanske att han nu har fått spela regelbundet på vänsterkanten.

Som syns av bollmottagningen i klippet ovan är hans teknik högklassig. Han har också en imponerande fysik, så han är en spelare att hålla ögonen på.

Jag kände mig tidigare tämligen säker på att United skulle fortsätta med elvan som tog laget till final i FA Youth Cup. I nuvarande form gör Ennis emellertid allt han kan för att spela till sig en plats. Kruxet för Ennis är att det helt enkelt inte går att flytta på Alejandro Garnacho på vänsterkanten. Istället får han sikta in sig på att konkurrera ut Sam Mather på högerkanten. Om Ennis kan vara lika effektiv till höger som han är till vänster ska jag låta vara osagt.

Håll ögonen på

Sam Murray (toppbilden) har varit en positiv överraskning på vänsterbacken i juniorlaget den här säsongen. Logan Pye var säkerligen tänkt som den ordinarie vänsterbacken men Pye har varit skadedrabbad, så Murray har i stort sett gjort platsen till sin egen.

Murray har sin styrka offensivt. Han trummar ständigt på framåt och kommer gärna på överlapp. Dessutom besitter han en så pass bra vänsterfot att han ibland får ta hand om fasta situationer.

Han debuterade i juniorlaget som U16-spelare förra säsongen. Då blev det en match från start och fem inhopp. Den här säsongen har han spelat 25 matcher (22 från start) och bidragit med 2 mål och 2 assists.

Defensivt är han fortfarande inte felfri men han har förbättrat den delen av spelet under säsongen.

Några korta

  • U16-anfallaren Ethan Wheatley och U15-mittbacken Harrison Parker debuterade i juniorlaget mot Blackburn.
  • Daniel Gore debuterade i U23 mot Leicester.
  • Dermot Mee har återvänt till United, sedan hans lån hos Witton Albion löpt ut.

  • United kommer att delta i den MLS-organiserade Generation Cup i april. Ett U17-lag och ett U15-lag reser till USA. För U17-laget väntar Chicago Fire, Orlando City och Minnesota United i gruppspelet medan U15 får tampas med San Jose Earthquakes, Minnesota United och Columbus Crew. Cupen inleds nu till helgen och pågår till påskhelgen.
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 25 april.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik