Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Perfekt inledning, nu börjar vi på riktigt

Manchester Uniteds damlag är Top of the League efter fem omgångar i Women’s Super League. Det gör att vi kan ursäkta det hittills svaga cupspelet.

Den fina starten till trots finns det emellertid mer att önska från Uniteds damlag. Spelet har egentligen inte klaffat fullt ut i någon match. Det vi ändå ska lyfta fram är att United tycks ha blivit bättre på att vinna matcher jämfört med förra säsongen. Det var ingen champagnefotboll som United bjöd på mot Leicester och Everton. Det var just den typen av matcher som United så ofta tappade poäng i förra säsongen.

Månadens matcher

Fem raka nollor

I ligaspelet har United idel segrar. Inte bara det, vi har heller inte släppt in ett enda mål. Det är odiskutabelt imponerande och United blev blott andra lag att inleda säsongen i WSL med fem raka nollor.

Vi har en trygg sista utpost i Mary Earps. Hon har inte haft överdrivet mycket att göra men när hon behövs kliver hon fram med stora räddningar.

Framför Earps huserar Maya Le Tissier och Millie Turner. Mittbacksduon har hittills skött sig mycket bra.

Cupspelet sviker

Om resultaten i ligan imponerar så kan detsamma inte sägas om cupspelet. I Ligacupens gruppspel har United har inlett med att förlora två matcher på straffar. Det gör att Uniteds utgångsläge inför de två avslutande matcherna är mycket dåligt. United måste besegra både Everton och Sheffield United under ordinarie tid. Men inte ens det garanterar avancemang. Vi måste lita till att Aston Villa och Durham tappar poäng.

De dåliga cupresultaten kan vi till viss del ursäkta. Cupen är inte prioriterad, illustrerat av att Marc Skinner i stort sett har roterat hela startelvan i de två cupmatcherna.

När du byter hela elvan är det naturligt att spelet hackar. Samtidigt gäller det för spelarna som får chansen att ta vara på den. Det är det ingen som har gjort.

Nu börjar det på riktigt

Uniteds start på Women’s Super League må ha varit perfekt. Vi tvingas alltjämt sätta en stor asterisk efter vår tabellposition. Vi har nämligen haft ett mycket gynnsamt spelschema.

Tre av våra vinster – Brighton, Leicester och Reading – har kommit mot de lag som sannolikt kommer slåss för att undvika nedflyttning. Vinsterna mot Everton och West Ham är mer imponerande, allra helst som de kommit på bortaplan. Samtidigt är det matcher som United ska vinna.

Det som följer nu är en betydligt tuffare period. De åtta (8!) senaste säsongerna har Arsenal, Chelsea och Manchester City varit topptrio i Women’s Super League. Vi möter alla tre de fyra kommande ligamatcherna.

Uniteds mål är att krossa topptrions dominans. Ska vi göra det räcker det inte med att besegra resten. Vi måste även vara konkurrenskraftiga i toppmatcherna.

Hittills har United spelat 15 ligamatcher mot topptrion med den hemska resultatraden 1-4-10.

Så det är onekligen upp till bevis nu. Är vi på riktigt eller bara ett luftslott?

Månadens spelare: Leah Galton

Vänsteryttern Leah Galton imponerade stort i oktober, med två mål och tre målpassningar på tre ligamatcher.

Galton är lite av ett unikum i den moderna fotbollen, då hon spelar som vänsterytter trots att hon är vänsterfotad. När Marc Skinner tog över United testade han Galton till höger i någon träningsmatch men det var tydligt att hon inte alls trivdes där.

Galton är en kraftfull snarare än finurlig ytterforward. Hon utmanar med snabbhet och kraft.

Vid behov kan Galton även användas som vänsterback. Personligen kan jag tycka att hon har potential att vara ännu bättre som vänsterback.

Främsta utmanare

  • Efter Brighton var jag ganska säker på att Ona Batlle skulle få utmärkelsen den här gången. Men den spanska högerbacken drabbades av hjärnskakning i matchens slutskede och har inte spelat sedan dess. Hennes betydelse för United har bara blivit tydligare under hennes frånvaro.
  • Mary Earps är hur stabil som helst i Uniteds mål och har gjort några avgörande räddningar.
  • Mittbacksparet Maya Le Tissier och Millie Turner har imponerat stort i ligan.
  • Nikita Parris har inte imponerat alls i spelet, tycker jag. Till exempel slarvade hon bort två högklassiga kontringar för att döda matchen mot Durham. Men hon har bidragit med tre viktiga mål och förtjänar att lyftas fram av den anledningen.

Höjdpunkter

Aston Villa – United 1-1, 4-3 straffar:

United – Brighton 4-0:

Leicester – United 0-1:

Durham – United 2-2, 3-1 straffar:

Everton – United:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik