Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Summering av transferfönstret
En transfersommar som till slut resulterade i en relativt stor spelaromsättning

Sommarens transferfönster stängde i slutet av förra veckan och i Manchester United blev det till slut en hel del aktivitet, både med spelare som anslöt och lämnade. I den här artikeln summerar vi vad som hände och kikar lite extra på några av namnen som förstärkt truppen.

Det var framför allt under fönstrets sista dag som det smattrade till i den röda delen av Manchester. Sofyan Amrabat, Altay Bayindir, Sergio Reguilon, och Jonny Evans registrerades den första september. Sedan tidigare hade Mason Mount, André Onana, och Rasmus Højlund anslutit.

Antalet som lämnade klubben var desto större, men då ska det noteras att många av dessa var ungdomsspelare samt några avslutade lån.

Återigen plockade United in ett gäng profilerade värvningar. Jag tänker framför allt på Mount, Onana, och Højlund. Trion är helt klart att betrakta som förstärkningar rakt av mot vad som fanns innan. På målvaktsposten var det faktiskt dags att gå vidare från David De Gea och anpassa det nya till det som eftersöks i dagens fotboll, nämligen spelet med fötterna. Där är Onana på annan nivå än spanjoren, samtidigt som den senare möjligen är en bättre bollstoppare.

André Onana är Uniteds självklara förstaval mellan stolparna idag.

Det största behovet vill jag ändå hävda fanns längts fram i planen. United får inte vara så beroende man var av Marcus Rashford som förra säsongen, utan måste bli bättre på att sprida ut målskyttet. Wout Weghorst lånades som bekant in i januari tidigare i år för att fylla någon form av lucka efter Cristiano Ronaldo. Det gick sådär, även om han inte på något sätt gjorde det sämre än portugisen.

Nu står vi emellertid med en dansk 20-åring längst fram som knappt har bevisat något för fotbollsvärlden ännu. Men, det är ju tveklöst så att Højlund är köpt på potential, och den har han visat finns. Frågan är bara hur lång tid det tar innan han faktiskt blir en toppforward som vi kan förlita oss på. Tålamod och rimliga förväntningar blir inledningsvis några av nycklarna, både för honom själv och för supportrarna.

På mittfältet har man stärkt upp med Mount och Amrabat, vilket nog var nödvändigt. Eller, kanske inte de två per se, men deras roller känns tämligen klara och Erik ten Hag är sannolikt nöjd med rekryteringarna. Mount blir något en uppgradering av Christian Eriksen (åtminstone i fysiska och defensiva avseenden) och Amrabat kommer bli ett bra understöd till Casemiro.

Sofyan Amrabat är inlånad till United från Fiorentina. I marockanens avtal finns dock en köpoption. Kommer United nyttja den?

Reguilon, Bayindir, och Evans får ursäkta lite, men jag ser deras roller som mindre betydande både på lång och kort sikt. Den förstnämnde kommer av allt att döma spela till dess att Luke Shaw är tillbaka på vänsterbacksplatsen, men därefter kommer han nog få nöja sig med att vara reserv.

Både Evans och Reguilon blev två nödlösningar, som det ibland blir mot slutet av fönstret. Att Bayindir värvades sent berodde på att Dean Henderson försvann sent, och gällande Amrabat är min teori att affären blev utdragen på grund av marockanens status. I skrivande stund är det bekräftat att han dras med en skada, men innan verkade det inte som att någon visste hur det låg till. Amrabat var ett namn det ryktades om länge under sommaren och det rapporterades om att det var nära ett tag. Hans skadestatus i kombination med att Fiorentina nog krävde mer än vad United var kapabla att punga ut i rena transferpengar ledde sannolikt fram till kompromissen om ett låneavtal med köpoption. Risken blir relativt sett ganska liten för United ur en ekonomisk synvinkel, men att affären inte gick i lås tidigare får en att fundera över hur genomtänkt den är.

Sommarens nyförvärv

Mason Mount

Position: mittfältare
Till United: 2023-07-05, från Chelsea, 55.000.000 pund
Kontrakt med United: 2028+1

Den 24-årige mittfältaren blev sommarens första nyförvärv när han plockades in från Chelsea i början av juli. Värvningen är också att betrakta som den mest prestigefyllda United stod för under sommaren.

Trots sin ganska unga ålder är Mount en etablerad Premier League-spelare med över 130 ligamatcher i bagaget.

Engelsmannen är i skrivande stund borta på grund av skada och väntas vara tillbaka i mitten eller slutet av september. När han väl är frisk är det utan tvekan en spelare för startelvan och någon som ska bidra till att höja kvaliteten i laget.

André Onana

Position: målvakt
Till United: 2023-07-20, från Inter, 44.130.000 pund
Kontrakt med United: 
2028+1

Erik ten Hag ansåg att det behövdes något nytt på målvaktspositionen. In kom den kamerunske landslagsmålvakten André Onana och lämnade gjorde Uniteds meste målvakt genom tiderna, David De Gea.

Onana värvades från Inter och tog omgående över platsen mellan stolparna. En spelare som Ten Hag har arbetat med under sin tid i Ajax och därmed vet vad han får; en bollskicklig målvakt som gillar att delta i spelet bakifrån. Utöver det så klart en bra skottstoppare.

Rasmus Højlund 

Position: forward
Till United: 2023-08-05, från Atalanta, 64.870.000 pund
Kontrakt med United: 
2028+1

Det danska kraftpaketet är inte nödvändigtvis värvad för att göra som störst skillnad den här säsongen, men över tid måste givetvis tanken vara att Højlund ska bli Uniteds stora målskytt.

20-åringen värvades från Atalanta för stora pengar, trots att målen inte haglade in i Italien. Målsinnet är det dock ingen tvekan om att han har, och det i kombination med sin styrka och snabbhet kommer han sysselsätta många försvar framöver.

Ett råämne.

Rasmus Højlund debuterade mot Arsenal i den fjärde omgången av Premier League.

Altay Bayindir

Position: målvakt
Till United: 2023-09-01, från Fenerbahce, 4.300.000 pund
Kontrakt med United: 
2027+1

När Altay Bayindir kritade på för United blev han historisk på så vis att vara den första turken som representerar klubben. Hur mycket vi kommer få se 25-åringen spela under säsongen är svårt att sia om. Bayindir är klart och tydligt värvad som en reserv till Onana, eller om man så vill Dean Hendersons ersättare.

Mestadels bänknötande och ett par strömatcher i cupspel är sannolikt det som väntar Bayindir framöver, såtillvida Onana inte skadar sig eller underpresterar.

United får så klart vad man betalar för, men klart är i alla fall att Ten Hag måste värdesätta vissa kvaliteter som Bayindir besitter. Med sina 198 centimeter är det en målvakt som erbjuder god räckvidd och är dessutom reflexsnabb. Spelar emellanåt med hög risk i och runt straffområdet.

Sofyan Amrabat

Position: central mittfältare, 
Till United: 2023-09-01, lån från Fiorentina, (8.600.000 pund lånesumma, köpoption på 17.100.000–21.400.000 pund)
Kontrakt med United: 
säsongslångt lån med köpoption

Sofyan Amrabat var en av spelarna som anslöt under fönstrets sista dag. En tämligen utdragen affär vad det verkar, som till slut mynnade ut i ett säsongslångt låneavtal med Fiorentina. I kontraktet föreligger dock en köpoption som United kan välja att nyttja vid avtalets slut. Ska man gå händelserna i förväg så känns det högst troligt att optionen kommer nyttjas av United.

Men, så långt fram i tiden är onödigt att blicka. Amrabat är just nu en Unitedspelare och någon som är tänkt att hjälpa till att stabilisera mittfältet. Den marockanske landslagsmittfältaren utgår framför allt från en defensiv position men kan även täcka andra roller på mitten.

27-åringen kommer sannolikt spela ganska kontinuerligt, men med det sagt inte vara någon uttalad startspelare. När han väl spelar lär han mestadels hålla till bredvid Casemiro (eller ersätta brassen). Eventuellt gör Amrabats intåg att Mason Mount kan flyttas fram eller ut på en kant vid behov. För ja, behovet av ytterforwards ser ut att bli alltmer kritiskt i United.

Sergio Reguilon

Position: ytterback
Till United: 2023-09-01, lån från Tottenham Hotspur
Kontrakt med United: 
säsongslångt lån

Vänsterbacksplatsen gick från att vara en trygg position till att bli alarmerande. Luke Shaw gick sönder och beräknas vara borta i flera veckor, lägg därtill att backupen Tyrell Malacia också är skadad. Samma dag som Shaws skada kommunicerades stod det klart att United lånade Brandon Williams och därefter även Alvaro Fernandez.

Svaret på allt detta blev Tottenhams Sergio Reguilon. Den spanska ytterbacken ryktades till United redan för ett par år sedan, men ingen affär blev av den gången. Nu är Reguilon inlånad för att täcka upp på den utsatta positionen och därmed skicka tillbaka Diogo Dalot till högerbacksplatsen för att konkurrera med Aaron Wan-Bissaka igen.

26-årige Reguilon var föregående säsong utlånad till Atletico Madrid, men hade ingen jättelyckad sejour i den spanska huvudstaden. Frågan är vad hans status är hösten 2023. Är han fortfarande tillräckligt bra för att spela i ett (förmodat) topplag i Premier League? Vi får hoppas.

Jonny Evans

Position: mittback, fri transfer
Till United: 2023-09-01
Kontrakt med United: 
2024

Jonny Evans är tillbaka i United.

Det hade nog de flesta tagit för ett skämt om man yttrat det för två månader sedan. Men sanningen är att nordirländaren är tillbaka. När han dök upp inför försäsongen var det så klart kul att se honom i en röd tröja igen, men det var mest av nostalgiska skäl. Att han skulle skriva på ett kontrakt och kort därefter göra Harry Maguire sällskap på mittbackspositionen i ett möte med Arsenal var ju knappast tanken.

35-åringen lämnade United 2015 med ett gäng titlar i bagaget och känslan då var nog inte att han skulle komma tillbaka och sluta cirkeln på Old Trafford. Att Evans kan fylla en liten funktion i United är inte otänkbart, men han får inte på något sätt bli en spelare laget lutar sig mot. Där är han inte längre.

Jonny Evans lämnade United 2015 för spel i West Bromwich Albion. Idag är nordirländaren tillbaka på Old Trafford med ett kontrakt i handen.

Spelare som lämnat

För en komplett sammanställning om vilka spelare som lämnat United rekommenderas att besöka spelartruppen på Muss.se och därefter gå in på fliken ‘övergångar’. Då det är totalt 25 spelare som avyttrats från både herr- och ungdomslag väljer vi att fokusera på de som varit etablerade och spelat i herrlaget.

Phil Jones

Position: mittback
Till United:
 2011-06-13
Lämnade United: 2023-07-01, fri transfer
Sista match: 2022-05-02, mot Brentford (h)

Jones värvades under Sir Alex Ferguson och spåddes bli något riktigt stort. Så blev inte fallet och i stället satte skador stopp för hans utveckling. Stannade i United i tolv, vilket var alldeles för länge. Är för närvarande klubblös och frågan är om det blir någon ny adress för Jones, även om han faktiskt bara är 31 år gammal.

Marcel Sabitzer

Position: mittfältare
Till United:
 2023-01-31, från Bayern München, på lån [På lån till säsongens slut.]
Lämnade United: 2023-07-01, för Bayern München, lån avslutat
Sista match: 2023-05-07, mot West Ham United (b)

Lånades in till United i vintras från Bayern München för att fylla Eriksens tomrum på mitten. Gjorde det okej, men om några år är det förmodligen en spelare vi kommer tänka följande om: “Just det, han spelade ett halvår i United”.

Axel Tuanzebe

Position: mittback
Till United: 2013-07-01, egen junior
Lämnade United: 2023-07-01, fri transfer
Sista match: 2021-05-26, mot Villarreal (n)

Axel Tuanzebe var United trogen sedan åtta års ålder och vandrade genom akademilagen upp till A-laget. Väl där fick han dessutom äran att bära kaptensbindeln i en ligacupmatch 2019. Säsongen 2020/21 gjorde han sin bästa match i United när Paris Saint-Germain besegrades. I övrigt präglades hans tid av diverse utlåningar, bland annat till Aston Villa tre gånger.

Wout Weghorst

Position: forward
Till United: 2023-01-13, från Burnley, på lån [På lån till säsongens slut. United betalade £2.700.000 för lånet.]
Lämnade United: 2023-07-01, för Burnley, lån avslutat
Sista match: 2023-06-03, mot Manchester City (n)

Nederländaren lånades in i vintras när United hade kris på forwardspositionen, och det ska väl sägas att Weghorsts intåg mildrade krisen. Inte heller förvärrade han den, men det var tydligt att United var ett för stort steg för honom, vilket hans blotta två mål på 31 matcher vittnar om.

David De Gea

Position: målvakt
Till United: 2011-06-29, från Atlético Madrid, 18.900.000 pund
Lämnade United: 2023-07-08, fri transfer
Sista match: 2023-06-03, mot Manchester City (n)

Uniteds meste målvakt genom tiderna fick tyvärr ett ganska ovärdigt avsked från klubben då det kändes som att han fick lämna genom bakdörren. Det ska dock sägas att De Geas prestationer på planen på senare år inte har varit överdrivet bra. När vi ser tillbaka på spanjorens tid på Old Trafford kan nog de flesta trots allt enas om att han är en av Uniteds bästa målvakter i historien.

David De Gea lämnade United i somras efter tolv år mellan stolparna.

Alex Telles

Position: vänsterback
Till United: 2020-10-05, från Porto, 13.610.000 pund [Variabel övergångssumma: £13.610.000 – £15.430.000.]
Lämnade United: 2023-07-23, för Al Nassr, 4.000.000 pund [Variabel övergångssumma: £4.000.000 – inte rapporterat.]
Sista match: 2022-05-22, mot Crystal Palace (b)

Alex Telles värvades från Porto och skulle konkurrera med Shaw, var tanken. Brassen gjorde en fin debut mot PSG, men efter det är det inte mycket vi minns honom för. Var utlånad till Sevilla förra säsongen och vann Europa League.

Anthony Elanga

Position: ytterforward
Till United: 2018-07-01, egen junior
Lämnade United: 2023-07-25, för Nottingham Forest, 15.000.000 pund [Variabel övergångssumma: £15.000.000 – £20.000.000.]
Sista match: 2023-04-20, mot Sevilla (b)

Malmösonen slog igenom med dunder och brak i reservlaget och gjorde mer eller mindre vad han ville där. Alldeles uppenbart för bra för den nivån, men lika uppenbart var att steget in i Uniteds seniorlag var lite för stort. Hade förmodligen sin bästa tid under Ralf Rangnick, när United hade sin absolut sämsta tid. Nottingham Forest känns som en bra nivå för 21-åringen.

Fred

Position: mittfältare
Till United: 2018-06-21, från Shakhtar Donetsk, 47.000.000 pund
Lämnade United: 2023-08-11, för Fenerbahçe, 8.640.000 pund [Variabel övergångssumma: £8.640.000 – £12.960.000.]
Sista match: 2023-06-03, mot Manchester City (n)

Fred värvades under José Mourinho och sågs som en lovande brasse som skulle ta nästa steg i karriären efter sitt ukrainska äventyr. Mittfältaren fick dock aldrig riktigt ordning på grejerna och blev istället en väldigt ojämn spelare. När han vaknade på rätt sida kunde han dominera enstaka matcher och ibland kunde han vara rentav dålig. Hittade aldrig en jämn nivå. Förmodligen dags att gå vidare från United, men med det sagt hade han fortfarande kunnat göra nytta på mittfältet.

På sin dag kunde Fred vara fantastisk, men det fanns också dagar då han liknade en korpenspelare. Ojämnheten var helt enkelt Freds stora akilleshäl i United.

Dean Henderson

Position: målvakt
Till United: 2013-07-01, egen junior [Värvades från Carlislie United.]
Lämnade United: 2023-08-31, för Crystal Palace, 20.000.000 pund [Variabel övergångssumma: £15.000.000 – £20.000.000. Avtalet gav United en vidareförsäljningsklausul.]
Sista match: 2022-02-04, mot Middlesbrough (h)

Redan som 14-åring kom Dean Henderson till United och klubbens ungdomsakademi. Därefter jobbade han sig uppåt i systemet och nådde till slut 29 A-lagsmatcher för United. Under hans tid i klubben blev det emellertid en hel del utlåningar, bland annat till Sheffield United och Nottingham Forest. Utmanade ett tag David De Gea om att ta en ordinarie plats mellan stolparna, men ansågs nog i slutänden inte tillräckligt bra. Henderson är definitivt en Premier League-målvakt, så Crystal Palace känns som en bra nivå för 26-åringen.

Eric Bailly

Position: mittback
Till United: 2016-06-08, från Villarreal, 30.000.000 pund
Lämnade United: 2023-09-05, för Beşiktas, fri transfer
Sista match: 2021-12-30, mot Burnley (h)

Eric Bailly värvades till United från spanska Villarreal som en lovande mittback med spektakulär spelstil. Första säsongen på Old Trafford var förmodligen ivorianens bästa, men efter det lyckades han aldrig riktigt ta nästa steg i sin utveckling. Skadorna blev alltmer återkommande och hans prestationer kunde liknas vid en EKG-kurva – höga toppar och djupa dalar. Ny fart på karriären i Turkiet? Känns tveksamt.
Res med oss till Manchester!