Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Bedrövlig säsong, den fantastiska cuptriumfen till trots

När vi summerar Manchester Uniteds säsong kan vi konstatera att den både var rekordbra och rekorddålig. Det positiva var förstås att damerna äntligen vann sin första stora titel. Samtidigt gjorde laget sin sämsta säsong i Women’s Super League.

Förra säsongen bjöd United på stor underhållning och stor fotboll. Vi blev i slutändan tomhänta, tvåa i ligan och finalförlorare i FA-cupen. Ändå hade damlaget då all anledning att vara stolta över sin säsong.

Den som kollade utifrån kunde kanske tänka att United nu var redo att etablera sig som en självklar titelutmanare. De som följer laget närmare anade att så nog inte var fallet.

“Andraplatsen 2023 borde ge United en fantastisk språngbräda inför säsongen 2023/24. Men tyvärr finns det mycket som tyder på att andraplatsen var slutet för det här laget, snarare än början.”

Så skrev jag i förra årets variant av den här kolumnen. Det fanns anledning till oro. Framför allt då United inte kunde behålla spelare som Ona Batlle och Alessia Russo. Nu tyder mycket på att Mary Earps i sommar blir nästa spelare att lämna United på fri transfer. Att laget kontinuerligt misslyckas med att behålla ledande spelare är något som oroar.

Farhågor till trots, det som blev den här säsongen var – med ett stort undantag – mycket sämre än jag kunde föreställa mig. United blev tråkigt att titta på. Laget var ängsligt och såg ut att spela boll utan tanke. I min värld kan problemen i mångt och mycket lastas på huvudtränare Marc Skinner.

Ett stort undantag fanns ändå. Manchester United vann FA-cupen! Därmed bärgade laget sin första stora titel.

Kan laget inför nästa säsong bygga vidare på cuptriumfen? Eller är det ligaspelet vi tar med oss in i säsongen 2024/25? När jag sitter här i maj 2024 är det svårt att vara optimistisk inför den omedelbara framtiden.

Tankar om säsongen 2023/24

Ligaspelet var ett fiasko

Manchester Uniteds ligaspel var ett stort fiasko. Vi hängde egentligen bara med i två omgångar. I omgång 3 spelade vi oavgjort hemma mot Leicester. Det följde vi upp med oavgjort mot Brighton i omgång 5. I omgång 10 förlorade vi mot Liverpool, vilket innebar att vi redan då hade tappat fler poäng än på hela förra säsongen.

När vi summerar säsongen är den Uniteds sämsta någonsin i Women’s Super League. Vi slutade för första gången sämre än fyra och vårt poängsnitt var det sämsta någonsin.

United gav bort massor av poäng mot lagen vi bara ska besegra. Det som verkligen illustrerar hur dåliga United var den här säsongen är ändå spelet mot de bra lagen. Vi förlorade dubbelt mot Chelsea, Manchester City och Liverpool medan vi bara tog en poäng mot Arsenal. En poäng på åtta matcher mot topp 4.

Ligaspelet var helt enkelt ett stort fiasko.

Äntligen tog vi den första stora titeln…

Den stora ljusglimten säsongen 2023/24 var att United vann FA-cupen. Vi fick enkel väg fram till kvartsfinalen, med matcher mot lag från lägre divisioner. I kvartsfinalen körde vi över Brighton, efter en av säsongens allra bästa insatser.

Men det är semifinalen och finalen vi minns. I semifinalen tog vi vår allra första seger mot Chelsea. Då fick vi se damlaget från sin allra bästa sida, även om det mer handlade om att kriga än att rulla ut motståndaren. Rulla ut Chelsea har vi försökt göra gång efter annan. Det har aldrig fungerat. Den 14 april 2024 valde vi att försvara lågt och sparka långt. Det räckte till seger. På sikt är det inget vinnande recept. Men där och då gav det oss en seger.

I finalen fick vi istället se United spela bra fotboll. Spelmässigt var det jämnt i en halvlek men alla notabla målchanser var Uniteds. Slutligen, precis före pausvilan, fick vi öppningsmålet. Detta efter en fantastisk soloprestation av Ella Toone.

Därefter var matchen en ren uppvisning. United körde över Tottenham och vann till slut med 4-0.

Uniteds första stora titel på damsidan är ett faktum!

Här ska vi notera att United vann Women’s Championship säsongen 2018/19. Men andradivisionen brukar vi inte räkna som en stor titel.

…men en titel gör ingen säsong

FA-cuptriumfen ger oss något att minnas, även om den avslutande ligamatchen mot Chelsea dämpade segersötman. Vi kunde ha levt med en förlust där. Det var liksom vad vi väntade oss. Men att vi skulle bli fullständigt överkörda… Nej, det får liksom inte ske.

I slutändan är det förstås ligaspelet som väger tyngst när säsongen ska sammanfattas.

Vi kan titta tillbaka på Champions League-spelet och känna att vi gjorde det okej mot PSG, även om det till slut blev förlust. Och Ligacupen, ja, den skiter vi mest i tills den dag vi spelar final. Det är som på herrsidan. Du minns bara att cupen existerar när du vinner den.

Sammanfattningsvis var säsongen ett stort misslyckande.

Originalkvartetten

Leah Galton, Ella Toone, Millie Turner och Katie Zelem var fyra av spelarna som startade i FA-cupfinalen. Det är inte det enda de har gemensamt. De är även de fyra kvarvarande spelarna från när United inför säsongen 2018/19 drog igång damlagsverksamheten.

Att de fyra får vinna är förstås oerhört stort. Det är något de verkligen förtjänar.

Leah Galton, Ella Toone, Katie Zelem och Millie Turner.

Toone och Le Tissier prisade som årets spelare

Ella Toone prisades som säsongens bästa spelare i United. Hon vann dubbelt, både supportrarnas pris och spelarnas egna pris. Det senare vann hon tillsammans med Maya Le Tissier, då de fick samma poäng i omröstningen.

Maya Le Tissier och Ella Toone prisades.

Att Toone vinner supportrarnas pris är naturligt. Hon är det största namnet och jag gissar att många som röstar inte följer damlaget så noga. Priset är mer av en popularitetstävling än något annat.

Jag tycker att Toone totalt sett gör en bra säsong. Ett klart lyft från förra säsongen. Men jag tycker inte att hon har varit säsongens bästa spelare.

Le Tissier skulle jag placera före Toone men inte heller Le Tissier har varit bäst om ni frågar mig.

Bästa ungdomsspelare

Uniteds ungdomslag hade en fantastisk säsong. På U21-nivån vann United både den regionala serien och den nationella finalen. Även våra U16 var framgångsrika, med seger i PGA Cup (Professional Game Academy).

Amelia Oldroyd utsågs till Uniteds bästa U21-spelare av klubbens ledare medan spelarna röstade på Lucy Newell, som även prisades som årets unga spelare i U21. Jen Handy och Holly Deering fick utmärkelsen Values Player.

I U16-laget var det Sienna Wearing som fick tränarnas pris medan Holly Minshull fick spelarnas pris. Årets unga spelare blev Dixie Thirde medan Millie Crook blev Values Player.

Nu hoppas vi bara att vi äntligen får se någon ungdomsspelare etablera sig i a-laget! (Här kan det vara värt att notera att spelare som Ella Toone, Millie Turner och Katie Zelem fotbollsfostrades i United men de blev seniorer i andra klubbar.)

Sammanställning av månadens spelare

  • 2 vinster
    • Nikita Parris
  • 1 vinst, 3 omnämningar
    • Ella Toone
    • Millie Turner
  • 1 vinst, 2 omnämningar
    • Lucía García
    • Maya Le Tissier
  • 1 vinst, 1 omnämning
    • Mary Earps
    • Lisa Naalsund
  • 2 omnämningar
    • Geyse
    • Hayley Ladd
    • Jayde Riviere
    • Rachel Williams
    • Katie Zelem
  • 1 omnämning
    • Gabby George
    • Melvine Malard
    • Phallon Tullis-Joyce
  • Behöver höja sig
    • 4: Katie Zelem
    • 3: Leah Galton
    • 2: Mary Earps, Gemma Evans, Maya Le Tissier
    • 1: Hannah Blundell, Geyse, Nikita Parris, Ella Toone, Millie Turner

Av detta utläser jag att prestationerna var väldigt varierade under säsongen. Det fanns ingen riktig kontinuitet i de bra prestationerna. Spelarna som var bra hade också perioder då de var dåliga. Det speglar laget ganska bra. Vi kan hitta höjdpunkter men det är för mycket som var dåligt.

Säsongens…

  • Bästa spelare: Millie Turner är i mitt tycke den spelare som har hållit den högsta nivån över hela säsongen
  • Mest förbättrade spelare: Ella Toone var tämligen svag förra säsongen, så jag lyfter faktiskt fram henne, i en kategori där konkurrensen är närmast obefintlig
  • Besvikelse: Här skulle jag kunna rada upp många men jag landar på Leah Galton, som inte alls har gått att känna igen
  • Värvning: Återigen en kategori med svag konkurrens (vilket Marc Skinner till stor del kan beskyllas för), men Melvine Malard gjorde en hel del bra på den lilla speltid hon fick
  • Bästa match: De var bra på olika sätt men det står mellan semifinalen och finalen i FA-cupen, jag landar på att det blir vår allra första seger mot Chelsea
  • Ögonblick: Ella Toones mål i FA-cupfinalen
  • Sämsta match: Här fanns det många att välja mellan men hemmamatchen mot Chelsea är i slutändan överlägsen vinnare
  • Önskemål inför framtiden: Att Marc Skinner får sparken innan nästa säsong är förstörd
  • Mål: Det kan givetvis bara bli Ella Toones mål i FA-cupfinalen!

Tankar om framtiden

Bryr sig Ineos om damlaget?

När United vann FA-cupen befann sig Sir Jim Ratcliffe på Old Trafford, där herrlaget skulle spela mot Arsenal. Det är en märklig prioritering och den ger sken av att Ineos faktiskt inte bryr sig om damlaget.

Den som letar hittar tämligen enkelt andra exempel som pekar på att Ineos knappt verkar bry sig om damlaget. Alla stora rekryteringar som har gjorts sedan Ineos kom in har varit med fokus på herrlaget. På damsidan försvann fotbollschef Polly Bancroft, bara för att ersättas av en temporär internlösning från Manchester United Foundation.

Igår (måndag) var det meningen att United skulle hålla sin Player of the Year-gala. Den ställdes hastigt in, med motiveringen att det skulle kunna störa herrlaget i uppladdningen inför FA-cupfinalen. Det är möjligt att en gala faktiskt hade påverkat herrlaget negativt inför finalen (jag tvivlar starkt på det) och då måste fotbollen förstås gå före. Det större problemet är att damlaget fick beskedet att galan var inställd via media (än värre då spelare i laget hade ändrat på semesterplaner för att kunna närvara på galan). Det pekar på att damlaget förefaller vara en eftertanke för Ineos.

Marc Skinner blev tillfrågad om det på en presskonferens men han var givetvis inte intresserad av att kritisera sina chefer offentligt.

Obegripligt att Skinner fick nytt kontrakt

På tal om Marc Skinner så skrev han nyligen på för ytterligare en säsong i klubben (med ett optionsår på det). För mig är det obegripligt att klubben väljer att behålla Skinner.

På tre år som huvudtränare i United har Skinner förvisso tagit klubbens första stora titel och han har tagit oss till vår bästa placering någonsin i ligan (förra säsongens andraplats). Men utvecklingen totalt sett är negativ, tycker jag. Spelarna som var här när han kom in har inte utvecklats positivt. Spelet tycks bli kontinuerligt sämre och lördagens förlust mot Chelsea kom efter damlagets allra sämsta match någonsin. Då hade laget mot Liverpool bara två veckor tidigare levererat en annan kandidat till det.

Marc Skinner vann FA-cupen men det obegripligt att han fick nytt kontrakt.

Känslan är att Skinner har en illa genomtänkt plan A och ingenting mer än så. Motståndare efter motståndare läser sönder oss. Det måste vara oerhört enkelt att lägga upp en matchplan mot United, då vi alltid spelar likadant och det är mestadels givet vilka spelare som ska spela.

Inför den här säsongen värvade United spelare för stora pengar. Geyse fick initialt chansen men presterade inte speciellt bra. Plötsligt gick hon från att vara given i startelvan till att knappt ens vara påtänkt som inhoppare.

Phallon Tullis-Joyce värvades in som tidernas dyraste målvakt. Hon fick enbart spela gruppspelsmatcherna i Ligacupen.

Irene Guerrero är världsmästare men hon fick bara spela 151 minuter på hela säsongen. Detta med någon märklig förklaring om att hon behöver lära sig den engelska fotbollen. Ska hon lära sig måste hon väl spela?

Notabelt är att spelarna under avbrott i spelet ofta samlas i grupp mitt på planen, snarare än att gå till sin tränare för taktiska råd.

Nej, det är nästan omöjligt att känna förtroende för Skinner.

Förmodligen stor spelaromsättning ånyo

Spelaromsättningen i Uniteds damlag har konsekvent var mycket stor. Det mesta tyder på att vi även i sommar kommer få se stora ändringar. Hittills är det ont om konkreta rykten gällande värvningar.

Notabelt är att fyra av spelarna som startade FA-cupfinalen har utgående kontrakt (med reservation för optionsår som inte har meddelats offentligt). Det handlar om målvakten Mary Earps, lagkapten Katie Zelem samt anfallarna Lucía García och Rachel Williams.

Av dessa fyra har det mestadels ryktats om Earps. Det sades inför säsongen att hon ville lämna United och det skulle förvåna om hon blir kvar.

García tycks vara på väg bort medan det är tyst om Zelem och Williams. Givet att Marc Skinner blir kvar skulle det förvåna oerhört om inte Zelem blir kvar. Hon är liksom första namnet i Skinners startelva.

Williams har förvisso blivit 36 år gammal men hon visar inga tydliga ålderstecken. Hon gör det bra som rollspelare men mer än en rollspelare är hon inte i ett lag som vill utmana. Jag kommer inte protestera varken om hon stannar eller lämnar.

Majsammanfattningen

Månadens matcher

Månadens spelare: Lucía García

Maj bestod av två fiaskoartade ligamatcher och segern mot Tottenham i FA-cupfinalen. Från de två förlorade ligamatcherna har vi inget positivt att hämta. Därmed blir detta en upprepning av de jag lyfte fram extra efter FA-cupfinalen.

Någon uppenbar vinnare fanns egentligen inte men Lucía García slog till med två mål, så jag väljer henne.

Främsta utmanare

  • Vid sidan av García tycker jag att Ella Toone, Rachel Williams och Katie Zelem var de som utmärkte sig allra mest i finalen.

Behöver höja sig

  • Millie Turner har stått för sin kanske bästa säsong i karriären. I Hon var emellertid anmärkningsvärt svag både mot Liverpool och Chelsea.

Rekommenderad läsning

Över på Women’s Football Chronicles skrev Rich Laverty mycket läsvärt om Maya Le Tissier. Läsning rekommenderas!

De utlånade

Keira Barrys och Safia Middleton-Patels låneäventyr sammanfattade vi i senaste damkollen och Alyssa Ahernes tid i Everton behandlade vi i januari.

Eleanor Ashton (Derby County)

Ashton var i stort given i Derbys startelva hela säsongen. Totalt blev det 30 matcher, varav 27 från start. På dessa bidrog anfallaren med 12 mål, vilket var näst bäst i laget. Dessutom fick hon vinna sin första titel som senior, då Derby vann FA Women’s National League Plate.

Sammantaget måste lånet betraktas som mycket lyckat.

Grace Clinton (Tottenham)

Clintons tid i Tottenham blev en lång framgångssaga. Så till den grad att hon blev nominerad till priset som säsongens spelare i Women’s Super League. Hon blev dessutom dubbelt prisad som säsongens spelare i Tottenham.

I ligaspelet bidrog Clinton med fyra mål och fyra assists på 20 matcher. Hon fick näst mest speltid i laget (hon hade förmodligen varit etta om hon inte hade varit förhindrad att spela mot United).

Marc Skinner har varit tydlig med att han ser fram emot att ha Clinton i United nästa säsong. Förhoppningsvis blir det så, för Clinton är tvivelsutan en spelare för Uniteds startelva. Men känslan är att Clinton inte är nöjd med hur United har behandlat henne och att hon nog kan tänka sig ett permanent klubbyte.

Mayzee Davies (AFC Fylde, Liverpool Feds)

Davies hade en misslyckad sejour i AFC Fylde runt årsskiftet. Det blev bara spel i två matcher där. I det bättre laget Liverpool Feds fick hon spela fem matcher (tre från start) på ett par månader långt lån.

Holly Deering (Liverpool Feds)

Deering kom till Liverpool Feds i november och spelade åtta matcher för klubben, varav sju från start.

Lucy Newell (West Bromwich Albion)

Newell spelade 20 matcher för West Brom, samtliga från start och hon blev bara utbytt en enda gång. Bara fyra spelare startade fler matcher för klubben.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!