Bryan Robson

Den engelska mittfältaren Bryan Robson, kallad Captain Marvel, är en av de allra bästa spelarna i Manchester Uniteds historia. Han var mångårig lagkapten för klubben och gjorde 99 mål på 461 matcher. Robson vann bland annat två ligatitlar, FA-cupen tre gånger och Cupvinnarcupen som Unitedspelare.

Född i Chester i januari 1957 var Bryan Robson tidigt intresserad av fotboll. Han var lagkapten för sitt skollag och som tonåring var han på provspel hos Burnley, Coventry, Sheffield Wednesday, Newcastle och West Bromwich Albion.

Det var West Brom som skulle knyta till sig Robson. Han signerade för klubben 1972 och sommaren 1974 skrev han proffskontrakt. A-lagsdebuten följde i april 1975. Säsongen 1975/76 spelade Robson sporadiskt när West Brom säkrade uppflyttning till förstadivisionen.

Därefter fick Robson stadigt mer speltid i West Brom och hans status växte år för år. När managern Ron Atkinson lämnade West Brom för Manchester United dröjde det inte länge innan Robson följde efter.

Den 1 oktober 1981 blev Bryan Robson Manchester United-spelare. Övergångssumman blev 1,5 miljoner pund, vilket var nytt brittiskt rekord (det stod sig till sommaren 1987). Redan 1982 utsågs Robson till kapten för United och han skulle behålla kaptensbindeln i tolv år. Med det är den som har varit kapten för United under längst tid [per 2021 korrekt åtminstone till 2032].

Robson ledde United till seger i FA-cupen 1983. Han gjorde ett mål i semifinalen och två i finalens omspel. I Cupvinnarcupen 1984 gjorde han två mål när United vände tvåmålsunderläge mot Barcelona men han missade båda semifinalerna mot Juventus på grund av skada.

Istället ledde Robson United till en ny FA-cupseger 1985. I semifinalen mot Liverpool gjorde Robson mål både i första matchen och i omspelet. När Robson 1990 för tredje gången ledde United till seger i FA-cupen gjorde han återigen mål i första semifinalen och dessutom ett i finalen som också gick till omspel.

En ny titel följde 1991, då United vann Cupvinnarcupen.

Länge var Robson den bästa spelaren i ett lag som aldrig nådde hela vägen i ligan. Ofta var skador på Robson en bidragande faktor till att United inte nådde hela vägen i ligan. Han själv blev uttagen till säsongens lag i ligan vid sex tillfällen.

När Robson äntligen fick bli engelsk mästare 1993 var han fortfarande lagkapten men han var inte längre given i startelvan. Han fick spela fler matcher när United vann ligan även 1994 men han fick inte vara med i FA-cupfinalen när United säkrade klubbens första dubbel.

Sommaren 1994 flyttade Robson till Middlesbrough, där han blev spelande manager. Under första säsongen i klubben skulle han leda laget till seger i andradivisionen. Därefter spelade han bara sporadiskt innan han la skorna på hyllan 1997.

Bryan Robson debuterade för det engelska landslaget 1980. I VM 1982 gjorde han mål efter 27 sekunder mot Frankrike. Det var det tidigaste målet i en VM-match till 2002.

I november 1982 utnämndes han till landslagskapten och han behöll bindeln till 1991. Därmed är han en av de som har varit landslagskapten för England under längst tid.

Robson var kapten för England i VM 1986 och 1990 samt EM 1988. I båda VM-turneringarna blev han emellertid skadad. Totalt gjorde Robson 90 landskamper och 26 mål.

Efter spelarkarriären fortsatte Robson som manager i många år. Han fortsatte i Middlesbrough till 2001 och ledde sedan Bradford City, West Brom och Sheffield United. Hans sista tränaruppdrag blev som förbundskapten för Thailand 2009 till 2011.

Våren 2011 blev Robson opererad för cancer.

Robson har efter managerkarriären varit ambassadör för Manchester United.

Spelarkaraktär

Bryan Robson var en fantastisk central mittfältare som var fantastisk både offensivt och defensivt. När han var som bäst var han fullständigt dominant på planen. Han rankas allmänt som en av de allra bästa spelarna i Manchester Uniteds historia och många anser att han är klubbens bästa mittfältare någonsin.

Robson var nära nog komplett som spelare. Han var smart, rörlig och uthållig, då han löpte från straffområde till straffområde. Stark och modig i duellspel både med och utan boll. Hans passningsspel var utmärkt och han gjorde många mål. Robson var också bra på huvudet.

Känd som Captain Marvel var Robson en enastående ledare på planen, symboliserat av tolv år som lagkapten för Manchester United och nio år som engelsk landslagskapten. Han vann boll, drog upp anfall, styrde spelet och avslutade anfall.

Robsons enda egentliga svaghet var att han var väldigt skadedrabbad, ofta en effekt av att han var så modig.

Rekommenderad läsning

 • Om Robson, Best och Maradona

  Om Robson, Best och Maradona

 • Historia: Manchester United mot Barcelona

  Historia: Manchester United mot Barcelona

 • Jag saknar en nummer 7

  Jag saknar en nummer 7

Senaste artiklarna om Bryan Robson

 • Marcus Rashford ryter ifrån / United utreds av FA

  Marcus Rashford ryter ifrån / United utreds av FA

 • Ny ägare i Newcastle United / Pogba väntas förlänga / Landslagskoll

  Ny ägare i Newcastle United / Pogba väntas förlänga / Landslagskoll

 • Solskjaers presskonferens; Fosu-Mensah nära Leverkusen; Ingen Aarons i januari

  Solskjaers presskonferens; Fosu-Mensah nära Leverkusen; Ingen Aarons i januari

 • Om Robson, Best och Maradona

  Om Robson, Best och Maradona

 • Klassiska matcher: Manchester United - Liverpool 2-2, omspel 2-1 (1985)

  Klassiska matcher: Manchester United - Liverpool 2-2, omspel 2-1 (1985)
  abc

 • Jag saknar en nummer 7

  Jag saknar en nummer 7

Biografin uppdaterad i oktober 2021 (uppdateras vid behov).

Senaste artiklarna