Jack Butland

Målvakten Jack Butland var i Manchester United på lån under vårsäsongen 2023. Han figurerade enbart som reservmålvakt och spelade ingen match för klubben.

Jack Butland föddes i Bristol våren 1993. Han växte upp i den närbelägna staden Clevedon och spelade i unga år för den lokala klubben Clevedon United. I de unga tonåren lockades Butland till Birmingham Citys akademi. Han utsågs till årets unga spelare i klubben säsongen 2009/10 och nosade därefter på a-laget.

Säsongen 2011/12 var Butland utlånad till Cheltenham Town i två omgångar.

Inför säsongen 2012/13 fick Butland chansen som förstaval i Birmingham. Han skulle vakta målet i samtliga ligamatcher under säsongen. Den andra halvan av säsongen var han i klubben på lån, sedan han signerat för Stoke City.

När Butland flyttade till Stoke inför säsongen 2013/14 var han initialt tredjeval och ett lån till Barnsley följde. Han återkallades sedan till Stoke och gjorde Premier League-debut på nyårsdagen 2014. Ett nytt lån följde sedan, nu till Leeds. Hösten 2014 blev det ytterligare ett lån, den här gången Derby County.

Säsongen 2015/16 fick Butland chansen som förstamålvakt i Stoke och han gjorde det så bra att han utsågs till klubbens bästa spelare. Därefter missade han större delen av den efterföljande säsongen på grund av skada.

Tillbaka i spel var han given i Stokes mål. Säsongen 2018/19 utsågs han ånyo till klubbens bästa spelare.

I oktober 2020 flyttade Butland till Crystal Palace. Här agerade han reservmålvakt.

I januari 2023 flyttade Butland till Manchester United på lån. Han fungerade enbart som reservmålvakt i United. Det blev 20 matcher som oanvänd avbytare men någon debut blev det aldrig.

När lånet till United löpte ut friställdes han av Crystal Palace. Butland signerade därefter för Glasgow Rangers.

Jack Butland gjorde sina första landskamper för Englands U16. Han blev sedan Europamästare med Englands U17. Han arbetade sig därefter upp i åldersgrupperna.

Hans första chans i a-landslaget var som reservmålvakt under EM 2012, efter att ursprungligen ha varit med på reservlistan. Butland vaktade sedan Storbritanniens mål i OS 2012.

I augusti 2012 debuterade Butland i det engelska landslaget. Blott 19 år och 158 dagar gammal blev han Englands yngsta landslagsmålvakt någonsin. Landslagsdebuten kom innan han hade gjort sin första officiella match för Birmingham.

Butlands nästa landskamp kom 2015. Han missade EM 2016 på grund av skada men han var med i VM-truppen 2018. Hösten 2018 gjorde han sin nionde och sista landskamp, även om han figurerade i landslagstruppen till sommaren 2019.

Rekommenderad läsning

 • Ten Hag vill ha tre målvakter - better safe than sorry

  Ten Hag vill ha tre målvakter - better safe than sorry

 • Jack Butland klar för Manchester United

  Jack Butland klar för Manchester United

 • Jack Butland klar för Glasgow Rangers

  Jack Butland klar för Glasgow Rangers

Senaste artiklarna om Jack Butland

 • Jack Butland klar för Glasgow Rangers

  Jack Butland klar för Glasgow Rangers

 • Ten Hag vill ha tre målvakter - better safe than sorry

  Ten Hag vill ha tre målvakter - better safe than sorry

 • Ten Hag om Sancho / Staniforth ryktas bort / fotbollsvärlden sörjer Vialli

  Ten Hag om Sancho / Staniforth ryktas bort / fotbollsvärlden sörjer Vialli

 • Jack Butland får nummer 31

  Jack Butland får nummer 31

 • Jack Butland klar för Manchester United

  Jack Butland klar för Manchester United

 • Jack Butland genomgår läkarundersökning

  Jack Butland genomgår läkarundersökning

Biografin uppdaterad i juni 2023 (uppdateras på säsongsbasis).

Senaste artiklarna