Sergio Romero

Den argentinska målvakten Sergio Romero var Manchester United-spelare från 2015 till 2021. Han var reservmålvakt i klubben och gjorde totalt 61 matcher. Romero vann Europa League, FA-cupen och ligacupen som Unitedspelare.

Sergio Romero föddes i Bernardo de Irigoyen i nordöstra Argentina i februari 1987. I de tidiga tonåren bar det av till Buenos Aires och i januari 2013 värvades han av den argentinska storklubben Racing Club.

När Romero lockades till Europa sommaren 2007 hade han bara fyra seniormatcher på meritlistan. Det var AZ Alkmaar som värvade honom. Romero inledde på bänken men tog under våren 2008 över som förstamålvakt. Säsongen 2008/09 var han given förstamålvakt då AZ överraskande blev holländska mästare. Vägen till titeln inkluderade en period där Romero höll nollan tio matcher i rad.

Efter ytterligare två säsonger i AZ fortsatte karriären i italienska Sampdoria. Han var mestadels förstamålvakt i två säsonger innan han sommaren 2013 gick till Monaco på lån. Där fick Romero finna sig i att vara reservmålvakt, något som upprepades när han återvände till Sampdoria.

Sommaren 2015 var Romero utan kontrakt och då passade Louis van Gaal på att signera honom på fri transfer för Manchester United. Van Gaal och Romero kände varandra sedan tidigare, då de jobbade tillsammans i AZ.

I United har Romero varit uttalad reservmålvakt.

Säsongen 2016/17 fick Romero regelbunden speltid i Europa League. Aningen överraskande fick han chansen genom hela slutspelet och även i finalen, där United besegrade Ajax. På tolv Europa League-matcher släppte Romero bara fyra bollar förbi sig.

Därefter har han primärt fått sin speltid i de inhemska cuperna. Säsongen 2019/20 fick han återigen förtroende i Europa League, till och med kvartsfinalsegern mot FC København. I semifinalen fick han emellertid nöja sig med en plats på bänken.

Segern mot København skulle visa sig bli Romeros sista match som Unitedspelare. Säsongen 2020/21 blev han utfryst av Ole Gunnar Solskjaer och Romero fick inte vara med i Uniteds matchtrupp en enda gång under säsongen.

Sommaren 2021 friställdes Romero av United. Han signerade sedan för Venezia. Efter en säsong i Italien flyttade Romero hem till Argentina, för spel i Boca Juniors.

Sergio Romero vann U20-VM med Argentina 2007 och följde upp det med OS-guld 2008. Ett år senare fick han debutera i a-landslaget och snart hade han gjort landslagsplatsen till sin egen. Romero vaktade målet i två VM och tre Copa América. Argentina nådde finalen i VM 2014 och Copa América både 2015 och 2016 men det blev idel finalförluster. Romero missade VM 2018 på grund av skada och fick sedan ingen ytterligare chans i landslaget. Totalt gjorde han 96 landskamper för Argentina.

Spelarkaraktär

Sergio Romero är en storväxt målvakt som gärna är aktiv i luftrummet. Han har snabba reflexer och han är bra på att sätta igång spelet.

Emellanåt kan det dock se osäkert ut när Romero spelar målvakt och han gör en del oprovocerade misstag. Allt som oftast redan han själv ut dessa och faktum är att han släpper in väldigt få mål.

Rekommenderad läsning

 • Frågeask: Europa League-finalen och hans enormt stora handskar

  Frågeask: Europa League-finalen och hans enormt stora handskar

 • Inför: Stoke - Man Utd

  Inför: Stoke - Man Utd
  mu_oldtrafford_ne

Senaste artiklarna om Sergio Romero

 • Chong tillbaka till moderklubben? / Romero öppen för återkomst / Pereira om framtiden

  Chong tillbaka till moderklubben? / Romero öppen för återkomst / Pereira om framtiden

 • Inga Covidfall / Helgens domare / Varane missar Leicester?

  Inga Covidfall / Helgens domare / Varane missar Leicester?

 • Frågeask: Europa League-finalen och hans enormt stora handskar

  Frågeask: Europa League-finalen och hans enormt stora handskar

 • Harry Gregg uppmärksammas; Landslagsrepresentanter; Kort silly

  Harry Gregg uppmärksammas; Landslagsrepresentanter; Kort silly

 • Fria agenter 2021: Romero bland åtta friställda, kontraktserbjudande till Mata

  Fria agenter 2021: Romero bland åtta friställda, kontraktserbjudande till Mata

 • Romero uppges lämna, Luke och Ole nominerade, Huvudspel.

  Romero uppges lämna, Luke och Ole nominerade, Huvudspel.

Biografin uppdaterad i september 2022 (uppdateras på säsongsbasis).