Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Vad har hänt med Teden Mengi?

Manchester United v Southampton: Premier League 2

Det är rörigt värre för Manchester Uniteds ungdomslag just nu. Enstaka matcher och hela turneringar skjuts upp med kort notis. Nu är hur som helst både U18 och U23 tillbaka i spel efter årsskiftet, varför det har blivit dags för kalenderårets första ungdomskoll.

Den här ungdomskollen blir lite av ett uppsamlingsheat. Utöver det fokuserar vi på Teden Mengi, Charlie McNeill och Charlie Savage.

På lördag ska både U18 (Burnley borta, 12.00) och U23 (Liverpool borta, 14.00) enligt de senaste uppgifterna spela. Båda matcherna visas på MUTV, så det blir perfekt uppladdning inför a-lagets Premier League-match mot Arsenal. 

Vad har hänt med Teden Mengi?

I den här kolumnen lyfte vi förra säsongen ofta fram Teden Mengi. Den engelska mittbacken var då närmast överlägsen när han spelade i juniorlaget och ständigt en av lagets bästa spelare även i U23. Dylika hyllningar har det inte blivit den här säsongen.

Snarare har Mengi nu varit konsekvent dålig. När Chelsea i december krossade Uniteds U23 gjorde mittbacken grova misstag då Chelsea skaffade sig en tvåmålsledning på tre minuter.

Förra säsongen var Mengi ett monster. Han vann duell efter duell, oavsett om det handlade om fysik eller positionsspel. Nu blir han ofta bortgjord, dominerad av svagare spelare och han är ständigt felplacerad.

En förklaring skulle kunna tänkas vara effekter av covid-19-restriktioner. Mengi har den här säsongen tränat med a-laget men spelat match med U23. Det har medfört att han inte ens har fått byta om i samma omklädningsrum som lagkamraterna inför matcherna. En annan möjlig förklaring är att han har haft svårt att anpassa sig till restriktionerna i den nya verkligheten. Han var också med a-laget i Tyskland under Europa League-slutspelet i somras, varför inte fick någon ordentlig försäsong.

Oavsett vad förklaringen är så är utvecklingen oroande. Inte så att vi ska skriva av Mengi redan nu. Han är trots allt bara 18 år gammal och råtalangen är odiskutabel. Men vi ska, åtminstone för tillfället, pausa alla diskussioner om att han borde vara aktuell för a-lagsspel.

Charlie McNeill börjar bli varm i kläderna

Efter att ha inlett Manchester United-karriären som tvåmålsskytt mot Derby lämnade Charlie McNeill planen mållös i sina nästkommande fyra matcher. Han var tillbaka som målskytt i segern mot Liverpool i december. Därefter har målen trillat in i varje match och McNeill har nu en målsvit på fyra matcher, där han blivit tvåmålsskytt i de två senaste.

McNeill är en anfallare som gärna flyter runt på planen i jakt på fria ytor. Ibland går han ner för att möta, ibland söker han sig ut på endera kanten. Hittills har det blivit åtta mål på nio matcher (åtta från start). I lördags gjorde han två mål mot Blackburn, då mer i en klassisk strikerposition.

https://twitter.com/ferdinand098/status/1353366222499266561

https://twitter.com/ferdinand098/status/1353366347040739329

Håll ögonen på

Charlie Savage fick under debutsäsongen i juniorlaget nöja sig med ett inhopp och en match från start. Den här säsongen har han emellertid utvecklats till en nyckelspelare på juniorlagets mittfält.

Savage är son till Robbie Savage, som vi minns som en del av Uniteds Class of ’92. Pappa Savage skulle aldrig nå Uniteds a-lag men skapade ändå en fin karriär för sig med Premier League-spel i elva säsonger och landslagsspel för Wales i tio år.

Savage den yngre är precis som pappa en central mittfältare. Charlie jobbar gärna över stora ytor. Mer så nu när han blivit varm i kläderna, medan han i början hade en mer sittande position. Han är stark i duellspelet och har en bra vänsterfot.

I lördags låg han bakom Charlie McNeills båda mål (se ovan) mot Blackburn innan han själv sköt det matchvinnande målet i slutskedet.

https://twitter.com/ferdinand098/status/1353366446051528704

Hittills har det den här säsongen blivit elva matcher (nio från start) med tre mål och fyra assists framåt för Savage.

Några korta

 • U16-spelaren Sam Murray debuterade när U18 städade av Leeds.
 • U15-spelaren Louis Jackson var oanvänd avbytare när U18 vann mot Blackburn. Det var första gången han var involverad i juniorlaget.
 • Lukasz Bejger har flyttat till Polen, där spel för Slask Wroclaw väntar.
 • Luca Ercolani har flyttat till Italien och han har redan gjort sina två första matcher för Carpi i Serie C.
 • Max Haygarth har också lämnat, då hans lån till Brentford B blev till en permanent övergång.
 • Dermot Mee har gjort ett par matcher för Fulhams U18 och har av allt att döma signerat för Londonklubben. Hittills har emellertid varken United eller Fulham bekräftat något.
 • Dion McGhee lämnade United på fri transfer efter förra säsongen. Nu har han slutligen hittat en ny klubb i portugisiska Braga. I höstas gjorde han några matcher för Newcastles U23.

 • Det är inte bara utgående. Kai Rooney har signerat för United. Det avslöjade Kais pappa Wayne, som är meste målskytt för Manchester Uniteds a-lag någonsin. Någon närmare bevakning av Kai blir det emellertid inte i den här kolumnen än på ett bra tag. Kai är bara elva år gammal (född 2009) så det är först om fyra-fem år han ska vara aktuell för juniorlaget.

 • Uefa Youth League ska dra igång i början av mars och på onsdag lottas den första omgången. På grund av pandemin blir det den här säsongen en ren utslagsturnering och i de två första omgångarna är Champions League-klubbarna separerade från mästarklubbarna. Dessutom kommer geografiska hänsyn tas i lottningen. Finalen (traditionsenligt i Nyon) var ursprungligen planerad till april men ska nu spelas den 20 maj.

 • Anthony Elanga blev skadad när U23 förlorade mot Leicester. Någon information om vad för skada det är har vi inte fått och det brukar vi heller inte få när det gäller ungdomsspelarna. Så vi får vänta och se när han dyker upp igen.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 15 februari.

Matcher

 • U23: Chelsea – United 6-1
  U23 blev däremot förnedrade i årsavslutningen.
 • U23: Leicester – United 4-2
  Inte blev det då mycket bättre i årspremiären för U23.
 • U18: Blackburn – United 3-4
  U18 håller sig emellertid kvar på vinnarspåret även 2021. Laget kastade förvisso bort en tremålsledning i Blackburn men hittade sedan ett segermål. Även mot Liverpool i december – då 2-0 blev 2-3 – kastade laget bort en ledning men kom tillbaka och vann med 4-3. Emerans 3-0-mål nedan, övriga mål under avsnitten om McNeill och Savage.

https://twitter.com/ferdinand098/status/1353366399247208448

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik