Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Han är för bra för att spela ungdomsfotboll

Ungdomskollen fokuserar den här gången på Omari Forson, Kobbie Mainoo och Amad. Dessutom går vi igenom det positiva utgångsläget i Uefa Youth League. Vidare förstås diverse smånyheter och en del annat.

Manchester Uniteds ungdomslag fortsätter att blanda prestationerna den här säsongen. För U23 blir det en ganska meningslös säsong. Laget är för bra för att riskera nedflyttning men också för dåligt för att slåss i toppen. Vi har förlorat med tio mål totalt mot de tre topplagen men ligger ändå sexa i tabellen.

I U19-turneringen Uefa Youth League använder United i mångt och mycket samma spelare som i Premier League 2 (U23). Där går det betydligt bättre. Juniorlaget gör mer blandade resultat men bör ändå ha goda chanser att slåss om förstaplatsen i tabellen.

Matcher sedan senast

Avancemang i Uefa Youth League

I Uefa Youth League tog Young Boys mycket överraskande poäng borta mot Villarreal. Det var ett mycket bra resultat för United, av två anledningar. Dels innebär det att United nu är klara för slutspel i turneringen. Dessutom innebär det att United nu har chansen att ta förstaplatsen i gruppen.

Och det är en stor fördel att vinna gruppen i Uefa Youth League. Gruppettan går nämligen till åttondelsfinal medan det blir playoff för grupptvåan.

För att vinna gruppen behöver United åka till Spanien och besegra Villarreal. Ingen lätt uppgift, då vi blev utspelade i hemmamatchen. Men det svänger i ungdomsfotboll och United kan mycket bättre än laget visade i den matchen.

Amad är för bra för ungdomsfotboll

Amad är äntligen tillbaka i spel efter skadefrånvaro. Att han redan nu är för bra för att spela ungdomsfotboll är det ingen tvekan om, tycker jag. Hans segermål mot Leeds räcker egentligen för att illustrera det.

”Det är inte många spelare på planen som skulle ha kunnat göra det han gjorde,” säger Uniteds tränare Neil Wood.

”Han är en intelligent spelare, bekväm med bollen vid fötterna och han jobbar också för gruppen.

”Han kommer ner hit, jobbar och hjälper laget. Han var briljant. De lilla bitarna av överlägsenhet han visar är otroliga.”

Tyvärr är vägen lång till speltid i a-laget. Detta förklaras både av spelarmaterialet och av att vi har en feg manager. För ingen kan påstå att Ole Gunnar Solskjaer är ivrig att ge minuter till ungdomarna.

Så att Amad skulle må bra av att lämna på lån är självklart om ni frågar mig. Egentligen tycker jag att han borde vara inne i a-laget och få speltid. Men det går inte när du har en manager som vill ha mer än två spelare på varje position men egentligen bara är intresserad av att ge speltid till förstavalet.

Även Anthony Elanga är i den fasen och det börjar finnas tecken på att det nu aktivt hämmar Elangas utveckling. För att ta kliv behöver du utmanas.

Mainoo fortsätter att briljera

En som däremot fortfarande har mycket att lära i ungdomsfotbollen är Kobbie Mainoo. Den unga mittfältaren – vår yngsta förstaårsjunior – är emellertid säsongens positiva överraskning hittills. Det noteras även av ledarna i United och i U23-matchen mot Leeds fick Mainoo chansen från start. Skador spelar in men det är också belöning för goda prestationer.

Mainoos bästa position är kanske inte fastslagen än men mycket tyder på att det är som box till box-mittfältare.

När han väl får spela med jämnåriga, ja då kan det se ut så här:

Håll ögonen på

Omari Forson (toppbilden) var förra säsongens näst yngsta förstaårsjunior. Jag blev förvånad när jag noterade att han ännu inte hade lyfts fram i det här segmentet. Nu är Forson precis tillbaka efter skadefrånvaro och formen är ännu inte på topp. Emellanåt visar han prov på sin talang men vi har mycket mer att vänta framöver.

Forson är en offensiv spelare som kan spela ytterforward på båda kanterna. Bäst är han nog ändå som tia. Tidigare har Forson kritiserats för att söka avslut för ofta. Hans assist till Shola Shoretire mot Atalanta indikerar emellertid att han arbetar på det.

När Forson har kommit igång på allvar efter skadan räknar jag med att han blir ett konstant inslag i U23. Hans utveckling blir mycket intressant att följa.

Videon är från förra säsongen, ska noteras för tydlighet.

Några korta

  • Jack Moorhouse (U16) debuterade i juniorlagets seger mot Nottingham. Han blev åttonde schoolboy att få speltid den här säsongen. Moorhouse fick chansen som högerytter och spelade 78 minuter.
  • Kobbie Mainoo debuterade i U23 mot Tottenham. Därefter fick han göra sin första start på nivån i segern mot Leeds.
  • Martin Sviderský uppges ha nobbat ett kontraktsförslag från United. Klubbar i Italien och Tyskland rapporteras ha den slovakiska mittfältaren på sin radar. Jag har svårt att se en a-lagsframtid i United för Sviderský men jag förstår att klubben vill behålla honom.

  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 29 november.

Höjdpunkter

U19 mot Atalanta (hemma):

U18 mot Wolves:

U23 mot West Ham (varning, hemska scener):

U18 mot Derby:

U19 mot Atalanta (B):

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik