Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Formstarkast i landet inför avgörande period

Manchester Uniteds damlag har fått bästa tänkbara start på 2022. Laget tog idel segrar i januari och släppte inte in ett enda mål. Därmed har United nu en segersvit på sju matcher och i de sju matcherna har laget hållit nollan. Det bådar gott inför vad som en blir en säsongsdefinierande period.

Förutom de goda resultaten på planen gladdes vi också på deadline day, då inte mindre än tre nyförvärv presenterades. Entydigt positivt var det tyvärr inte i januari. I slutet av månaden bekräftades att Millie Turner har problem med en artär i sin nacke. Mittbacken blir nu borta på obestämd tid.

Segersviten har sett United koppla ett litet grepp om tredjeplatsen i tabellen. Den som är riktigt optimistisk hävdar till och med att United nu är en titelkandidat, även om vi har fem poäng upp till Arsenal. Vi har också tagit oss till semifinal i Ligacupen och åttondelsfinal i FA-cupen.

Hur säsongen kommer att sluta återstår förstås att se. När Damkollen återkommer för att sammanfatta februari kommer vi att vara mycket klokare. För det som väntar nu är en säsongsdefinierande period, i såväl ligan som i de båda cuperna.

Månadens matcher

Mycket bättre, Marc Skinner

Jag har tidigare varit mycket kritisk till Marc Skinner. Just nu tycks emellertid United tränare göra precis allting rätt. Där han tidigare envisades med samma startelva trots mediokert spel och mediokra resultat roterar han nu med fingertoppskänsla.

I början av säsongen var vi ett avvaktande och osäkert lag som spelade tråkig fotboll. Nu trummar vi på framåt med stort självförtroende och vi är ständigt proaktiva. Vi försvarar oss utmärkt och vår offensiv blir ständigt bättre. Det är inte bara att vi har sju raka vinster utan insläppt mål, vi öser också in mål framåt.

Marc Skinner och Ella Toone prisades som månadens manager och månadens spelare i december. Det kan mycket väl bli två i rad för Skinner.

Just nu ser det ut som att United valde rätt person för jobbet när Marc Skinner anställdes. Det var inga ord jag trodde att jag skulle skriva i höstas. För tillfället vill jag påstå att United är Englands formstarkaste lag. De enda som egentligen kan utmana är Manchester City, som efter en bedrövlig säsongsinledning nu är obesegrade över åtta matcher med sju vinster.

Jag vill också berömma Skinner för hur han hanterar skadade spelare. I början av säsongen matchades Alessia Russo in försiktigt efter lång skadefrånvaro och nu är det Jackie Groenen som får bli ordentligt varm i kläderna innan hennes kropp pressas fullt ut. Det har gett bra resultat för Russo och förhoppningsvis får vi samma effekt på Groenen.

Säsongsdefinierande period väntar

Det som nu väntar för damlaget i februari kommer med allra största sannolikhet avgöra hur den här säsongen slutar. Vi inleder med Chelsea på bortaplan i Ligacupens semifinal imorgon (onsdag) kväll. Därefter återvänder vi till London för match mot Arsenal i ligan på lördag.

Därefter lugn och ro? Inte alls. Nästa vecka ska United möta Manchester City på bortaplan i ligan. Sedan väntar landslagsuppehåll, följt av hemmamatch mot City i FA-cupen.

Om United kan besegra Chelsea imorgon kan det faktiskt bli tre matcher i rad mot City. För finalen i Ligacupen spelas helgen efter vår FA-cupmatch mot City och något annat än att City spöar Tottenham i torsdagens semifinal skulle överraska.

Onekligen en väldigt viktig period. Utfallet på de här fyra matcherna kommer att ge oss en mycket stor indikation på hur den här säsongen slutar.

En trio nyförvärv för bredd och spets

På deadline day hämtades Signe Bruun, Diane Caldwell och Jade Moore in till United. Det ger såväl bredd som spets inför säsongsavslutningen. Inget av nyförvärven fick debutera mot Bridgwater United men både Bruun och Caldwell förväntas vara med i truppen mot Chelsea imorgon.

Vi ska här även notera att U21-lagets Karna Solskjaer gjorde a-lagsdebut mot Bridgwater United i FA-cupen i söndags. Likt sin pappa Ole Gunnar är Karna en måltjuv och vi kommer förhoppningsvis få se mer av henne framöver. Marc Skinner har indikerat att även om han vill ge unga spelare chansen så handlar det om att hitta rätt tillfällen för att göra så.

Millie Turner kommer att saknas

Ett stort avbräck för United är att Millie Turner är skadad och borta på obestämd tid. Mittbacken hade en stor del i United markant förbättrade sitt försvarsspel i december. Hon är en bollskicklig mittback som också är stor och stark samt tuff i duellspelet.

Hittills har hennes frånvaro inte märkts i någon större utsträckning. Nu blir det upp till bevis på riktigt.

U21 till final

Ovan noteras att Solskjaer är en måltjuv i Uniteds U21. Hon var en av målskyttarna när Aston Villa krossades i semifinalen i U21-cupen. United vann med 5-0 och ställs nu mot Birmingham i final i april.

Eleanor Ashton (2), Alyssa Mae Aherne och Maria Edwards skrev också in sig i målprotokollet för United i semifinalen.

Månadens spelare: Ona Batlle

Spanskan Ona Batlle (toppbilden) kan mycket väl vara ligans bästa ytterback. Bekväm på båda kanterna men bäst som högerback är hon en ytterback helt i min smak. Defensivt positionssäker, ettrig och aggressiv. Offensivt mycket bollskicklig med förmågan att vinna mark både genom passningsspel och egna dribblingar. Snabb är hon förstås också.

Batlle stod för ett mycket stort bidrag som inhoppare i den tunga segern mot Arsenal (som sagt, Skinner är inte rädd för att vila de bästa spelarna). Hon var också mycket bra i de båda vinsterna i ligan.

Skinner har indikerat att United är nära kontraktsförlängningar med spelare. Förhoppningsvis är Batlle en av de spelarna. Det skulle vara väldigt viktigt för United att knyta till sig Batlle på ett längre kontrakt.

Främsta utmanare: Länge hade jag öronmärkt Millie Turner för den här utmärkelsen. Hon föll tyvärr bort till följd av skadan. Några andra som har utmärkt sig positivt är Leah Galton, Hayley Ladd, Alessia Russo och Ella Toone. Egentligen skulle jag kunna nämna hela laget, för det är faktiskt ingen som har svikit den senaste tiden.

Höjdpunkter

Birmingham hemma:

Arsenal borta:

Tottenham hemma:

Bridgwater United borta:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik