Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Det närmar sig final

Det närmar sig final i FA Youth Cup, och självklart kommer fokus ligga på det i denna ungdomskoll. Förhoppningsvis blir detta laget som kan upprepa det som bland annat Paul Pogba och Jesse Lingard gjorde 2010/11 när man senast vann turneringen.

Utöver det så har U23 samlat erfarenheter utomlands, och på tal om just U23 så har Mateo Mejia gjort comeback efter lång skadefrånvaro.

Matcher sedan senast

Det vankas final

Den elfte maj så spelar Manchester Uniteds U18 final i FA Youth Cup, vilket inte hör till vanligheterna. Vi får gå tillbaka hela vägen till säsongen 2010/11 för att hitta den senaste gången som man var i final i turneringen, och då var det spelare som Paul Pogba, Jesse Lingard och Ravel Morrison som var med, och då fick man också lyfta bucklan.

Nu hoppas vi att Alejandro Garnacho, Kobbie Mainoo, Charlie McNeill och resten av laget kan göra samma sak, något jag absolut tror att man kan. Detta laget har några otroligt bra spelare och det börjar med dem som jag nämnde ovan, men det går att fylla på den listan med spelare som Isak Hansen, Joe Hugill, Sam Mather och Dan Gore.

Klubbmedia intervjuade U18-lagets tränare Travis Binnion om just cupfinalen och han hade detta att säga.

”Det har varit fantastiskt att spela mot lagen vi har spelat mot och att spela mot dem på Old Trafford och inför publiken. Att vi förtjänat rätten att spela en till i finalen, inför vad vi hoppas blir den största publiken hittills är också fantastiskt.”

Binnion pratade också lite om hur viktig turneringen är ur ett utvecklingsperspektiv.

”Det är en så tuff turnering att göra bra ifrån sig i. Du spelar under press och du spelar med förväntan, och det är allt vi är ute efter när det gäller ungdomsutveckling, och Youth Cup levererar dessa saker. ”Jag tror att man får reda på mycket om spelare i den här turneringen. Det finns inget som liknar det.”

Hela intervjun finns att läsa här.

McNeill tillbaka

I förra ungdomskollen så nämnde vi att Charlie McNeill haft skadebekymmer på sistone, men nu har vi dock goda nyheter kring just det. Efter att inte ha spelat en match sedan semifinalen i FA Youth Cup så är han nu tillbaka i spel och gjorde sin comeback med juniorerna den 12 april i segern över Wolverhampton. Efter det så har det blivit ytterligare två matcher för McNeill, där han i den senaste mot Newcastle också bidrog med två assist.

Förhoppningsvis var de två målen början på en formtopp för McNeill för jag tror nämligen att han kan vara skillnaden mellan vinst och förlust mot Nottingham.

Att Charlie McNeill är tillbaka i spel är otroligt viktigt för Uniteds chanser att ta hem FA Youth Cup.

U23 samlar erfarenheter utomlands

Manchester United hade helt spelfritt mellan den 8 och 22 april, och då valde man att spendera en del av tiden iväg på träningsläger i Monaco. Väl där man fick träna på högklassiga anläggningar och även spela en match bakom stängda dörrar mot bra motstånd.

Akademins verksamhetsledare Steve Higham har förklarat för klubbmedia hur och varför man tog detta initiativet.

”Vad vi försöker göra är att närma oss andra klubbar som har en tradition av att ta fram spelare, och som har en historia av att utveckla unga fotbollsspelare”.

”Vi har båda ett gemensamt mål för de matcherna, vilket är att skapa en utmanande och konkurrenskraftig förlängning av spelprogrammet för dessa killar: något nytt, annorlunda i nya miljöer eller territorier. 

Slutligen så säger Higham att detta är något som man vill fortsätta med.

”Jag tror att det här är något som vi kommer att göra mer i framtiden. Vi började göra detta innan pandemin slog till. Vi spelade mot AC Milan, Hertha Berlin och PSV och vi byggde upp en förlängning av spelprogrammet som var ganska spännande. Vi hade tänkt spela mot Real Madrid vid ett tillfälle under den säsongen men pandemin slog till. Nu är det dags för oss att få de här planerna i drift igen.”

Hela inslaget finns att läsa här.

Mejia tillbaka efter långt skadehelvete

Att Mateo Mejia haft en tuff tid som United-spelare är en enorm underdrift. Den 188 centimeter långa spanjoren har bara spelat tre matcher sedan han kom till klubben 2019 på grund av skadeproblem. Han gjorde ett inhopp mot Chelsea i augusti denna säsong, och då trodde man att skadorna låg bakom honom, men icke.

Efter sina fem minuter mot Chelsea så missade han 20 raka matcher i Premier League 2, men satt på bänken i de följande två. I fredagens match mot Arsenal fick spanjoren göra sin comeback, och han fick göra den på Old Trafford. Det blev bara tre minuter för Mejia, men det viktigaste är att han nu är tillbaka och förhoppningsvis kan han hålla sig skadefri i framtiden.

Håll ögonen på

Björn Hardley har varit en pålitlig figur denna säsong, där han utgjort hälften av reservlagets mittbackspar i hela 23 matcher. Sedan har det också blivit fyra matcher i UEFA Youth League och tre i EFL Trophy. Kanske är det också holländarens bästa egenskap, just att han ofta är tillgänglig.

Hardley passar inte bäst som ledaren i ett backpar, men han är ett mycket bra komplement till någon som är just det. När han till exempel får spela med Teden Mengi så ser han bra ut då Mengi tar på sig ledarrollen.

Det är inte det att Hardley är dålig på något sätt utan nästan tvärtom. Han gör många saker bra, men dock så har han inte någon egenskap som är på elitnivå. Om man ska hitta något som är på en relativt hög nivå så skulle jag nog säga att det är hans spel och lugn med bollen.

Några korta

  • Målvakten Tom Wooster har skrivit på sitt första proffskontrakt.

  • U17 och U15 har varit iväg i Dallas, Texas och spelat Generation Adidas Cup. U17 åkte ur i kvartsfinal efter förlust mot River Plats och U15 förlorade i sextondelsfinal mot Portland Timbers.
  • Målvakten Daniel Polawski har blivit erbjuden ett fullt stipendium av Manhattan College där han nu kommer att fortsätta sin karriär.
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 2 maj.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik