Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Halvvägs till ligatiteln med tolv spelare

Halva ligasäsongen är avklarad och Manchester Uniteds damlag har lagt beslag på förstaplatsen, i en mycket jämn tabell. Därmed går vi en mycket spännande vår till mötes.

Säsongens stora mål är alltjämt att sluta topp 3 i ligan, vilket krävs om det ska bli (kval till) Champions League nästa säsong. Samtidigt är det förstås så att den som toppar tabellen efter halva säsong måste satsa på att behålla förstaplatsen.

Nu är det som sagt mycket jämnt i toppen. United är före Chelsea på bättre målskillnad medan Arsenal är tre poäng och fem mål bakom med en match till godo. Två poäng bakom Arsenal återfinns Manchester City, så United har på intet sätt säkrat Champions League ännu.

De senaste säsongerna har United inte orkat hela vägen. Förhoppningsvis gör vi det nu.

Efter halva säsongen har United 1-1-1 mot de tre huvudkonkurrenterna och idel segrar mot övriga lag. En fördel för United är att vi har hemmamatcher mot Arsenal och City under avslutningen.

Månadens matcher

Stor trupp, bara tolv spelare används

På elva ligamatcher har tolv spelare startat sju matcher eller fler. Övriga spelare i truppen har fem starter tillsammans. Lucy Staniforth vikarierade på mittfältet när Hayley Ladd var sliten efter landslagsspel och Maria Thorisdottir klev in i backlinjen när Ona Batlle var skadad.

Sommarens nyförvärv Adriana Leon, Rachel Williams och Aïssatou Tounkara har alla mindre än 90 minuter i ligaspelet.

Den enda spelaren som faktiskt används från bänken är Martha Thomas, som har varit inhoppare i samtliga ligamatcher.

Marc Skinner har sagt att rotation inte behövs, då det är så pass få matcher i damfotbollen. United kommer den här säsongen spela 28-31 matcher (beroende på hur det går i FA-cupen). Det är klart att spelarna klarar av att spela så många matcher.

Jag tycker emellertid att det är feltänk. Skador kommer att inträffa, det är oundvikligt. När så sker kommer vi då stå där med ersättare som saknar matchform och har fått självförtroendet kört i botten av den uteblivna speltiden.

När de elva i startelvan har en självklar plats så finns det också en risk att det leder till sämre prestationer. Spelare som underpresterar måste kunna tappa sin plats.

Vi har värvat 13 eller 18 spelare under Marc Skinner. Det beror på hur vi räknar: förra sommarens fem värvningar anslöt innan Skinner anställdes som huvudtränare. Av dessa arton är det fyra som startar ligamatcher, varav Hannah Blundell skrev på innan Skinner gjorde det. (Jaja, nu inkluderar jag förstås de tre värvningarna i januari. Men ändå.)

Det hela ter sig väldigt märkligt. Jag förstår inte att vi inte utnyttjar truppen bättre. För baserat det jag har sett har vi åtskilliga spelare som är redo att bidra mer än de får chansen att göra.

Övergångar och kontrakt

Januari har varit hektisk för Manchester Uniteds damlag. Börjar vi med inkommande så har Estelle Cascarino (lån, initialt), Lisa Naalsund och Jayde Riviere anslutit. Vi kommer att titta närmare på nyförvärven i en egen artikel i nästa vecka. Marc Skinner har emellertid sagt att Naalsund och Riviere inte kommer att vara redo för spel förrän tidigast i mitten av mars, så de två är uppenbarligen värvade med nästa säsong i åtanke.

I tillägg har United bundit Millie Turner till ett nytt kontrakt. Mycket viktigt, då Turner är en nyckelspelare. Men United har fler nyckelspelare med utgående kontrakt. Jag tänker då primärt på Ona Batlle och Alessia Russo.

Batlle tycker jag nu har etablerat sig som Uniteds bästa spelare och hon kan mycket väl vara den bästa ytterbacken i världen. Det säger sig självt att hon har massor av intressenter. Utfallet i kontraktsförhandlingarna med Batlle säger väldigt mycket om framtiden för Uniteds damlag. För det är självklart att vi inte kan hitta en likvärdig ersättare. Kan vi övertyga Batlle om att stanna är det ett statement om att Uniteds damlag nu är på riktigt.

Russo är också en fantastisk spelare men kanske fortfarande på nivån under världsklass. Hon har massor av intressenter och precis före transfer deadline kom med ett världsrekordbud för anfallaren. Arsenal ska även ha erbjudit United olika anfallare, däribland Stina Blackstenius (som United ville ha när hon valde Arsenal förra året). United var emellertid inte intresserade av att sälja mitt under säsongen. I mina ögon var det självklart för United att inte sälja. Du kan inte släppa din bästa anfallare till en titelkonkurrent efter halva säsongen. Inte om du har allvarliga ambitioner om att konkurrera.

Indikationerna är emellertid att det inte är någon självklarhet att Russo förlänger med United. Av det jag läser ser det faktiskt ut som att United har större chans att binda Batlle till ett nytt kontrakt.

Det ter sig aningen märkligt, då Russo växte upp som Unitedsupporter och har sin bästa vän Ella Toone i klubben. Det finns ett och annat som pekar på att missnöje med huvudtränaren Marc Skinner är anledningen till det. Trots att Skinner har tagit United till tabellens förstaplats är det många Unitedsupportrar (undertecknad inkluderad) som inte gillar honom. Det har nästan blivit två falanger, där ena gruppen menar att han är felfri medan den andra vill att han ska ersättas av en ny tränare.

Även Aoife Mannion har kontrakt som löper ut i sommar, men där har United förmodligen större kontroll på situationen.

Utöver Turner så har ungdomarna Safia Midleton-Patel och Jess Simpson signerat sina första proffskontrakt med klubben.

Vi har också förlorat spelare i januari. Lucy Staniforth gick till Aston Villa på en permanent övergång medan Grace Clinton och Jade Moore har lämnat på lån. I Clintons fall handlar det om en ung spelare som flyttar för mer speltid under utvecklingsfasen i karriären. Förhoppningsvis är hon redo att konkurrera om speltid i United nästa säsong. I Moores fall är det emellertid det egentliga slutet på Unitedkarriären. Hon har nämligen utgående kontrakt och du lånar inte ut en veteranspelare med utgående kontrakt om du tycker att hon har något att tillföra.

Varken Staniforth eller Moore är någon förkrossande förlust för United. Moore har knappt spelat alls medan även Staniforth mestadels var utanför laget. Jag tycker ändå att Staniforths matcher den här säsongen har varit hennes bästa i United.

Utöver dessa var det rykten om att Vilde Boe Risa och Adriana Leon skulle lämna klubben i januari. I Boe Risas fall tycktes det handla om en permanent övergång medan det i Leons fall var tal om ett lån. Boe Risa uppges vara missnöjd med den ringa speltiden men ingen klubb var beredd att möta den relativt stora övergångssumma som United krävde. Även Leon torde vara missnöjd över den uteblivna speltiden men United ville behålla henne.

Priser i december, nomineringar i januari

Månadens bästa spelare i december och månadens bästa manager tillhör Manchester United. När ligan skulle utse de bästa var det nämligen Leah Galton och Marc Skinner som prisades.

Leah Galton och Marc Skinner prisades som ligans bästa i december.

United har chans till nya priser i januari. Skinner är ånyo nominerad till priset som bästa manager medan Ona Batlle och Hayley Ladd är bland kandidaterna till priset som månadens spelare.

Ny final för ungdomarna

Uniteds akademi är framgångsrik och U21 kommer att spela cupfinal även den här säsongen.

Månadens spelare: Rachel Williams

Januari har varit en väldigt bra månad för Rachel Williams (toppbilden). Hon har bidragit med två mål och en assist på tre matcher (varav två som inhoppare). Hon inledde januari med ett kort inhopp mot Liverpool och avslutade då målskyttet i Uniteds 6-0-seger.

Betydligt mer utslagsgivande var hennes inhopp mot Reading, då hon gjorde matchens enda mål.

Det gav henne chansen från start mot Sunderland och där assisterade hon till Nikita Parris matchvinnande mål.

United fick kritik, bland annat av undertecknad, när Williams hämtades in i somras. Hon har gjort det mycket bättre än jag trodde att hon skulle göra. Målet mot Reading var en mycket bra prestation. Framför allt imponerar hon som bollmottagare och hon står alltid för en god arbetsinsats. Hon kan inte utmana Alessia Russo om en plats i startelvan men som rollspelare fungerar Williams mycket bra.

Främsta utmanare

  • Ona Batlle skriver vi nästan alltid upp här. I stort sett varenda match är hon en av Uniteds tre bästa spelare.
  • Hannah Blundell hamnar lite i skuggan av Batlle men gör en mycket bra säsong på vänsterkanten. Var Uniteds bästa spelare mot Sunderland och har en mycket hög lägstanivå.
  • Mot Liverpool var Hayley Ladd Uniteds bästa spelare och hon presterade bra även mot Reading.
  • Både Batlle och Ladd är nominerade till priset som månadens bästa spelare i ligan.

Höjdpunkter

United – Liverpool:

Reading – United:

Hittas här.

Sunderland – United:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik