Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Ett uttåg som smärtar och en ligastart som oroar

Manchester Uniteds damlag fick inte den start på säsongen som laget hade hoppats på. Det blir inget gruppspel i Champions League och i ligan har laget redan tappat fyra poäng.

Säsongsstarten har varit… blandad. Andra halvlek hemma mot Paris Saint-Germain är bland det bästa jag har sett Uniteds damlag prestera. Bortasegern mot Everton kom efter en helgjuten insats.

Vi hade problem mot Aston Villa men vände och vann. Vi vände mot Arsenal också men då fick de sista ordet med en sen kvittering. På pappret två tuffa uppgifter men det fanns mer att önska av United.

Ännu mer fanns att önska i hemmamatchen mot Leicester. Nog för att Leicester har inlett säsongen bra men 1-1 är stor missräkning.

Mest smärtar ändå uttåget i Europa. Vi konkurrerade med PSG över 180 minuter men i slutändan drog de det längsta strået.

Månadens matcher

Nära räcker inte mot Europatoppen

Det blir inget Champions League-gruppspel för United. Över två matcher vann PSG med 4-2. United kan peka på att laget fick ett korrekt mål underkänt i Paris. Får vi det målet godkänt har vi en halv halvlek på oss att hitta en kvittering och momentum svänger vår väg.

Leah Galtons mål blev bortdömt.

Men sanningen är att United inte förtjänade att gå vidare. Skillnaden lagen emellan var liten. Med en veckas distans är min analys att PSG vann för att de helt enkelt är bättre på att vinna matcher. Så ärrade veteraner ofta är mot uppkomlingar.

Lagen hade varsin spelare som motståndarförsvaret inte kunde hantera. Geyse sprang i cirklar runt PSG:s försvarare och Tabitha Chawinga sprang förbi Uniteds ytterbackar som vore de utställda koner. Skillnaden var att Chawingas bravader gav tre mål för PSG medan Geyse bara var involverad i ett mål för United.

När PSG gjorde defensiva misstag kunde vi inte straffa dem. I första halvlek i hemmamatchen fick Lucía García ett jätteläge till skänks utan att kunna utnyttja det. I andra matchen passade PSG:s backlinje till Geyse vid två tillfällen. Hon la upp för Ella Toone och García utan att det blev mål.

I PSG:s mål gjorde Katarzyna Kiedrzynek avgörande räddningar. I Uniteds mål gjorde Mary Earps ett avgörande misstag.

Dubbelmötet med PSG bör ge United känslan att vi kan konkurrera med de bästa lagen i Europa. Nu gäller det bara att se till att vi får en ny chans att visa det nästa år.

Champions League har blivit för litet

Efter Uniteds uttåg mot PSG beklagade sig Marc Skinner över hur Champions League är konstruerat på damsidan. Det såg United slås ut av PSG före gruppspelet. Det såg förra årets finallag Wolfsburg bli utslagna före gruppspelet. Det såg förra årets semifinalist Arsenal slås ut före gruppspelet.

Lösningen är inte självklar. Det nuvarande upplägget garanterar att många länder representeras i gruppspelet. Det är förmodligen bra för damfotbollen på sikt. Men det innebär att storlag missar turneringen. Det betyder i sin tur att intresset för turneringen minskar. Det är förmodligen dåligt för damfotbollen. Risken om storlagen bjuds in till turneringen (vilket i all väsentlighet sker på herrsidan) är att en liten elit skapas. De mindre kommer aldrig att kunna konkurrera på lång sikt. Men slås de ut redan nu är risken att de aldrig växer. Damfotbollen i Europa kan inte bara vara de stora. Damfotbollen behöver att även de mindre ligorna växer.

På herrsidan ser det annorlunda ut. Där hann de mindre ligorna bygga sin egen identitet innan toppfotbollen koncentrerades till några få lag i några få ligor.

Samtidigt framstod Skinners ord mest som förminskande. “Vi vill ha de bästa lagen i Champions League,” sa han. “Inte bara en utbredning av några medelmåttiga lag.”

Han läst mest som en dålig förlorare. Om Uniteds huvudtränare vill ta upp den diskussionen var några minuter efter Uniteds uttåg inte rätt tid. Några dagar senare försökte han be om ursäkt. Inte för att jag vet om jag tycker att det var så värst mycket till ursäkt.

Nu blir det Ligacupen istället

Eftersom United inte får spela gruppspel i Champions League får vi istället spela gruppspel i Ligacupen. Där hamnade vi i en tuff grupp med Everton, Leicester, Liverpool och Manchester City. Tre av motståndarna ligger topp 6 i ligan efter fyra omgångar. I den andra gruppen på norrsidan återfinns fyra lag från andradivisionen.

Bara gruppvinnaren är garanterad en plats i kvartsfinalen. Därutöver går de två bästa grupptvåorna (från fem grupper) vidare.

Tidigare har United som regel matchat ett reservbetonat lag i Ligacupens gruppspel. Så blir det rimligen nu också. Men känslan är att vi den här säsongen inte som tidigare har en självklar startelva. Det finns konkurrens om platserna i laget.

Två poängtapp är väldigt många poängtapp

United är obesegrade i ligan med åtta poäng efter fyra matcher. Inte perfekt, förstås. Men det får ändå sägas falla inom ramen för det som anses som acceptabelt för ett förmodat topplag. Vi har bara två poäng upp till förstaplatsen i ligan. Med tre poäng för seger är det nästan ingenting!

Det är bara det att Women’s Super League inte riktigt följer det traditionella narrativet. United har lika många oavgjorda nu som vi hade på hela förra säsongen. Toleransen för snedsteg är försvinnande liten i den här ligan. Säsongen 2021/22 vann Chelsea ligan på 56 poäng. Det motsvarar 97 poäng på en Premier League-säsong. Det motsvarar också det lägsta poängsnittet för ett mästarlag de senaste fem säsongerna.

United har inte råd med fler misstag nu. Och 1-1 mot Leicester är att betrakta som ett misstag.

Nu finns det de som tror att de sämre lagen den här säsongen ska kunna knycka fler poäng av topplagen än tidigare. Jag är inte så säker på det. Både Chelsea och Manchester City har hittills varit felfria mot de sämre, även om segrarna inte alltid varit överlägsna. Arsenal ligger sämre till än United, då de förlorade mot Liverpool.

Superinhoppare Rachel Williams

Rachel Williams har den här säsongen gjort tre mål på fem inhopp om totalt 100 minuter. Ett mål per 33 minuter på planen, med andra ord. I Women’s Super League snittar hon som Unitedspelare ett mål per 49 spelade minuter, fördelat på 21 inhopp (hon har inte startat en enda ligamatch som Unitedspelare).

Williams har blivit Uniteds självklara superinhoppare. När hon värvades var jag tveksam. Många andra delade den tveksamheten. Men hon har motbevisat alla tvivlare. Hon kastar sig in från bänken och gör allt du kan önska att en veterananfallare ska göra. Och luktar det målchans är hon alltid där och hugger.

I 5-0-segern mot Everton gjorde Williams mål efter 77 minuter. Det var hennes tidigaste ligamål som Unitedspelare. Hennes tidigare ligamål hade samtliga kommit i matchminut 84 eller senare.

För att inte helt frångå traditionen passade Williams på att göra mål även i den 85:e minuten mot Everton.

(I Ligacupen förra säsongen gjorde hon sitt enda mål efter tolv minuter. I FA-cupen följde hon däremot trenden med sena mål, då hennes enda mål kom i den 89:e matchminuten.)

Thomas slipper Skinner, gör succé

Skytteligan i Women’s Super League toppas just nu av den före detta Unitedspelaren Martha Thomas. På de fyra inledande matcherna har hon slagit till med sex mål. Dessutom har hon gjort ett mål i Ligacupen.

På 53 matcher som Unitedspelare gjorde Thomas 8 mål. Hon har alltså bara en fullträff kvar för att tangera den noteringen.

Hur förklarar hon succén? Jo, med en väldigt tydlig pik i riktning Marc Skinner.

“Antagligen är det bara att jag spelar under någon som jag vet tror på mig. Det är viktigt, det är då jag spelar min bästa fotboll,” säger Thomas. “Att spela på min riktiga position. Sådana saker.”

Det finns starka indikationer på att Thomas inte är den enda före detta Unitedspelaren som känner likadant.

Dessa ständiga knäskador

Innan säsongen ens hade startat kom det tråkiga beskedet att nyförvärvet Emma Watson är korsbandsskadad. Det följdes av att Gabby George (också nyförvärv) gick sönder i matchen mot Leicester. Tyvärr tog det inte slut där. Vi fick även veta att Jess Simpson drabbades av samma skada på lån hos Bristol City.

Problemet är ingalunda isolerat till Manchester United. PSG:s Oriane Jean-Francois blev korsbandsskadad mot United och förra säsongen blev Arsenals Beth Mead och Leah Williams båda korsbandsskadade i matcher mot United.

Att damfotbollsspelare i alldeles för stor utsträckning drabbas av korsbandsskador är något för sporten att lösa illa kvickt. Vi kan knappast bli av med skadorna. Däremot går det säkerligen att förhindra dem i mycket större utsträckning än idag.

Det är ett evigt problem för damfotbollen. För sporten mår givetvis inte bra av att spelare ständigt är indisponibla på grund av skador.

Brist på mångfald

Ett annat återkommande problem i damfotbollen, åtminstone i England, är bristen på mångfald. Detta kom på tapeten igen då Arsenal nyligen publicerade sitt lagfoto. Omedelbart noterades att samtliga på bilden är vita. Arsenal kritiserades för det och tvingades publicera ett uttalande där de medger att mångfalden i damlaget inte är representativ för klubben.

Nu är Arsenal ingalunda den enda klubben med bristande mångfald i truppen. Manchester United har idag många spelare av olika bakgrund. Så har det inte alltid varit.

Spelar det någon roll? Självklart. Unga människor behöver förebilder och det är givetvis lättare att inspireras av någon som en liknande bakgrund.

Månadens spelare: Millie Turner

Mittbacken Millie Turner har inlett säsongen mycket bra. Hon har uppträtt som den defensiva ledare hon har förutsättningarna att kunna vara. Talangen har Turner alltid haft men hon har tyvärr också haft en förmåga att göra dumma, oprovocerade, misstag. Ett sådant gjorde hon mot Everton. Då straffades vi inte för det. Utöver det har hon hittills städat bort misstagen. Låt oss hoppas att det fortsätter så.

Millie Turner har varit en bjässe i Uniteds försvar.

Framför allt när United var som mest under press mot PSG imponerade Turner.

Främsta utmanare

  • Maya Le Tissier fortsätter att imponera i mittförsvaret. Nästan lika bra som Turner.
  • Geyse har hittills bara bidragit med en enda assistpoäng. Det är alldeles för dåligt. Spelmässigt har hon emellertid varit Uniteds bästa offensiva spelare. Ofta är det beslutsfattandet i de avgörande lägena som har brustit. Kanske blir det bättre när hon blivit varm i kläderna i United. Kanske är det något hon behöver jobba på. Hon är hur som helst en otroligt sevärd spelare och vi kan vänta oss mycket mer av henne framöver. Jag skulle gärna se att vi flyttade ut Geyse på kanten, för att ge utrymme för Melvine Malard centralt.
  • Gabby George missar mest troligt återstoden av säsongen på grund av en korsbandsskada. Innan hon blev skadad var hon mycket bra.
  • Rachel Williams och Melvine Malard har gjort tre mål var på tämligen begränsad speltid. Malard kommer vi alldeles säkert få se mer av under säsongen medan Williams lär få fortsätta agera superinhoppare. Jag tycker att det är märkligt att Malard hittills mest har spelat på kanten. Hon har sett vassare ut när hon har spelat, eller hamnat, centralt.
  • Katie Zelem är ofta involverad när United skapar chanser. Må det då vara från fasta situationer eller från öppet spel. Men jag blir inte riktigt klok på hur hon används. Det är uppenbart att Skinner ser mittfältsankaret Zelem som lagets viktigaste spelare. Med tanke på hur högt han prioriterar bollinnehav är då märkligt att han bygger laget kring en Zelem som ingalunda är passningssäker. Hon är passningsskicklig men hon spelar med hög svårighetsgrad och hennes passningsprocent är låg för positionen. Samtidigt är hon ingen utpräglad bollvinnare, även om hon har förbättrat den aspekten av spelet markant. Jag kan känna att det skulle finnas en poäng i ge Zelem en offensivare grundposition.

Behöver höja sig

  • Mary Earps har blivit utsedd till världens bästa målvakt. Den nivån har hon inte varit i närheten av den här säsongen. Hon har vid flera tillfällen agerat obeslutsamt, på ett sätt som vi inte alls är vana vid. Vi kräver mycket mer av Earps.
  • Hannah Blundell inledde säsongen som högerback och såg inte alls ut att trivas. I match efter match hade hon problem mot sin ytter. Efter Georges skada har Blundell flyttat tillbaka till vänsterkanten och då har hon spelat bättre. Ändå märkligt, då hon är högerfotad.
  • Leah Galton har inte varit dålig men kan så mycket bättre än det hon har uträttat hittills den här säsongen.
  • Ella Toone har gjort någon bra match men vi förväntar oss mycket mer. Känslan från utsidan är att Toone, som på grund av landslagsspel inte har haft någon längre vila på flera år, är sliten.

De utlånade

Eleanor Ashton (Derby County)

Unga Eleanor Ashton spelar för Derby County i tredjedivisionen. De ser ut att bli ett tydligt mittenlag, utan chans till varken uppflyttning eller nedflyttning. Ashton har spelat till sig en självklar plats i startelvan och hon har bidragit med fem mål på åtta ligamatcher.

Keira Barry (Crystal Palace)

Keira Barry har inte varit involverad alls för Crystal Palace. Oklart varför.

Grace Clinton (Tottenham)

Grace Clinton gör succé i Tottenham. Så till den grad att hon blev uttagen till engelska landslaget. Hon har startat samtliga matcher i ligan och bidragit med ett mål – ett högklassigt sådant mot Brighton – och en assist. Dessutom har det blivit en assist i Ligacupen.

Under säsongsinledningen har hon primärt spelat som vänsterytter. Tottenhams svenska tränare Robert Vilahamn menar emellertid att det är som tia hon har sin framtid.

Jess Simpson (Bristol City)

Jess Simpson fick ett kort inhopp i ligan och en match från start i Ligacupen innan hon blev korsbandsskadad.

Alyssa Aherne (Everton)

Att Alyssa Aherne gick till Everton på lån känns märkligt. Hon är nog inte riktigt på WSL-nivå ännu. Hon har fått en halvlek i Ligacupen men i ligan har hon varit fastfrusen på bänken.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!