Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2023/24: Anfallare
Han har en bred repertoar och mycket mod

För 15:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och nu har vi kommit till den sista delen med våra anfallare.

Säsongen 2023/24 var juryn på det stora hela enig om de flesta betygen. I enstaka fall rådde emellertid oenighet. I de fallen presenteras betygen i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten. (På några underkända spelare rådde oenighet om hur dåliga spelarna faktiskt var, men då alla i juryn var ense om att spelarna var underkända valde vi att inte diskutera dessa betyg, då redaktionen enades om att det inte finns något större värde i att diskutera om en spelare är dålig eller usel.)

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för att få betyg sattes mellan Mason Mount (757 minuter) och Sergio Reguilón (655 minuter).

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: Peter Andersson Lilja, David Grgic Levin, Elias Hallström, Carl Kjellberg, Axel Klöfwer och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Alejandro Garnacho: 7

Garnacho tillhörde startelvan i princip hela säsongen och figurerade i totalt 50 matcher under säsongen. I mitt tycke är det egentligen för mycket för en så pass ung spelare, som fortfarande har mycket att utveckla. Men tio mål och fem framspelningar, alla turneringar inkluderade, är klart godkänt. Argentinaren har visat att han har en bred repertoar och mycket mod. Som så många andra unga spelare behöver han dock utveckla beslutsfattandet. [Elias]

Redaktionen: 6,8 Matchbetyg: 5,8

Rasmus Højlund: 6

Spelarbetyg är alltid relativa, relationella, å ena sidan har man förväntningarna på spelaren inför säsongen, på andra sidan har man den faktiska prestationen. När Højlund var som bäst överträffade han alla förväntningar någon kunde ha på honom, när han var som sämst, ja då var han riktigt dålig. Tillslut stannar han dock på 16 mål, för en spelare född 2003 som gör sin första säsong i Premier League så är det självfallet mer än godkänt. Vi behöver ändock se en tydlig utvecklingskurva de kommande säsongerna för att fortsätta ge den stora starka dansken godkända betyg. Man skall ha med sig att han är ung, ny i ligan, ensam anfallare utan någon större konkurrens, alla förlåtande faktorer. Dessa faktorer kommer dock inte kvarstå länge till och i takt med att de förlåtande faktorerna suddas ut behöver Højlunds prestationer växa. [Carl]

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 5,7

Rasmus Højlund fick fira många mål den här säsongen.

Marcus Rashford: 4

Sorglig säsong på alla sätt och vis för Rashford. Inte bara på planen utan även utanför med klubbesök när han borde ha sovit. Märkligt hur han kan växla så mellan att vara fantastisk ena säsongen och sedan usel nästa. Tidigare kunde vi i någon mån ursäkta hans ojämnhet med att han var ung men nu är han i den ålder där han ska vara som bäst. Istället var han nog sämre än någonsin (säsongen 2021/22 var lika dålig men då såg han inte kry ut efter skadan). Nu får han en fotbollsfri sommar. Förhoppningsvis gör den honom gott, för något klubbyte kan jag inte föreställa mig att det blir. [Micke]

Redaktionen: 3,8 Matchbetyg: 5,1

Antony: 3

Efter en lovande första säsong i England så blev uppföljaren en total kraschlandning för brassen. Utanför planen så var det en jobbig höst efter anklagelser som gjorde det svårt att fokusera på fotbollen och på planen så har det varit riktigt jobbigt att ens se Antony. Det blev mer sparkande och hetsande mot motståndare än poäng och utan den där otroligt viktiga kvitteringen mot Liverpool i FA-cupen så hade det faktiskt varit svårt att hitta en enda positiv sak att säga om miljardmannen från Sao Paulo. [Axel]

Redaktionen: 2,9 Matchbetyg: 5,1

Anthony Martial: n/a

Martial inledde faktiskt säsongen frisk för omväxlingens skull. Fransmannen gjorde mest korta inhopp under hösten, och visade mer av den Martial vi har sett på senare år. Med andra ord, trubbig och visade inga tecken på de höjder vi vet att han har i sig. Till jul kom den årliga skadan. 444 minuter och 13 matcher blev det i den nionde och sista säsongen i den röda tröjan. Med 39 matcher missade de senaste två säsongerna känns det som att han lämnade för länge sedan. [David]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4,8

Jadon Sancho: n/a/a

Har väl inte gjort någon glad under sin tid i United? Klart är att han verkar behöva jobba med sig själv till att börja med och inse att han kanske inte kan vara den störst lysande stjärnan i en klubb av Uniteds dignitet. Det funkar bättre i Dortmund, dit han lånades ut och fick lite av en nystart. Hans framtid hänger nog i allra högsta grad på Erik ten Hags vara eller icke vara i United. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,8

Ethan Wheatley: n/a

Unge Wheatley har såklart inte spelat mycket men gjort några inhopp som måste ses som godkända och intressanta för framtiden. På något sätt känns han mer spännande än vissa andra. En tydlig striker-potential som är bra på båda fötterna är bevisad genom sin fina säsong i främst U18. Över 20 mål totalt under säsongen bådar gott för framtiden. [Peter]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Alejandro Garnacho41 (9)105
Rasmus Højlund35 (8)163
Marcus Rashford35 (8)85
Antony21 (17)32
Anthony Martial7 (12)21
Jadon Sancho0 (3)00
Ethan Wheatley0 (3)00

Betygsnoteringar

Efter en positiv fjolårssäsong var det mesta sämre den här säsongen.

Bästa och sämsta spelare (jurybetyg)

Med överlägsen marginal utses Kobbie Mainoo till säsongens bästa spelare av betygsjuryn. Han landade på 8,2 i snittbetyg hos juryn, 0,7 poäng bättre än Diogo Dalot.

Det är inte den största differensen från ettan till tvåan vi har haft, men det är ovanligt att en spelare är så överlägsen. Bara vid fem tillfällen har juryn haft en mer överlägsen etta i säsongsbetygen. Säsongen 2009/10 var Wayne Rooney (9,4) 0,8 poäng bättre än Patrice Evra och säsongen 2019/20 var Bruno Fernandes (9,0) hela 1,4 poäng bättre än Anthony Martial. Vår mest överlägsna vinnare är ändå David de Gea, säsongen 2017/18 var han (9,3) löjliga 2,2 poäng bättre än Jesse Lingard. De Gea (9,0 och 9,5) vann också i överlägsen stil före Martial (8,2) säsongen 2015/16 och Michael Carrick (8,1) säsongen 2014/15.

Mainoos 8,2 är lågt för att vara säsongens högsta jurybetyg. Bara vid fyra tillfällen har säsongens bästa spelare fått ett lägre betyg av juryn.

Även Bruno Fernandes kvalar in på ett bra betyg hos juryn medan Alejandro Garnacho var där och nosade.

Därutöver är det bara de tre mittbackarna Harry Maguire, Jonny Evans och Raphaël Varane samt anfallaren Rasmus Højlund som blir godkända av juryn.

I botten av betygstabellen hittar vi Antony på löjligt låga 2,9. Bara Alexis Sánchez har fått ett lägre betyg av Mussjuryn, då han säsongen 2018/19 landade på 2,2.

Även Casemiro, Christian Eriksen och Marcus Rashford landar på under usel i betyg medan Sofyan Amrabat, Mason Mount, Erik ten Hag och Victor Lindelöf balanserar mellan usel och dålig.

Bästa och sämsta spelare (matchbetyg)

Mainoo var dubbelt bäst, då han tog förstaplatsen även i våra matchbetyg. Han fick ett snitt på 6,6 över 30 betyg under säsongen. Det är ett lågt betyg för att vara säsongens bästa spelare. Bara David de Gea (2018/19 och 2021/22) samt Victor Lindelöf (2018/19) har haft ett lägre snittbetyg som säsongens bästa spelare.

Bakom Mainoo återfinns mittbackarna Raphaël Varane och Lisandro Martínez. Även Harry Maguire, André Onana, Jonny Evans och Luke Shaw kom upp i godkänt som snittbetyg över hela säsongen.

Juryfavoriten Dalot, som även var säsongens spelare enligt Uniteds spelare, nådde nästan upp till godkänt i matchbetygen, med 5,9 i snitt.

I andra änden av skalan hittar vi Sofyan Amrabat, på bedrövliga 4,9. Bara Marcus Rashford (4,5 säsongen 2021/22), Phil Jones (4,6 säsongen 2020/21) och Edinson Cavani (4,8 säsongen 2021/22) har fått lägre snittbetyg över en hel säsong (sällan betygsatta spelare undantaget). Även Antony och Rashford (båda 5,1) får riktigt låga snittbetyg över hela säsongen.

Juryns snittbetyg

Juryns totala snittbetyg landar på 5,4. Bara säsongen 2021/22 (4,8) har juryn satt ett lägre snittbetyg medan 5,4 noterades även 2013/14 och 2018/19.

I år var Peter snällast av juryn, med ett snittbetyg på 6,0. Det var långt snällare än Elias, som landade på 5,5. Axel (5,4) och Carl (5,3) placerar sig i mitten medan David och Micke delar på platsen som snålast, med exakt samma snittbetyg (5,2). Det är andra året av två som David är snålast i juryn medan Micke traditionsenligt är snålare än redaktionskollegorna.

Sammanställning av matchbetyg

Under säsongen satte vi 737 individuella betyg på våra spelare och Erik ten Hag. Snittet landade på 5,7, vilket är mycket lågt. Bara säsongen 2021/22 (5,5) har vi haft ett lägre snittbetyg över hela säsongen.

Förbättrade och försämrade spelare

Baserat på jurybetyget har vi tre spelare som förbättrade sig jämfört med säsongen 2022/23. Det är Harry Maguire (2,0 bättre) samt Diogo Dalot och Scott McTominay (båda 1,0). Det är andra året i rad som Dalot kliver in som en av de mest förbättrade spelarna.

I andra änden av skalan återfinns alla andra spelare som betygsattes även förra säsongen. Som mest försämrad noterar vi Casemiro, som gick från 8,5 till 3,3. Även Marcus Rashford försämrade sig med mer än fem betygspoäng, från 8,8 till 3,8. Även Erik ten Hag, Antony, Luke Shaw, Lisandro Martínez, Christian Eriksen, Victor Lindelöf och Aaron Wan-Bissaka försämrade sig kraftigt.

Ser vi till matchbetygen är det också där ont om förbättrade spelare. Återigen är Maguire (0,6) den mest förbättrade. Även här kliver Dalot och McTominay in som förbättrade men bara med 0,1 betygspoäng.

Även när det gäller försämrade spelare är matchbetygen enig med juryn, Casemiro (1,3) försämrade sig mest och Rashford näst mest (1,1). Här kan noteras att Rashford förra säsongen noterades som vår mest förbättrade spelare, både sett till jurybetyg och matchbetyg. Månne är det upplagt för att Rashford nästa säsong står ut som vår mest förbättrade spelare…

Ten Hag och Eriksen delar på tredjeplatsen, 1,0 poäng sämre.

Bästa och sämsta matcher

Säsongens sämsta match har vi färskt i minnet, nämligen förnedringen mot Crystal Palace i maj. Där blev snittbetyget 3,1. Ändå avsevärt bättre än de två föregående säsongernas sämsta matcher, då ett par matcher mot Liverpool hade ett snittbetyg under 1,5. Före säsongen 2021/22 hittar vi emellertid ingen match med sämre snittbetyg än 3,1, så förlusten mot Palace var verkligen en bedrövlig insats.

Två gånger under säsongen delades en etta ut. Notabelt är att de båda ettorna delades ut av Peter, juryns generösaste betygsättare. Casemiro fick skäll mot Palace borta och Marcus Rashford mot Chelsea borta.

Under säsongen delades två stycken tior ut, båda av Elias. Dels till Scott McTominay, sedan han hoppat in i matchminut 87 mot Brentford och förvandlat underläge till seger. Dels till Erik ten Hag efter FA-cupfinalen.

Just FA-cupfinalen var förstås säsongens bästa match, med ett snittbetyg på 7,8. Det är andra säsongen i rad som en seger mot Manchester City noteras som säsongens bästa match med 7,8 i snittbetyg.

Sedan vi säsongen 2012/13 började sätta matchbetyg på varenda match är det bara en enda match som har varit bättre än 7,8, nämligen 5-0-segern mot RB Leipzig hösten 2020. (Här ska noteras att detta var femte säsongen som 7,8 var snittbetyget på säsongens bästa match.)

Betygssammanställning

SPELAREREDMATCH
Kobbie Mainoo8,26,6
Diogo Dalot7,55,9
Bruno Fernandes7,45,8
Alejandro Garnacho6,85,8
Harry Maguire6,26,1
Jonny Evans6,26
Rasmus Højlund6,25,7
Raphaël Varane6,16,4
André Onana5,86,1
Scott McTominay5,85,4
Lisandro Martínez5,76,3
Luke Shaw5,36
Aaron Wan-Bissaka55,6
Victor Lindelöf4,85,7
Erik ten Hag4,75,5
Mason Mount4,75,3
Sofyan Amrabat4,34,9
Marcus Rashford3,85,1
Christian Eriksen3,75,3
Casemiro3,35,3
Antony2,95,1
Altay Bayındırn/a6
Amadn/a6,3
Anthony Martialn/a4,8
Dan Goren/a6,5
Donny van de Beekn/a5
Ethan Wheatleyn/a5
Facundo Pellistrin/a5,2
Hannibaln/a5,8
Jadon Sanchon/a5,8
Omari Forsonn/a5,3
Sergio Reguilónn/a5,9
Willy Kambwalan/a5,8
Res med oss till Manchester!