Chris Smalling

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Försvararen Chris Smalling värvades till Manchester United inför säsongen 2010/11. Säsongen 2019/20 är han utlånad till Roma.

Född i London i november 1989 inledde Chris Smalling karriären i Millwalls akademi. Där lyckades han aldrig slå sig in och 16 år gammal började han spela för den lilla klubben Maidstone United. Det dröjde ett par år men i april 2007 fick Smalling göra a-lagsdebut. Snart etablerade han sig som en av lagets bästa spelare och han fick erbjudanden från flera håll.

I april 2008 skrev Smalling på för Middlesbrough. Han ångrade sig emellertid och kontraktet revs. Istället blev det Fulham i juni 2008. Efter en säsong i utvecklingslaget gjorde han a-lagsdebut i maj 2009. Säsongen 2009/10 figurerade han i Fulhams a-lag allt oftare.

Den 27 januari 2010 meddelade United överraskande att klubben hade värvat Smalling. Försvararen blev emellertid kvar i Fulham säsongen ut. När Smalling så gick till United sommaren 2010 hade han bara gjort 19 matcher för Fulham.

Smalling fick överraskande mycket speltid under debutsäsongen i United, då de flesta räknade med att han skulle stå på tillväxt. I ligan blev det elva matcher från start och fem inhopp då United mästare. Sedan följde ett par säsonger där skador varvades med sporadisk speltid. En ny ligatitel ramlade in på kontot 2013.

Säsongen 2013/14 etablerade sig Smalling på allvar i Uniteds a-lag, då han för första gången medverkade i fler än hälften av ligamatcherna. Säsongen därefter spelade han till sig en ordinarie plats.

Karriärsbästa följde säsongen 2015/16, då Smalling var given i Uniteds mittförsvar. När säsongen summerades utsågs han till årets Unitedspelare av spelarna själva.

Den fina trenden följde inte med in i säsongen 2016/17. Smalling hade svårt att anpassa sig till José Mourinhos taktik och han spenderade även en hel del tid med att rehabilitera skador. Säsongen innehöll ändå ett par höjdpunkter, då han var lagkapten i ligacupfinalen och startade i Europa League-finalen. Därefter följde en säsong då Smalling fick mest speltid av Uniteds försvarare. Även säsongen 2018/19 var han mestadels ordinarie i laget.

Inför säsongen 2019/20 blev det emellertid uppenbart att Smallings roll i laget skulle minskas markant. Han valde att därför att flytta till Italien och Roma på ett säsongslångt lån.

Chris Smalling var inte med i landslagsdiskussionen i unga år. Det var först i U21-landslaget som han började etablera sig. I november 2010 var han för första gången uttagen till a-landslaget men debuten skulle dröja nästan ett år. Smalling togs inte ut till EM 2012 men han var med i VM 2014 och i EM 2016 spelade han samtliga minuter. När Gareth Southgate tog över som förbundskapten petades Smalling emellertid och hans senaste landskamp var (per augusti 2019) sommaren 2017.

Spelarkaraktär

Chris Smalling spelar i backlinjen, vanligen som mittback. I unga år fick han även en hel del speltid som högerback. Han har god fysik, är stor, stark och snabb. Han har haft problem med skador under karriären och han är svag i uppspelsfasen.

Senaste artiklarna om Chris Smalling

 • Sevilla eller Wolves i semin; Kvartett nominerad; Sancho "enda målet"

  Sevilla eller Wolves i semin; Kvartett nominerad; Sancho "enda målet"

 • Chris Smalling återvänder till Manchester United

  Chris Smalling återvänder till Manchester United
  38473796_259052531588297_5091173560307679232_n

 • Gomes nya klubb(ar)?; United och Roma inte överens; Månadens spelare

  Gomes nya klubb(ar)?; United och Roma inte överens; Månadens spelare

 • United och Roma fortsatt oeniga om Smalling; Matic kräver titelstrid

  United och Roma fortsatt oeniga om Smalling; Matic kräver titelstrid

 • Publik dröjer; Jimenez till United eller inte; Dagens Sancho

  Publik dröjer; Jimenez till United eller inte; Dagens Sancho
  1579373090_680564_1579373223_noticia_normal_recorte1

 • Damerna i träning; Italien-duo lämnar United?; Sillylördag

  Damerna i träning; Italien-duo lämnar United?; Sillylördag

 • Kontraktsförhandlingar med Pogba; United har pengar till Sancho; United vill bli av med Alexis

  Kontraktsförhandlingar med Pogba; United har pengar till Sancho; United vill bli av med Alexis
  42287574_266116250909886_538807714617229312_n

 • Officiellt: Smalling och Sanchez stannar i Italien

  Officiellt: Smalling och Sanchez stannar i Italien

 • Solskjaers presskonferens del 2: Pogba och Fernandes kan spela bra ihop

  Solskjaers presskonferens del 2: Pogba och Fernandes kan spela bra ihop

 • United och Roma förhandlar; Sanchos huvud i Manchester; Hyllning till Rashford

  United och Roma förhandlar; Sanchos huvud i Manchester; Hyllning till Rashford

 • En diskussion om Manchester Uniteds spelartrupp: Mittbackarna

  En diskussion om Manchester Uniteds spelartrupp: Mittbackarna

 • Lånekollen: Säsongens sista?

  Lånekollen: Säsongens sista?
  Msy13Th7

Biografin uppdaterad i augusti 2019 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

 

Säsongen 2018/19: 5

Chris Smalling skrev under ett nytt kontrakt med Manchester United den 15 december. Tre dagar senare fick José Mourinho gå. Smalling är ytterligare ett exempel i raden på att det sportsliga, övergripande, ansvaret inte finns. Är okej vissa matcher då han kamperar ihop med Victor Lindelöf, men som helhet för dålig för att vara en del av en topp 4-klubb i England. [Beijar]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,0

Säsongen 2017/18: 6

Har blandat och gett en hel del under säsongen, som väntat. Är trots detta den mittback som spelat (överlägset) flest matcher, med hela 45 stycken. Något som tyder på att Mourinho har en stor tilltro till honom. Smalling är, i min mening, inte en mittback man vinner ligan med som förstaval. Men, han har samtidigt fått lite väl hård kritik, mer än han förtjänat. [Adam]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 5,9

Säsongen 2016/17: 6 & 4

GB (6/10): Får säsongen till stor det förstörd av två skador, och hittar aldrig tillbaks till den Smalling han var ett halvår under LvG. Men med tanke på den oregelbundna speltiden kämpar han sig upp till ett godkänt, han ledde ändå försvaret i två finaler som slutade med seger och såna matcher ger plus.

MK (4/10): Han ledde försvaret till två titlar och det man förstås inte skratta bort men Smalling var bra säsongen innan och startade med förtroende och fick rikt med speltid men tog aldrig riktigt tag i det. Han klantade mest bort sig själv i ett försvar som trots allt fick jättemycket hjälp av mittfältet. Jag tänker Arsenal borta. Exemplen är många där han helt enkelt varit undermålig och är den sämsta mittbacken denna säsongen i klubben.

GB: Jag är enig i att han hade några rejäla bottennapp, där man undrade om han ens försökte. Men jag tror också att det är vad som drar ner hans betyg i mångas ögon. Hans medianinsats den här säsongen var ändå okej, om än inte glänsande.

Redaktionen: 4,9 Matchbetyg: 5,8

Säsongen 2015/16: 8,5

Smalling blev svaret på frågan om vem som om det fanns någon som kunde tillbaka defensiv säkerhet till United. Nåväl, De Gea har väl stått för en liten del också, host, host. Var en av Premier Leagues absolut bästa mittbackar förra säsongen, trots stor ruljans i försvaret och bredvid en ojämn Daley Blind. En försvarslinje med honom Shaw och Darmian har potential att fungera som lugnande tabletter nästa säsong. Dessutom med erkänt skicklige Mourinho som tränare. [VA]

Redaktionen: 7,8 Matchbetyg: 6,5

Säsongen 2014/15: 7

Jag har länge tyckt att Smalling har så mycket i sig, men skador och ibland märkliga beslut gör att han riktigt aldrig fått visa världen hur bra han kan vara. Övertygade knappast i inledningen av säsongen, och vi alla minns den fantastiskt korkade utvisningen i bortamötet med Manchester city. Men efter det hände något, och Smalling spelade kanske sin bästa fotboll någonsin i Unitedtröjan. När vi summerar säsongen så ser vi honom som Uniteds klart bäste mittback och vi ser även en positiv utvecklingskurva där han utvecklat bland annat sitt passningsspel under LvG. Hann även med att göra fyra mål i Premier League, något vi inte varit bortskämda med vad gäller våra mittbackar. Jag förväntar mig att Smalling är ordinarie även nästa säsong, oavsett om det blir en mittbacksvärvning eller inte. [MK]

Redaktionen: 7,38 Matchbetyg: 6,08

Säsongen 2013/14: 6

Han har spelat okej, men inte mer än så. I början av säsongen lyckades han väldigt bra som högerback, men fick kastas runtomkring för mycket tillslut. Högerback eller mittback? Jag tror knappt att Smalling fick reda på det förrän avspark vissa matcher när han och Jones var på planen samtidigt. Som mittback hade han även några riktigt bra matcher, men det är svårt att vara försvarare när man inte har något samspel inom laget. [SS]

Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 6,38

Säsongen 2012/13: 5

Skador förstörde större delen av Smallings säsong. Det var inte bara det att han ofta var skadad, när han väl var frisk så var det i lägen där det inte var lämpligt att rotera i backlinjen. När han väl fick chansen syntes det att han inte hade det rätta matchtempot i kroppen och hans spel gjorde att han egentligen aldrig hade anledning att knacka på hos Ferguson och ifrågasätta den bristfälliga speltiden. [MÖ]

Redaktionen: 5,88 Matchbetyg: 6,29

Säsongen 2011/12: 6

En skadad försvarare i Manchester United, har vi hört det förr? Chris Smalling gjorde en mycket bra start på säsongen som högerback. Sedan förstörde skadorna mycket, han missade vid upprepade tillfällen flera matcher i rad. Det bestående minnet av Smallings säsong är tyvärr att det är han som tappar markeringen när Kompany avgör ligan. Matchtränad hade han aldrig gjort det misstaget och det är svårt att inte känna bitterhet mot Uniteds fysteam. Smalling kan bli en mycket bra försvarare, utmaningen är att hålla sig skadefri. I Manchester United är det ingen självklarhet. [MÖ]

Redaktionen: 6,5

Säsongen 2010/11: 6

En klart godkänd debutsäsong av nyförvärvet från Fulham. Spelade troligen mer än vad många trodde, framförallt mot bakgrund av Rio Ferdinands skadeproblem. Kommande säsong lär han få fler chanser, men med tuff konkurrens från Phil Jones och Jonathan Evans. [JP]

 

Personinformation

Namn: Christopher Lloyd Smalling
Född: 1989-11-22, i Greenwich, London, England
Längd/vikt: 194 cm/90 kg
Position: mittback, högerback

Manchester United

Till United: 2010-07-01, från Fulham, 10 000 000 pund
Debut: 2010-08-08, mot Chelsea (n) (inhoppare)
Första match från start: 2010-09-14, mot Glasgow Rangers (h)

Seniorkarriär

KLUBB PERIOD MATCHER MÅL
Maidstone United 2007-2008 12 1
Fulham 2008-2010 13 0
Manchester United 2010-
→ Roma [ITA] 2019-
Totalt
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.
# Totalen anges endast på spelare som har avslutat karriären.
Landskamper: 31 landskamper/1 mål för England (per 2019-08-30)

Meriter

Titlar med United:

 • Premier League (2): 2011, 2013
 • Uefa Europa League (1): 2017
 • FA Challenge Cup (1): 2016
 • EFL Cup (1): 2017
 • Community Shield (3): 2010, 2011, 2013
Titlar med landslag:

 • inga
Titlar med andra klubbar:

 • inga
Utmärkelser:

 • Manchester United Players’ Player of the Year 2016
Övrigt:

 • inget övrigt att notera
Uppdaterad: 2019-08-30 (uppdateras på säsongsbasis)

 

Tabellförklaring

 • -: United deltog inte i den aktuella turneringen den här säsongen (i förekommande fall, då – bara syns i kolumnen för inhopp, noterar detta att systemet med inhoppare ännu inte var introducerat)
 • EUR: europeiska turneringar (inkluderar European Champion Clubs’ Cup, Uefa Champions League, European Cup Winners’ Cup, Inter-Cities Fairs Cup, Uefa Cup och Uefa Europa League)
 • FA: FA Challenge Cup
 • IN: inhopp
 • GM: gjorda mål
 • LC: Football League Cup/EFL Cup
 • LIGA: ligaspel (inkluderar Football League Division 1, Football League Division 2 och Premier League)
 • MS: matcher från start
 • TOT: totalt
 • ÖVR: övriga turneringar (inkluderar Test Matches, Charity Shield, Community Shield, Uefa Super Cup, European/South American Cup (Intercontinental Cup), Fifa Club World Cup och Fifa Club World Championship)

 

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   |   OM MUSS & MUSCS   |   HJÄLP MUSS   |   OM MUSS.SE   |   BLI SKRIBENT   |   INTEGRITETSPOLICY   |   KONTAKTA OSS