Chris Smalling

Försvararen Chris Smalling var Manchester United-spelare 2010 till 2020. Han gjorde 323 matcher för klubben. Smalling vann två ligatitlar, Europa League, FA-cupen och ligacupen som Unitedspelare.

Född i London i november 1989 inledde Chris Smalling karriären i Millwalls akademi. Där lyckades han aldrig slå sig in och 16 år gammal började han spela för den lilla klubben Maidstone United. Det dröjde ett par år men i april 2007 fick Smalling göra a-lagsdebut. Snart etablerade han sig som en av lagets bästa spelare och han fick erbjudanden från flera håll.

I april 2008 skrev Smalling på för Middlesbrough. Han ångrade sig emellertid och kontraktet revs. Istället blev det Fulham i juni 2008. Efter en säsong i utvecklingslaget gjorde han a-lagsdebut i maj 2009. Säsongen 2009/10 figurerade han i Fulhams a-lag allt oftare.

Den 27 januari 2010 meddelade United överraskande att klubben hade värvat Smalling. Försvararen blev emellertid kvar i Fulham säsongen ut. När Smalling så gick till United sommaren 2010 hade han bara gjort 19 matcher för Fulham.

Smalling fick överraskande mycket speltid under debutsäsongen i United, då de flesta räknade med att han skulle stå på tillväxt. I ligan blev det elva matcher från start och fem inhopp då United mästare. Sedan följde ett par säsonger där skador varvades med sporadisk speltid. En ny ligatitel ramlade in på kontot 2013.

Säsongen 2013/14 etablerade sig Smalling på allvar i Uniteds a-lag, då han för första gången medverkade i fler än hälften av ligamatcherna. Säsongen därefter spelade han till sig en ordinarie plats.

Karriärsbästa följde säsongen 2015/16, då Smalling var given i Uniteds mittförsvar. När säsongen summerades utsågs han till årets Unitedspelare av spelarna själva.

Den fina trenden följde inte med in i säsongen 2016/17. Smalling hade svårt att anpassa sig till José Mourinhos taktik och han spenderade även en hel del tid med att rehabilitera skador. Säsongen innehöll ändå ett par höjdpunkter, då han var lagkapten i ligacupfinalen och startade i Europa League-finalen. Därefter följde en säsong då Smalling fick mest speltid av Uniteds försvarare. Även säsongen 2018/19 var han mestadels ordinarie i laget.

Inför säsongen 2019/20 blev det emellertid uppenbart att Smallings roll i laget skulle minskas markant. Han valde att därför att flytta till Italien och Roma på ett säsongslångt lån. Där gick det mycket bra för mittbacken och på deadline day 2020 signerade han för Roma permanent.

Totalt gjorde Smalling 323 matcher som Unitedspelare.

Chris Smalling var inte med i landslagsdiskussionen i unga år. Det var först i U21-landslaget som han började etablera sig. I november 2010 var han för första gången uttagen till a-landslaget men debuten skulle dröja nästan ett år. Smalling togs inte ut till EM 2012 men han var med i VM 2014 och i EM 2016 spelade han samtliga minuter. När Gareth Southgate tog över som förbundskapten petades Smalling emellertid och hans senaste landskamp var (per juni 2022) sommaren 2017.

Spelarkaraktär

Chris Smalling spelar i backlinjen, vanligen som mittback. I unga år fick han även en hel del speltid som högerback. Han har god fysik, är stor, stark och snabb. Han har haft problem med skador under karriären och han är svag i uppspelsfasen.

Rekommenderad läsning

 • Farväl Chris "Mike" Smalling

  Farväl Chris "Mike" Smalling

 • Frågeask: Han ska förstås ha fullt godkänt

  Frågeask: Han ska förstås ha fullt godkänt

 • Chris Smalling till Roma - så fel att det blir rätt?

  Chris Smalling till Roma - så fel att det blir rätt?

Senaste artiklarna om Chris Smalling

 • Mer om superligan; Uefa och Ceferin rasar; Bruno yttrar sig

  Mer om superligan; Uefa och Ceferin rasar; Bruno yttrar sig

 • Farväl Chris "Mike" Smalling

  Farväl Chris "Mike" Smalling

 • Frågeask: Han ska förstås ha fullt godkänt

  Frågeask: Han ska förstås ha fullt godkänt

 • Hål i kassakistan; Porto intresserade av Lingard; Upprört hos Romeros

  Hål i kassakistan; Porto intresserade av Lingard; Upprört hos Romeros
  mu_oldtrafford_ne

 • Transferfönstret 2020 - detta hände

  Transferfönstret 2020 - detta hände
  mu_oldtrafford_ne

 • Officiellt: Chris Smalling klar för Roma

  Officiellt: Chris Smalling klar för Roma

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras på säsongsbasis).