Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Han ska förstås ha fullt godkänt

Chris Smalling har lämnat Manchester United för spel i Roma. När han nu lämnar efter tio år går vi igenom våra tankar och känslor om det.

Chris Smalling lämnar Manchester United efter tio år. Vad är din spontana reaktion?

Elias Wiorek: Lite synd med tanke på att han troligtvis var vår bästa mittback och gjorde det väldigt bra förra säsongen i Roma.

Marcus Beijar: Jag är väldigt kluven. Dels så klappade mitt konservativa hjärta en hel del för ”Mike” Smalling, dels ansåg jag kanske att det var Marcos Rojo och Phil Jones som borde ha visats till dörren och dels så får man väl inse att han inte är bra nog att spela som hyfsat ordinarie i ett titeljagande United. Å andra sidan tror jag inte att han hade gjort det sämre än Maguire eller Lindelöf mot Tottenham.

Sebastian Nemorin: Är väl ändå skönt, han var inte bra när han var hos oss. Ville gå till Roma, fick sin vilja igenom – alla parter nöjda.

Elias Hallström: Man saknar inte kon förrän båset är tomt… Nej, inte riktigt så illa är det kanske, men visst hade Smalling, som det ser ut i dagens läge, gjort United bättre där bak. Jag kommer inte sakna Smalling, men jag hade inte klagat om han hade stannat.

Victor Laag: Att det var väntat även om det tog lite väl lång tid innan han verkligen lämnade United.

Gustav Brinck-Larsen: Alltså, på något märkligt sätt känns det lite vemodigt ändå, trots att jag aldrig varit Smallings största fan eller tillskyndare. Men han var ändå en av få spelare kvar från Fergies tid, och att vi nu snart är helt utan sådana får mig att må lite dåligt. Det plus att han verkar vara en rimlig person gör att jag tycker att det är lite tråkigt.

Så som Uniteds mittbackar startat den här säsongen, gör United rätt som ändå släpper honom?

Elias Wiorek: Det tycker jag faktiskt inte. Han hade minst sagt behövts och varit vår bästa mittback. Men han ville ju lämna så det var väl rätt ändå.

Marcus Beijar: Det är ju lite det som jag är inne på i första frågan. Ser man bara på de matcherna så borde ju Smalling ha kunnat få tid. Ser man det på längre sikt så är han kanske inte rätt man trots allt. Jag ser hellre att Axel Tuanzebe hålls frisk och växer.

Sebastian Nemorin: Jo, jag tror inte han är den fasta lösningen på problemen. Jag tror det ligger mycket i strukturen i försvar etc mellan de olika ligorna och så vidare. Men också det att han är nog mer en kollektivt stark back, Ole vill att man ska vara duktig individuellt. Där skulle han nog falla också.

Elias Hallström: Han verkar uppenbarligen vilja spela i Roma och då finns det ingen mening att tvinga kvar honom.

Victor Laag: Jag håller Smalling högre än många andra Unitedsupportrar. Men med tanke på att han vill lämna och det är uppenbart att Solskjaer inte ser honom som en spelare i United är det klokt för alla parter.

Gustav Brinck-Larsen: Ja det får man ändå säga. Smalling gjorde det bra i Roma, men har inte varit en högkvalitativ mittback i United på många år, och eftersom han själv ville dit var det helt rätt att låta honom gå. Det har han ändå gjort sig förtjänt av.

Kommer du att sakna honom?

Elias Wiorek: Ja lite.

Marcus Beijar: Ja, lite grann. Jag är som sagt lite konservativ och då klappar hjärtat lite extra för spelare som varit länge i klubben. Som spelartyp saknar jag honom mindre.

Sebastian Nemorin: Nej, faktiskt inte.

Elias Hallström: Som sagt, nej. Däremot hade han verkligen fyllt en funktion i dagens United. Är nog dessutom mer av en ledare än han som ska vara det nu.

Victor Laag: Delvis. Det med tanke på att jag tycker att han skulle hålla i en bra Manchester United-trupp som vill bygga någonting bra. Inte som startspelare, men som reserv.

Gustav Brinck-Larsen: Spelaren, nej. Tanken på spelaren han borde blivit, ja.

Vad är ditt bästa minne av Chris Smalling?

Elias Wiorek: Han vänstervolley för två år sedan mot Watford när vi vann 2-1.

Marcus Beijar: Hans volley mot City då vi vände på bortaplan.

Sebastian Nemorin: Haha enkelt, målet i vändningen mot City.

Elias Hallström: Tråkigt svar, men när han fullbordar vändningen borta mot City (3-2).

Victor Laag: Missar säkert någonting. Men när han målade mot Manchester City 2018.

Gustav Brinck-Larsen: En sak som märkligt nog alltid hängt kvar i mitt minne gällande Smalling är reduceringsmålet han gjorde i Community Shield 2011. Jag tror nog att han vare sig förr eller senare har gjort något så fotbollstekniskt fint, när han blev insidan av högerfoten lättar bollen över Joe Hart i Citymålet. Inte ens hans mål mot Watford ser lika naturligt skickligt ut, och trots att det bara var i Community Shield tänker jag mer på det målet än det han gjorde när vi vände mot City i ligan för ett par år sedan.

Vad ger du honom för betyg på Unitedkarriären?

Elias Wiorek: Skulle väl ändå gett han ett godkänt betyg, inte stuckit ut men inte varit direkt svag heller.

Marcus Beijar: Han ska förstås ha fullt godkänt. Han blev aldrig en ny Rio Ferdinand, men han spelade över 200 ligamatcher och vann ligan två gånger. Nu är det bara två spelare kvar i truppen som vet hur det känns att vinna ligan med United. Snyft.

Sebastian Nemorin: En sexa, varit bra ibland, varit otroligt dålig ibland. Mellanmjölk helt enkelt.

Elias Hallström: Alltså, det är en begränsad spelare men han har verkligen gjort det man kunnat kräva av honom. Han har tjänat klubben väl under sina 10 år. Godkänd i min bok.

Victor Laag: På en femgradig-skala? Typ tre. Helt okej med tanke på att han värvades efter att han bara gjort en halv säsong i Premier League.

Gustav Brinck-Larsen: Han lämnar ändå klubben med två ligatitlar (även om just de två säsongerna var de år han medverkade i minst antal ligamatcher) och en titel var i FA-cupen, Ligacupen och Europa League, samt blev framröstad till spelarnas val av årets spelare säsongen 2015/16. Det måste ändå motivera att godkänt, men han når inte heller högre.

Har han motsvarat, överträffat eller inte nått upp till de förväntningar du hade på honom?

Elias Wiorek: Motsvarat ändå, men mer åt det negativa hållet.

Marcus Beijar: Svårt att minnas, men jag minns att jag var lite förvånad då han plockades in. Han hade gjort få matcher för Fulham och kändes lite som en chansning. Mot den bakgrunden har han ju gjort det bra.

Sebastian Nemorin: Alltså han har ju inte nått upp, men det är också svårt när han kom in precis efter Vidic och Ferdinand. Med de två spelarna på näthinnan så är det ju svårt att leva upp till att vara ersättare. Vi har fortfarande inte nått dit och det säger en del.

Elias Hallström: Motsvarat, skulle jag nog säga. Varken mer eller mindre. I inledningen av säsongen 2015/16 kändes det som att han skulle slå igenom på riktigt men det hände dessvärre aldrig.

Victor Laag: Han har motsvarat mina förväntningar. Han är en okej spelare, varken mer eller mindre.

Gustav Brinck-Larsen: Jag litar på Ferguson, och när han värvar in två unga mittbackar på två somrar (Smalling 2010 följdes av Phil Jones 2011) tänker jag att de åtminstone skall vara i närheten av att bli lika bra som våra tidigare mittbackar. Och med facit i hand blev det inte så, så han har tyvärr inte levt upp till mina förväntningar.

Han går tillbaka till Roma dit han var utlånad och gjorde det bra förra säsongen. Hur tror du han klarar sig där framöver?

Elias Wiorek: Han kommer fortsätta göra det bra tror jag och jag önskar han fortsatt lycka till i Roma.

Marcus Beijar: Han visade ju förra säsongen att han klarar av miljön och ligan bra, så jag tror han har möjligheten att göra ett par bra säsonger i Rom. Jag tror dock att han kommer att spela i England igen.

Sebastian Nemorin: Alldeles utmärkt, tydliga instruktioner, tydligt taktiskt upplägg. Italiensk fotboll har ju alltid varit känd för sitt taktiska spel och strukturen i försvar. Så han blir nog en bättre mittback efter ett par säsonger där.

Elias Hallström: Han klarar det bra om han redan bevisat sig. Etablerade sig ju ganska snabbt som en ledare där.

Victor Laag: Jag tror han kommer fortsätta göra det bra. En storklubb i ett varmt land där Smalling bör passa bra.

Gustav Brinck-Larsen: Helt ärligt så följer jag inte italiensk fotboll, så jag har ingen aning om hur han kommer klara sig. Men jag hoppas han vinner titlar med Roma, personen Chris Smalling verkar vettig och förtjänar framgång.