Krönika: Är vi tillräckligt bra?

Har vi egentligen vad som krävs är att vinna ligan i år? Efter en rad mer eller mindre övertygande insatser så tycker jag man får lov att ställa frågan. Jag står fast vid mitt ord att jag tror att Man City kommer blekna och kanske även vika ned sig. De kommer få en dipp och börja tappa poäng. Som jag nämnt tidigare så har de ett hektiskt schema fram till nyår.

Våra motståndare har inte spelat överraskande bra, snarare tvärtom, men det är snarare vår egen trupp och dess form som gör att jag finner tvivel. Vi har än inte ens spelat halva säsongen, det vet jag, men samtidigt så måste vi höja oss ett par steg.

Om vi början bakifrån så tycker jag att de Gea har en uppåtgående trend. Finns inga tvivel på att han är en världsmålvakt men ändå har han sina brister. Framför allt tycker jag han saknar pondus. Han måste våga ta ton och skälla ut sina spelare när de gör misstag eller inte gör som han säger. Då skall det inte spela någon roll om det är Rio eller Vida som står framför honom. Detta problem bottnar givetvis i hans bristande kunskaper i det engelska språket. Men då är det bättre att han drar en lång harang på spanska för att visa sitt missnöje.

Vårt mittfält och försvar tycker jag har blandat och gett. Stundtals briljant klapp-klapp fotboll varvat med nonchalanta juniorlags-misstag. Nu har vi visserligen hållit tätt bakåt efter City-matchen men ändå slagit bort många enkla passningar och missat fina kontringslägen. Och då har vi inte mött några titelaspiranter direkt.

Fransosen som huserar till vänster måste höja sig flera steg. Kommer ni ihåg hur grym han var för ett par säsonger sedan när han kom älgande på sin kant och fyllde på i offensiven? Efter VM-incidenten har Evra tappat märkbart. Tyvärr, har vi ingen riktigt konkurrent till den platsen. Fabio (aka glas-tvillingen)?

Vår individuellt mest skickliga bolltrollare Nani är en alldeles briljant fotbollsspelare. Men varför skall han ha en så fruktansvärt låg lägstanivå? Ibland ser man inte karln på 90 min. På den här nivån är det oacceptabelt. Skärpning! Ferguson försökte boosta hans självförtroende på presskonferensen inför Benfica-matchen. Återstår och se om han får starta eller inte.

Beträffande Rio så tycker jag att det är dags att börja fasa ut honom. Det kan man väl säga att Ferguson redan börjat med. Men det är framförallt pga. att Rio gått skadad mycket. Men tyvärr så är han inte lika kvick i sina vändningar och kommer inte upp i 100 % matchfitness mellan sina skador. Synd tycker jag.

Vidare på mittfältet så längtar jag tills Cleverley kommer tillbaka. Dock så tror jag att jag personligen har fått lite för stora förväntningar på den comebacken. ”Det löser sig när Tom är tillbaka” har jag tänkt alldeles för ofta i höst.

Anfallsmässigt lider jag enormt med världens coolaste bulgar. Berbatov förtjänar så mycket mer än att sitta på läktaren/bänken. Men samtidigt vill jag inte se honom lämna. Ferguson har nämnt att han blivit erbjuden ett års förlängning på sitt kontrakt. Tar han det? Jag tror och hoppas det. Welbeck då? När kommer hans stora genombrott?

Om jag var Ferguson, vad skulle jag göra i det stundande transferfönstret? Köpa Jack Rodwell innan någon annan gör det, eventuellt skriva kontrakt med honom så han kommer till sommaren.

Annars vet jag inte. Vi skulle behöva en motor och/eller en drivkraft i laget. Känns som att vi står och stampar lite. Generellt är jag ingen större förespråkare för att göra inköp under rådande ligaspel. Men samtidigt är jag osäker på om vi har vad som krävs för att kriga både på hemmaplan och ute i Europa.

Avslutningsvis så gör vi vad vi ska mot Swansea, tar tre poäng. Och tre poäng kan man inte klaga på. Eller? Jo, det kan man. 0-1, borta mot Swansea skall vara 0-3. Punkt slut. Nu är det fokus på att vinna Champions League-gruppen. Jag hoppas att Ravel Morrison får komma in och sätta en balja i morgon.

Sist men inte minst får jag passa på att gratulera Beckham till vinsten av amerikanska ligan. Återstår och se om han lägger skorna på hyllan?


MANCHESTERGUIDE
 • Mattias Wiklund

  Som jag såg på twitter nyss:

  Barcelona have played 12 games and have 28 points. Manchester United have played 12 games and have 29 points.

  Så vi har tydligen spelat rätt bra ändå hittills med tanke på att dom spelar i en mycket sämre liga. :)

 • Elake Dave

  Tillräckligt bra för att supportrarna ska sluta ställa frågan om det är tillräckligt bra? Aldrig. Det spelar ingen roll hur många titlar som bärgas eller matcher som vinns, det kommer alltid ha kunnat vara mer, bättre, större.

  Unitedsupportrar har trots alla guldår till trots utvecklat ett otroligt stort mindervärdeskomplex. Man kan inte glädjas över sitt lag för det kan ju finnas någon som är bättre. Man ser sig över axeln så ofta man kan. Vem är det som kommer därborta över kullen? Är det ett annat lag? Jävlar..

  Är man inte bäst är man i praktiken sämst. Det handlar inte längre om att vinna. Det handlar om att vinna med 3-0. Punkt.

  Själv står jag kvar som förvirrad gamling och undrar vad fan som hände? När slutade supportrar att stötta sina lag och gå över till stilla fördra? (Om dom nu vinner med 3-0 förstås, annars jävlar skriver jag uppsatser om hur kasst det är att bara vinna.) Är det verkligen bara jag som ser hur absurd supporterkulturen har blivit?

  • Oliver Wide-Swensson

   Jag tror du missförstått mig helt. Jag tittar mig inte blint på tabellen utan på vårt spel. Givetvis är jag väldigt stolt och glad över våra s.k. guldår. Men efter framgång kommer alltid förväntningar? Och med den truppen vi besitter, och det spel vi är kapabla att spela, tycker jag inte vi borde göra bättre ifrån oss.

   Ber om ursäkt om jag gör att du känner dig som en gamling. Men kom aldrig och säg att jag sluttat stötta mitt lag! Jag vet att den äldre generationen kommer ihåg tiden då varje poäng som vårt älskade United tog var en seger. Men tiderna har förändrats. Man United är i dag ett storlag som har förväntningar på sig att vinna. Och det är våra supportrars rätt att kritisera vårt lag när vi anser att de inte lever upp förväntningarna.

   Absolut så har vi gjort en väldigt bra inledning på säsongen. Men samtidigt hade vi kunnat spelat väldigt mycket bättre och därmed plockat fler poäng och bättre målskillnad. Om man inte skulle få lov att kritisera sitt lag, även när man spelar bra, så kan man inte bli bättre. Jag tycker din syn verkar en smula förlegad, man måste sträva efter att bli ”mer, bättre, större”.

   Avslutningsvis, tycker jag att det är kommentarer likt din, sådana som skapar diskussion, som är mest läsvärda. Tack!

 • Neville

  9-2-1 i ligan.. Så ja, United är ”tillräckligt bra”. Vad är tillräckligt bra förresten?

  Skillnaden denna säsong är City, man får väl hoppas på att de tappar lite. Men en ”vanlig” säsong utan City i monsterform så hade detta setts som en fantastisk start, vilket det också givetvis är.

  Det är sjukt att se klagande på spelare efter spelare trots att United lyckats ta full pott sedan derbyt. Det är i alla fall någonting jag själv aldrig kommer att förstå mig på.

 • Elake Dave

  Givetvis är jag en förlegad gamling, det är tämligen självklart eftersom jag tillhör en annan generation. Det är också påtagligt hur förhoppningar numera är utbytt mot förväntningar. Jag hoppas inte längre att mitt lag ska vinna, jag förväntar/kräver att mitt lag ska vinna.

  Jag har väldigt svårt för detta synsätt. Det känns som det förvandlar mig från supporter till en förmäten kravmaskin parkerad ombord ett glory train. Visst förstår jag besvikelse och visst förstår jag kritik, men detta är inte heller min poäng.

  Min poäng är precis den du själv skriver: idag handlar det om förväntningar och fler, större, bättre. Med den inställningen är man för evigt dömd att ifrågasätta om man är tillräckligt bra. Hur bra det än går för United kommer det alltid skrivas en krönika som ifrågasätter om det är tillräckligt bra.

  Det kunde ju trots allt ha varit mer, större, bättre.

 • Elake Dave

  Men blä. Jag gjorde fel. Jag var inte riktigt klar så det får bli ännu ett inlägg.

  Jag svarade aldrig på din grundfråga. Du undrade om United var tillräckligt bra för att vinna ligan i år. Svaret på den frågan är Ja. Problemet är att tre andra lag också kommer svara ja på den frågan.

  I övrigt är din spelarkritik säkerligen korrekt. Det är ett område jag aldrig varit särskilt kunnig i. Jag har på något sätt utgått ifrån att om Ferguson tar ut en spelare gör han på det sakliga grunder.

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.

Senaste artiklarna

Muss.se